Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RXV 550 vs RXV 650

tgorka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Stoje przed wyborem sprzetu do kina domowego . Waham sie pomiedzy Yamaha RXV 550 a RXV 650. Głosniki beda grały na zestawie Dali Concept 6 (5.1) . Czy jest sens dopłacic do 650 ?? Czy moze ktos mial możliwość przetestowania tych obu wzmaniaczy ? Czy oprócz systemu YPAO i troszke wiekszej mocy i wyjsc preout 650 wnosi cos wiecej (hmm to i tak w sumie duzo :) ) ??

Tomasz

https://www.audiostereo.pl/topic/16392-yamaha-rxv-550-vs-rxv-650/

Więcej wejść: na panleu przednim, dwa cyfrowe coaxiale "in" z tyły zamiast jednego (dla mnie ogromny to plus bo oba mam wykorzystane i jeszcze by się więcej przydao bo optyków nie lubię).

Menu ekranowe - duże ułatwienie w nawigacji i kobfiguracji sprzętu.

To wszystko oczywiście rzeczy przemawiąjące na korzyść 650.

Bardziej byłbym w kropce gdybym się wahał między 650 a 750 - bo tu to już faktycznie niewiele zmian jest. Jednak z tego co Ty proponujesz od razu brałbym 650.

mam 650 z conceptami dali. Długo przebierałem zanim kupiłem ten zestaw, ale o tym już tu gdzieś pisałem. Zestaw mi odpowiada, chociaż zawsze mogłoby być lepiej ;-)

To co mi nie pasuje napisałem w innym topicu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czemu 650-tka? Bo ma preouty (zaczynam powoli myśleć o ich wykorzystaniu), bo cena była dla mnie akceptowalna (na allegro), bo ma Pure direct (do końca nie jestem pewien, ale 550-tka chyba nie ma).

Preouty dają mi teraz szansę rozbudowy systemu, także mam nadzieję, że zdołam sobie poprawić stereo, bo w kinie to Yamaha jest nie do pobicia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki tolo za wypowiedz. Przyznam sie szczerze ze czytalem Twoje wypowiedzi bardzo zaciekle, wiec opisze (moze ktos na to zwroci uwage, bo ja takich informacji na forum nie znalazlem) dzisiejsza wizyte odsluchowa w jednym z salonów w katowicach. Co do amplitunerów to w gre wchodzily w zasadzie 3 Yamaha 550 650 i Denon 1905. Glosniki byly te sam DALI CONCEPT 6

Zaczalem od denona.. Moze nie jestem audiofilem ale od dziecka pałam zamiłowaniem do dzwieku. Denon grał bardzo spokojnie, kazdy dzwiek byl wywazony, slyszalny. Moja ulubiona muzyka irlandzka byla slyszalna w kazdym calu wokal dochodzil gdzies ze srodka bylo na prawde ok. potem troszke jazzu i specjalnie sciagnieta cd testowe marantza perkusja organy itp kazdy rodzaj muzyki .

Potem yamaha roznicy miedzy nimi nie bylo wiec opisze tylko 650. moje odczucie bylo nastepujace po przejsciu od razu. Yamaha wystrzelila moca i sila. Moze to moje odczucie ale dynamika byla duzo duzo wieksza aczkolwiek brakowalo glebi . No i teraz mam dylemat :)))))

Bede myslal. Moze wybiore sie jeszcze raz na odsluch. Ale na razie za przemawia yamaha :))))

>bo w kinie to Yamaha jest nie do pobicia.

tolo, odpowiedz mi na jedno pytanie: czy powyzsze stwierdzenie jest w kategoriach absolutnych? co maja oznaczac tego typu slowa? czy to wskazowka dla zaczynajacych z kinem, ze tylko Yamaha jest ok? a pozostale klocki innych firm sa do bani? prosze rozwin to.

