Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe na poddaszu

Rekomendowane odpowiedzi

@DrWredman zacząłem oglądać film i od razu jedna uwaga - za głośno ta irytująca muzyczka jako przerywnik. Trudno się ogląda, bo Ciebie słabo słychać i nagle muzyczka 3x głosniej (w dodatku dość męcząca).

Piszę to nie dlatego zeby się przyczepic, tylko abyś to poprawił w nastepnym filmie 🙂 zapewne nie jestem jedyną osobą ktora zwróciła (albo zwróci) na to uwagę.

Co do samego filmu - biorę się za oglądanie. Tego posta piszę po obejrzeniu pierwszych kilkunastu sekund. Zbyt głosny podkład względem przekazu potrafi bardzo utrudnić odbiór filmu dlatego o tym wspomniałem 😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Fajne pomieszczenie wyszło. Gratuluję 🙂

Wystarczyło pomalowac i od razu jaka zmiana klimatu, a to tylko sama farba.

Przy praktycznie idealnie czarnym pomieszczeniu to nawet na białej scianie uzyskasz fajny efekt. Na jakiej wysokosci planujesz ekran (ten malowany albo fizyczny)? Chodzi mi o umiejscowienie glosnika centralnego. Fajnie jakby ekran był dosc nisko (tak jak w prawdziwym kinie komercyjnym) ale brak ekranu transparentnego komplikuje sprawy z głosnikiem centralnym. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, DrWredman napisał:

Zaczyna to jakoś wyglądać

Fajnie ,że działasz.

Ja co do samego filmu mam też uwagę...

Więcej światła!!!

Jeśli już pomalowałeś ściany na czarno/szaro 

To do kręcenia filmów no i do dalszej budowy zaopatrz się w jakieś halogeny budowlane bo to teraz krecia nora jest ...A pracy jeszcze cała masa.

Regipsy na suficie dałeś dwie warstwy? Czy jedną?

Co do tych listew na kable.

Jakkolwiek  dobry pomysł ,to chyba złym pomysłem jest puszczenie w tym samym kanale kabli głośnikowych i prądowych .Unika się takich połączeń że względu na zakłócenia .Lepiej było lewą stroną poprowadzić prąd a prawą głośniki...lub na odwrót.No i ciągle mam wrażenie ,że ten projektor w tym technicznym się tam nie zmieści ...

Atmosy zostaw jak masz.Cztery zagrają wystarczająco dobrze.Szóste kiedyś sobie dołożysz.Na froncie ta ściana pomalowana na biało nic ci nie da...Szkoda roboty .Zagruntuj unigruntem by nie pyliła.I tak ją zabudujesz a ekran wyląduje z 30cm przed nią.Powieś jakieś prześcieradło na testy I starczy. Wełny nie żałuj na tyle  ...Bas ci podziękuje..Na froncie też nie zaszkodzi dać ...

Powodzenia czekam na dalszą relację💪

4 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Fajnie ,że działasz.

Ja co do samego filmu mam też uwagę...

Więcej światła!!!

Jeśli już pomalowałeś ściany na czarno/szaro 

To do kręcenia filmów no i do dalszej budowy zaopatrz się w jakieś halogeny budowlane bo to teraz krecia nora jest ...A pracy jeszcze cała masa.

Regipsy na suficie dałeś dwie warstwy? Czy jedną?

Jakkolwiek  dobry pomysł ,to chyba złym pomysłem jest puszczenie w tym samym kanale kabli głośnikowych i prądowych .Unika się takich połączeń że względu na zakłócenia .Lepiej było lewą stroną poprowadzić prąd a prawą głośniki...lub na odwrót.No i ciągle mam wrażenie ,że ten projektor w tym technicznym się tam nie zmieści ...

Atmosy zostaw jak masz.Cztery zagrają wystarczająco dobrze.Szóste kiedyś sobie dołożysz.Na froncie ta ściana pomalowana na biało nic ci nie da...Szkoda roboty .Zagruntuj unigruntem by nie pyliła.I tak ją zabudujesz a ekran wyląduje z 30cm przed nią.Powieś jakieś prześcieradło na testy I starczy. Wełny nie żałuj na tyle  ...Bas ci podziękuje..Na froncie też nie zaszkodzi dać ...

