Skocz do zawartości
IGNORED

skok napięcia itd.

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

WItam...

Zwracam się o opinię do ludzi znających się na elktronice.

Zestaw - NAD (C320 BEE , T512 , C422 , Yamaha NS 300 )

Dziś rano nagle siadł prąd - akurat słuchałem muzyki (nie za głośno) - oczywiście ;) wszystko siadło (delikatne pyknięcie w kolumnach)..

Jak teraz słucham mam wrażenie jakby wzmak (jeśli to wzmak) grał jakoś bardziej ubogo - gubił jakieś dźwięki..

Moje pytanie: Czy jak coś się ma w takich sytuacjach uszkodzić to czy się spala na amen i nie można uruchomić czy możliwe są takie "mikrourazy",po których pogarsza się jakość generowanego dźwięku??

Jest listwa Fellowes (za ok.160 zł) - i na niej nic się nie zmieniło ( pali się śliczne zielone światełko ;) )

Piszę o tym bo się zastanawiam czy to sugestia(mam nadzieje) czy jakies uszkodzenie - wzmak gra - wiec nie wiem czy jest sens tracic cenny czas na serwis ,w którym powiedzą ,że wszystko działa bo wzmak gra...

pozdrawiam i dziekuje za ewentualną odpowiedź..

https://www.audiostereo.pl/topic/15921-skok-napi%C4%99cia-itd/

Teoretycznie skoro gra...

Lecz w praktyce[o ile jest to ewidentnie słyszalne]mozliwym jest to że cos siadło...bądz uległo uszkodzeniu..

Teraz z pełna ostrorznoscia powinienes go pomęczyc..maja palec na wyłączniku sieciowym.

puść sobie szum z tunera fm i sprawdz czy wszystkie głośniki szumią jeżeli tak to masz sprzęt w porządku ew.inne usterki i tak natym etapie nie znajdziesz chyba że zacznie coś trzeszczyć itp.

wniosek narazie taki, że serwis moge sobie darowac...wydaje sie, że jest ok..."na tym etapie" ?? tzn.by rozpoznac ewentualne usterki to trzeba miec sprzęt i się dobrze na tym znać? pozdro - dzieki..

..ale czy wogóle takie odcięcie napięcia może uszkodzić sprzęt tego typu? wyłączyło w całym bloku wiec nie był to jakiś "mieszkaniowy szok elektryczny"(wyskok bezpiecznika itp.)

wyłaczenie prądu jako takie raczej niepowinno zaszkodzić, ale z wyłaczeniem prądu wiążą sie inne zagrożenia np.przepięcia które mogą dochodzić do kilku tyś.volt (spowodowane przez indukcyjności tzn.silniki.pralki ,lodówki transformatory) i dlatego wskazane jest podłanczanie wszelkiej elektroniki przez listwy z zabezpieczeniem przepięciowym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.