Skocz do zawartości
IGNORED

co zrobić z tym fornirem?

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Ogrzewam stary wątek by nie zakładać nowego.

Kto wie, gdzie można dostać w sensownych cenach obłóg z drewna egzotycznego np palisandru, jotoby, teaku lub podobnych w ilościach detalicznych? Najlepiej w okolicach Warszawy. Ideałem by było jakby kleili go jeszcze w formatki. Dziękuję z góry za porady.

Gipsy2 a może gdzieś u Ciebie mozna dostać taki materiał w ludzkich cenach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

al elos ze mnie albo za duzo piwa :-P

Ukryta Zawartość

jaro4444

a na Stalowej nie mają? bo dechy mają na pewno... ponadto sprawdź w necie taką firmę DHL mają chyba jedną z siedzib na Woli albo Ochocie. Spróbuj z nimi się skontaktować

Ukryta Zawartość

wydaje mi się że o to biega.Niestety tam nie kupowałem.

P.S.Szukam Drzewa typu VEnge lub orzech(b.ciemny brąz) do położenia na boki kolumn.Grubość 1-1,5cm wie może ktoś gdzie w Wawie??

Ukryta Zawartość

Placek jak chcesz kupić takie drewno to już Ci mówię gdzie - w Castoramie przy Trasie Toruńskiej mają deskę podłogową z drewna jotoba (mi się wydaje, ze to nie do końca jest jotoaba bo za ciemne nieco). Deska ma wymiary 2750x105x19 mm. Jak obetniesz pióro i wpust oraz puścisz przez heblarkę by wyrównac deskę od spodu (ma tam takie rowki) to zostaje Ci 2740x95x16 mm litego, idelnego drewna. Deski można wybrać sobie pod wzgledem koloru, układu słojów i te proste ;) Cena za jedną to ok 50 zł. Takimi deskami obłożyłem moje monitory na Magnacie+Tesla. Za te pieniądze nie kupisz nawet w DLH drewna (poza tym tam sprzedają całe potężne bale). Ta "jotoba" poza tym idealnie się bejcuje Tikkurillą na ciemniejsze odcienie jak nie wystarcza Ci naturalna barwa.

Barthez

Wczoraj kupiłem w Castoramie - Zakopianka/jak nie znajdziesz to pytaj sprzedawcy bo był schowany tak że nie mogłem go wylukać/.

Pól roku temu kupowałem też w Praktikerze.

A właśnie teraz bede sie tym Momentem bawił /nie kolumny - takie półeczki w dębie/i niestety troche zasmrodze sobie chałpe ale cóż nie chciało mi sie jechać 40 kilosów do warsztatu do Kalwarii to cza sie męczyć.

Witam,

podepnę sie, bo mój wątek pozostał nie zauważony a w tym udziela się cała masa praktyków: panowie, Co wy na to, żeby okleić kolumnę zamiast forniru korkiem? Czy są przeciwskazania inne, niż tylko estetyka? Poniżej kilka - moim zdaniem - ładnych oklein. Są to panele o wymiarach 600x300x3, więcej można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

post-7125-100006096 1170270547_thumb.GIF

post-7125-100006097 1170270545_thumb.GIF

post-7125-100006098 1170270544_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze dwa:

Ukryta Zawartość

post-7125-100006095 1170270548_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

syntax, 14 Cze 2005, 12:46

>Co wy na to, żeby okleić kolumnę zamiast forniru korkiem? Czy są przeciwskazania inne, niż tylko

>estetyka?

Oprócz właśnie "estetyki", żadnych ale to żadnych. Nigdy w ten sposób nie robiłem, ale korek może nawet pomóc

"słabym" obudowom.

Wreszcie kupiłem ten Moment. Jest w Castoramie w 50 alejce. Po pierwszych próbach wrażenia bardzo pozytywne. Tylko cena 18 zł / 0.8 litra nie jest najniższa.Wie ktoś czy gdzieś można dostać go taniej?

Panowie mam dość prozaiczne ale dla mnie ważne pytanie.Mianowicie jaką polecacie kupić szlifierkę do wygładzania powierzchni i zbierania dystansów 1-2mm na brzegach mdf.Oscylacyjną czy taśmówkę??

Zaraz pewnie powiecie że każda ma inne zastosowanie ale jeśłi już mam inwestować to chciałbym wiedzieć.

Placek

to zależy do jakich powierzchni chcesz je używać. Oscylacyjna nadaje się tylko i wyłączne do małych powierzchni, przy większych możesz narobić sobie górek i dolinek. Taśmowa do bardzo dużych powierzchni, do małych z kolei nie bo możesz mieć problemy z dojściem do wszystkich zakamarków. Moim zdaniem, do zastosowań w audio oscylacyjna i tylko oscylacyja. Aż tak długo MDFu chyba nie będziesz szlifował żeby porobić "fale" na boczkach ;))

Raczej nie będe kładł się na niej co by nagle dolinke wyrzeźbić.Przejadę raz i drugi i po robocie.Dłuższą chwile poświęcę na brzegi bo zawsze tam zostawiam 1-2 mm i powiem szczerze że ręcznie już mam dość.

Generalnie jest też druga strona madalu, w DIY jak robię paczki raczej sie nie zdarzają trudno dostępne powierzchnie, zawsze jest to zewnetrzna część prostopadłościanu ewentualnie z pochylona ścianką.Zakamarków brak.

Ciągle polacasz oscylacyją??

Placek ja równam "hebelkiem" vel "stróg" , i nie ważne czy robie coś w domu czy w warsztacie gdzie mam dostęp do maszyn /taśmówka/ , Ja najpierw wole podrównać strógiem a potem tylko liznąć papierem. No ale jam w stolarke sie kolo 15 latek bawił to wprawe mam a dla kogoś niedoświadczonego to może być broblems posługiwać sie strógiem.

Awaria miałem o tym wcześniej napisać ale też póki co lecę na strugu bo wydaje mi się że przy tym sposobem mam większą kontrole nad tym co robie.Ale jak przyjdzie zebrać 1mm MDF to zaczyna się machanie.Problem w tym że na razie używam takiego mikroskopijnego strugu jeszce dziadkowego a pewnie było by taniej najpierw sprzejśc się do narzędziowego i kupić porządny strug.

Jest tu jakaś róznica jaki kupię ?? czy jeśłi ma regulacją wysunięcia noża i byle jaka szerokośc to już mam wszystko ??

Placek.

Ja właśnie mam takie stare strugi po moim dziadku. Stare jeszcze przedwojenne ale wierz mi że teraz już takich nie kupisz . Co do tego co masz kupic? sam nie wiem co teraz jest w sklepach , jaka jest jakosc strugow a przede wszystkim ostrzy. Jakbym mial ja kupywac to szukalbym struga tego typu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Placek

Ja szlifierką oscylacyjną robiłem przy samochodzi (nie małe powierzchnie) i jak najbardziej zdawała egzamin. Do zastosowań audio w domu używam wiertarki i tarczy gumowej z papierem ściernym - koszt ok 15 zeta, to mi w zupełności wystarcza, tylko że ja w ten sposób przycieram szpachlę w miejscach po śrubach, a jeśli masz zeszlifować 1mm (ja takich problemów nie mam) na równo do jakiejś płaszczyzny i to bierz tę oscylacyjną - zda egzamin

Barthez

Tak samo jak Ty szlifuję krawędzie papierem ściernym, ale na litość boską nie zostawiam tyle forniru ile Ty na zdjęciu - możnaby się zaszlifować ;].Zostaw na krawędziach zapas 3mm, w zupełności wystarczy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.