Powodzenia czekam na dalszą relację💪

Przyjmuję na klatę każdą konstruktywną krytykę 🙂

Wiem, że film jest słabej jakości, głównie pod względem wideo. Choć na GoPro wyglądało nieźle to już na większym ekranie jest zbyt ciemno (choć i tak rozjaśniłem). Ze światłem do nagrywanie sobie poradzę, ale tak to jest jak chce sie coś zrobić na szybko. Muzyczka rzeczywiście chyba wyszła zbyt głośno.

Regipsy - jedna warstwa

Listwy są dwukanałowe a kable głośnikowe w podwójnej osłonie więc powinno dać radę.
A jeśli będa problemy to dołożenie kolejnej litwy to teraz pikuś.

Projektor już działał przez dziurę więc wszystko gra. 😉 Już nawet jest pomysł jak zrobić prostą półeczkę, aby nie wydawać na uchwyt sufitowy 700 zł.

Ściana projekcyjna jest zagruntowana, ale miałem w planie malować ją na biało dla testów.
Jednak właśnie złożyłem ekran ADEO kupiony rok temu na OLX. Wymiary około 360x200 cm. Ledwo wszedł pod skosy stojąc na podłodze 😄 Ten ekran przytnę około 40 cm i zrobię z niego 2.35:1, wymienię tkaninę na transparentną. Ale wszystko w swoim czasie

14 minut temu, Gmow1977 napisał:

Jakkolwiek  dobry pomysł ,to chyba złym pomysłem jest puszczenie w tym samym kanale kabli głośnikowych i prądowych .Unika się takich połączeń że względu na zakłócenia .Lepiej było lewą stroną poprowadzić prąd a prawą głośniki...lub na odwrót.

Tez tak uwazam. Bliskość kabli na tak długim odcinku moze powodowac problemy. Szczegolnie jesli chciałbys tymi listwami puszczac jakieś kable chinch (np do subów aktywnych). No ale to mozesz na tym etapie poprawic.

17 minut temu, Gmow1977 napisał:

Atmosy zostaw jak masz.Cztery zagrają wystarczająco dobrze.Szóste kiedyś sobie dołożysz.

Czytając np na forum AVS mozna wyczytac ze wielu uzytkownikow woli konfigurację 4 atmosow względem 6..

Juz to dawno temu tłumaczyłem w innym temacie ale przypomnę. Wiele miksów DA jest zrobione w taki sposob, ze na konfiguracji x.x.6 zagrają tylko srodkowe atmosy (Top Middle). Na 4 atmosach ten sam film wykorzysta wszystkie 4 głosniki.

Poszukam zaraz tamtego wpisu i podlinkuję.

Co do uwag technicznych do samego filmu - mały mikrofon krawatowy nie zaszkodzi. Mozna takie kupić juz za kilkanascie pln. Mikrofon blisko ust mowiącego zbierze wyrazniej dzwięk bezpośredni i jednoczesnie mniej pogłosu pomieszczenia. Dodatkowo zapewni stały poziom dzwięku. Teraz jak ruszasz kamerą to głosnosc i czytelnosc Twojego głosu się zmienia 🙂

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Wiele miksów DA jest zrobione w taki sposob, ze na konfiguracji x.x.6 zagrają tylko srodkowe atmosy (Top Middle). Na 4 atmosach ten sam film wykorzysta wszystkie 4 głosniki.

Miałem to właśnie napisać ,że gdzieś to czytałem z tymi miksami...Aź mnie wyprzedził 😅

8 minut temu, DrWredman napisał:

Wymiary około 360x200 cm. Ledwo wszedł pod skosy stojąc na podłodze 😄 Ten ekran przytnę około 40 cm i zrobię z niego 2.35:1, wymienię tkaninę na transparentną.

To nie pozbywaj się tej tkaniny. To dokładnie rozmiar ekranu jaki pasowalby u mnie 😎

2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Miałem to właśnie napisać ,że gdzieś to czytałem z tymi miksami...Aź mnie wyprzedził 😅

To pewnie czytałeś moj post 😉

Wlasnie go szukam.

