Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor czy telewizor projekcyjny?

Krzych_c

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym wątku ten temat był dość rozwinięty, co prawda w kontekście tradycyjnego TV lecz myślę, że większość argumentów pozostaje aktualna.

W końcu nie robi się chyba TV projekcyjnych o szerokości 2 m i więcej....

Ukryta Zawartość

TV :

Zalety:

-nie musisz wymieniac lampy po 2000godzinach(w TV projekcyjnych nie wiem)

-mozesz ogladac w dzien sloneczny.

-odbiera programy oraz radio.

-mniej pradu pozera

-jak ci sie znudzi bedzie Ci gorzej sprzedac niz projektor.

Wady:

-zgadnijcie

-duzo wiecej wazy od projektora

-niektore projekcyjne maja maly kat widzenia -zwlaszcza LG (nejleprze wg. mnie to TV projekcyjne Sony)

Projektor:

Zalety

-duzy obraz

-jeszcze raz duzy obraz

-mala waga (mozesz pozyczac znajomym)

-mozesz ogladac pod dowolnym katem

-wiecej masz kolegow bo przychodza do Ciebie na filmy :P

Wady:

-czas zurzycia lampy

-tylko w ciemnosci najlepiej sie oglada

czyli wniosek jeden - kupic to i to.fakt mam LG44'' i ten kat widzenia jest wąski

najlepiej oglada sie na wprost - ma 3 lata gwarancji i autokalibracje TXT i wiele innych

dodatkowo nie jest drogi i ' głęboki'

Mim. Cos z Toba jest nie teges ? Gluchy jestes czy czytac nie potrafisz ? A moze to jakis rodzaj szpanu ? Swoja droga wcale mi sie tem Twoj zagracony pokoj z tragicznymi skosami nie podoba. Ale to moja czyusto subiektywna ocena haha

Jak nie bylo mozliwosci to jestes usprawiedliwiony. A jesli chodzi o ilosc pieter to mi to wcawle nie imponuje dlatego mam dom na jednym poziomie. Jest duzo lepiej ;) No ale coz z biedy to i czlowiek kilo poledwice zje ;)

Tak nawiasem to nie obnos sie ze swoimi bogactwami. Widac ze to uwielbiasz. Nie kazdego na takie wygody stac wiec czasem ludzie moga wzdychac przez Twoje wpisy. A z tym TV projekcyjnym i projektorem dales popis swojego obnoszenia sie na co to sobie mozesz pozwolic w zyciu. Czy Ty oby nie jestes Warszawiaczkiem ?

skoro juz mowa o projektorach to mam drobne pytanko, czy umieszczenie projektora w pokoju o wymiarach 4,5 x 4,35 m ( szerokość x długość ) to nie przerost formy ??? tak właśnie sie zbieram do zakupu ale czy aby to pomieszczenie nie będzie za małe ??? a jeśli nie to jakich wymiarów ekran projekcyjny byście polecili ?

>PiotrJ<

Ale Ty jesteś upierdliwy, chcieli żebym dał foto to dałem

nie , nie jestem z Warszawy , mieszkam w małej miejscowości do 50 tys mieszkańców

a rok temu byłem bezrobotny - wszystko na ten temat

Sam marze o kupnie projektora. Ale wiecie zawsze jest cos bardziej priorytetowego zwiazanego z zyciem. Czekam na ten dzien gdy juz bedzie u mnie zamontowany na suficie. Na razie jade na 29" TV i musze sie z tego cieszyc. Mim powiedz co bys wybral jako alternarywe ? Dobry dzwiek DD DTS czy duzy obraz czyli projektor?

Ja osobiscie przepadam za dzwiem jesli chodzi o KD, obraz to drugorzedna sprawa. Byc moze zmienie zdanie po kupnie projektora. Mim wypowiedz sie co lepsze dzwiek czy obraz ale jedno z dwoch

pozdro dla grupy

Wolał bym nie wypowiadac sie w tym temacie bo znowu będzie to samo

ale jak juz to wszystko jest wazne czyli dżwiek i obraz ale to zalezy od własnie

mozliwosci finansowych - ja osobiscie na poczatku zainwestował bym w jakośc dżwieku

bo przecież nie ogląda się filmów cały dzień a muzyki można słuchać

ceny projektorów spadają , zawsze można z czasem cos kupic.

Moja propozycja to dżwiek bo zestaw KD nie koniecznie moze służyć

tylko i wyłącznie do ogladania.Ja kupiłem projektor z końcem pażdziernika

i uzywam go może raz w tygodniu albo i nie na jeden seans i w dodatku w niedzielę

ma dopiero 50 godzin na liczniku / w tym 8 godzin chodził w sylwestra na vivie /

A radia czy muzyki słucham cały dzień a to dlatego że w domu pracuje

no to i jak teraz dorzuce swojego grosika. Otóż zabawe w "kino domowe " również zacząłem od dzwięku, gdyż ten robił na mnie większe wrażenie (i nadal tak będe uważał). Obraz niestety oglądam na 29' calach z odległości 2-3 metry. Co do dzwieku w kinie domowym to na chwile obecną w zupełności mi wystarcza jak na moje nieaudiofilskie ucho :)

I jeszcze kilka miesięcy temu nie przyszłoby mi do głowy ze będę się przymierzał do kupna projektora (prędzej dorzuce i zmienie autko ;)) a tu po tym czasie zachorowałem na nie jak nie wiem co. Zeby sie zmobilizować kupiłem już nawet sam ekran, który wisi na ścianie i mi przypomina o .....

