Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd te trzaski ???

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio wymieniłem sprzęt i zamiast się rozpływać nad brzmieniem, siędzę czerwony i się gotuję. W jednym kanale pojawiły się niemiłe trzaski. Brzmi to mniej więcej tak jak zakłócenia z sieci (włączenie światła, otwarcie lodówki itp.) i pojawia się tylko w niektórych momentach (solówki gitarowe, wysokie wokale itp.) Zaczyna mnie to doprowadzać do szału bo wcześniej tego nie było. Mój system to DVD Philips 1010, wzmacniacz Akai AM-73 i kolumny zbudowane na Scan Speaku (18W/8545 + Revelator 9900) Wcześniej miałem CD Denona DCD-735 i wzmacniacz Pioneera A-07 i te same kolumny i nic nie strzelało a odkąd postawiłem to Akai zaczęły się efekty specjalne. DVD jest wpięte w wzmacniacz interkonektem Monster Cable interlink a kable głośnikowe to Sonic Link AST 200 bi wire. Nie mam żadnego kondycjonera sieciowego ani innych wynalazków. Głównym podejrzanym jest wzmacniacz bo kupiłem go z allegro i nie znam jego historii. Może ktoś z Was miał podobne przygody i jakoś sobie z tym poradził. Są to pojedyncze "pyknięcia" występujące tylko przy większym nasileniu wysokich częstotliwości niezależnie od głośności.

Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/16113-sk%C4%85d-te-trzaski/

dodam jeszcze, że przy włączeniu pieca do prądu głośnik niskotonowy chce wyskoczyć z obudowy a kopułka też wydaje niepokojące odgłosy. I to wszystko dzieje sie tylko w jednym kanale. Miałem już troche wzmacniaczy w swoim życiu, ale takich przebojów jeszcze nie miałem z żadnym. Osobiście wolę go wywalić na śmietnik niż popalić głośniki warte więcej niż cały kontener takich wzmacniaczy ;-)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.