Skocz do zawartości
IGNORED

jaki streamer ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cytat

Może to wina okablowania , może tu coś jest nie tak , może tomu się gryzie kimber z kablem regi , bo bezpośrednio po analogu z ominięciem przetwornika zewnetrznego na kablu chord cobra jest Ok , także może poruszę drażliwy temat kabli , które mam dosyć tanie bo mam sprzęt niższej klasy , 

BB6DE04A-5DFA-4C6C-90F8-883FE64DD42C.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dołączę się do tematu, bo też rozważam kupno streamera, w związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy obecnie jest jakiś darmowy system na malinkę z Hifiberry Digi, który działa z Tidalem?
2. Czy Pi współpracuje z Tidal Connect (czyli pojawia się na liście urządzeń do odtwarzania), czy trzeba używać aplikacji na telefon do sterowania?

2 godziny temu, gregory78 napisał:

Ukryta Zawartość

BB6DE04A-5DFA-4C6C-90F8-883FE64DD42C.jpeg

U mnie połączenie BS > DAC po coaxial zawsze grało gorzej niż poprzez USB. Testowałem różne DAC aż do pożyczonego od znajomego Denafrips Pontus II. Dopiero przy nim był wyraźny duży progres ale i tak nie zamierzam go kupić ze względu na cenę. Ostatnio uczestniczę w konkursie o Topping E30II i względem BS po USB w niektórych aspektach moim zdaniem  jest lepiej (żeńskie wokale, fortepian, małe składy jazzowe, muzyka kameralna). Po COAX grało praktycznie tak samo, po USB przy zastosowaniu różnych filtrów w zależności od rodzaju muzyki, pliku, masteringu było słyszalnie lepiej. Cena ostatniego DAC jest tak niska przy słyszalnym progresie w porównaniu do innych DAC że myślę nad jego zakupem (po konkursie)

IMG_20230207_104956_copy_904x1210.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie także do branży np . Q21, Top Hi Fi i, s4home itp. Może coś zaproponujecie odnośnie dac, który nie byłby tak archaiczny jak mój rega dac oraz który dobrze dogadałby się z bs node 3 , wzmacniaczem rega brio 2017 ( docelowo będzie elex mk4 ) bowers and wilkins 707 s2, kabel zasilający wzmacniacz istotek premier, kabel zasilający dac , hama koniczynka ( niestety rega dac ma nietypowe wejście i tylko był dostępny kabel hama 😕 ) , kabel zasilający bs node to audioquest NRG Y3, listwa taka sobie taga harmony pf 600 (2022), kable głośnikowe equlibrium cello , kable analogowe z dac do wzmacniacza to rega couple 2, kabel z bs node do dac to kimber kable v21, kable analogowe z bs node do wzmacniacza to chord cobra vee 3 . Może nowszy dac trochę wyniesie tego bs node jako transport na lepszy poziom , bo teraz nie ukrywam że gra to gorzej niż odtwarzacz sieciowy d stream WR-100 d ( nuprime ) który niedawno posiadałem ( z rega dac dogadywał się lepiej ale miał tylko wyjście optyczne). Skoro bs node obsługuje pliki mqa to może zaopatrzyć się w taki dac który je także przetwarza np cambridge audio 200m lub nawet Taga Harmony DA-400 ( pewnie już to jest lepszy dac niż moja rega ) lub coś innego 

I teraz zasadnicze pytanie jak to cudo połączyć po wi Fi bo chyba słuchałem po Bluetooth ? Nie mogę go włączyć w trybie wi Fi it taki bs node ma swoje humory 

1 godzinę temu, gregory78 napisał:

I teraz zasadnicze pytanie jak to cudo połączyć po wi Fi bo chyba słuchałem po Bluetooth ? Nie mogę go włączyć w trybie wi Fi it taki bs node ma swoje humory 

Przygotuj sobie nazwę twojej sieci i hasło do niej. Ściągniesz z zalogowanego telefonu lub komputera, nie musząc przekopywać papierów routera...

Wejdź w Ustawienia > odtwarzacz > wifi.

Wprowadź nazwę sieci, hasło, nazwę urządzenia. I zaktualizuj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy co dla ciebie znaczy archaiczny.

Bo ja na przykład nadal lubię brzmienie arcama rdac a on jest dinozaurem.

Z nowszych sweitny w swojej cenie jest chord mojo 2. Wyższe toppingi mają świetne parametry. W każdym teście lab wypadają znakomicie. Chodź grają trochę sucho. Pytanie czy e tą stronę chcesz iść.

Temat kabli nie jest wrażliwy. Jeśli je testowałes. Wówczas w takiej dyskusji musisz oovorsotu odsiac połowę komentarzy.

Myślisz, że Mojo 2 może konkurować ze stacjonarnymi dacami w podobnej cenie, np. SMSL M500 MKII i czy jest to wygodne w obsłudze w takim zastosowaniu? Z tego co pamiętam tam trzeba stosować jakieś dziwne przejściówki Jack-RCA, czy tu nie będzie degradacji dźwięku? Zasilanie musi być bateryjne czy może być podłączony cały czas? 