Co sprawiło ze jednak sam dzwięk mi nie wystarcza (pewnie stare jak swiat przysłowie ze apetyt rosnie w miare jedzienia) a po drugie to kilka wizyt w profesjonalnych sklepach gdzie w spokoju moge podelaktować się projekcją z tego typu projektorów. POPROSTU BAJKA.

Ot i tyle.

P.S na marginesie dodam ze jak pierwszy raz obejżałem dość głośno film nagrany w dts z dobrymi efektami dzwiękowymi to az wgniatało w fotel, obecnie ten sam film lub nawet inny ale o podbnym efekcie dzwiękowym robi na mnie wrazenie co najmniej o połowe mniejsze ;)

Pozdr.

u mnie było dokładnie to samo , myslałem że jak kupię komplet

czyli AVR , DVD i kolumny to dam spokój, kupiłem TV 44''

wtedy juz zdecydowałem że będe odkładał na lepsze autki

ale... przeszło mi bo pomyślałem że obecne ma dopiero 1,5 roku i jeszcze czas

w dodatku wakacje akurat były-skusiłem się na Chorwacje i tak poszła kasa

na projektor / 11 tys zł / jak przyszły wczesne wieczory zrozumiałem że brakuje

mi tego projektora i po tygodniu kupiłem i tak myśle że już skończyłem na tym.

zastanawiam się jeszcze nad końcówką mocy ale.... ładować znowu 2 tyś zł ???

tym bardziej że wakacje za pasem ?

Pozwólcie, że się powtórzę:

Po co idziemy do kina ?

Dla DUŻEGO ekranu.

(Dla paru innych rzeczy oczywiście też ale to przecież główny powód)

Jaki telewizor odda bezkresną przestrzeń prerii Tańczącego z wilkami ? Ogrom Titanika ? Przykłady zresztą można mnożyć…

Tak było jeszcze w czasach gdy dźwięk był mono lub stereo, a THX i Suround to były terminy z pogranicza S.F. Nie wspominając o czasach kina niemego, gdzie w rogu Sali stało pianino, czy fortepian.

Więc nie mówmy o kinie domowym tylko dlatego że mamy 5.1 głośników i więcej, a nie dwa czy jeden jak w TV.

Bo mamy dalej telewizor tylko że z o klasę lepszym dźwiękiem.

Oczywiście to co napisałem powyżej nie oznacza, że macie zatrudnić pianistę po akademii lub ograniczać się do stereo. ;-)

Witam.

Dzięki za wpisy. Chyba zdecyduję się na projektor. Rzeczywiście wrażenie jest oszałamiające po obejrzeniu filmu z projekcji. W połączeniu z dzwiękiem to po prostu bajka. A ceny spadają , to też duży plus.

Miał ktoś może jeszcze styczność z jakimś tanim ale dobrym projektorem? Czym się kierować w momencie zakupu?

Pozdrawiam.

"tani i dobry" to ponoć dwa stwierdzenia które nawzajem się wykluczają. Generalnie zależy od tego co dla kogo oznacza tani i co dobry. Wg mojego zdania są 2 wytyczne istotne przy wyborze. Jak duże mamy wymagania (jeśli chodzi o dzwięk wiadomo ze typowy audiofil będzie miał je o duzo większe) a drugim poza wymaganiami jak dużo lub jak mało mamy kasy na projektor. No mozna dorzucić jeszcze 3 aspekt, jak bardzo tego projektora pragniemy :) czy na już czy mozemy odkładać dłużej na lepszy czyt droższy. Teraz musimy wybrać z tych trzech przesłanek i podjąc decyzję!! jakość vs. cena.

W moim przedziale cenowym na chwile obecną pada na 2 projektory i 2 konkretne modele. Benq 6200 lub Toshiba S20. Oczywiscie mowie tu o stosunku jakości do ceny. W ich przypadku biorę jeszcze pod uwagę wielkość wyświetlanego obrazu z małej odległości i ich zoom.

Po wyborze konkretnego modelu a przed jego kupnem należy też o ile to możliwe zobaczyć obraz z takiego projektora czy nam odpowiada. jesli tak to kupujemy, jesli nie szukamy dalej. Sprawa niby prosta ale ...

Pozdr.

Co do wyboru dzwieku i obrazu to powiem tak:.

Najlepiej sredniej klasy telewizor oraz sredniej klasy glosniki. Jesli decydujesz sie kupic duzy obraz to i duze glosniki. Chcesz czuc film z obrazu to musisz czuc tez i dzwiek. Co z tego ,ze masz super kolumny jesli telewizor jest dziadoski i zamiast skupiac sie na filmie skupiasz sie na super dzwieku.

