Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X4800H - rozszerzenie o końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bernard_Cichy napisał:

Od ponad  tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem  Denon'a  x4800H , mam pytanie do  zaawansowanych posiadaczy:

Po powtórnym setupie z  AUDYSSEY ( mała przebudowa pokoju )   ten  sam sprzęt za drugim razem  tak jakby  AUDYSSEY obciął  mi trochę wysokich tonów 😞  co można z tym zrobić ?

Audyssey jest dziwny. U mnie, z kolei, bardzo wyostrza brzmienie i podbija wysokie niemiłosiernie, tnąc basy. Zrobiłem drugi setup, przestawiając mikrofon na mniejszej przestrzeni i wydaje mi się, że poszło mu lepiej. Generalnie, mam w tej chwili dwa presety głośników. Z audyssey i bez. Ja bym na Twoim miejscu spróbował jeszcze raz wykonać setup i na spokojnie zastanowił się, co się w pokoju zmieniło. Może jakieś roszady z głośnikami, albo z meblami wpłynęły na pomiar.

Jest jeszcze opcja skopiowania krzywej audyssey do korektora graficznego. Wyłączenie audyssey i ręczne skorygowanie korektorem, do osiągnięcia pożądanej barwy. To nie ten sam efekt, ale jeśli z audyssey nie wygrasz, to możesz z setupu zostawić pomierzone odległości i poziomy głośności, a barwę korygować ręcznie. 

Edytowane przez Rafaello_666
literówka
Od ponad  tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem  Denon'a  x4800H , mam pytanie do  zaawansowanych posiadaczy:
Po powtórnym setupie z  AUDYSSEY ( mała przebudowa pokoju )   ten  sam sprzęt za drugim razem  tak jakby  AUDYSSEY obciął  mi trochę wysokich tonów   co można z tym zrobić ?

Przemierzyc nowy setup z innymi punktami pomiaru?
17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Co się zmieniło w twoim systemie? 

Czy były to kolumny czy było to ustawienie kolumn? 

Czy robiłeś jakieś zmiany w akustyce? 

Czy próbowałeś dokonać kalibracji jeszcze raz? 

Dodanie wysokich na equalizerze nie pomaga?

Nic się w  sprzęcie nie zmieniło , tylko przestawiłem kolumny i sofę na inną ścianę i zrobiłem kalibrację od nowa .  Jak  dobrze pamiętam  to  stare Onkyo 609  też  miało kiedyś taką  przypadłość, że nagle po  nowym  setupaie  AUDYSSEY  zmieniło  radykalnie brzmienie .  Sprawdziłem  na  Denonie ustawienia manualne  EQ  , podbiłem  8kHz i 16kHz  i zero różnicy ,jakby wzmacniacz ściął część pasma .  Czy jest jakaś  opcja na  Reset do wartości  Fabrycznych ?  

11 minut temu, Bernard_Cichy napisał:

Nic się w  sprzęcie nie zmieniło , tylko przestawiłem kolumny i sofę na inną ścianę i zrobiłem kalibrację od nowa .  Jak  dobrze pamiętam  to  stare Onkyo 609  też  miało kiedyś taką  przypadłość, że nagle po  nowym  setupaie  AUDYSSEY  zmieniło  radykalnie brzmienie .  Sprawdziłem  na  Denonie ustawienia manualne  EQ  , podbiłem  8kHz i 16kHz  i zero różnicy ,jakby wzmacniacz ściął część pasma .  Czy jest jakaś  opcja na  Reset do wartości  Fabrycznych ?  

czyli dużo się zmieniło. Kolumny i sofa na innej ścianie, to istotna zmiana 🙂 Jeśli nie jesteś zadowolony z ustawień audyssey, to możesz w menu audio wyłączyć te ustawienia. Możesz też zrobić kolejny setup i zapisać go jako "preset 2", a w "preset 1", ustawić wszystko ręcznie. Nie pamiętam teraz, co jest, w którym menu, ale jest to dość intuicyjne i nie miałem problemu się połapać. Jeśli podbiłeś manualnie na korektorze, to znaczy, że wyłączyłeś audyssey, bo z aktywnym audyssey, korektor, jeśli dobrze pamiętam, jest nieaktywny. reset ampli do ustawień fabrycznych też był gdzieś w menu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.1759b5fe319b7a4ba7cc88e8c315ace1.png

Strona 281 instrukcji.

Zwróć jeszcze uwagę, że pod przyciskiem "Option" na pilocie masz możliwość podstawowej regulacji barwy, w zakresie niskich i wysokich, o ile nie słuchasz w trybie "direct".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj - wyłączenie audyssey. Jeśli po wyłączeniu, dalej brak wysokich, to albo coś jeszcze jest namieszane w ustawieniach, albo zmiany w akustyce pomieszczenia poszły za daleko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Bernard_Cichy napisał:

Czyli były zmiany. Znaczy łapie coś innego być może coś czego ty nie słyszysz. 

Tak jest opcja resetu. W manualu poczytaj.

Ja bym zaczął od kompletnego resetu nie tylko od wyłączenia aufysseya

Ukryta Zawartość

Zrobiłem jak żeście napisali , reset  i  setup AUDYSSEY od nowa  , wynik  powyżej  ,jest jakby lepiej.

Rafaello_666   Co do  przycisku  Option na pilocie , u mnie  nic takiego nie ma  😞  zdjęcie w następnym poście, bo jest limit do 2MB na post  😕

Muszę wam zadać kolejne pytanie  , na razie  słucham  muzyki z  Tidal , poprzez sieć  Wi Fi   .   Czy Tidal ze   streamera   Eversolo DMP-A6    zagra wyraźnie lepiej ? czy różnica będzie  minimalna  ?  Jakie jest wasze zdanie w tym temqacie ?

Nigdzie nie mogę  znaleźć  co odpowiada w  tym Denonie za  dekodowanie   dźwięku cyfrowego na  analog ? 

Eversolo DMP-A6 posiada  2x  ES 9038Q2M  a to już  chyba  dobra średnia klasa   ,zakładam, że w Denonie jest to jakiś  znacznie prostszy  DAC .

20241105_184630Opcje.thumb.jpg.b2e70fcf385aa00d881846632995756c.jpg

Jak widać  brak opcji zmiany  barwy dźwięku  🤷‍♂️

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Bernard_Cichy napisał:

Ukryta Zawartość

Zrobiłem jak żeście napisali , reset  i  setup AUDYSSEY od nowa  , wynik  powyżej  ,jest jakby lepiej.

Rafaello_666   Co do  przycisku  Option na pilocie , u mnie  nic takiego nie ma  😞  zdjęcie w następnym poście, bo jest limit do 2MB na post  😕

Muszę wam zadać kolejne pytanie  , na razie  słucham  muzyki z  Tidal , poprzez sieć  Wi Fi   .   Czy Tidal ze   streamera   Eversolo DMP-A6    zagra wyraźnie lepiej ? czy różnica będzie  minimalna  ?  Jakie jest wasze zdanie w tym temqacie ?

Nigdzie nie mogę  znaleźć  co odpowiada w  tym Denonie za  dekodowanie   dźwięku cyfrowego na  analog ? 

Eversolo DMP-A6 posiada  2x  ES 9038Q2M  a to już  chyba  dobra średnia klasa   ,zakładam, że w Denonie jest to jakiś  znacznie prostszy  DAC .

20241105_184630Opcje.thumb.jpg.b2e70fcf385aa00d881846632995756c.jpg

Jak widać  brak opcji zmiany  barwy dźwięku  🤷‍♂️

Zmiana barwy jest aktywna w trybie "auto" (żółty przycisk na dole pilota), pod warunkiem, że masz aktywne regulacje (czyli nie na ustawieniach audyssey).

20241105_192333.jpg

A co do DAC w AVC-X4800, to sam jestem ciekawy. Gdzieś czytałem, że Texas Instruments, ale pewności nie mam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dac w tym Ampli nie jest zły moin zdaniem ale Ty masz przeciez wzmacniacz PMA  denona i MA 200 i granie tego zestawu sie Tobie podoba to po co uzywasz dac w amplitunerze ? 

5 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Dac w tym Ampli nie jest zły moin zdaniem ale Ty masz przeciez wzmacniacz PMA  denona i MA 200 i granie tego zestawu sie Tobie podoba to po co uzywasz dac w amplitunerze ? 

To akurat nurtowało kolegę @Bernard_Cichy. Swoją drogą, nie mam na razie innego streamera. AVC obsługuje serwisy, jak Spotify, czy Tidal. Jeśli chcę posłuchać czegoś ze streamingu, to leci z AVC, przez PMA, jako końcówka mocy, ale DAC pracuje z amplitunera.

Moim zdaniem dodawanie tutaj eversolo nie pomoże. Pre będzie to samo z Denona. 

Chyba że całkowicie oddzielny tor stereo i eversolo było by podłączone do wzmacniacza zintegrowanego.

Czy ponowna kalibracja coś pomogła.?

Eversolo też nie jest specjalnie rozdzielczy u góry.

Dziś wpadł mi w ręce  DAC Topping DX3 Pro+   ES9038Q2M   podłączony  do  PC jako  karta muzyczna/wzmacniacz słuchawkowy , wprawdzie do  Denona mam 10m kabla  RCA ale  mogę  powiedzieć, że te same nagrania z  Tidala na tym DAC'u  grają cieplej i bardziej przestrzennie , soprany są  bardziej oddzielone od reszty , niestety jest  dość  cicho , może z racji  długiego kabla  RCA .

Reasumując:

Tidal  odpalony z  PC  przez sieć WiFi  podłączony do Denona ,gra fajnie  ,głośno ,dynamicznie  ale jakby  bardziej technicznie ,sztucznie

Tidal  odpalony z  PC  przez  DAC Topping DX3 Pro+  kabel RCA 10m  podłączony do Denona  , cieplejszy dźwięk ,bardziej naturalny ,soprany  słyszalnie oddzielone od reszty dźwięków , niestety  stanowczo za cicho  .  ( próbowałem podbić o 1dB wzmocnienie sygnału na wejściu  CD, do którego podłączony jest ten  DAC  ale niestety słychać  jakby  zniekształcenia ,to nie to  😕  )

3 godziny temu, Bernard_Cichy napisał:

Dziś wpadł mi w ręce  DAC Topping DX3 Pro+   ES9038Q2M   podłączony  do  PC jako  karta muzyczna/wzmacniacz słuchawkowy , wprawdzie do  Denona mam 10m kabla  RCA ale  mogę  powiedzieć, że te same nagrania z  Tidala na tym DAC'u  grają cieplej i bardziej przestrzennie , soprany są  bardziej oddzielone od reszty , niestety jest  dość  cicho , może z racji  długiego kabla  RCA .

Reasumując:

Tidal  odpalony z  PC  przez sieć WiFi  podłączony do Denona ,gra fajnie  ,głośno ,dynamicznie  ale jakby  bardziej technicznie ,sztucznie

Tidal  odpalony z  PC  przez  DAC Topping DX3 Pro+  kabel RCA 10m  podłączony do Denona  , cieplejszy dźwięk ,bardziej naturalny ,soprany  słyszalnie oddzielone od reszty dźwięków , niestety  stanowczo za cicho  .  ( próbowałem podbić o 1dB wzmocnienie sygnału na wejściu  CD, do którego podłączony jest ten  DAC  ale niestety słychać  jakby  zniekształcenia ,to nie to  😕  )

Wydaje mi się, że jeśli odpalasz przez "Tidal Connect", to PC pełni tylko funkcję sterującą. Na aplikacji w PC wybierasz, co ma grać. Denon dostaje sygnał, a resztę już sam pobiera z serwera bezpośrednio. W przypadku odtwarzania Spotify mogę odpalić playlistę na Denonie i wyłączyć komputer. Potem już gra sam, aż wyłączę. Chyba, że słuchałbyś przez Bluetooth, to inna bajka. Nie miałem okazji porównać Tidala z amplitunera vs zewnętrzny streamer, ale na pewno Tidal brzmiał u mnie bdb, jak porównywałem do Spotify, na tym samym urządzeniu. Nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ale Denona mam podpiętego do sieci ethernet kablem. Podobnie, jak wszystkie urządzenia, które w jakiś sposób przetwarzają dźwięk/obraz i mają taką możliwość.

Rafaello_666

Czytałeś wszystko co napisałem czy tylko  dwie linijki ?  Wiadomo, że Tidal odpalony na PC  podczas połączenia sieciowego pobiera samodzielnie dane z  serwera Tidala  , trudno żeby transmitował  dźwięk z  PC poprzez połączenie sieciowe .     

W drugim teście podłączyłem  też   DAC'a za pomocą  kabla RCA ,  a w  Tidalu odpalonym  na  PC  jako   output wybrałem  owego  DAC'a   ,dźwięk szedł po kablu  RCA ( tak jak z karty dźwiękowej w PC ) do  wejścia  CD w  Denonie , żaden Tidal w tym momencie nie był  uruchomiony na  Denonie .   

Co by się nie  rozpisywać  to  należy  przyznać, że  DAC wbudowany w  Denonie jest  całkiem przyzwoity ,aczkolwiek  Dac ESS9038q2M  i wyższe  w  95%  przypadków muszą zrobić lepszą  robotę . 

Tu , screen  dla zobrazowania połączeń

Ukryta Zawartość

1. Tidal na  Głośnikach minitora/TV

2. Tidal na  DAC'u topping który widoczny jest w  windows jak zwykła karta dźwiękowa

3. Tidal  windows  uruchomiony również jako Tidal connect na  AV

Jakby tego było mało mam jeszcze opcję  połączenia z  Denonem poprzez  UPnP  (  Windows mediastreaming  )

snapX133.thumb.jpg.0322ee6668f4c2ad0200c27a89ffb8ee.jpg

Niestety UPnP Windows media streaming   coś  robi z przesyłanym dźwiękiem  i jest to  słyszalnie  najgorsza z  opcji .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja słucham 95% muzyki z CD, więc streaming traktuję pomocniczo. Jak mi cos wpadnie w ucho na Spotify, to zaraz kupuję CD i/lub winyla. Pewnie kupię jakiegoś Wiima, bo bardziej bym zainwestował w porządny gramofon, niż w drogi streamer.

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Pewnie kupię jakiegoś Wiima

Jeżeli do tego co napisałeś to polecam WiiM mini, ja tak właśnie odsłuchuję płyty z Tidal czy Spotify, podłączony za pomocą kabla z zestawu czyli Jack-Cinch do amplitunera stereo Pioneer SX1050, później gdy coś mi się spodoba to kupuję Winyla... ostatnio na giełdzie za 5 zł od sztuki kupiłem parę ciekawych płytek w stanie idealnym, bez rys... w domu odkurzyłem odkurzaczem, i teraz jest słuchane🙂

29 minut temu, MarcinRejek napisał:

Jeżeli do tego co napisałeś to polecam WiiM mini, ja tak właśnie odsłuchuję płyty z Tidal czy Spotify, podłączony za pomocą kabla z zestawu czyli Jack-Cinch do amplitunera stereo Pioneer SX1050, później gdy coś mi się spodoba to kupuję Winyla... ostatnio na giełdzie za 5 zł od sztuki kupiłem parę ciekawych płytek w stanie idealnym, bez rys... w domu odkurzyłem odkurzaczem, i teraz jest słuchane🙂

Będę to zgłębiał, jak już zakup stanie się realny. Mam streamer i dac w ampli, więc jedyna niedogodność w tym momencie, to musze wstać i wcisnąć we wzmacniaczu przycisk "power amp direct" żeby sobie odpalić streaming na kolumnach. Do przeżycia 😉

Godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Kiedyś ludzie wodę nosili ze studni , więc dasz radę 😉

Dam radę. Na szczęście, nie mam studni, więc nie trzeba dwa razy wstawać, bo to by już było za dużo 😂

W dniu 6.11.2024 o 09:42, 77Mariusz77 napisał:

Piotr a DMP A8 też nie jest Twoim zdaniem?

Bardzo fajny odtwarzacz sieciowy ale moim zdaniem dopóki w torze audio stereo będzie amplituner kina domowego to nie ma żadnego sensu duplikujesz funkcjonalność. 

Jeżeli będzie pracowała Integra i sygnał będzie omijał amplituner kina wtedy tak. 

• 2 tygodnie później...

Co do kalibracji Audyssey, czy mieliście możliwość pobawienia się darmowym softem REW?

Ukryta Zawartość

Jest to alternatywa dla Diraca i działa z pomiarami wygenerowanymi przez Audyssey.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymmar2
7 minut temu, Szymmar2 napisał:

Co do kalibracji Audyssey, czy mieliście możliwość pobawienia się darmowym softem REW?

Ukryta Zawartość

Jest to alternatywa dla Diraca i działa z pomiarami wygenerowanymi przez Audyssey.

Nie próbowałem. Prawdę mówiąc, nie bardzo wgryzałem się w te ustawienia. Efekt Audyssey mnie do końca nie przekonuje. Wycina mi średnicę mocno, bardzo podbijając górę. Może się w to wczytam i jeśli rzeczywiście będzie tu pole do manewru, to się pobawię.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Szymmar2 napisał:

Ukryta Zawartość

Jakby co,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w zasadzie miejsce, gdzie trzeba uploadować pomiary z Audyssey i po odpaleniu REW na kompie, przeprowadzić optymalizację. Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) instruktażowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymmar2

Przejrzałem cały wątek z nadzieją, że znajdę odpowiedź i powiem szczerze, że nadal nie wiem co mam zrobić 🙂. A dylemat mam podobny, bo również użytkuję Denon AVC-X4800H, tylko z kolumnami Monitor Audio Bronze 500. Wydaje się, że wszystko pięknie gra, ale jednak czegoś mi brakuje. Myślałem o dokupieniu końcówki mocy, ale opcja wzmacniacza zintegrowanego wydaje się też być rozsądna. No nic, będę musiał jeszcze bardziej zagłębić temat i przeanalizować proponowane przez Was modele i zalety/wady obu rozwiązań i coś wybrać. W każdym bądź razie wątek bardzo ciekawy i inspirujący :). 

52 minuty temu, Szymmar2 napisał:

Przejrzałem cały wątek z nadzieją, że znajdę odpowiedź i powiem szczerze, że nadal nie wiem co mam zrobić 🙂. A dylemat mam podobny, bo również użytkuję Denon AVC-X4800H, tylko z kolumnami Monitor Audio Bronze 500. Wydaje się, że wszystko pięknie gra, ale jednak czegoś mi brakuje. Myślałem o dokupieniu końcówki mocy, ale opcja wzmacniacza zintegrowanego wydaje się też być rozsądna. No nic, będę musiał jeszcze bardziej zagłębić temat i przeanalizować proponowane przez Was modele i zalety/wady obu rozwiązań i coś wybrać. W każdym bądź razie wątek bardzo ciekawy i inspirujący :). 

Jeśli słuchasz też sporo stereo, to wydaje mi się, że wzmacniacz z wejściem "main in" jest jedynym, sensownym rozszerzeniem. Można wtedy rozdzielić tory audio w dużym stopniu, używając do stereo tylko wzmacniacza, a do kina kompletu. W stereo będzie trochę dynamiczniej na wzmacniaczu stereo, a amplituner można skalibrować konkretnie pod kino, z bardziej efekciarskim brzmieniem. Chyba, że słuchasz streamingu, przez AVC, to wydaje mi się, że audyssey nie trafia z kalibracją pod muzykę. Ja mam jeden preset głośników z kalibracją, a drugi bez. W zależności, czego słucham.

2 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Jeśli słuchasz też sporo stereo, to wydaje mi się, że wzmacniacz z wejściem "main in" jest jedynym, sensownym rozszerzeniem. Można wtedy rozdzielić tory audio w dużym stopniu, używając do stereo tylko wzmacniacza, a do kina kompletu. W stereo będzie trochę dynamiczniej na wzmacniaczu stereo, a amplituner można skalibrować konkretnie pod kino, z bardziej efekciarskim brzmieniem. Chyba, że słuchasz streamingu, przez AVC, to wydaje mi się, że audyssey nie trafia z kalibracją pod muzykę. Ja mam jeden preset głośników z kalibracją, a drugi bez. W zależności, czego słucham.

Słucham częściej muzyki, głównie CD, gramofon i stream. Oczywiście obejrzeć też cos sie zdarza. Czyli nie brnąć e końcówkę mocy i bardziej wybrać cos ze wzmacniaczy?

2 godziny temu, Szymmar2 napisał:

Słucham częściej muzyki, głównie CD, gramofon i stream. Oczywiście obejrzeć też cos sie zdarza. Czyli nie brnąć e końcówkę mocy i bardziej wybrać cos ze wzmacniaczy?

Niedawno miałem taką samą rozkminkę. Zdecydowałem się na wzmacniacz PMA-1510AE, z drugiej ręki i nie żałuję. CD i gramofon mam podpięte bezpośrednio do wzmacniacza i jak słucham płyt, to chodzi tylko wzmacniacz. Jakość jest git. Jak odpalam kino, TV, albo Spotify, to wzmacniacz przełączam w tryb końcówki mocy i odpalam odpalam dodatkowo amplituner, który robi za przedwzmacniacz, streamer, oraz obsługuje głośniki, oprócz frontowych. Oczywiście, możesz szukać innych rozwiązań niż Denon. Kwestia, jakie brzmienie lubisz. Ja mam jakiś sentyment do Denona, od wielu lat. Poza tym mam też CD z tej firmy i kupując wzmacniacz, zyskuję jednolity wygląd, oraz obsługę CD i wzmacniacza jednym pilotem. 

Jeśli będziesz kupować nówkę, to różnica w cenie, między wzmacniaczem z wejściem "main in", a końcówką będzie spora. Natomiast, takie połączenie daje więcej możliwości. Na rynku można wyrwać sporo używek w rozsądnych cenach. To, przynajmniej w teorii, powinno lepiej brzmieć w stereo, niż amplituner + końcówka. Nie są to różnice fundamentalne, ale subiektywnie, wydaje mi się, że tak jest. Weź pod uwagę, że jeśli czegoś Ci brakuje, to może samo brzmienie Denona, albo brzmienie Denona + MA Bronze, nie jest tym, co lubisz. Jeśli nie masz chęci, albo czasu na odsłuchy, to zakup używki jest dość rozsądny. Jak nie będziesz zadowolony, to sprzedasz z mniejszą utratą wartości, niż nówkę 🙂

Edytowane przez Rafaello_666
literówka

Poprawisz przez to wypadkowa aufysseya. 

Ale

Diraca z tego nie zrobisz.

Dodatkowego wzmacniacza czy źródła stereo z tego nie zrobisz 

• Pokaż nowe odpowiedzi