Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, bbbbb29 napisał:

Spróbuj przy okazji wymienić okablowanie do wyjść na kolumny. Bo tam są jakieś cieniutkie i pewnie srogiej jakości kabelki.

No właśnie pisałeś o tym wcześnie, tylko na jakie kable wymienić? Na pewno jakieś nisko oporowe...

W dniu 7.01.2024 o 19:35, Maniek1972 napisał:

Witam Cię serdecznie.Podjąłbyś się przeróbki mojej Tagi?

Luzik , zrobi to pierwszy lepszy DOBRY serwisant laptopów. Dzisiaj odebrałem swój zmodyfikowany THA 25B z serwisu w Łodzi i jestem mile zaskoczony dźwiękiem , gra jak dobry wzmacniacz za dobrych kilka tys.zł. Teraz jest mocnym konkurentem dla mojego sporo droższego piecyka. Gra dopiero 20 min.Uwagi dotyczące dźwięku :

1.Jest wszystko bardziej zrównoważone i jakby dźwięk jest bardziej dociążony ale bez przesady oczywiście.

2.Środek pasma bardziej obfity z hi endową klasą ,

3.Góra pasma ładnie zszyta ze środkiem , nie ma najmniejszych ostrości , przyjemnie to brzmi.

4.Bas troszeczkę pod większą kontrolą i schodzący niżej od oryginału.

Zrobione modyfikacje :

1.Mussa 5 x 8820 koszt ok. 170 zł

2.Kondensatory Nichicon 3 szt.koszt 35 zł ( 2 x 4700uf i 1 x 3300uf) - ale UWAGA- oryginalny kondensator 3300ufjest ułożony poziomo na leżąco i w moim egz.Tagi nie dało się go zamienić na Nichicona bo pokrywa wzmacniacza się nie domykała, więc postanowiliśmy go odłożyć i zostawić oryginalny. Ten kondensator jest dla słuchawek których nie używam więc żadna strata.

3.Wymieniłem oryginalne plastikowe podstawki do lamp na ceramiczne złocone które mocno polecam.

Są niedrogie bo za 10 szt. z przesyłką zapłaciłem 75 zł. Potrzeba tylko 4 szt.więc koszt 30 zł.

4.Lampki 2x6N1 plus 2x6P1 NOS'y sowieckie z lat 60 !!!!!  koszt z przesyłką ok 180 zł ( z Litwy i Słowenii)

5.Usługa w serwisie komputerowym za całość 170 zł

Nie wymieniłem drabinki rezystorowej i rezystorów bo uznałem że potencjometr głośn. jest ok i reaguje prawidłowo.

Razem modyfikacje wyniosły mnie 585 zł. Czy warto było je wykonać ? Myślę że tak bo wzmacniacz od razu po modach zagrał ciekawie i lepiej od oryginału z chinskimi lampkami. W sumie to przyjemna zabawa ale po tyg lub dwóch jak Taga 25B wygrzeje się całkowicie, biorę ją do znajomych na sparing ze wzmacniaczami kolegów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie .........

Chciałbym gorąco podziękować kolegom z forum a zwłaszcza koledze NAP który jako pierwszy zmodyfikował ten miniaturowy wzmacniaczyk i przypadkowo jego wpis zachęcił mnie do powyższych eksperymentów.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie którzy czują potrzebę gonienia muzycznego króliczka.

Edytowane przez Magnepan
55 minut temu, Magnepan napisał:

Luzik , zrobi to pierwszy lepszy DOBRY serwisant laptopów. Dzisiaj odebrałem swój zmodyfikowany THA 25B z serwisu w Łodzi i jestem mile zaskoczony dźwiękiem , gra jak dobry wzmacniacz za dobrych kilka tys.zł. Teraz jest mocnym konkurentem dla mojego sporo droższego piecyka. Gra dopiero 20 min.Uwagi dotyczące dźwięku :

1.Jest wszystko bardziej zrównoważone i jakby dźwięk jest bardziej dociążony ale bez przesady oczywiście.

