Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner a subwoofer - wysterowanie!

Pablo232323

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze kierowałem sie zasadą ustawienia częstotliwosci odciecia suba do najnizszego pasma przenoszonego przez kolumny (w moim przypadku 70Hz). Dowiedziałem sie ostatnio ze wiekszosc amplitunerow i tak podaje swoja czestotliwosc na suba (rzędu 80-200Hz) powodując nakladanie sie dzwieku. W jaki sposób w takim razie wysterowac suba z poziomu amplitunera?

https://www.audiostereo.pl/topic/16200-amplituner-a-subwoofer-wysterowanie/

Wszystko jest w porządku. Nawet jak amplituner dośle do Twojego suba sygnał dosięgający 200 Hz to i tak sub je odfiltruje. Gorzej jak amplituner tnie równocześnie najniższe czętotliwości z kanałów głośnikowych. Będziesz miał wówczas dziurę.

Jeżeli Twój amplituner posiada regulowaną zwrotnicę to ją wykorzystaj i ustaw na odpowiednią częstotliwość (60-80 Hz) i podnieś lekko częstotliwość odcięcia w subie.

Posiadam dosc kiepski ampli a mianowice Yamahe rxv-350 i pewnie takowej zwrotnicy on nie posiada. W menu mam ustawienia: room-medium (20m2 pokój), subwoofer-yes, speakers-5, bass-both( i tu sa jeszcze dwie mozliwosci front i subwoofer) zastanawiam sie czy nie powinno byc to ustawione wlasnie na te wartosc(subwoofer)?

No odszukałem

bass-both - podcza oglądania sygnału 5.1 przy ustawieniu na "both", sygnał kanału niskotonowego jest dodatkowo kierowany do kanałów przednich. Efektem jest większy basior.

Ustaw jak wolisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.