18 minut temu, LeonidK napisał:

Myślisz, że Mojo 2 może konkurować ze stacjonarnymi dacami w podobnej cenie, np. SMSL M500 MKII i czy jest to wygodne w obsłudze w takim zastosowaniu? Z tego co pamiętam tam trzeba stosować jakieś dziwne przejściówki Jack-RCA, czy tu nie będzie degradacji dźwięku? Zasilanie musi być bateryjne czy może być podłączony cały czas? 

Może być podłączony cały czas.

Chord zrobił uniwersalny dac mobilno stacjonarny.

Żadnych przejściówek nie wykorzystujesz bo to może degradować dźwięk po prostu stosujesz kabel który z jednej strony ma Jack z drugiej podwójne czincze RCA. To nic dziwnego. 

Chordy grają trochę inaczej. 

Mają świetną separację instrumentów dokładność a przy tym nie są ostre i grają bardzo dynamicznie. 

9 godzin temu, gregory78 napisał:

Poproszę dla słabszych , cały czas nie mogę połączyć bsn3 z wi Fi muza tylko przez Bluetooth . Nie ma nawet ikony wi Fi w ustawieniach po Bluetooth. 

Robisz po kolei według instrukcji?

Na którym etapie nie jesteś z nią zgodny?

9 godzin temu, gregory78 napisał:

Poproszę dla słabszych , cały czas nie mogę połączyć bsn3 z wi Fi muza tylko przez Bluetooth . Nie ma nawet ikony wi Fi w ustawieniach po Bluetooth. 

Wejdź w tej kolejności jak na screenach:

Aplikacja na telefonie, tablecie, komputerze musi działać w tej samej sieci do której ma być podłączony BS. Gdy sieć pracuje w trybie mesch np poprzez wzmacniacze sygnału to mogą być problemy.

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-03-13-06-54-33-342_com.lenbrook.sovi.bluesound.jpg

Screenshot_2023-03-13-06-54-59-825_com.lenbrook.sovi.bluesound.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, TomekB166 napisał:

Aplikacja na telefonie, tablecie, komputerze musi działać w tej samej sieci do której ma być podłączony BS. Gdy sieć pracuje w trybie mesch np poprzez wzmacniacze sygnału to mogą być problemy.

Ukryta Zawartość

Ok po pracy spróbuję. Robiłem zgodnie z tym co pisałeś wcześniej i d..a

Próbowałem Bez kabla lan , po pracy będę próbował dalej , ochłonę bo na razie ten bsn zachowuje się jak mój megane 4 , chyba zależy od faz księżyca co dziś będzie nie działać 😕

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, gregory78 napisał:

Ok po pracy spróbuję. Robiłem zgodnie z tym co pisałeś wcześniej i d..a

Próbowałem Bez kabla lan , po pracy będę próbował dalej , ochłonę bo na razie ten bsn zachowuje się jak mój megane 4 , chyba zależy od faz księżyca co dziś będzie nie działać 😕

Wyłącz go przedtem z zasilania co najmniej na 30 minut. I nie podłączaj kabla lan przed łączeniem po wifi.

Edytowane przez TomekB166
6 godzin temu, TomekB166 napisał:

Wyłącz go przedtem z zasilania co najmniej na 30 minut. I nie podłączaj kabla lan przed łączeniem po wifi.

Na jaki kolor lampka powinna świecić jak jest połączenie wi Fi zielony czy niebieski ?

8 minut temu, gregory78 napisał:

Na jaki kolor lampka powinna świecić jak jest połączenie wi Fi zielony czy niebieski ?

U mnie była chwile zielona i jest teraz niebieska znowu 

W dniu 10.03.2023 o 18:01, Klimkr napisał:

Edit: przynajmniej do 28 marca …

Edytowane Piątek o 18:10 przez Klimkr
Premiera AM Classical

Tez na to czekam, dodatkowo dali to za darmo jak się korzysta z Apple Music 🙂

Ok już udało mi się wszystko ustawić i teraz pojawiają się kolejne pytania. 

czy dac taga harmony da 400 ( tani) obsługuje mqa tylko poprzez USB ? Czy także przez wejście coax i optyk ? Czy byłby dobrym partnerem do streamera bluesound node 3 który może dekodowac  mqa ? Czy bsn 3 wypuszcza sygnał mqa tylko poprzez USB czy także przez coax ? 

W dniu 13.03.2023 o 06:59, TomekB166 napisał:

Ukryta Zawartość

Ok już udało mi się wszystko ustawić i teraz pojawiają się kolejne pytania. 

czy dac taga harmony da 400 ( tani) obsługuje mqa tylko poprzez USB ? Czy także przez wejście coax i optyk ? Czy byłby dobrym partnerem do streamera bluesound node 3 który może dekodowac  mqa ? Czy bsn 3 wypuszcza sygnał mqa tylko poprzez USB czy także przez coax ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, gregory78 napisał:

Jakich elementów muzyki brakuje po podłączeniu N130 do twojego systemu?

