Skocz do zawartości
IGNORED

Do Maxaudio - Tannoy-e EFX 6.1

ludwik3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym, jak niektórzy piszą - "tekturowym" - zestawie i z jakim typem ampli uzyskują najlepsze brzmienie. Rzeczywiście wyglądają na pierwszy rzut oka "hipermarketowo".

Pozdrawiam

Ludwik

https://www.audiostereo.pl/topic/16122-do-maxaudio-tannoy-e-efx-61/

Witam,

Najpierw, choć zabrzmi to głupio, trzeba kolumienki wziąć do ręki. Są nadspodziewanie ciężkie (0,75kg to tyle co surroundy w "wielkich systemach"). W solidnej i bardzo dobrze wykończonej obudowie są dwa głośniki. Średniotonowiec z celulozy o średnicy 75mm i 15 milimetrowa tytanowa kopułka, która oferuje jakość odtwarzania wysokich tonów, niedostępną wszystkim wielkim tanim paździerzowym zestawom głośnikowym.

Subwoofer zawiera głośnik niskotonowy o średnicy 20cm w obudowie bass reflex i promieniuje w podłogę. W stosunku do głośnika w zestawie FX5.1 obudowa nowego suba jest mniejsza. Zestaw może być podłączony bezpośrednio do każdego amplitunera A/V o mocy faktycznej co najmniej 50 w na kanał. Podział częstotliwości w amplitunerze między satelitami a subwoferem powinien być ustawiony na poziomie 100-150 Hz. Subwoofer należy umieścić między głośnikami przednimi.

W niewielkich pomieszczeniach (do 16m2) zestaw jest w stanie wytworzyć wysokie poziomy dźwięku całkowicie wystarczające do prawidłowego odtworzenia ścieżki dźwiękowej. W stereo system charakteryzuje się bardzo kulturalnym brzmieniem zbliżonym do tego co oferują małe monitory. Jakość odtwarzania wysokich tonów jest całkowicie porównywalny z tym co można usłyszeć z głośników stereo z zakresu 1000-1500 PLN/para. Góra jest czysta i przejrzysta z dużą ilością powietrza. Najtrudniejszy do wytworzenia z prawidłowym ciężarem jest zakres górnego basu, ale przy odpowiednim dopracowaniu akustycznego połączenia między satelitami a subwoferem zestaw gra w relacji jakość / cena rewelacyjnie.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam na odsłuch w siedzibie Maxaudio.

p.s.

Początkowa cena FX 5.1 to 450 funtów w GB i 2800 PLN w Polsce.

"Najpierw, choć zabrzmi to głupio, trzeba kolumienki wziąć do ręki. Są nadspodziewanie ciężkie (0,75kg to tyle co surroundy w "wielkich systemach" "

około 0,70 kg wazyły satelity z mojego zestawu który miałęm 3 lata temu satelit SONY za 700zł..........wiec chyba te tannoye nie sa tak nadspodziewanie ciezkie:DDD i solidne:).W wielkich systemach,miałes na mysli zapewne pełnowymiarowych surrondy KODY które posiadałem wazyły około 2,5 kg :).

maxaudio,SA-Ve 225.W kazdym razie nie gadaj tu głupot ze waza tyle co pełnowymiarowe kolumny surround,bo na nie zorientowanego i to bardzo niezorientowanego maxaudio wychodzisz i ludziom w głowach mieszasz.

Tak przyglądam sie tej dyskusji o wadze satelitek i zastanawiam sie ilu z Was słuchało systemów KD opartego na satelitkach BOSE... Otóż dwie sztuki satelitek - zestawiane jedna nad drugą , z różnym kątem promieniowania - ważą uwaga - 1,1Kg...

Dlaczego tak mało ? Moze tyle wystarczy :-)

Tak samo jak tannoyowi 0,75kg...

BTW gdyby tannoy miał slimowatego suba jak ma pionier to bym pomyślał o tych głośniczkach do KD w sypialni, na pełnowymiarowego suba miejsca brak :(

Do cholery jasnej!!!!

Zadałem konkretne pytanie, a tu.... pyskówka! Czy na tym forum to musi być standard?

Tannoy to cholernie renomowana firma z audiofilskimi tradycjami. Chciałem się czegoś dowiedzieć o brzmieniu, o mozliwościach odsłuchowych na różnych AVR-ach, a wy mi tu pieprzycie o jakiś kilogramach, jak o jabłkach prawie. A co to ma do rzeczy? Mnie bardziej interesuje co za elektronika w nich siedzi, że uzyskują podobno rewelacyjne brzmienie stosunku do ich wielkości.

Paru znajomych z Anglii poleciło mi ten zestaw, jako alternatywę do krowiastych mebli, które osobiście mnie drażnią. Miniaturyzacja, dla niezorientowanych dawno już poczyniła postępy.

Zatem, proszę, aby głos zabierali w tym wątku Ci z Was z tego forum, co odsłuchali te głośniki i mają o głośnikach pojęcie. A ci którym się wydaje, że tylko tonaż kolumn ma znaczenie, i porównują hipermarketowe Sony do wyspecjalizowanej w głośnikach firmy - niech milczą.

