Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner H/K AVR 235 czy CA 540r

audioman

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić amplituner AV do 2 k. Po długiej analizie do końcowego wyboru wybrałem dwa.

Harman Kardon AVR 235 na allegro lub Cambridge Audio Azur 540r z UK.

Proszę o radę i możliwie jak najwięcej szczegółów porównujących te dwa ampli.

Z góry dzięki za radę. Dodam, że słucham różnej muzy, a z filmów Lord Of The Rings i tym podobne.

https://www.audiostereo.pl/topic/16303-jaki-amplituner-hk-avr-235-czy-ca-540r/

Miałem dośc podobny problem... Nie miałem możliwoścu kupna ampli Cambridge'a w UK, tylko Allegro - tam cena zbliża się do 3k. Według mnie granicą po przekroczeniu której nie warto kupowac amli jest 2K. Powyżej tej kwoty, lepiej zdecydowac się na bezkompromisowy zakup amplitunera+wzmacnacz stereo. Jeśli chodzi o ampli CA wiem, że jakość dźwięku jest tam wyższa niż w AVR235. Mam na myśli stereo i zaznaczam, że tylko o tym słuszałem, nie miałem możliwości posłuchać. Słuszałem również, że o ile stereo jest dobre to kino znacznie odstaje od średniej, co czyni zakup według mnie problematyczny. porównywałem natomiast wzmacniacz stereo CA640 do AVR230, z Monitor Audio S6. Muszę powiedzieć, że cały ten szum, że ampli jest gorszy od wzmaka włożyłęm między bajki. Na takim zestawieniu ja (estem amatorem) nie usłuszałem żadnych szalonych różnic. A jeśli już są, to mówimy o naprawdę maleńkich niuansach. I wiesz co siła Azura drzemie w jego doskoanałym CD. Kiedy podpjęliśmy je do Harmiego - to wtedy różnice między ampli a wzmakiem zatarły się zupełnie. ZUPEŁNIE!!!

Na koniec zaznaczam, że to moja subiektywna ocena (no i może jeszcze wszystkich którzy byli akurat w studio odsłuchowym). Nie zamierzam toczyć wojen ampli vs wzmak!!! Ja wybrałem AVR235!

>pogiel

Dzięki za odpowiedź + dla H/K. Dodam jeszcze, że mam możliwość sprowadzenia H/K AVR235 z USA za ok.400 baksów. Tylko mam trochę obaw, czy oprócz kupna transformatora zmieniającego prąd z 120V na 230V, trzeba jeszcze coś przerabiać. Jeżeli coś wiesz napisz.

pozdro.

Zrobisz jak chcesz, ale ja bym jednak ze stanów nie sprowdzał ponieważ:

400$ = ok. 1200 zł ale:

- trzeba mieć porządny transformator - byle co może ni uciągnąć a do tego zamulic dźwięk (nie wiem ile kosztuje i gdzie taki kupić czy zrobić) pamiętaj że tam oprócz 110V jest też 60Hz zamiast 50Hz

- nie będzie ci działał RDS a do tego nie wiem czy nie ma róznic w paśmie FM (sprawdź to)

- do tego dolicz koszt transportu i VAT który moga ci doliczyc na granicy

i w sumie różnica może być niewarta zachodu.

>pogiel

HK rzeczywiście rewelacyjnie gra z Monitor Audio Silver - tylko ta cena :( nie wiesz może czy mozna gdzieś je kupić taniej ? - prywatni impoterzy na allegro jakoś tylko bowersy sprowadzają nie wiedzieć czemu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.