8 godzin temu, TomekB166 napisał:

Jakich elementów muzyki brakuje po podłączeniu N130 do twojego systemu?

Czysta ciekawość , skoro bsn ma możliwość odtwarzania mqa to chciałbym spróbować lecz do tego musiałbym zmienić dac i ta taga chyba jest najtańsza. 

To wypożycz jakiś i przekonasz się że mqa nie ma sensu i dasz sobie spokój. Może tak będzie szybciej i lepiej.

Jak odbierasz połączenie Node analogowo a jak przez twoj dac? Gdzie gra lepiej?

@gregory78a nie możesz tego czegoś sprawdzić na analogu BS? Nie warto moim zdaniem 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To wypożycz jakiś i przekonasz się że mqa nie ma sensu i dasz sobie spokój. Może tak będzie szybciej i lepiej.

Jak odbierasz połączenie Node analogowo a jak przez twoj dac? Gdzie gra lepiej?

Połączenie Analogowe chyba lepsze , mam stary dac ( rega dac) i tu jest chyba ograniczenie

W dniu 4.03.2023 o 16:36, gregory78 napisał:

Obecnie posiadam budżetówkę tzn. Wzmacniacz  rega brio 2017 , CD rega apollo 2017, dac rega -r ( trochę już stary ale sprzęt kupowałem nowy i żal sprzedawać za grosze), kolumny małe ale w 19 m robią swoje a mianowicie b&w 707 s2

Jak koledzy wcześniej wspomnieli nie ma sensu wydawać pieniędzy. Masz całkiem dobry DAC oparty na 2 kościach D/A Wolfson WM8742. Przyjmują one sygnał 24/192 czyli obecną górną normę sygnału PCM. A ponadto fajnie grają. Jedynym problemem jest wejście USB które obcina sygnał. Wymusza to skorzystanie z COAX który w pełni wykorzysta parametry przetworników. Podłącz N130 po cyfrowym COAX do twojego DAC i podłącz N130 po analogu RCA do wzmacniacza w wolne wejście. Przełączysz sobie źródła we w wzmacniaczu i apce N130. Będziesz miał szybkie porównanie co ci lepiej pasuje w odsłuchach bez przepinania kabli. Dekodowanie MQA zostaw w N130. Wypuszcza wtedy rozpakowany sygnał max 24/192 do twojego DAC. A twój system to nie budżetówka tylko fajnie i dobrze grające stereo 😀

Edytowane przez TomekB166
Y na e
5 godzin temu, gregory78 napisał:

Połączenie Analogowe chyba lepsze , mam stary dac ( rega dac) i tu jest chyba ograniczenie

Nie chodzi o wiek. Stary Arcam rdac do tej pory gra super.

Jeśli bardziej podoba Ci się dźwięk z analogowego podłączenia to tak słuchaj.

A mqa nie zaprzątaj sobie głowy. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A mqa nie zaprzątaj sobie głowy. 

Czemu? N130 może odtwarzać darmowe MQA w Radio Paradise. Skoro kolega zapłacił za sprzęt to czemu w gratisie nie wykorzystać jego możliwości? A muzyczka jest całkiem fajna. 4 kanały z ciekawym repertuarem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Bo nie warto... Poczytaj o tym 

Czytałem, wiem że to format stratny. Osobiście nie kupiłbym już muzyki w takim formacie czy to w streamingu czy na płytach. Miałem Tidala master i granie było inne, mniej przyjemne niż na gęstych plikach z HdTracks. Ale Radio Paradise jest za darmo. W swojej bibliotece mam dużą kolekcję plików w MP3 z muzyką dawną, nagrania nieosiągalne do kupienia na innych nośnikach, i to oznacza że też nie warto jej słuchać? 

45 minut temu, TomekB166 napisał:

to oznacza że też nie warto jej słuchać? 

Nie warto wspierać choćby wykupując licencję, czy kupując wspierający dac. Chyba że chcemy żeby gorszy, płatny format zastąpił lepszy i darmowy... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie warto wspierać choćby wykupując licencję, czy kupując wspierający dac. Chyba że chcemy żeby gorszy, płatny format zastąpił lepszy i darmowy... 

Nie sądzę żeby właściciele firm streamingowych udostępniający muzykę w Hi Res strzelili sobie w kolano przechodząc na format stratny MQA. Jest on raczej przeznaczony dla obszarów gdzie występują problemy z przepustowością sieci (kraje trzeciego świata). Umożliwia odsłuch muzyki bez przerw, również lokalni muzycy mają szansę na promocję i zarobek. No i ogranicza piractwo na tych terenach. A bojkot urządzeń obsługujących MQA? Przecież prawie wszystkie nowe już go obsługują. A te które nie obsługują są drogie (R2R). Ten bojkot to trochę takie podejście jak w przysłowiu.

"Na złość tacie zesram się w gacie"

• Pokaż nowe odpowiedzi