Znalazłem 😎

8 minut temu, brewka87 napisał:

To nie pozbywaj się tej tkaniny. To dokładnie rozmiar ekranu jaki pasowalby u mnie 😎

To bardziej plastik jak banery z kampanii wyborczej niż tkanina. 🙂 No i nie jest transparentny akustycznie. Kupiłem ze względu na ramę z myślą o przycięciu.

To jest rama Adeo Frame PRO, a powierzchnia to chyba Referencje White. Ekran był zawinięty streczem i strasznie zakurzony. Do tego pofalowany, bo nikt nie zawinął go na wałek tylko normalnie poskładał. Dobrze, że nie w kostkę :). Ale już się trochę rozprostował. Zamawiam w Adeo nowe gumki bo stare są już stwardniałe i kilka porwanych.

Jak tam posprzątam wieczorkiem to cyknę fotkę bo robi wrażenie.

Jeśli cokolwiek będzie do oddania to dam znać.

4 minuty temu, DrWredman napisał:

To bardziej plastik jak banery z kampanii wyborczej niż tkanina. 🙂 

Szkoda 😉

Btw poczytaj moj post z 2023 roku na temat 6 atmosow 🙂

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Szkoda 😉

Btw poczytaj moj post z 2023 roku na temat 6 atmosow 🙂

Właśnie przeczytałem i szczerze powiem, jestem w szoku, że studia tak robią ludzi w bambuko. Gdybym wiedział to wcześniej to i skrzynek nie musiałbym robić. Swoją drogą jak czują się posiadacze procesorów np. Trinnov gdy mają 6 lub więcej głośników na suficie? Chyba, że sprzęt za tyle kasy jednak potrafi z g..na ulepić bata 🙂

Oczywiście to nie wina sprzętu tylko dźwiękowców. Nie chce im się wykorzystać potencjału jakim dysponują. Widzowie z "atmosem" w soundbarze i tak tego nie zauwazą 🤣

Dałbym jeszcze jedną póki jest taka możliwość bo póżniej będzie ciężko cokolwiek zrobić. 

A ogólnie mi się podoba, więcej takich kin powinno być tu na forum, jedyne moje czepialstwo jest takie że brakuje fotorelacji, ale to malutki szczególik 

Edytowane przez Pan Nikt
Literówka
Godzinę temu, DrWredman napisał:

Jakie problemy macie na myśli w związku z tą jedną warstwą GK?

BAS ...

Może uciekać.

Edytowane przez Gmow1977
Godzinę temu, Gmow1977 napisał:

BAS ...

Może uciekać.

Lub rezonować, wibrować... powinieneś dać drugą płytę przekładając ją tz na łączenia płyt dolnej warstwy górna powinna być przykręcona środkiem. 

Nie wiem co za suby planujesz ale uwierz mi że to będzie słychać tym bardziej że na stelażach nie dałeś pianki antyrezonansowej😬 którą daje się by konstrukcja nie drżała 

Tak jak tutaj powinno być na przemian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na stelażach GK jest przyklejona taśma akustyczna, która powinna amortyzować ugięcia płyt.

Poza tym nie jestem zwolennikiem głośnego oglądania filmów. Np. w kinach jest dla mnie za głośno. Ma być komfortowo dla ucha i przyjemnie dla oka.

Przed chwilą testowałem wielkości obrazu aby zdecydować jakiej wielkości ekran będzie optymalny. Wyszło 4.5x1.8 m w formacie 2.35:1. Wstępnie planowałem 4x1.7 ale te pół metra robi znaczącą różnicę. Seriale 16:9 będą musiały wpasować się w wysokość ekranu, a bordery zrobię po bokach.

Jak widać na zdjęciach, ten ekran to 16:10. Muszę skrócić ramę z wysokości i odcięte elementy dodać do szerokości, ale nie zmierzyłem jeszcze czy to się uda.

Ukryta Zawartość

20250325_215618.jpg

20250325_215654.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, DrWredman napisał:

Jak widać na zdjęciach, ten ekran to 16:10. Muszę skrócić ramę z wysokości i odcięte elementy dodać do szerokości, ale nie zmierzyłem jeszcze czy to się uda.

Ja widzę, ze masz tam okropny trapez zarówno w pionie jak i w poziomie. Projektor nie moze wisiec pod takim kątem. Tego nie skompensuje nawet lens shift.

