Skocz do zawartości
IGNORED

7 zestawów kolumn 5.1 KTÓRY WYBRAĆ

fender70

Rekomendowane odpowiedzi

lolek tez troche czasu spedzilem na odsluchach zanim podjąlem decyzję a chcialem wydac do 1000zl, m-audio to jedyny chyba w tej cenie 25cm głośnik i moc 150W ciągła i nadaje sie do pokoju okolo 20m^2, w sumie w wielu miejscach polecano mi go jako najlepszy w tej cenie, zreszta czytalem pare recek i nie bylo tak zle o nim pisane. Zakupiłem i u mnie gra tak ze mi "smieci" z mebli spadają a ja sam mam dość po paru minutach więc podejrzewam że chyba jakieś marne sztuki ci się trafiły albo naprawde sprzedawca nie był w stanie tego odpowiednio skonfigurować bo na takich tez trafilem (jeden byl najlepszy rozkrecil muze na maksa tak ze wszystkie testowane suby zagluszala skutecznie) a ja sam trochę ślęczałem nad moim onkyo by to zagrało.

domyślam sie ze to wpadka ale tym wyskokiem zawiodłem sie na tej firmie temat Yamahy zamykamy

a ja nadal drąże temat rubiconow przewertowałem stos czasopism i stron w internecie znalazłem tylko taki opis

"Firma Rubicon jest nowym projektem angielskich inżynierów przyjęte przez rynek zachodni. U podstawy ich sukcesu legła wyjątkowa dbałość o dźwięk połączona z przystępnymi cenami. Na uwagę zasługują zaawansowane technologiczne przetworniki z membranami celulozowymi, kevlarowymi, z włókna szklanego i węglowego. Bardzo ciekawe są również przetworniki wysokotonowe wstęgowe, spotykane zazwyczaj w wielokrotnie droższych konstrukcjach. Tak wyjątkowe połączenie wysokiej jakości z niską ceną było możliwe dzięki podjęciu współpracy firmy Rubicon ze starannie wybraną fabryką w Chinach, która w systemie OEM produkuje również kolumny dla wielu czołowych firm europejskich i amerykańskich. Warto wspomnieć, że fabryka ta posiada wszystkie najważniejsze certyfikaty jakości, łącznie z ISO.

Filozofia firmy Rubicon jest prosta: za niewielkie pieniądze dostarczyć miłośnikom dobrego dźwięku jak najlepszy produkt. Jej konstruktorzy nie są przywiązani do określonych rozwiązań i projektów, ale stosują przetworniki i elementy, które w danej aplikacji są najbardziej pożądane. Obudowy są wykonywane z płyt MDF, często pogrubianych, ze szczególnym naciskiem na redukcję fal stojących, osiąganą poprzez stosowanie kosztownych w produkcji wygiętych lub nierównoległych ścianek bocznych.

Wyjątkowa staranność towarzyszyła również projektowaniu zwrotnic, gdzie w krytycznych miejscach znajdziemy wyłącznie wysokiej klasy kondensatory polipropylenowe oraz cewki powietrzne, nawijane grubym drutem OFC. Gniazda połączeniowe wykonane są z solidnych, złoconych, zakręcanych zacisków."

co do wykonania to nie mają sobie rownych tylko jak to gra?

niech ktos napisze o nich cos wiecej

pawcio1611 jesli chodzi o zestaw onkyo z m-audio w tym przedziale cenowym razem z subem i dvd to chyba dobry wybor w pokoju zapewne gra to lepiej niz w sklepie o ile sie dobrze ustawi ja wole kupic zestaw bez dvd a zaoszczedzona kase przeznaczyc na lepsze głośniki

=> lolekczq

Widze, ze dalej drazysz temat Rubiconow. Mnie tez zaintrygowal test Bialego. Cos do powiedzenia nt kolumn maja w Nautilusie www.nautilus.net.pl

Ja pytalem o RT26 majace zastapic u mnie Eltaxy w zestawie Y450+550. Koles poradzil mi RP16 jako kolumny grajace ciemniej i przez to bardziej nadajace sie do tego ampli.

W Hi-Fi i Muzyka 10/04 byl test RP16 i suba RA10 ale nie mialem mozliwosci poczytac. Moze ktos z kolegow posiada i nam napisze?

no to ciekawie sie robi:)

nie mam żadnego kontaktu z białym ani mozliwosci odsłuchu rubików z chęcią posłuchał bym denona z tymi rubikami na zmiane z crystalami

coś czuje że zaczyna sie robic jak w czasach miedzywojennych aby cos zobaczyc lub kupic to sie bryczka do stolicy jeździło:P

Witam,

Mam test i porównanie zestawów Rubicona i Kody F51. Po powrocie do domu postaram się coś więcej napisać. Generalnie konkluzja testu była taka, że najlepszym wyjściem byłyby kolumny Rubicona i subwoofer Kody.

Osobiście tydzień temu kupiłem zestaw Wharfedale Crystal - WC40 + WC10 + WCCenter (ok. 1350 z dostawą).

