Skocz do zawartości
IGNORED

projektory - gdzie mozna zobaczyc?

yaro29

Rekomendowane odpowiedzi

mimo iz mieszkam w warszawie, nie wiem niestety gdzie mozna zobaczyc jaki dają obraz projektory:

benq 6100; 6200

toshiba s20

tam gdzie byłem i gdzie powiedzmy jest w miare dobra sala do projekcji to tych modeli nie mają.

Macie jakies pomysły gdzie w wa-wie, ewentualnie w łodzi mozna zobaczyc jaki obraz dają te własnie modele??

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/16671-projektory-gdzie-mozna-zobaczyc/

Spoko zapraszam do siebie na warmie i mazury. Mam benq 6100

Na tej stronie napisali roznice miedzy Benq 6100 a 6200 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kiedys pare zdan probowalem przetlumaczyc i z tego co zrozumialem roznica jest tylko w wielkosci ekranu - w benq 6200 wiekrzy ekran i wiekrza rozdzielczosc. Reszta bez zniam. Oba projektory wyswietlaja bardzo dobra jakosc obrazu.

Do benq6200 trzeba dodac okolo 1000 - 1500zl wiecej.

A toshiba nie wydaje mi sie ciekawym rozwiazanem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

he, spox, jesli tylko bede sie jakos wybierał w tamten richtung a zakupu jeszcze nie dokonam to sie wproszę (a jakaś dokładniejsza lakalizacja?)

a tak na marginesie czemu toska s20 to zły wybór? gdzies spotkałem sie z opinia ze wyswietla niemalze taki sam obraz jak benq pomijąjąc inne aspekty głośności itd. Mowie tu tylko o obrazie! miałes mozliwość wzrokowego porownania?

Pozdr.

Różnica pomiędzy modelamim 6100 a 6200 to rodzielczość matrycy DLP,

dla 6100 jest to SVGA (800x600) a dla 6200 to XGA.

O ile matryca 800x600 "ledwie" wystarcza na wyświetlenie bez kompresii poziomej obrazu 16:9 w standardzie NTSC (480 aktywnych linii poziomych, co przy formacie 16:9 wymaga 850 rozdz.poziomej - stąd "ledwie") o tyle z sygnałem PAL już sobie tak dobrze nie poradzi (tu mamy 576 aktywnych poziomych linii co aby zachować proporcje 16:9 wymaga 1024 poziomych punktów w linii) i projektor będzie wyświetlał przeskalowany obraz, co widać najlepiej na planszach testowych na płycie AVIA Guide to Home Theater. Zwróćmy także uwagę iż w tym trybie wykorzystanie matrycy to jedynie 80%.

W 6200 sytuacja wygląda lepiej, szczególnie przy PAL'u gdzie projektor nie musi "ściskać" obrazu bo dysponuje wystarczającą rodzielczością zarówno pionową (linie) jak i poziomą. I to dla obrazu w standardzie 4:3 jak i 16:9.

Osobiście polecam nieco większy wydatek i model 6200. Aczkolwiek 6100 też jest wart swojej ceny, szczególnie jesli ma się firlym w Regionu 1. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.