Skocz do zawartości
IGNORED

Vivaldi - koncerty na mandolinę i lutnię

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie polecacie nagrania Antonia na te instrumenty?

Posiadam fantastyczny koncert na dwie mandoliny pod Pinnockiem i zastanawiam się czy nasz płodny ksiądz nie skomponował więcej tak pięknej muzyki na te instrumenty...?

Nie jestem pewien ale mam wrażenie że ktos chyba nawet nagrał całą płytę z takimi koncertami?

Pozdr.

Taką płytę wydał Fabio Biondi ze swoim zespołem Europa Galante. Wydawca - Virgin Veritas (na www.virginveritas.com można posłuchać jej fragmentów). Szczególnie polecam koncert RV 555 "Tromba Marina"- swego czasu można było usłyszeć (i zobaczyć) na Mezzo (co ciekawe, grają w nim klarnety - dopóki tego nie zobaczyłem, byłem przekonany że zaczęto ich używać tak mniej więcej od czasów Mozarta ... :)

[obrazekLUKASZ-278378_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Są też moi ukochani Il Giardino Armonico, którzy nagrali "Concerti per Liuto e Mandolino" w ramach całego cyklu z Vivaldim. Tutaj są zdjęcia płytki "oryginalnej", wydanej przez Teldec i wznowionej w tańszej serii Elatus.

[obrazekLUKASZ-278391_1.jpg] [obrazekLUKASZ-278391_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-80-100009171 1170265596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może trochę nie na temat ale widząc ten wątek przypomniałem sobie, że poza Vivaldim, z muzyką gitarową mam też koncerty Mauro Giulianiego. Epoka już nie ta bo urodził się kilka lat po śmierci Vivaldiego ale muzyka równie porywająca i spontaniczna jednak już bardziej klasyczna - w kierunku Mozarta czy Haydna. Dla fana gitary rodzynek :-)

[obrazekLUKASZ-279327_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> mahler

To dobra kontynuacja wątku.

Niech jego patronem pozostanie Vivaldi ale wpisujmy wszystkie ulubuione koncerty z kręgu muzyki poważnej jakie - na mandolinę, lutnie i gitary skomponowano (tylko nie kompozycje solo na te instrumenty bo jest już taki wątek).

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.