2.Środek pasma bardziej obfity z hi endową klasą ,

3.Góra pasma ładnie zszyta ze środkiem , nie ma najmniejszych ostrości , przyjemnie to brzmi.

4.Bas troszeczkę pod większą kontrolą i schodzący niżej od oryginału.

Zrobione modyfikacje :

1.Mussa 5 x 8820 koszt ok. 170 zł

2.Kondensatory Nichicon 3 szt.koszt 35 zł ( 2 x 4700uf i 1 x 3300uf) - ale UWAGA- oryginalny kondensator 3300ufjest ułożony poziomo na leżąco i w moim egz.Tagi nie dało się go zamienić na Nichicona bo pokrywa wzmacniacza się nie domykała, więc postanowiliśmy go odłożyć i zostawić oryginalny. Ten kondensator jest dla słuchawek których nie używam więc żadna strata.

3.Wymieniłem oryginalne plastikowe podstawki do lamp na ceramiczne złocone które mocno polecam.

Są niedrogie bo za 10 szt. z przesyłką zapłaciłem 75 zł. Potrzeba tylko 4 szt.więc koszt 30 zł.

4.Lampki 2x6N1 plus 2x6P1 NOS'y sowieckie z lat 60 !!!!!  koszt z przesyłką ok 180 zł ( z Litwy i Słowenii)

5.Usługa w serwisie komputerowym za całość 170 zł

Nie wymieniłem drabinki rezystorowej i rezystorów bo uznałem że potencjometr głośn. jest ok i reaguje prawidłowo.

Razem modyfikacje wyniosły mnie 585 zł. Czy warto było je wykonać ? Myślę że tak bo wzmacniacz od razu po modach zagrał ciekawie i lepiej od oryginału z chinskimi lampkami. W sumie to przyjemna zabawa ale po tyg lub dwóch jak Taga 25B wygrzeje się całkowicie, biorę ją do znajomych na sparing ze wzmacniaczami kolegów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie .........

Chciałbym gorąco podziękować kolegom z forum a zwłaszcza koledze NAP który jako pierwszy zmodyfikował ten miniaturowy wzmacniaczyk i przypadkowo jego wpis zachęcił mnie do powyższych eksperymentów.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie którzy czują potrzebę gonienia muzycznego króliczka.

A czy mógłbyś dać linka skad kupiłeś podstawki pod lampy? Będę wdzięczny. A moze chcesz odsprzedać 4 szt?

Edytowane przez Bart_Gie
edycja treści
2 godziny temu, Bart_Gie napisał:

A czy mógłbyś dać linka skad kupiłeś podstawki pod lampy? Będę wdzięczny. A moze chcesz odsprzedać 4 szt?

Kupiłem je na ebay z Litwy, wszystkie jakie miał sprzedający ale są również na allegro. Musisz pamiętać aby gniazdo było z porcelany i miało złote wkłady do lamp z 9 pinami - tak jak oryginalne

Tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan
4 minuty temu, Magnepan napisał:

Kupiłem je na ebay z Litwy, wszystkie jakie miał sprzedający ale są również na allegro. Musisz pamiętać aby gniazdo było z porcelany i miało złote wkłady do 12 pinów lamp.

12 a nie 9? Przykrecane?

W dniu 24.01.2024 o 19:19, Maniek1972 napisał:

Witam.Czy jest konieczność wymiany wszystkich pięciu wzmacniaczy operacyjnych?

Raczej tak , przecież chodzi o lepszy dźwięk wzmacniacza. Z moich obserwacji to piaty 8820 jest pod wyjscie słuchawkowe ale tu nie ma co oszczędzać. W najgorszym razie zostań przy chińskich lampkach, zawsze drobne oszczędności w granicach 200 zł.

20 minut temu, Bart_Gie napisał:

12 a nie 9? Przykrecane?

Skorygowałem pomyłkę - 9 pinów.