A od maxaudio, jako sprzedawcy (jak się domyślam), spodziewałem się nieco więcej, aniżeli nieprzemyślaną odpowiedź, która spowodowała tę pyskówkę.

SUB faktycznie jest dość tradydycyjną konstrukcją 34.5x25x37 cm, ale też nie jakąś specjalnie dużą.

>DrDmx

W Twoim "o mnie" napisałeś, że posiadasz zacne zestawy JBL ( teraza chyba jako tyły)

W najnowszym zestawie amerykańskiej firmy JBL SCS136SI głośniki satelitarne ważą 0,5 kg czyli o 33% mniej niż satelity Tannoy'a. Nie mówiąc o wyglądzie systemu.

Cena w Wolnej Europie pewnie równowartość jakiś 2000 PLN (349$).

Ta różnica daje chyba ogląd na pewne sprawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>elfan

Dobry tył waży 7 kg patrz DrDmx, a Twój ile waży?

(a może znacznie więcej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Paru znajomych z Anglii poleciło mi ten zestaw, jako alternatywę do krowiastych mebli, które osobiście mnie drażnią. Miniaturyzacja, dla niezorientowanych dawno już poczyniła postępy."

ludwig miniaturyzacja w skali mikro dla głosników na ogół zle wychodzi:) i postep akurat w głosnikach jest baaardzo niewielki w stosunku do np elektroniki :) poczytaj cos nt temat i wtedy sie udzielaj:).A dyskusja nt wagi jest jak najbardziej na temat.

"Dobry tył waży 7 kg patrz DrDmx, a Twój ile waży?

(a może znacznie więcej)"

a moze bys tak łaskaw był zajrzec w "o mnie" ?? dla twojej informacji nie mam surrondów:) ale kiedys miałem ale to juz historia,i bardzo z tego powodu sie ciesze.

miec własne zdanie a opowiadac cos co jest nie zgodne z teoria i praktyka to zupełnie 2 rózne rzeczy.A ja mam nadzieje ze jakos ludwig3 to wyjasniłem i na przyszłosc juz bedzie nieco wiecej wiedział.

a wtraciłem sie do tego tematu dlatego,poniewaz jak zobaczyłem Twój wpis maxaudio to musiałem jakos to skorygowac bo peplałes głupoty zupełnie nie zgodne z tym co jest w rzeczywistosci,sorki ze tak ostro ale taka jest prawda.

i do lugwig3 jeszcze.

Sorr ze watkek Ci roznisołem,ale sam przyznałes ze maxaudio napisał troche za mało i ogólnie nie tego oczekiwaes od niego jako znawcy:)

Zatem, proszę, aby głos zabierali w tym wątku Ci z Was z tego forum, co odsłuchali te głośniki i mają o głośnikach pojęcie. A ci którym się wydaje, że tylko tonaż kolumn ma znaczenie, i porównują hipermarketowe Sony do wyspecjalizowanej w głośnikach firmy - niech milczą

i sony czy tannoy w takich zabawkach jest bardzo zblizone tak brzmieniowo jak i jakosciowo.Słuchałem i widziałem FX to mniej wiecej cos wiem.

elfan! ludwik, a nie ludwig.

Nie cierpię błędów zarówno stylistycznych, jak i ortograficznych. Ale merytoryczne już - to odnośnie imienia - dyskwalifikują "dyskutanda".

Ponawiam pytanie do znawców sprzętu głośnikowego, czy ktoś słuchał ten zestaw głośnikowy. A elfanowi już bardzo za zaangażowanie DZIĘKUJĘ.

przeciez pisze Ci ze słuchałem FX i je widziem na zywo,dla mnie to zabawka wiec wybacz ale jakis audiofilskich uniesien nie usłyszych na ich temat:DDD

P.S sory za ten nick,i juz sie nie wypowiadam,moze ktos np maxaudio Ci pomorze...........

BYE :)

>Elfan

Zestaw SONY o którym piszesz jest jeszcze dostępny w cenie od 250 do 350 EURO.

Znając tempo z jakim się takie zestawy zmieniają, wątpię żebyś mógł mieć go 3 lata temu.

Daje to podstawy do tego, żeby uważać, że sztucznie wywołujesz zamieszanie.

przeciez pisze Ci ze słuchałem FX i je widziem na zywo,dla mnie to zabawka wiec wybacz ale jakis audiofilskich uniesien nie usłyszych na ich temat:DDD

P.S sory za ten nick,i juz sie nie wypowiadam,moze ktos np maxaudio Ci pomorze...........

"Zestaw SONY o którym piszesz jest jeszcze dostępny w cenie od 250 do 350 EURO.

Znając tempo z jakim się takie zestawy zmieniają, wątpię żebyś mógł mieć go 3 lata temu.

Daje to podstawy do tego, żeby uważać, że sztucznie wywołujesz zamieszanie."

mam zrobic fotke instrukcji obsługi która mi jeszcze pozostała?!?!? maxaudio smieszny jestes..............

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.