Skocz do zawartości
IGNORED

2 pary kolumn do jednego avr..

Tom@l85

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie ...otóż posiadam amplituner Kenwood stereo rzecz jasna KR-A3080 są w nim wyjścia na 4 kolumny jedno wyjscie 4- 16 ohm drugie 8 - 16 ohm czy mogę podłączyć drugą pare kolumn 8 ohmowa do tego drugieigo wyjścia i włączyć kolumny a i b dodam ze do pierwszego wejscia mam podpiete 4 ohmowe kolumny ....pytam bo wiem że w niektórych amplikach np onkyo w systemi a+b impedancja minimum musi miec 8 ohmów jak to rozumiec wybaczcie moją ignorancje ale jestem dopiero w fazie raczkowania w tych sprawach..:P

https://www.audiostereo.pl/topic/15945-2-pary-kolumn-do-jednego-avr/

Bardzo zawile sformułaowane pytanie...:)

Jeśli dobrze Cię rozumiem, to masz wyjścia A1,A2 o zakresie impedancji 4-16 omów i B1,B2 8-16 omów, tak? Jesli tak, to pod wyjścia te możesz podłączyć kolumny o impedancji z tych zakresów. 8 omów mieści się wszak w obu... zwróć tylko uwagę na nominalna moc ciągłą kolumn, co byś ich z dymem nie puścił...

O to Ci chodziło? Jeśli nie, zapytaj precyzyjniej a postaramy się pomóc...

:-)))

Pozdrawiam serdecznnie!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co o tym sadzicie..??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Sorry za opóźnienie. Może jeszcze Ci pomogę... otóż moc ciągła to moc, z jaką kolumna może pracować nawet 100 lat bez przerwy. Natomiast moc muzyczna to moc chwilowa, pojawiająca się wtedy, gdy np. masz utwór i nagle ostro walnie bas. Dlatego też parametrem kolumn łatwo mierzalnym jest właśnie moc ciągła. Dobrym nawykiem jest dobieranie kolumn o max. mocy ciągłej jakieś 2 razy większej niż max. moc wyjściowa wzmacniacza przy danej impedancji obciążenia (im mniejsza impedancja, tym większy pobór mocy alle tez wieksze zniekształcenia).

Pozdrawiam!!!

:-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.