Skocz do zawartości
IGNORED

Parasound DAC 2000 czy Denafrips Ares II

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie. Delta-Sigma to była ślepa uliczka. Teraz dopiero ludziom otworzyły się oczy a oliwy do ognia dolali Chińczycy wypuszczając dyskretne drabinki rezystorowe w cenie akceptowalnej dla każdego. 
Ale powiadają, że stare chipy są muzykalniejsze, więc nie wiem, czy jest sens inwestować w nawet wyrafinowany nowoczesny DAC na drabince. Jak się słucha tych lepszych Chinoli - Holo Audio czy  wysokie modele Denafrips to człowiek ma ochotę spróbować, ale sam nie wiem...

No więc w moim modelu czyli 1500 zapakowali PCM63P-K więc selekcjonowane najlepsze sztuki stąd w oznaczeniu "K" i do tego jest zbalansowany na czym mi zależało bo gra z BAT. Ale jak zabalansowany ! Żadnej symetryzacji żadnej ściemy są cztery kości PCM63-K czyli każda ćwiartka sygnału obrabiana przez osobna kość ! No nie da się lepiej .
Co mnie tylko zastanawia to kondesatory. Wprawdzie zapakowali bardzo bardzo dobre jak np Rubicon black ale jak kolega napisał 30lat jeszcze jedna sprawa ten DAC jest praktycznie non stop pod prądem różnica pomiędzy power a Standby to 3-4 watt. No I jest ciepły . Kondy mogly powysychac ale nie wiem czy chce mi się grzebać i inwestować.
Tym bardziej że on po upgrade I akceptuję 24/96 i ma już dobry filtr cyfrowy.

Kusza współczesne chińskie Dac gdzie na bazie wylutow powyższych kości czy też pcm 1701 .. 1704 robią klocki które akceptują hi-res , mają i2s itp sam nie wiem ?

Wysłane z Wrocławia

Ten parasound ma bardziej 30 lat  z lepszym źródłem będzie jeszcze lepiej

No właśnie chce sprawdzić :
1. Jak zagra z pominieciem PRE mojego wprost do końcówki BAT ale nie musi to być lepiej
2. Kiedy miałem Lumin T2 - bardzo fajny . Chce pożyczyć go od kolegi i go ustawie jako transport cyfrowy więc będzie źródłem .

Przy okazji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) med dzięki za porady. Warto było oj warto .

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Patrząc na środek tego auralica to wygląda jak malina za 500 zl + liniowy  najwięcej audiofilskiego powietrza  

Nie jest tak źle sporo autorskich rozwiązań. Z DS kości korzystają ale w bardzo ograniczonym zakresie . Zasilacz to ich pogięło z cena. Ma też separację galwaniczna. No i bardzo dobre oprogramowanie no ale na jakimś transporcie sensownym choć by i na malinie plus Parasound i za 1/n ceny mamy granie .

Wysłane z Wrocławia

40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No właśnie chce sprawdzić :
1. Jak zagra z pominieciem PRE mojego wprost do końcówki BAT ale nie musi to być lepiej

W Parasound DAC 1500 nie ma regulacji głośności. W końcówce BAT masz wbudowane pre ? Bo inaczej nie można podłączyć bezpośrednio.

A, że sonicznie warto .... Tak. Stosunek jakość/ cena rewelacyjny. 

W Parasound DAC 1500 nie ma regulacji głośności. W końcówce BAT masz wbudowane pre ? Bo inaczej nie można podłączyć bezpośrednio.
A, że sonicznie warto .... Tak. Stosunek jakość/ cena rewelacyjny. 

To nie tak - ja ma dzielone BAT ale regulacja głośności jest w Bluesound Node 2i. Jak zrobię bypass pre BAT to z BSN regulacja .

Parasound cena / jakość / fun - rewelka . Miałeś może też chińskie na starych kościach ? Coś lepiej ? Poza wejściami hi-res itp ale ja za tym nie gonie. Się wyleczyłem trochę. Dobre CD dobrze zrealizowane gra super.

Wysłane z Wrocławia

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

To nie tak - ja ma dzielone BAT ale regulacja głośności jest w Bluesound Node 2i. Jak zrobię bypass pre BAT to z BSN regulacja .

Parasound cena / jakość / fun - rewelka . Miałeś może też chińskie na starych kościach ? Coś lepiej ? Poza wejściami hi-res itp ale ja za tym nie gonie. Się wyleczyłem trochę. Dobre CD dobrze zrealizowane gra super.

Wysłane z Wrocławia

Miałem chińczyka 4xPCM1701P. Koszt mniejszy niż Parasound. Znacznie prostrza budowa, ale brzmieniowo świetny. Obsługuje do 192khz przez AES I Coax i do 384kHz przez USB. Koledzy z forum mocno go modyfikują , jak piszą z bardzo dobrym efektem. 

Miałem chińczyka 4xPCM1701P. Koszt mniejszy niż Parasound. Znacznie prostrza budowa, ale brzmieniowo świetny. Obsługuje do 192khz przez AES I Coax i do 384kHz przez USB. Koledzy z forum mocno go modyfikują , jak piszą z bardzo dobrym efektem. 

No właśnie czytam to i mnie interesuje. Nie ukrywam. Chińczyka można na pewno poprawić choćby obadac co oni tam wstawili i wymieć najlepsze. Topologii nie myślę aby zmieniać ale kondensatory, regularny napięcia , mostek itp i można z tym na długo zostać

A na czym teraz ty poprzestales ? Transport? DAC?

Wysłane z Wrocławia

20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No właśnie czytam to i mnie interesuje. Nie ukrywam. Chińczyka można na pewno poprawić choćby obadac co oni tam wstawili i wymieć najlepsze. Topologii nie myślę aby zmieniać ale kondensatory, regularny napięcia , mostek itp i można z tym na długo zostać

A na czym teraz ty poprzestales ? Transport? DAC?

Wysłane z Wrocławia

A doczytałeś że jeden kolega dostał zepsuty, chciał oddać i Chińczyk się wypiął? Jest stratny na 3k 😉

Lepsze wrogiem dobrego 

A doczytałeś że jeden kolega dostał zepsuty, chciał oddać i Chińczyk się wypiął? Jest stratny na 3k
Lepsze wrogiem dobrego 

Tak tak wiem, a wiesz że mojego sąsiada potrącił samochód ? Od tego czasu nie wychodzę z domu.

A tak poważnie to dranie i co począć ale nic nie zmieniając dalej słuchalbym grundiga. Każda zmiana to ryzyko.

Na razie cieszę się Parasound ale jakby któryś kolega sprzedawał to może da znać . Zastanawiam się czy taka chińska konstrukcja zagra jeszcze lepiej plus wejścia plus formaty HD choz na to nie choruje . Parasound ma coax I toslink więc i tak jest dobrze bardzo.

Wysłane z Wrocławia

• Pokaż nowe odpowiedzi