Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1560 - wejście optyczne

rawoz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chce kupic wzmacniacz Denona PMA1560, który ma wejście optyczne.

CD Pioneera PD-S904, kórego używam obecnie ma wyjscie

optyczne.

Czy ktoś z Was słyszał jak gra PMA 1506 kiedy sygnał jest podawany

własnie przez wejście optyczne?

Czy taka konfiguracaja: PD-S904 połaczony kablem optycznym z PMA1560, ma

sens?

Jak takie zestawienie ma sie do analogicznego, ale połaczonego kablem

analogowym?

Bede wdzieczny za opinie.

Słucham muzyki typu electornica (Jazzanova) i nu-jazz (Cinematic Orchestra)

ale też muzyki gitarowej (od Radiohead do Metallicy).

Pozdrawiam

RWZ

https://www.audiostereo.pl/topic/16662-denon-pma-1560-wej%C5%9Bcie-optyczne/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jest bzdura. PMA 1560 na szczescie nie posiada wejscia optycznego. Jedynie zbalansowane XLR. Szkoda czasu na wejscie optyczne nie tylko moim zdaniem. A wzmak jest super i goraco polecam.

Prawde mowiac liczylem na to, że zabierzesz glos w tej sprawie, bo zainteresowałem sie tym wzmacniaczem przede wszytskim dzieki Twoim opiniom na jego temat - dzieki.

Skoro piszesz ze nie ma wejscia optycznego to pewnie tak jest. Czego wiec tyczy okreslenie "SUPER Optical Class A", ktorego uzywa sie w opisie tego wzmacniacza - jego wewnetrznej konstrukcji?

A abstrahujac już od 1560 - co jest nie tak z wejsciem optycznym?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Super Optical Class A i New Optical Class A to okreslenie dotyczace konstrukcji. Do pewnej nieduzej mocy PMA 1560 pracuje w czystej klasie A.

Polaczenie cyfrowe optyczne i koakjsalne laczy odtwarzacz z przetwornikiem w ktory wyposazony jest wzmak. Niestety jakosc dzwieku prawie zawsze pozostawia wiele do zyczenia. PMA 1560 na szczescie nie ma wbudowanego DAC'a. Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

od 850 do 1100zl - 1200 za zlotego - takie mniej wiecej sa ceny i wierz mi on jest tego wart

jak powiedzial moj znajomy elektronik: tak zbudowany jest wzmak za 10-15tys zl i to prawda

moge podeslac fotki wnetrza podaj maila

Hm, no nie wiem czy uda mi sie za tyle kupić.

Ciezko znalezc - a na eBayu jest za 350 Euro myślę, że powinien być do wylicytowania za jakieś 400 Eur.

Zastanawiam się czy to nie za dużo i czy lepiej nie poczekać...

Witam. Mam do sprzedania nastepujace klocki Denona:

Wzm.: PMA - 700 V

Tun.: TU - 800

2x CD.: DCD 1500 II

Nie jest to oczywiscie High-End (no moze oprocz tego tunera :)...) ale dla poczatkujacych moze brzmiec interesujaco. Pozdrawiam R.

P.S. Dla ewentualnie zainteresowanych: na zyczenie moge pstryknac pare zdjec :) Do Moderacji: jesli moj Post nie jest zgodny z regulaminem to z gory przepraszam i bije sie w piersi obydwiema rekami...

A oto on:

[obrazekLUKASZ-282723_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poniewaz 1560 poszedł w koncu za duzo pieniedzy bo az 480 Eur, nie zostalem jego szczesliwym nabywca ;-(.

Dzieki za info o 750, ktorego nie znam wiec bede wdzieczny za wiecej informacji na jego tamat.

BTW bylbym rowniez wdzieczna za jakies info na temat Denona 1500 R.

PMA1500R to też dobry wzmak i możesz go śmiało kupować.

Mam oba tzn 1560 i 1500R . Każdy z nich ma swoje zalety. Brzmienie 1560 jest troszeczkę lepsze, ale 1500R też gra dobrze. Oba wzmaki mają podobne brzmienie.

Nie chce byc marudny ale skoro masz oba wzmacniacze (hm, gratuluje) - to zapytam:

pomieszczenie, w którym bede sluchal ma ponad 100 m3 (około 40 mkw powierzchni i wysokość od 3m do 4,5m). Nie jestem zmuszony do cichego słuchania, muzyka lubie raczej dynamiczna. 1560, ktore sa do kupienia na rynku sa przewaznie starsze niz 1500 - ktory z nich wybrac?

Jestem szczęśliwym posiadaczem PMA 1560, ma on 150W/8Ohm, 250W/4Ohm i bez problemu sobie poradzi z dużym pomieszczeniem, gdzie jak sądzę będą duże kolumny podłogowe. Zapewniam , że nie jest to anemiczny wzmacniaczyk z głupotami popisanymi w danych technicznych - jak to dzisiaj bywa. Ja jednak nie cenię go za zapas mocy, ale za przestrzenny, szczegółowy dźwięk, uderzenie, bas, precyzję, przedstawienie sceny muzycznej i nie budżetową konstrukcję (17,5 kg). Nie posiada jednak pilota. Zadbałbym też by miał dobre warunki pracy (termiczne), najlepiej niech stoi sobie wolny.

1500R to 2X140W przy 4 ohm i 2X70W przy 8ohm.Posiada pilota.Można z niego reulować głośność, mute i standby. Waga 14kg. Też musi mieć dobre warunki termiczne.

Wydziela więcej ciepła niż 1560.

• 4 miesiące później...

Ogrzewam ten post.

Mam pytanie, czy XLR w tym wzmacniaczu to wejście na w pełni zbalansowany tor czy tylko inna wtyczka niż RCA? Czy warto do tego wzmaka stosować CD z wyjściem zrównoważonym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.