Edytowane przez Magnepan

12 a nie 9? Przykrecane?

Pamietasz które pasuja?

Ukryta Zawartość

2aa00466d290c663a3a75f0682b68402.jpg

0ee4861f87d8b5dbd80b89c4212f42cf.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Bart_Gie napisał:

Pamietasz które pasuja?

Ukryta Zawartość

2aa00466d290c663a3a75f0682b68402.jpg

0ee4861f87d8b5dbd80b89c4212f42cf.jpg

Zobacz dokładnie w linku który przesłałem w poście #39, gniazda trzeba lutować. do podstawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Magnepan napisał:

Zobacz dokładnie w linku który przesłałem w poście #39, gniazda trzeba lutować. do podstawy.

Dzieki, nie zauważyłem wczesniejszego posta...

Juz zamówiłem 😎

No to kolejna Taga Harmony 25b zmodyfikowana. Wymieniłem kondensatory (rzeczywiście duże różnice w pojemności) 5 wzmacniaczy operacyjnych, potencjometr głośności na drabinkę, gniazda lamp na porcelanowe ze zlotymi pinami i kable które są wyprowadzone z gniazd kolumnowych bo to był totalny szrot. No i oczywiscie lampy na ruskie z lat 60.

Czy warto? Zdecydowanie ! Potwierdzam to co pisali koledzy wczesniej. Mimo iż wzmacniacz grał dość poprawnie "po wyjęciu z pudełka" to teraz jest o kilka klas wyżej. Dziękuję kolegom z forum za inspiracjęi wsparcie.

Ukryta Zawartość

received_696619146015192.jpeg

received_696825869291146.jpeg

received_913862130015738.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bart_Gie

Super. Lampy wygrzej to jeszcze się otworzy. 

A powiedz jak wymieniałeś kable to jak je zarobiłeś w miejscu gdzie wchodzą do płytki? Użyłeś oryginalnej wtyczki?

Godzinę temu, bbbbb29 napisał:

Super. Lampy wygrzej to jeszcze się otworzy. 

A powiedz jak wymieniałeś kable to jak je zarobiłeś w miejscu gdzie wchodzą do płytki? Użyłeś oryginalnej wtyczki?

Wylutowałem orginalne złącze i przylutowałem bezpośrednio do płytki masowe od góry a sygnałowe od dołu bezpośrednio do ścieżek. 

Kabel silikonowy 9 zl za m 😂

Ukryta Zawartość

received_393701543235914.jpeg

received_398424349209543.jpeg

received_412016911396415.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Bart_Gie napisał:

Wylutowałem orginalne złącze i przylutowałem bezpośrednio do płytki masowe od góry a sygnałowe od dołu bezpośrednio do ścieżek. 

Kabel silikonowy 9 zl za m 😂

Ukryta Zawartość

received_393701543235914.jpeg

received_398424349209543.jpeg

received_412016911396415.jpeg

Dzięki, ale nie robiłeś kro po kroku modyfikacji tylko wszystko na raz? nie jesteś w stanie określić ile dała np sama wymiana kabli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety efekt całościowy zaobserwowałem, bo zrobiłem wszystko hurtowo. A jak widać na zdjeciu to kable straszny szajs. Nawet nie są miedziane. A wiec wymiana na pewno nie zaszkodzi. 

3 godziny temu, Bart_Gie napisał:

Niestety efekt całościowy zaobserwowałem, bo zrobiłem wszystko hurtowo. A jak widać na zdjeciu to kable straszny szajs. Nawet nie są miedziane. A wiec wymiana na pewno nie zaszkodzi. 

Ja już od dawna o nich pisałęm. Dzięki, to ja zobaczę co wniesie wymiana tych kabelków.

5 godzin temu, Bart_Gie napisał:

Super że wszystko zrobiłeś za pierwszym razem.Jakich kabli użyłeś do wejść głośnikowych ? Czy to co miałeś pod ręką czy coś sprawdzonego wcześniej ? Sam wykonałeś te prace ? Kabelki  głośnikowe należy wymienić na 100% a przy okazji potencjometr na drabinkę również. Pozdrawiam.

