Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odebrać dzwięk 5,1 z TVN?

Becel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z tego, co wiem to TVN nadaje swoje niektóre programy w systemie 5,1 i chciałbym jakoś to uzyskać. Czy jest jakaś możliwość żeby to podłączyć do moich głośników mam Creative Giga works s750. Może jakoś do kompa, albo coś w tym stylu kartę mam Audigy 2 ZS. Ja się na tym nie znam, dlatego pytam.

Z góry dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/16278-jak-odebra%C4%87-dzwi%C4%99k-51-z-tvn/

tvn nadaje w 5.1 chyba tylko przez satelite

analogowo raczej nie

żeby przesłć sygnał na amplituner musisz mieć tuner cyfrowy z wyjściem cyfrowym i za pomocą kabla optyczego połączyć oba użądzenia

dokladnie tak

sygnał DD 5.1 jest sygnałem cyfrowym

tego typu sygnał zagwarantuje TVN z platformy cyfra+ odbierany na cyfrowym tunerze satelitarnym z cyfrowym wyjściem (coaxial albo optyk) do którego podłączysz dekoder DD w amplitunerze czy zintegrowany z głosnikami

innej drogi niema

A swoja droga to sa jaja ze typowe platne kanaly filmowe jak C+ czy HBO nie nadaja filmow w DD gdzie jest to norma np. w Niemczech nawet w przypadku telewizji ogolnodostepnych jak PRO7.W Polsce jak zawsze musi byc epoke do tylu i za gruba kase.

A ja w instrukcji do Harmana AVR230 wyczytałem, że TVN nadaje sygnał zakodowany w Logic7. To jest taki system który za pomocą sygnału stereofonicznego jest w stanie przenieść 5.1. A zatem, żeby odtwarzać dźwięk 5.1 z syganału stereo, trzeba mieć dekoder Logic7. Oczywiście wydaje mi się również, że można to tego użyć satelity. Dodam, że nie sprawdziłem jeszcze ani jednej ani drugiej metody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.