5 minut temu, brewka87 napisał:

Ja widzę, ze masz tam okropny trapez zarówno w pionie jak i w poziomie. Projektor nie moze wisiec pod takim kątem. Tego nie skompensuje nawet lens shift.

Wydaje mi się że to było wszystko w celach testowych wielkości ekranu, za pewne gdy już będzie miał wszystko ogarnięte to będzie ustawione tak jak się należy 

Godzinę temu, Pan Nikt napisał:

Wydaje mi się że to było wszystko w celach testowych wielkości ekranu, za pewne gdy już będzie miał wszystko ogarnięte to będzie ustawione tak jak się należy 

Odniosłem się do tego co widac na zdjęciu. Zeby Lens shift działał projektor musi byc na wprost ekranu pod kątem 90°. Rzucanie obrazu pod innym kątem wymaga korekcji keystona. 

Piszę to po to zeby później nie bylo zaskoczenia ze coś nie pasuje...

16 godzin temu, Gmow1977 napisał:

No i ciągle mam wrażenie ,że ten projektor w tym technicznym się tam nie zmieści ...

Ja tez mam takie wrazenie. Półka jest pod kątem zeby zmieścić mały projektor (co oczywiście jest błędem ze względu na trapez) a co dopiero gdyby miał tam stanąć projektor jvc...

Dobre macie oko. To były zdjęcia z początków testów. Początkowo koło na ekranie testowym miało wymiary 52x48 więc niezłe jajo. Projektor ma już  podniesiony tyłek, ale muszę jednak opuścić przód aby go wypoziomować, bo koło testowe ma teraz różnicę wymiarów 1,5 cm. Dodatkowo ekran jest oparty o ścianie więc też pod kątem ale to już nie robi tak dużej różnicy jak wypoziomowanie projektora.

9 godzin temu, DrWredman napisał:

Przed chwilą testowałem wielkości obrazu aby zdecydować jakiej wielkości ekran będzie optymalny. Wyszło 4.5x1.8 m

Będziesz siedział 4.5 m od ekranu czy bliżej?

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Półka jest pod kątem zeby zmieścić mały projektor (co oczywiście jest błędem ze względu na trapez) a co dopiero gdyby miał tam stanąć projektor jvc...

Zapomnij.Ten epson już ma ciasno.Ewentyalnie projektor w pionie i lusterko,lub ten otwór powiększyć i dalej do przodu....tylko czy zoom ogarnie?No i dalej mi się wydaje ,że głowy oglądających będą przeszkadzać w czasie projekcji.Ale to wyjdzie "w praniu "

2 godziny temu, DrWredman napisał:

Dobre macie oko. To były zdjęcia z początków testów. Początkowo koło na ekranie testowym miało wymiary 52x48 więc niezłe jajo. Projektor ma już  podniesiony tyłek, ale muszę jednak opuścić przód aby go wypoziomować, bo koło testowe ma teraz różnicę wymiarów 1,5 cm. Dodatkowo ekran jest oparty o ścianie więc też pod kątem ale to już nie robi tak dużej różnicy jak wypoziomowanie projektora.

Pomiar srednicy koła moze nawet z załozenia nie jest zły to jednak mało dokladny. Jesli na kole wpisanym w srodek ekranu masz teraz roznice 1,5cm to znaczy ze na całym ekranie jest pewnie ze 3-4cm. Przeciez aby prawidlowo wypoziomować projektor wystarczy go ustawic tak aby górna i dolna krawędz ekranu miala identyczną szerokość 🙂

Jesli wyswietlany prostokąt jest trapezem i jego górna krawędz jest krótsza od podstawy tzn ze projektor swieci w dół i trzeba podniesc jego przód albo obnizyć tył.

Analogicznie jesli gora jest szersza niz podstawa to znaczy ze swieci za wysoko.

7 minut temu, Gmow1977 napisał:

Zapomnij.Ten epson już ma ciasno.Ewentyalnie projektor w pionie i lusterko,lub ten otwór powiększyć i dalej do przodu....

Wiem ze ma ciasno i wiem ze JVC tam nie wejdzie. Napisałem to aby Wredman przemyślał ten aspekt, bo robiąc tak mało miejsca na projektor ogranicza sobie na przyszłość sprawę wymiany projektora na inny model. Napewno przy wymianie będzie trzeba cos przebudowywać.