Trzeba wyczuc! nejlepiej wysrodkowac. Lub kup dobry obraz, a na dzwiek uzbierasz -lub odwrotnie.

Jesli chodzi o sasiadow i znajomych wiekrze wrazenie zrobisz na nich kupujac dobry projektor niz kolumny.

Pozdrawiam

Kopyt25.

Dzwięk już posiadam, wrażenia na sąsiadach czy znajomych nie chcę, nie bawi mnie to.

Ale od jakiegoś czasu wkurza mnie oglądanie filmów, na tv - choć 29 cali.

Kiedyś bardziej zależało mi na dzwięku teraz chciałbym to połączyć.

KD bez projektora lub tv projekcyjnego czy sporej plazmy to nie KD.

Projektor jednak wychodzi taniej, a poza tym do "wiadomości" wystarczy mały ekran.

Pozdrawiam.

Wracając do pytania postawionego w temacie: Projektor czy telewizor projekcyjny?

Moim zdaniem jeżeli już decydujemy się na coś więcej niż tradycyjne TV i zależy nam na radości z oglądania filmów, a nie gadżecie wtedy najwłaściwszym rozwiązaniem jest projektor.

Uzyskany efekt najbardziej zbliży nas do kina przez duże „K”.

Plazma, czy projekcyjny TV to w mojej ocenie kompromis. Coś więcej niż zwykły telewizor ale jeszcze nie KINO !

Wyjątkiem jest limit narzucony przez małe pomieszczenie, wtedy skłonił bym się w stronę dużej plazmy (ale tu decydują warunki lokalowe, a nie obiektywne).

Ukryta Zawartość

Mikomax , Mim i inni .

A co myślicie o tym projektorku?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

jezeli u nich PT 700 jest do kupienia za prawie 9 tys zł

to ten Epson TW10H musi być gdzieś jeszcze taniej

a co jest warty to cieżko mi co kolwiek powiedziec

Ale troche mnie to zdziwiło jak zobaczyłem ten sam

projektor droższy o 500 zł na Allegro - a to żadkośc

O projektorze poczytaj sobie:

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi p projektory w takiej cenie to polecam Benq

A nowy Benq 5120 podobno slabo wyswietla napisy i czcionki - jest stworzony do kina. Do filmow i goulnie polecam Benq 6100 albo za niecale 4800zl Benq6200 z wieksza rozdzielczoscia i wiekrzym ekranem. Co do Epsonow to tez sa podobno bardzo dobre.

I najwazniejsze - jak chcesz kupic w takiej cenie projektor to tylko w technologii DLP.

Ukryta Zawartość

ten epsonik ma kiepsciutki kontrascik :)

ale jest cala linia projektorow opartej na matrycy 858x480 - tak jak moja toska - ale z matryca LCD i ponoc cacy ale kontarst max 800:1 a to jest niewiele jak na kino, choc ponoc uzytkownicy sobie chwala

moj ma ponoc kolo 2500:1 a jeszcze by sie nieco zdalo

Na allegro pojawiły się sanyo Z 1 za 2500 zł !!, zdecydowaniw lepszy projektor do kina i wyższa rozdzielczość, tanie dlp do bardzo dobry wybór (benq, toshiba) w Niemczech bardzo tanio można kupić Acera 116 , był nawet przez chwilę poniżej 500 euro, za 4200 w pixmanii jest optoma H 30 ( czterokrotna prędkość kółeczka- w tej cenie nie ma konkurencjii) za 5000 zł też w pixmanii jest tosshciba MT 200 ( DLP 5x kółeczko) i sanyo Z 2 (lcd i już pełna rozdzielczość do pala), za 5700 można dostać hitachi pjtx 100 i w tej samej cenie pojawiły się już na allegro panasoniki 700. Do tej kwoty są to najlepsze , moim zdaniem ,propozycje na rynku.

Ostatnio widziałem jak "chodzi" Optoma H30A i jak dla mnie obraz był naprawdę b.dobry i do tego (b.cichy)

Nie widziałem jak sprawuje się jej poprzednik (Optoma H30 ).

Najlepiej jak masz okazję to sam sprawdz na własne oczy.

Witam -ja od ponad trzech miesięcy jestem bardzo zadowolonym posiadaczem toshiby s-20. W zakresie cenowym do 5000 pln. jest to wg mnie jedyny obok Benq sensowny wybór.A propos Epsona to widziałem ostatnio w akcji model S-1H i wg. mnie to totalna porażka-potworna pikseloza ( podobna do tej na philpsie astaire ) oraz bardzo widoczna siatka na obrazie tzw.chicken wire effect. Naprawdę nie polecam .Jeżeli ktoś nie widzi efektu tęczy na DLP-kach , bądż efekt ten mu nie przeszkadza , to dla Toshiby i Benq'a nie ma alternatywy w przedziale do conajmniej 6000 pln . Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.