Nie mam porównania z innymi zestawami, zresztą jestem amatorem i wiele niuansów brzmienia mi umyka ;D.

Zestaw pracuje z H/K AVR235 i DVD22 oraz subem Kody SW-3500.

W moim małym pokoiku fronty grają bardzo dobrze, w zasadzie sub nie byłby potrzebny. Zresztą cały czas bawię się ustawieniami ampli i suba - a możliwości jest masa ;). Z całości jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam,

A jeszcze jedno odnoście Wharfedale.

Bardzo spodobała mi się jakość ich wykonania. Wszystkie kolumny, łacznie z surroundami posiadają podwójne zaciski umożliwiające bi-wiring. Po wyciągnięciu zaślepek kabelki można również podłączyć przez banany. Gniazda są trochę za płytkie, ale banany siedzą pewnie i bez luzu. Fronty oczywiście posiadają kolce, a centralny gumowe samoprzylepne stopki.

teraz to juz jest mętlik całkowity denon wprowadził promocje z głośnikami dali

czyli denon+dali concept 6

sam zestaw głośników kosztuje prawie 3 tyś w promocji normalnie 3800zł

a zestaw AVR-1705, DVD-1710+Dali concept 6 kosztuje 4999zł

mnie się też ten Wharfedale Crystal podoba i za 1100zł jest to sprzęt najlepszy jaki można kupić w tej cenie, nie wiem tylko czy tych kolcy z frontów nie zdemontuję bo mi wejdą w podłogę z desek sosnowych

słuchałem ostatnio tych M-audio i niestety nie przekonały mnie - za dużo bałaganu i mocy a za mało szczegółów i miękkości w brzmieniu

Do tych Wharfedale Crystal 2 dokupiłem suba to basik będzie wymiatał , sub jest na głośniku Tonsila 200mm myślę że z tym zestawem będzie ok

Cały czas się zastanawiam jak duże różnice są pomiędzy Yamahą RXV 450 a RXV 640, czy tylko jest różnica w mocy bo wyjścia i dekodery chyba są takie same w tej i w tej.

DVD z ampli podłączę coaxialem a DVD z TV chyba należy euro-euro czy innym?

1100 to dobra cena w mojej wiosce wszyscy proponuja mi je za 1700 a jak kupie denona 1705 z dvd to mi opuszcza do 1500

tylko ze ja nie chcę 1705 ani dvd

w sklepie internetowym znalazłem za 1350zł

w sprawie tych rubiconow nikt nie daje zadnego znaku a szkoda

w takim razie wezme denona 1905 i cristale 2

szukam tylko kogos kto ma jedno i drugie zeby nie kupywac w 2 miejscach

lolekczq -> test rubiconów RP26/RA10 znalazłem w AUDIO 2/2005, więc może jeszcze uda ci się znależć ten numer w kioskach. Prównywane są w nim do KodyF51/SW100B.

Streszczenie testu:

"... Scena kreowana przez zestaw Rubicona jest żywsza i bardziej rozproszona. Przestrzeń jest jaśniejsza, bardziej otwarta, widz zdaje się przybliżać do ekranu. Średnica została wysunięta między bas o górę. Zakres wysokotonowy to gejzer dźwięków. Dużo akcentów metalicznych jest tylko częścią kanonady. Znakomitym materiałem do porównania są strzały karabinowe. To co z Kody jest potężne, w wykonaniu Rubicona staje się ostre. Dołączenie tylnego pola dźwiękowego do przeniego jest poprawne, ale nie rewelacyjne. Ogniskowanie wydarzeń z przodu jest bez zarzutu. Substancja wydobywająca się z subwoofera RA10 jest miękka i gęsta. Najniższy zakres przekazywany jest z wielkim zaangażowaniem, średni bas gra już nieco ciszej i bez właściwego tempa. Choć subwoofera Rubicona pozwala na rozróżnienie podstawowych dźwięków, to w większości przypadków znajdują się one blisko siebie. Chociaż RA10 "schodzi" niżej niż przednie kolumny RA26F, to nie potrafi się z nimi idealnie zintegrować - ogranicza dymanikę całości ...

... Same fronty RA26F, tak jak to już pokazały w układzie wielokanałowym, zagrały jasno i przejrzyście. Metalicznej góry było jeszcze więcej niż w kinie,na szczęście bas też był mocny i okazało się, że przy słuchaniu CD subwoofer nie jest konieczny ...

... W kolumnach Rubicona użyto większych i lepszych przetworników. kolimny RP26F dostarczają na tyle dobry bas, że mogą działać bez subwoofera.

Oczywiście w kinie domowym bez subwoofera się nie obejdziemy, ale w stereo możemy go nie włączać ..."

Podsumowanie:

"Wykonanie i komponenty - Dobre przetworniki, solidne obudowy, do wyboru aż 5 wersji kolorystycznych - Ocena: bardzo dobra

Laboratorium - Łatwa impedancja, dobra efektywność, lekkie wyeksponowanie wysokich tonów - Ocena: dobra+

Brzmienie - Przestrzenne, jasne i dynamiczne. Scena z przodu silna i stabilna. Wysokie tony brawurowe,środek cofnięty, bas silny, ale słabo kontrolowany - Ocena: dobra plus

Ocena ważona: (4.6) dobra+"

Jest jeszcze kilka wykresów charakterystyk.