Ja Mam 650 Kilka minut wczesniej wysłałem długiego posta z opisem jak do tego doszło i dlaczego własnie Yamaha (Temat nr 16417). Jeżeli chodzi o różnice w brzmieniu Otóż w mojej opini za te pieniądze wszystko gra dobrze. Są różnice ale nie powalają na kolana. Ja wybrałem Yamahę bo była nieco tańsza od Denona o numerze 1900 coś tam. Co do brzmienie nie mogłem się zdecydować co grało lepiej ;-) jedno i drugie mi się podobało.

(odsłuch był na B&W)

Swoją drogą czy nie wydaję się dziwne że kupując KD kierujemy się brzmieniem muzyki a nie ścieżki filmowej ;-)

Ja też puszczałem płyty przy odsłuchu. ;-). cóż film zwykle ogląda się góra kilka razy w życiu a muzyki słuchamy dziesiątki lub nawet setki razy... taka refleksja....

Pozdrawiam

>tolo, odpowiedz mi na jedno pytanie: czy powyzsze stwierdzenie jest w kategoriach absolutnych? co

>maja oznaczac tego typu slowa? czy to wskazowka dla zaczynajacych z kinem, ze tylko Yamaha jest ok?

Jestem daleki od stwierdzeń, że jedna marka jest lepsza od drugiej. Jeżeli tak to zabrzmiało, to moja wina, źle sformułowałem posta. Moim zdaniem 650-tka jest świetna w kinie i cenę ma (na allegro) przyzwoitą.

>a pozostale klocki innych firm sa do bani? prosze rozwin to.

Nie są do bani. Każdy powinien kupować to co jemu odpowiada. Wszyscy powiedzą, że armata to lepsza broń od łapki na muchy. Ale żeby zabić muchę nie potrzeba armaty za grube pieniądze - wystarczy łapka za grosze i efekt będzie lepszy.

Mnie spasowała Yamaha i tyle. To był mój wybór poparty odsłuchami i jestem z niego zadowolony. A na jak długo to czas pokaże ;-) Teraz już wiem czego w 650-tce jest za dużo - programów dźwiękowych. W moim pokoju (20m2) różnice pomiędzy poszczególnymi typami programu movie theater (sci-fi, general, adventure itp) są tak niewielkie, że w zasadzie niezauważalne.

A to co mnie cieszy (w losowej kolejności):

- pure direct (szkoda, że nie działa z pilota)

- osd (przydaje sie szczególnie wieczorem, gdy gaszę światło i zmniejszam na maxa kontrast wyświetlacza; swoją drogą szkoda, że nie da się całkiem wyłączyć wyświetlacza)

- preout (daje mozliwość rozbudowy systemu)

-

Cholera, opisałem się jeszcze sporo, ale nie przeszedł post przy wysyłaniu, a nie mam już siły drugi raz tego pisać więc wysyłam to co zostało w schowku, pozdr.

moim zdaniem zakup 650 ma sens tylko w przypadku zakupów na allegro, tam różnica w cenie jest na poziomie to usprawiedliwiającym na zasadzie "wyższy numerek, więc lepszy". W innych przypadkach nie ma, bo przynajmniej moim zdaniem oba modele grają tak samo, różnice w wyposażeniu ograniczają się do wspomnianych we/wy na korzyść 650. Pure direct zaś nie dają wymiernych korzyści w stosunku do 550. To moja opinia.

Tutaj sie z toba zgadzam. Rzeczywsicie na allegro jest to różnica około 300 zł wiec jak najbardziej akceptowalna :) Ale po głowie mi wciaż chodzi jeszcze ten Denon ;)) Bede sie musial z tym przespac kolejna noc :) bo ta nic nie dała :)

Fakt w mojej 650 różnica w trybie pure direct w stosunku do normalnego stereo jest audiofilska... czyli niezauważalna ;-). Zaznaczm że mam syfiaste głośniki może jak kupie coś konkretnego to będę słyszał różnice.

Acha trochę wku.... mnie wieśniacko jaskrawe niebieskie światło przycisku trybu pure direct. Wam to nie przeszkadza ?

Ja kupiłem 650 a nie 550 między innymi dlatego że żona się uparła.... mnie też było na początku ciężko w to uwierzyć ;-)))))

550 ma podobno jakiś tryb direct stereo....

Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.