Jak wyswietlany obraz będzie prostokątem a nie trapezem to wtedy mozna wyregulować jego wysokość za pomocą lens shiftu.

Dzięki za cenne rady odnośnie pomiarów. Posprawdzam na spokojnie wszystko i pomierzę. Waham się czy zrobić tam miejsce dla JVC, choć wątpię aby w najbliższej przyszłości tam wjechał. Chyba, że trafi się okazja z pewnej drugiej ręki.

Siedzę od ściany w odległości 5m, gdy dojdzie baffle wall to wydzie 4,5m, a głowy nie będą przeszkadzać bo już testowałem na fotelu ogrodowym 🙂 . Docelowe sofy ze sterowaniem elektrycznym już zamówione, a więcej niż pewne jest to, że wszyscy chętni będą oglądać na leżaka 🙂 . Sofy powinny przyjść w ciągu tygodnia.

2 minuty temu, DrWredman napisał:

Waham się czy zrobić tam miejsce dla JVC, choć wątpię aby w najbliższej przyszłości tam wjechał. Chyba, że trafi się okazja z pewnej drugiej ręki.

Lepiej od razu zrobić wiecej miejsca niz później miałbyś kombinować. Mając taką salkę aż się prosi o to żeby kiedyś zagościł w niej jakiś JVC 🙂 Gmow tez miał kiedyś Epsona i po zmianie na JVC raczej za Epsonem nie tęskni 😉

Jak będziesz miał przygotowaną większą wnękę na projektor to w każdej chwili będziesz mógł wymienić jakby sie jakaś okazja na jvc trafiła. Jeśli teraz tego nie ogarniesz to później może być dla Ciebie wymówką przeciwko zmianie projektora, bo będzie konieczna modyfikacja wnęki.

10 minut temu, DrWredman napisał:

więcej niż pewne jest to, że wszyscy chętni będą oglądać na leżaka 🙂

Wyjdzie w praniu 😁

Oglądanie na lezaka ma dwie podstawowe wady. Po pierwsze oglądając na leząco nadwyręzamy kark i na dłuzszą metę to męczy. Po drugie na leząco trudniej jest dotrwać do konca seansu bez zasypiania 😁

Ja jak włącze cos w takiej pozycji to jestem niemal pewny ze zasnę w połowie nawet jak film ciekawy 😁

Kolega ma do sprzedania w idealnym stanie technicznym i wizualnym X7900 z nową lampą 

Szkoda , że mój pokój już nie jest przystosowany nawet w 20% pod projektor 

10 minut temu, max720 napisał:

Kolega ma do sprzedania w idealnym stanie technicznym i wizualnym X7900 z nową lampą 

Szkoda , że mój pokój już nie jest przystosowany nawet w 20% pod projektor 

oj kusisz, a jaka cena? wyślesz na PRIV?

DrWredman widze posuwa się w końcu do przodu, chcesz zrobić ekran 4.5x1.8 m na TW9400 ?  z jakiej odległości rzucasz?  ekran już wybrałeś?

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Fanek napisał:

DrWredman widze posuwa się w końcu do przodu, chcesz zrobić ekran 4.5x1.8 m na TW9400 ?  z jakiej odległości rzucasz?  ekran już wybrałeś?

Byłoby szybciej gdyby mi praca nie przeszkadzała 😉

Wczoraj po dokładnych pomiarach rama ekranu będzie miała wymiary 4.3x1.83 więc powierzchnia projekcji ok 4.1x1.74, jeśli rama będzie miała 10 cm szerokości.

Odległość od ekranu po zrobieniu baffle wall wyjdzie 4.5 m.

Zamówiłem w sklepie tekstylnym 3 próbki materiałów na ekran. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale nie spodziewam się rewelacji. Prawdopodobnie skończy się na zakupie materiału od Seymoura, bo kompletny ekran transparentny Adeo w tym formacie to ponad 10 kafli.

Przerobienie ramy którą mam da mi ekran o szerokości 4m, więc mam zagwostkę czy go ciąć czy zrobić nowy od zera w maksymalnym dla mnie formacie.

Edytowane przez DrWredman
  • Pokaż nowe odpowiedzi