Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C352+542/CA 640A+C + B&W 604/KEFQ5

marcusp

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić sprzęt stereo i po przejrzeniu sieci wstępnie wybór padł na:

wzmacniacz NAD C352

cd NAD C542

lub

wzmacniacz Cambridge Audio Azur 640C

cd Cambridge Audio Azur 640A

Do tego kolumny: B&W DM604 S3 lub KEF Q5 lub KEF Q7

Zanim wybiorę się na odsłuch, chciałbym usłyszeć opinie użytkowników sprzętu

w konfiguracjach jakie podałem. Czego mogę się spodziewać po tym sprzęcie?

Zestaw będzie stał w dość dużym pokoju (4x9m), z tym że słuchacz będzie

siedział przed kolumnami 2 - 4m (czasami dalej), kolumny rozstawione na

krótszej ścianie w odległości około 3m od siebie.

Czy to co sobie wymyśliłem to w ogóle dobre zestawienie?

I jeszcze dość ważne - jakie kable zastosować do tego zestawu?

Obdzwoniłem sprzedawców i wszyscy mówią, że B&W jest be, a KEF cacy...

Może podpowie mi ktoś, kto zna ten sprzęt?

Dotychczas miałem B&W 602 + PM63+CDMK63 i jakoś się do brzmienia B&W przyzwyczaiłem...

Muzyka: poważna, jazz, blues, chillout, rock, czasem jakiś pop.

Budżet na sprzęt zamyka mi się w okolicy 7-8 tys.

Pozdrawiam

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/16547-nad-c352542ca-640ac-bw-604kefq5/

Witam,

miałem ostatnio okazję słuchać Nad 352 i powiem szczerze przy moim rodzaju muzyki wypadł blado, słuchałem go na kolumnach Audio Physic, niestety ten wzmacniacz jest moim zdaniem do małych pomieszczeń, jeżeli NAd to sporóbuj raczej 372.

Szkoda, że nie napisałeś jakiej muzyki słuchasz, wtedy łatwiej o radę.

Jeżeli lubisz efektowne stereo to posłuchaj Exposure 2010 np na kolumnach Dynaudio 42.

Pozdrawiam

Witek

Dwie uwagi.

Wymieniłeś popularny sprzęt, o którym bez problemu znajdziesz wiele opinii. Jeśli i tak masz go słuchać, to po Ci opinie innych. Po odsłuchaniu - jeśli będziesz miał mieszane odczucia - to rozumiem, można sobie z innymi podyskutować.

Druga rzecz - chcąc nagłośnić tramwaj cztery na dziewięć możesz przeżyć trochę rozczarowań. Dlatego w pierwszej kolejności zastanowiłbym się nad ustawieniem sprzętu. Wydaje mi się, że musisz mieć nieco węższą bazę stereo i wbrew metrażowi całego pomieszczenia nie musisz nastawiać się na bardzo duże kolumny.

Wiem, że sprzęt jest popularny, ale w tej cenie chyba nic innego nie wymyślę. Chciałem się dowiedzieć od ludzi którzy go słuchali, jak działa z KEFem i B&W, czy wzmacniacz sobie radzi z tymi kolumnami, bo z tego co czytałem, to B&W 604 i KEFQ7 mają minimum impedancji poniżej 3ohm, co prawda producent (w wypadku NADa) podaje maksymalną moc chwilową ale papier przyjmie wszystko...

Nie jestem audiofilem i prawdopodobnie na wiele rzeczy mogę dać się nabrać - po prostu chciałem się od ludzi którzy znają ten sprzęt, najlepiej w zestawieniu jakie podałem, dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę.

Jeśli chodzi o "tramwaj" - niestety jego rozmiarów nie zmienię ;), ale:

nie zależy mi na "super nagłośnieniu" całego pokoju. Bazę stereo mogę nieco zwężyć, ale niżej 2,5 - 2,3m nie zejdę... Kolumny rzeczywiście nie muszą być bardzo duże, bo z reguły słucham muzyki z umiarkowaną głośnością - zależałoby mi, żeby cicho też grały dobrze. Czasami jednak lubię posłuchać głośniej, a ten "tramwaj" jakieś wymagania już stawia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.