Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

6 minutes ago, 60d said:

@brewka87 ale co Ty tutaj opowiadasz o asymetrii kolumn wzgledem pomieszczenia. To jest chyba jasne. Znajdz mi pomieszczenie użytkowe, powtarzam, użytkowe ze stołem, meblami drzwiami, oknami i sofa, gdzie masz kolumny ustawione symetrycznie od scian bocznych, po wasze ksiażkowe 60 cm od boku i 100 cm od sciany. W którym normalnie żyjesz a nie siedzisz z chipsami mając tylko kanape czy fotele kinowe. Masz wyobraźnię jakie to pomieszczenie? Bo mam wrażenie że nie. Jak wiekszośc z was tutaj. Kolega zadal proste pytanie o ustawienie suba. A wy mu juz każecie robic pomiary i przestawiać wszystko do góry nogami. Zaraz zapoponujecie mu system 11.4.6 z dwoma końcowkami mocy i Trinnovem na procesorze.

Co Ty się tak spinasz? Te 60cm od boku i 100cm to zadne "ksiązkowe" ustawienie, tylko ja sam o takim wspomniałem jako przykład, bo mam tak u siebie w pokoju. Ja przeciez nie namawiam na przemeblowanie tylko jedynie wyraziłem swoje zdanie na temat tego, ze u autora jest troszkę ciasno i tyle. Nie wiem po co się tak uruchamiasz 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6181660

@brewka87 w sumie to nie wiem 😄 nie moje pomieszczenie, nie moj problem. Ale tak naprawde to ja tam wielkiego problemu nie widze. Taki uklad pomieszczenia jak ma kolega biore w ciemno, z miejsca. Widać że ktoś już na etapie projektu pomieszczenia ruszył głową i zrobił porządny kawałek ściany RTV. Kolega mówi że tam ma odległości 260 cm pomiędzy. Na kino to piękna sprawa. Jak sensownie to wszystko ustawi, centralny symetrycznie na środku, na odpowiedniej wysokości a nie z boku gdzieś tam w szafce przy podłodze to będzie miał kawał frajdy. I nawet mu te kolumny w kątach nie przeszkodza, a wręcz przeciwnie, podbicie basu zrobi mu dodatkowe bum bum w scenach wybuchow itp. I co z tego ze cyferki w pomiarach nie bedą optymalne? Liczy sie fun a nie wykresy. Chcesz miec pomieszczenie zeby sie cyferki i mody zgadzaly to stawiaj oddzielne pomieszczenie z uzyciem pro elementow konstrukcyjnych, plywającymi podlogami, sufitami itp. I jakies 300k zł wolne. Nie demonizujmy. Jesli kolega sobie ładnie to rozplanuje to ampli spokojnie reszte w kalibracji ogarnie. A co do wnęki to uważam ze te 50 czy tam 60 cm ścianki zrobi kolosalną różnicę niz gdyby tam nic nie bylo. Lewa kolumna musi stać w kącie bo tak jest i kropka. Wiec każdy cm wnęki przy prawej kolumnie to zbawienie żeby stało to w miarę podobnym akustycznie otoczeniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6181684
ale co Ty tutaj opowiadasz o asymetrii kolumn wzgledem pomieszczenia. To jest chyba jasne. Znajdz mi pomieszczenie użytkowe, powtarzam, użytkowe ze stołem, meblami drzwiami, oknami i sofa, gdzie masz kolumny ustawione symetrycznie od scian bocznych, po wasze ksiażkowe 60 cm od boku i 100 cm od sciany.

Jak wstawisz wszystko „tradycjnie“, to masz niesymetrycznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak pokombinujesz niekonwencjonalnie, to masz symetrycznie

IMG_1644.thumb.jpg.7e9ab60c455b95f78d1ba461d324b951.jpg

Nie szukaj wymowek, szukaj rozwiazan!

Nie trawie gosci, ktorzy 80% energii i kreatywnosci inwestuja w wyszukiwanie powodow, dlaczego cos nie jest mozliwe.
Wsadz energie i kreatywnosc w poszukiwanie rozwiazania, tak by sie to stalo mozliwe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6181809

