Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD-M400 za 70 zł?

Krzysztof_kow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na tym forum jestem nowy ale zdążyłem zauważyć, że jest tu sporo ekspertów od sprzętu Pioneera. Ale do rzeczy. Mam okazję kupić za 70 zł dość stary odtwarzacz CD pioneer na 6 CD model PD-M400 (płyty ładowane odwrotnie). Dostałem tydzień na przetestowanie sprzętu i stwierdziłem, że pomimo iż płyty oryginalne czyta bez najmniejszego problemu - szybko i bezbłędnie (nawet te porysowane) to ma problemy z CD-R. Niektóre płyty nagrywane czyta bez oporu (zwłaszcza te "bardziej firmowe" - Verbatim itp.) na innych przeskakuje do tyłu. Objawy te nasilaja się im bliżej do końca płyty a czasami końcowe ścieżki wręcz nie startują. W innych tematach wyczytałem, że objawy takie wskazują na zurzycie lasera ale wtedy CD-ek nie czyta też oryginalnych płyt porysowanych. Gdzie indziej znalazłem też wypowiedzi wskazujące, że niektóre odtwarzacze "nie lubią" po prostu pewnych marek płyt.

No i tu mam dylemat, czy kupując ten sprzęt kupię sobie skarbonkę, w którą za miesiąc będę musiał ładować kolejne pieniądze bo laser jest w agonii (nowy laser do tego modelu kosztuje 350-800 zł.), czy może ten model po prostu tak ma i posłuży jeszcze parę lat na odpowiednich płytach (słucham głównie orygianałów)?

https://www.audiostereo.pl/topic/16353-pioneer-pd-m400-za-70-z%C5%82/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD-M 400 to najnizszy model wieloplytowego odtwarzacza z 1990 roku. Ja bym sobie go darowal. Verbatimy czyta bo maja ciemny filtr i zaden cdek nie ma z nimi problemow bo swiatlo latwo sie wtedy odbija. Trudno wiec powiedziec czy jest to laser czy nie. Zawsze jako ostatnie przestaja byc czytane orginaly a rysy maja tu drugorzedne znaczenie. Jesli slyszysz na cdrkach takie typowe "trzeszczenie" to mozesz dac sobie spokoj z cdekiem. Lasery do Pionkow z tamtego okresu sa drogie ale za to bardzo trwale. Choc 800zl to duza przesada to najnizszego modelu zmieniarki.

Brzmienie, hmmm... Mam marną skalę porównawcza bo do tej pory słuchałem głównie na mrygajacych wieżach z Tajwanu :D. Ale mogę stwierdzić na 100%, że brzmienie jest dużo cieplejsze (mniej plastikowe). Zwłaszcza w partiach gdzie dotąd był jednolity basowy szum czuję poprawę selektywności. Fachowcem nie jestem więc trudno mi to opisać...

Chyba jednak posłucham rady discomaniaca71 i sobie odpuszczę, skoro miałbym potem inwestować w laser to wolę tą kasę od razu włożyć w coś sensowniejszego.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krzysiek dobrze robisz. Rozgladnij sie lepiej za jakims porzadnym jednoplytowym cedekiem. Dzis za nieduze pieniadze mozna kupic wiele ciekawych starszych modeli chyba ze masz zeby dolozyc i kupic cos naprawde dobrego niekoniecznie nowego. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.