Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszycie ruchy przewodu słuchawkowego?

KRZYZAK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Sluchajac plyty testowej z Hi-Fi i Muzyka (tony proste) zauwazylem, ze kazde poruszenie przewodem, przy niskich czestotliwosciach objawia sie zmiana tonu. Czy zauwazyliscie takie zjawisko? Sluchawki to HD650, wzmacniacz Creek OBH-21 SE.

I jeszcze jedno. Przy sluchaniu fortepianu, przy niektorych akordach slysze cos jakby zapiaszczeni/przester. Co moze byc za to odpowiedzialne - nagranie, czy sprzet?

Podobny efekt znam z wykrywaczy metalu(już nie pamiętam czy VLF czy BFO), tam spore "zamieszanie" powodowało nawet najlżejsze poruszenie( i następująca przy okazji zmiana pojemności ) za słabo zamocowanego przewodu od sondy(cewki).

A że występuje to też przy sprzęcie audio...

Chyba zaraz zapuszczę płytkę testową i trochę pomacham kabelkiem od słuchawek, może też coś ciekawego usłyszę :)

Aż się nie chce wierzyć, ale może wzmak się lekko wzbudza na częstotliwości nadakustycznej przy tych akordach i w ogole i wtedy to majtanie kablem może coś zmieniać, tak że staje się to słyszalne?

>Krzyzak

Porusz potencjometrem głosności, też będziesz go słyszał przy testowych niskich częstotliwościach:) - naprawd e. Też mam 650, ale bardziej przeszkadza mi czasem trzeszczenie konstrukcji nośnej słuchawek, przy przebiegach czestotliwości jakoś trudno mi się zrelaksować :-))). Wszystko inne in plus.

terminator:

Przy normalnym sluchaniu tego nie slysze. Zaciekawil mnie mechanizm zjawiska. Moze rzeczywiscie jest sens w ustawianiu przewodow glosnikowych na stojaczkach, albo przyklejanie plastelina do podlogi:)

Na pewno ruchy przewodnika w jakimś nawet słabym polu magnetycznym muszą sie skończyć wygenerowaniem impulsu lub przebiegu lub zniekształceniem sygnału oryginalnego, ...fizyka. Nie słuchałem szczerze mówiąc płyt testowych na słuchawkach. W przewodach głośnikowych z tego co słyszałem problem polega na zniekształcaniu sygnału poprzez drgania w jakie jest wprawiany przewód za pomocą układu rezonansowego głośnik/obudowa kolumny. Dlatego też istotny wtedy przydaje się wysoki współczynnik Damping factor.

...choć bardziej jest on potrzebny do "przezwyciezenia" przebiegu generowanego przez głośnik w momencie kiedy membrana wykonuje powrót do pozycji spoczynkowej. UFFFF, zagubiłem sie troszkę i zagalopowałem:)

KRZYZAK, moj starszy brat mial kiedys sluchawki Tonsila, produkcja "kryzysowa". Jakosc dziwnie przerywaly dzwiek. Rozprul w koncu izolacje kabla nozem, patrzy a tam sieczka ! Miedz posiekana maszynowo na makaron 1-cm dlugosci !

dudivan:

Heh :) Tez mialem i chyba gdzies by sie jeszcze znalazly... To nie byla miedz posiekana maszynowo, tylko monokrysztaly ukladane recznie w izolacji.

Bez efektu naskorkowosci.

Ja nie mam trzaskow ani przerywania, tylko zmiane czestotliwosci przy szybkim poruszeniu przewodem. Moze efekt Dopplera?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.