Edytowane przez Magnepan
1 minutę temu, Magnepan napisał:

Super że wszystko zrobiłeś za pierwszym razem.Jakich kabli użyłeś do wejść głośnikowych ? Czy to co miałeś pod reką

czy coś sprawdzonego wcześniej ? Sam wykonałeś te prace ? Kabelki to głośnikowe należy wymienić na 100% a przy

okazji potencjometr na drabinkę również. Pozdrawiam.

Kable nie testowane wczesniej, chciałem po prostu lepszej jakości i padło na silikonowe., bo sa miękkie, łatwo je ułożyć i maja dobrą izolację. Myślę ze kwzde miedziane będą lepsze od tego badzoewia co tam kest włożone.

2 minuty temu, Bart_Gie napisał:

Kable nie testowane wczesniej, chciałem po prostu lepszej jakości i padło na silikonowe., bo sa miękkie, łatwo je ułożyć i maja dobrą izolację. Myślę ze kwzde miedziane będą lepsze od tego badzoewia co tam kest włożone.

OK, poszukam . Ale zobaczyłem na zdj. że też nie włożyłeś 3 kondensatora tam gdzie leży oryginał ale dałeś

radę włożyć go bokiem. Szkoda że serwisant nie wpadł na ten pomysł sam, ale cóż może przy okazji wymiany

kabelków zrobi się tak samo jak u Ciebie.

OK, poszukam . Ale zobaczyłem na zdj. że też nie włożyłeś 3 kondensatora tam gdzie leży oryginał ale dałeś

radę włożyć go bokiem. Szkoda że serwisant nie wpadł na ten pomysł sam, ale cóż może przy okazji wymiany

kabelków zrobi się tak samo jak u Ciebie.

On ma długie nóżki spokojnie mozna wlutowac i polozyc na boku

On ma długie nóżki spokojnie mozna wlutowac i polozyc na boku

OK, tak zrobimy. Ale dźwięk jest 'mega' prawda ? U mnie już gra jakieś 35 h i jest naprawdę dobrze.

Teraz, Magnepan napisał:

OK, tak zrobimy. Ale dźwięk jest 'mega' prawda ? U mnie już gra jakieś 35 h i jest naprawdę dobrze.

Sztos, autentycznie jak bym nie wiedział ze to Taga to sadzilbym ze to wzmacniacz za 15 k 😜

2 minuty temu, Bart_Gie napisał:

Sztos, autentycznie jak bym nie wiedział ze to Taga to sadzilbym ze to wzmacniacz za 15 k 😜

Powiem Ci że mój nadworny piecyk odpoczywa od chwili włączenia Tagi po modyfikacji, już dobry tydzień,to jakiś szok.

Powiem Ci że mój nadworny piecyk odpoczywa od chwili włączenia Tagi po modyfikacji, już dobry tydzień,to jakiś szok.

A co masz?

8 minut temu, Bart_Gie napisał:

A co masz?

Electrocompaniet ECI 5 mk.1 - ma lepszy bas ale TAGA zadziwia muzyką.

Myślę że sparing ze wzmacniaczami kolegów ( Rega ) wyjdzie obronną ręką dla TAGI.

Edytowane przez Magnepan
15 minut temu, Magnepan napisał:

Myślę że sparing ze wzmacniaczami kolegów ( Rega ) wyjdzie obronną ręką dla TAGI.

Jak bedziesz robic kable to uwazaj bo tam sa blisko piny Dlatego 2 wlutowalem od góry a 2 od dołu bo bylo miejsce, Czarne z oryginalnych punktów a czerwone spod płytki bo ona ma około 4 mam miejsca między blachą a płytką. 

Ukryta Zawartość

received_767693878560254.jpeg

31 minut temu, Magnepan napisał:

To daj znać jak wrażenia kolegów 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi