Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon za cicho nagrywa

fv

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem sobie magnetofon luxmana (K-210) i wczoraj doprowadziłem do niego sygnał ze wzmacniacza (tape-out). Wskaźniki głośności kanałów ładnie skaczą, głośność nagrywania na maksa... a nagranie jest bardzo, bardzo ciche. Trzeba podkręcić głośność we wzmacniaczu maksymalnie, żeby coś wyłowić z szumów.

Co mogę robić źle, jak to naprawić? Co sprawdzić, co zmienić?

https://www.audiostereo.pl/topic/16348-magnetofon-za-cicho-nagrywa/

fv, przyczyn moze byc tysiace. Nie sadze, zeby na forum ktos byl w stanie zdiagnozowac co dolega twojenu luxmanowi. Wskazniki OK a wiec mozna gdybac do bloku Dolby takze wszystko OK. Moze kabelek od glowicy odlutowany, moze "obca" o innych parametrach glowica wstawiona, moze mechanizm wykoslawiony i glowica nie dosiega tasmy, moze cos po procesorze Dolby w torze nagrywania, moze, moze...

A co w przypadku tasm nagranych na innym magnetofonie, prawidlowo wysterowanych ?

Dziękuję za pomysły co sprawdzać. Nie zrozumiałem ostatniego pytania... Magnetofon poprawnie odtwarza wszystko jeśli o to chodzi.

Głowica sięga do taśmy, bo nagrywanie ciszy skutkuje skasowaniem tego co było na taśmie. Wydaje mi się, że potencjometry nagrywania mogą nie doprowadzać sygnału. Ogólnie to wygląda tak, jakby było jakieś maksymalne wyciszenie sygnału. Nie mam instrukcji obsługi do magnetofonu, więc nie wiem nawet czy on powinien ruszać po wciśnięciu REC czy równocześnie REC i PLAY (to drugie ma większy sens).

> Magnetofon poprawnie odtwarza wszystko jeśli o to chodzi.

Czyli tor odtwarzania OK. Czy to model 2, czy 3 -glowicowy ?

> Głowica sięga do taśmy, bo nagrywanie ciszy skutkuje skasowaniem tego co było na taśmie.

Ale to akurat swiadczy o prawidlowym funkcjonowaniu glowicy kasujacej i generatora kasowania !

> Wydaje mi się, że potencjometry nagrywania mogą nie doprowadzać sygnału.

A jak reaguja przy nagrywaniu wskazniki ?

> więc nie wiem nawet czy on powinien ruszać po wciśnięciu REC czy równocześnie REC i PLAY (to drugie ma większy sens).

A co to za roznica ? Jesli rusza po nacisnieciu tylko REC, to widocznie tam ma byc.

Model dwugłowicowy.

>> Wydaje mi się, że potencjometry nagrywania mogą nie doprowadzać sygnału.

> A jak reaguja przy nagrywaniu wskazniki ?

Podskakują w rytm moich krzyków do mikrofonu albo tego co leci w radio (reagują na źródło po prostu).

Nie sprawdziłem jednego psiakość... nie podłączyłem radia bezpośrednio do magnetofonu - przecież to może być wina wzmacniacza.... Stay tuned ;)

• 2 tygodnie później...

Jeżeli podczas nagrywania wskaźniki "chodzą", to sygnał do magnetofonu dociera.

Zatem podłączenie sygnału bezpośrednio z radia niczego nie zmieni.

Również potencjometry podają sygnał dalej, bo inaczej też wskaźniki by nie chodziły.

Janusz z Torunia

Być może zdechł generator prądu podkładu.

Kasuje ale nie zapisuje!

Moze którys switch byc zabrudzony lub uszkodzony!

Moze ktos biasingiem wcześniej kręcił i jest zle ustawiony do tej tasmy jaka masz...

Może,może ... ale raczej to pierwsze lub drugie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.