Konkluzja - kolumny Rubicona RP26 i sub Kody Sw100B.

Pozdrawiam

wielkie dzieki za te wyczerpujace informacje z tego wynika ze te rubiki moga stanowic powazną konkurencje

co do suba tej firmy to juz slyszalem ze sa "ze tak powiem nie przypasowane do reszty" i lepszym rozwiązaniem jest kupno suba innej firmy

dziurawiec1 -> Swoje Crytale kupiłem ponad tydzień temu w sklepie Centrum RTV AGD z Kutna za 1310 PLN. W cenie dostawa kurierem. Link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na stronie wycenili tej zestaw na 1343 PLN, ale przed zakupem najlepiej zadzownić i ponegocjować ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> fender70

Informacje i ceny znajdziesz na stronie

Ukryta Zawartość

Dorzucam jeszcze fragment testu RP26 z Kino domowe listopad 2004

"Udany debiut kolejnego na naszym rynku producenta niedrogich i dobrych zestawów kolumn przeznaczonych do kina domowego.

...Przednie kolumny, jak na produkty budżetowe, wyposażono nadzwyczaj hojnie. Zaopatrzono je w dwa dobre jakościowo przetworniki średnioniskotonowe oraz kopułkę wysokotonową, która jest identyczna we wszystkich kolumnach zestawu. Przednie kolumny posiadają podwójne złocone gniazda głośnikowe. Pozostałe pojedyncze, plastikowe zatrzaski sprężynowe. Przetworniki średniotonowe są już różne, bo w kolumnach centralnej i surround mają mniejsze membrany i odmienną konstrukcję. Charakter ich brzmienia jest jednak bardzo zbliżony do kolumn głównych, co zapewnia dobrą spójność sceny dźwiękowej...

...Kolumny przednie także nie schodzą w niskie tony. Charakter ich brzmienia skoncentrowany jest na prezentacji dźwięku zrównoważonego, zachowującego dobrą kulturę brzmienia. Producent postarał się o to, aby dźwięk generowany przez kolumny nie był męczący i nienaturalnie podbity. Basu nie ma więc przesadnie dużo, są za to dobrze nasycone średnie tony i łagodne soprany. Kolumny grają dźwiękiem przestrzennym, a najlepiej będą brzmiały pracując ze wzmacniaczem o miękkim, ciepłym brzmieniu. W Rubiconach najbardziej podobać się może zakres średniotonowy, który jest zróżnicowany i pełny. Wprawdzie czasami kolumny nieco się gubią podczas odgrywania złożonych, wieloplanowych utworów filharmonicznych, jednak w większości przypadków grają naprawdę dobrze."

Ukryta Zawartość

Dzisiaj zakupiłem suba do tych Crystali - Sub Aktiv 9.1 na głośniku Tonsila 210mm, wygląda bardzo porządnie i masywnie (17,5kg) zobaczymy jak będzie chodził z Crystalami.

No wreszcie mam te Crystale + ampli Yamaha 640 wszystko za 2000zł . Głosniczki grają znakomicie teraz wiem że dokonałem dobrego wyboru , porównywałem z Tonsilami i .....nie ma porównania, Tonsile grały dynamicznie ale strasznie brudno , ogólnie był bałagan a jak podłączyłem zestaw Wharfedale Crystal pojawiła się przestrzeń, delikatność i kultura w brzmieniu , Crystale tam gdzie trzeba to zagrają dynamicznie ale nie narzucają swojego charakteru tylko wiernie odtwarzają sound, basu jest pod dostatkiem i ogólnie sound jest taki bardzo przejrzysty.

Pozdr.

Jest troszeczkę rozmydlony ale może tak ma być w sumie nie słuchałem innych to nie mam porównania (mam jeszcze jeden sub od zestawu do kompa - creative 5800 i ten mimo tego że mniejszy to jest jakby trochę bardziej selektywny ale może mi się wydaje) a jeżeli chodzi o moc to spoko i ładnie wykonany , głośnik też podobno jeden z lepszych subbasowych tonsila. Także ogólnie polecam.

• 6 miesięcy później...

aha no i zapomniałem dopisac ze zestaw który ja wybrałem to denon 2105 + wharfedale crystal II

coprawda zakup planowałem grubo ponad rok odsłuchałem kupe sprzętu ale ten amplituner z tymi głosnikami zagrał swietnie pewnie z diamondami serii 9.5 lub 9.6 było by lepiej ale skoro nie miałem az tyle kasy to w tej cenie wiem ze wybrałem najlepiej takze nawet nie chciałem aby mi to podłączano bo nie chciałem sie rozchorowac

porada dla kupujacych

najlepiej jezdzic samemu po sklepach ze swoimi płytami i słuchac wszystkiego w różnych ustawieniach wtedy bedziecie wiedzieli czego potrzebujecie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.