Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha-Denon-Marantz-ktory wybrac

Rekomendowane odpowiedzi

Ok może i oddaje mniej mocy przy jednoczesnym obciążeniu, ale uwierz mi na słowo bo nie na uszy skoro tego u mnie nie słuchałeś, jak podkęce pokrętło volume do 65-68dB to jest taki hałas że boję się o okno w tym pokoju, dlatego tak z reguły nie słucham tylko trochę niżej jakieś 60-62 i jednocześnie obciążam u mnie 11 głośników Dali, w tym dwie spore podłogówki owszem nie takie jak PL500 do tego spory centralny LCR i wszystkie surround LCR a Atmos mam w Alteco C1 więc one są trochę łatwiejsze w napędzeniu, do tego wszystkie te głośniki mają niską skuteczność dużo niższą niż wszechobecny tu Klipsch, pokój jest bardzo mały więc może dlatego mam poczucie sporego hałasu, zresztą mierzyłem hałas miernikiem z aplikacji na telefon.

Musisz uwierzyć w to co piszę jest naprawdę głośno i szczegółowo dynamiki nie brakuje, gdybym dołożył jakąś 9 lub 11 kanałową końcówkę np. Emotiva XPA-11 to było by to samo tylko na trochę niższym poziomie volume no i może trochę więcej szczegółów by było, ale z drugiej strony po to na Denonie mam zakres od 0-98 aby go wykorzystać i kręcić te 68-70 jak chcę a nie tylko oglądać na 45-50 no bo po co jak mogę to bardziej wykorzystywać, zapłaciłem za Denona nie mało więc go nie oszczędzam.

proszę pana

wierzę, że hałas to robi

ale nie o to tu chodzi 🙂 oby tylko pana głośniki wysokotonowe w kolumnach wytrzymały w zdrowiu 😉

do przemyślenia - zmieniłem końcówkę która daje 200W/kanał/4ohm na 400W/kanał/4ohm - i wcale nie jest głośniej na tej samej pozycji potencjometru

Edytowane przez ro35

Dali nie stosuje głośników wysokotonowych w postaci miękkich kopułek tak jak większość producentów głośników, tylko przetwornik wstęgowy ciśnieniowy które są zdolne do odtworzenia referencyjnego poziomu ciśnienia akustycznego w standardzie THX pozbawionych dystorsji i kompresji dynamiki, takie głośniki na pewno ciężko uszkodzić amplitunerem.

20 minut temu, ro35 napisał:

proszę pana

wierzę, że hałas to robi

ale nie o to tu chodzi 🙂 oby tylko pana głośniki wysokotonowe w kolumnach wytrzymały w zdrowiu 😉

do przemyślenia - zmieniłem końcówkę która daje 200W/kanał/4ohm na 400W/kanał/4ohm - i wcale nie jest głośniej na tej samej pozycji potencjometru

To jaki sens miała ta zmiana, oprócz tylko wydania kasy? Skoro nie można zrobić głośniej.

Edytowane przez JVC 4K
  • 2 tygodnie później...
W dniu 18.12.2022 o 21:55, JVC 4K napisał:

na Denonie mam zakres od 0-98 aby go wykorzystać i kręcić te 68-70 jak chcę a nie tylko oglądać na 45-50 no bo po co jak mogę to bardziej wykorzystywać, zapłaciłem za Denona nie mało więc go nie oszczędzam.

dla Pana JVC, ku rozwadze, jako że ten test podałem w innym wątku (i przypomniało mi się) to proszę o przeczytanie końcówki testu, akapit laboratorium:

"Czułość jest bliska standardowej - wynosi 0,22 V. Współcześnie większość wzmacniaczy stereofonicznych ma niższą czułość, lepiej dostosowaną do źródeł o wysokim poziomie sygnału.

Oznacza to że przy podłączeniu takich źródeł (chociażby odtwarzacza CD) z AVC-8500HA wyciągniemy pełną moc już przy dość "wczesnych" godzinach pokrętła głośności - należy na to uważać i słuchać, czy nie pojawiają się zniekształcenia, a nie sugerować się tylko położeniem gałki ciesząc się lekkomyślnie, że zostały nam jeszcze ogromne rezerwy mocy wzmacniaczy i zespołów głośnikowych. Wszystko może pracować już na maksa nawet przed "dwunastą..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...
W dniu 18.12.2022 o 20:55, JVC 4K napisał:

Dobra ale dziś flagowe amplitunery tak nie wyglądają 8500HA mi się mieści ale ledwo w szafce i nic innego nie wejdzie.

Jaką masz szafkę ?

U mnie na głębokość nie wejdzie i rozważam zakup Marantz SR8012/SR8015 .

W dniu 18.12.2022 o 22:26, ro35 napisał:

Jaka to końcówka mocy ?

szanuje od lat audiocompl za laboratorium (szczególnie przy testach kolumn), wiadomo ważny układ pomiarowy, jaki mają nie wiem. tyle zmierzyli:

Ukryta Zawartość

można zobaczyć wnętrze, bateria kondensatorów i jej aplikacja pozwalają wysnuć wniosek o imponującej wydajności prądowej. musiałem po zakupie wymienić zabezpieczenie w skrzynce (eskę, pewnie stara była), bo zbijało mi bezpiecznik (chwilowy prąd ładowania) przy załączaniu końcówki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

Wczoraj przytachałem SR8015 .

Na razie mam TX-SR875 w mostku za końcówkę ale niebawem będzie typowa końcówka mocy.

Jak wypada Cambridge Audio Azur 851W w porównaniu do Rotel RB-1582 ?

Jest ktoś w stanie obiektywnie porównać ?

• 3 miesiące później...

no to wkoncy stalo sie:)dotarl:)

Ukryta Zawartość

20240121_172711 (Copy).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

• Pokaż nowe odpowiedzi