Nie no @xajas normalnie szacun 😜 a teraz zachowaj proporcje wymiarów mebli, ścian i odległości. Zrób to w programie technicznym a nie od reki w paincie. Wiesz jaką powierzchnię musi mieć salon zeby uwalić wolnostojącą kanapę na środku z tak wielkimi odlegościami od ścian żeby swobodnie się przemieszczać i jeszcze tam zmieścić stól dookoła ktoego można sobie chodzic? To co Ty narysowaleś to bite 40m2. A skad wiem? Stad, ze mam w salonie prawie 30m2. I naroznik, i chcialem zrobic dokladnie taki sam uklad jak na rysunku nr 2. Przymierzylem rogowke tak jak na rysunku mialem do tv 2m w pozycji siedzącej. Odlicz sobie 80cm siedziska kanapy + 40 cm minimum szafke rtv to wiesz ile mi zostalo przestrzeni do chodzenia po wstaniu? 80 cm :D korytarzyk ktory mialem pomiedzy plecami kanapy a stolem wynosil ok 100 cm pod warunkiem ze nikt przy stole nie siedzial. Wiesz i to byla jedyna wolna przestrzen do poruszania sie. Korytarzyk 100 cm × 420 cm. Bo potem stal stol tak jak na rysunku, a wlasciwie nie stol tylko najmniejszy stolik 1x1m. Takze bez 40m2 nawet nie podchodz do takiego ukladu. Chyba ze nie masz dzieci, jestes kawalerem albo simsem. I nie potrzebujesz sie ruszać.

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6181883

Ja rozumiem i respektuje towoje argumenty, ale nie kazdy ma te ograniczenia typu 30qm. Widze tutaj wiele wiekszych pomieszczen, nawet znacznie ponad 40qm, a mimo to w 90% przypadkow, wszystko jest poupychane po katach, bo to taki „Polski“ styl/standard

Moje pomieszczenie jest mniejsze niz 40qm, a mimo to miesci sie olbrzymia kanapa i wielki stol 2,2x1,1m na 6 osob.

I nigdzie przeciskac sie nie musze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182226

@xajas jasna sprawa. W sumie kolega chyba nie podal jakie ma pomieszczenie, rzut i plan z wymiarami moglby wyslać. Ale nawet jak nie ma opcji przestawienia mebli i sprzętu to tragedii nie ma. Wrecz przeciwnie. Oby każdy miał takie dylematy typu 260 cm bazy pod kino. Bo jak sam zauważyłeś moda teraz taka że w pomieszczeniach 40m2 ludzie na 150cm gównościankach stawiają fronty + central i sub mając niekiedy grubo ponad 3m odleglości od miejsca odsluchowego.

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182393
4 minutes ago, 60d said:

Oby każdy miał takie dylematy typu 260 cm bazy pod kino.

Az zmierzyłem u siebie i wyszło dokładnie 345cm od srodka głosników. Otwieram szampana 😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182401
10 minutes ago, 60d said:

No to zazdro 😛 ale to raczej nie jest 15m2 pomieszczenie typu pokoj dzienny z naroznikiem, kwiatkami, komoda i stolem. Cos mi sie wydaje ze pod 7.2.4 masz osobne pomieszczenie 😜

Mam to w głownym pokoju dziennym. Kolumny stoją na krótszej scianie, ktora ma prawie 5m. Tak się składa, ze sprzęt audio ustawiałem tak jak mi pasuje, a dopiero pozostałe meble ustawiłem tam gdzie zostało miejsce. Są 2 sofy, komoda, szafka, ława oraz wygodne fotele. Jedynie kwiatków brak 😆 nie dlatego, ze by się nie zmiesciły tylko pewnie by uschły 😆

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182418

Udało mi się gdzieś w archiwach znaleźć zdjęcie rzutu salonu, oraz lepsze zdjęcie prawej strony ale jeszcze bez kolumn 😉

Ukryta Zawartość

IMG_2966.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182466

Czy ta „koza“ nie stoi zbyt blisko mebli/glosnikow? Czy bedziesz ja uzywac?

Czy nie musisz wszystkiego obroci?

Ukryta Zawartość

IMG_3501.thumb.jpg.cb50d0051bfa8abc297144c61825b837.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182526

Btw.

To by byla dla mnie „symetryczna“ alternatywa z widokiem w okno (a nie na schody) i subwooferem schowanym / zamaskowanym jako maly przystawiony „stolik“ obok kanapy (po jednej stronie)

Ukryta Zawartość

No chyba ze kupisz dwa

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182547

Tak to jest koza i będzie używana. Sub będzie po lewej stronie jednak ustawiony a prawa kolumna będzie jeszcze odsunięta od kozy. Rozmawiałem z instalatorem kozy i powiedział że tył tego kominka nie nagrzewa się mocno.

Za sofą jest stół na 6 osób, więc to rozwiązanie sofa/tv jest jedyne, ktore wchodziło w rachubę. Na tej ścianie będzie wisiał 77 inch Tv

Pozdrawiam.

Edytowane przez Tomasz8107
https://www.audiostereo.pl/topic/166149-subwoofer/page/2/#findComment-6182556
  • 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi