Skocz do zawartości
IGNORED

co zrobić z tym fornirem?

Ptyś

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest fornir bukowy i zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no panowie , nie pioerd. za przeproszeniem o trzymaniu pedzli z kleju kontakowego/batapreny, momenty / w wodzie. Jakoś my w pracy trzymamy pedzle po kleju kontaktowym w rozpuszczalniku do lakieru poliuretanowego i po kilku minutach są nówka sztuka a nie żadne gluty i rozpuszczanie go klejem. Zadna reakcja z klejem nie zachodzi a podejrzewam że rozpuszczalnik nitro tez bedzie dobry do momentowatych klejów.

Jakoś kuźwa nie rozumiem. U mnie pędzle więcej razy były w użyciu jak leżakowały w wodzie niż te trzymane w rozpuszczalniku. Właśnie w rozpuszcalniku robiły sie klejowe gluty.

awaria spróbuj w wodzie , bo chyba nie próbowałeś a pisze że pier...

Nie wszystkie forniry barwia się tak samo. Są takie do których trzeba podejsc inaczej np. daje sie bardzo dużo bejcy i szybko ściąga szmatką/gabką. Jakiekolwiek poprawki moga zostawić plamy.

Buk nie jest łatwy w barwieniu, olchy bejcownej nie przerabiałem.

Słyszałem że bejce nakłada sie pakułami po czym ściągam jej nadmiar czy to prawda,druga sprawa myślałem o lakierowaniu pistoletem czy to dobry pomysł?

Do bejcy Supor nitro jakiego użyć lakieru.

Pozdrawiam

marko3T

może sie niedogadaliśmy , mi chodzi o kleje kontaktowe.

Ja używam taki

Ukryta Zawartość

i tylko rozpuszczalnik ekstra wpływa na pędzle .

Zadna woda. Jak uraziło "pierd..." to przepraszam.Poprawie sie na przyszłość:):):)

Ukryta Zawartość

Strasznie dużo idzie mi kleju Henkel Moment do naklejania forniru,może dlatego za nakładma tylko jedną grubą warstwę bez gruntowania wczesniej klejem?

Na oklejanie jednej kolumny poszła mi całą puszka 08.L dokupiłem drugą 5L

Zastanawiam sie czy można naklejać klejem Moment fornir na płytę z laminatem czy musi to być zwykła szara płyta.Wczesniej pytałęm jakiego lakieru użyć po bejcy Sopur nitro i czy ma sens lakierowanie pistoletem,nikt mi jescze nie odpowiedział?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pyzio, 25 Sty 2009, 15:46

>Strasznie dużo idzie mi kleju Henkel Moment do naklejania forniru

Dużo to znaczy ile i na jaką pow.?

>Zastanawiam sie czy można naklejać klejem Moment fornir na płytę z laminatem czy musi to być zwykła

Można, ale po przeszlifowaniu pow. papierem 60-80.

>i czy ma sens lakierowanie pistoletem...

Tylko pistolet,ręcznie po bejcowaniu nie polecam.

Kolumna 120x30cm i na próby klejenia ale to nie wiele,zastanawiam sie nad kupnem sprężarki bo nie mam takiej małej 50L ale to juz inny temat,dlatego pytałem czy lakierować pistoletem.

Szlifowanie płyty to chodzi o zdarcie warstwy sliskiej nie muszę scierać do szarej płyty?

awaria.

Nie przepraszaj, może nerwowo zareagowałem. Wierze ,że w wypadku tego konkretnego kleju jest jak piszesz, tego nigdy nie używałem. Kupie kiedyś dla eksperymentu, ogólnie bardzo mało używam klejów kontaktowych.

Pzdr.

pyzio, 25 Sty 2009, 17:46

>Szlifowanie płyty to chodzi o zdarcie warstwy sliskiej nie muszę scierać do szarej płyty?

Nie ma chyba takiej potrzeby. Ja kładłem fornir na moment nawet na gładką jak lustro blachę - trzyma idealnie.

marko3T

No widzisz , ja za to nie "trawiłem" kontaktowych ze względu na to "glucenie" , wkurzało mnie to strasznie. Ale jak da sie te gluty łładnie rozpuścić to nawet przyjemnie sie tym klejem pracuje.

A Kleiberit tylko od w puszkach od 5 kg dostepny.

O jak w puszkach po 5kg to dla mnie za dużo, jak już pisałem ja kontaktowych używam bardzo , ale to bardzo mało, głównie do oklejania krawędzi w meblach, a i tak wole kleić krawędzie na gorąco zwłaszcza że robię zazwyczaj nowoczesne meble z grubymi blatami.

Przyklejałem fornir do krawędzi wcześnie naklejając zwykłą okleinę z klejem termoutwardzalnym później ją odprasowałem klej został na to naklejałem kawałek forniru bez kleju żelazkiem.

Ma ktoś zdjęcia jak wygląda fornir bejcowany Sopurem nitro?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Ślicznie wyglądają Wasze głośniki,ja jednak nie radzę sobie z bejcowaniem kupiłem bejcę nitro Sopur i na olchowym fornirze wychodzą mi plamy.

Proszę o wskazówki jak mam to zrobić,z naklejaniem forniru jest ok tylko to bejcowanie

Jak masz liścia luzem , to naklej go na płyte i zrób test. Dajesz b.dużo bejcy i szybko ściągasz szmatką, nic nie poprawiaj i w miarę równo. Małe różnice w kolorze pod bezbarwnym sa mniej widoczne.

Czy mam nakładać bejcę,da sie jakoś poprawić zabejcowane elementy papierkiem sciernym lub rpuszczalnikiem.

Zrobiłem podstawowy błąd kupiłem bejcę Sopur dwa odcienie zmieszałem bejce i myślałęz że wszystko wyjdzie świetnie zrobiłęm test na małym kawałku nakładałem szmatką i pakułami słyszałem że tak to powinienem robić na duzym dobrym wyszło to gorzej.

Kolor jescze nie taki jaki chciałem muszę dokupić jescze jedną butelkę

Ukryta Zawartość

post-22446-100004182 1234370684_thumb.jpg

post-22446-100004183 1234370684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różne są techniki nakładania bejcy, dużo zależy od powierzchni. Ja nakładam, pędzlem, gąbką, szmatką, pistoletem. Bejce można przeszlifować,zmywanie rozp. nitro może zostawić plamy.

Nie wiem jaki efekt chciałeś osiagnac mieszając dwie bejce, mozna robić tak że kupujesz b.ciemną i rozcieńczasz ją nitrem. Oczywiście w przypadku bejc sopurowskich.

• 1 miesiąc później...

Kupiłem 3 bęjce Sopurowskie i juz udało mi się dobrac odpowiedni odcień ale jedna warstwa to wychodzi za jasna,przy nakładaniu szmatką rozciągam wąskimi paskami około 10 cm i jak nakładam warstwę obok i złąpie juz zabejcowane miejsce wychodzi ciemniej takie smugi brzydkie.

Kupiłęm juz kompresor moze lepiej bedzie nakłądać pistoletem bejce?

Tak jak pisałęm używam bejcy Sopur nitro lakieru jescze nie kupiłem będzie to pół,widziałem lakier nitro w sklepie 10L za 128zł nie wiem jakiej firmy i czy napewno będzie się nadawał zastanawiam sie też czy jak go otworzę i odleję na początek ze 2 litry a resztę zamknę czy nic nie będzie się działo nie chcę żeby się zmarnował?

• 5 tygodni później...

jak dużą masz powierzchnię do bejcowania? i jaką metodą to robisz?

Na podłogę w domu nakładałem wałkiem (szybko, żeby nie zdążyła wyschnąć w niedokończonym miejscu)

• 6 miesięcy później...

Zrobiłam jak podpowiedział marko3T wyszło całkiem nieźle,tak jak bejcowanie pistoletem wychodzi rewelacyjnie,przypomina to malowanie farbą zupełnie inny efekt jak przy bejcowaniu szmatką czy gąbką.

Mam jeszcze do Was pytanie jak nakleić fornir na dużą płaszczyznę,chodzi mi tu o płytę wielkości 1800mm x 600mm z dwuch liści forniru nie wiem czy zrobię to naklejając dotykiem oba liście czy robić to na zakładkę oczywiście chcę żeby wyszło jak najlepiej,stosuję klej Pattex Moment bez prasy niestety.

Nie na zakładke!....musisz polaczyć oba liście na "styk"...wiec jesli masz fornir modyf. to problemu nie bedzie bo brzegi sa równiutkie wiec je łatwo połączysz-jeli jednak masz naturalny fornir to najpierw musisz odpowiednio przyciac brzegi aby idealnie sie zeszły.Ja do tego celu uzywam frezarki ze zwykłym frezem palcowym(z łozyskiem).Składam oba liście ze sobą "łapie" w dwie równe deski wystawiam powiedzmy jakiś 1cm forniru po za lico i obcinam go frezarką-wtedy masz pewność ze fornir jest równo przyciaty i precyzyjnie sie "zejdzie" na łączeniu.Sprawę ułatwi Ci uprzednie polączenie obu liści taśmą papierowa.

Pozd

• 1 rok później...

Mam pytanko do doświadczonych kolegów.

Opanowałem już w miarę sensownie technikę nakładania forniru. Nie boję się już fal dunaju, łączenia krawędzi itp.

Ale mam fornir z takimi "kwiatkami".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4633-037354800 1292625735_thumb.jpgpost-4633-009315800 1292625746_thumb.jpg

Jak ugryźć taki temat? Mógłbym wybrać fragmenty forniru bez takich ubytków, jednak z pewnych powodów (głównie chodzi o ciągłość wzoru) wolałbym te dziury czymś uzupełnić. No właśnie czym i w jaki sposób? Ma ktoś jakiś patent lub chociaż pomysł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomozcie! Juz nie wytrzymuje nerwowo... :(( Skrzynki kleje Rakolem 25 (do drewna twardego) i jest ok, nawet bardzo ok. Sa bardzo mocno sklejone. Dzisiaj postanowilem zaczac kleic fornir. 3 razy kleilem tym klejem jedna sciane i za kazdym razem fornir sie zmarszczyl na calej powierzchni (sa fale - grzebiet nie jest przyklejony, a dolina tej fali - tak) Klade na skrzynke deske a na deske jakies 100 kg obciazenia. Nie mam dostepu do prasy, ani sciskow stolarskich. Jakies sugestie? Inny klej kupic? :((

Łomatko Panowie litości! Po pierwsze, klejenie kontaktowe choć pierwsze efekty są spektakularne, utrudnia obróbkę krawędzi. Te kleje nigdy nie wysychają. Nie da się ich porządnie zeszlifować. Po drugie, nie można szkłem zastąpić ....czyli ściski lub taśmy ściągające kupić trzeba. Mając dwie płyty większe od obrysu klejonych ścianek skrzynki możemy okleić jednocześnie dwie płaszczyzny. Między fornir a płytę nazwijmy ją "ślepą" wkładamy folię pe. Cztery lub więcej ścisków (zależy od rozmiaru powierzchni fornirowanej)używamy do dociśnięcia dwiema ślepymi płytami forniru po przeciwległych ścianach skrzynki. Radzę użyć płyty o grubości blatu kuchennego, inaczej ściskane krawędzie się złamią a płyta wygnie i nie dociśnie środka. Po czwarte, kleju nie dajemy za dużo , perełka też zaaplikowana w nadmiarze , przesiąka. Płaty forniru przed nałożeniem należy połączyć taśmą papierową( odcinkowo).Chwilę odczekajmy przed ściskaniem aż klej zacznie powoli wiązać.Z wyczuciem jednak.Całość roboty w trakcie ściskania ma wredną tendencję do skęcania się.Kleje wikolowe( polioctanowinylowe) są dobre , szczególnie typu rapid. Potwierdzam Rakoll. Precz z żelazkiem.Po oszlifowaniu udajemy się do sklepu z lakierami samochodowymi i kupujemy sprządzoną dla nas puszkę lakieru bezbarwnego do aut w aerozolu i malujemy natryskowo(only).Twardość, możliwość rozlewania się i połysk nie mają sobie równych. Tylko z pięć warstw minimum trzeba.Po każdej matowienie papierem na mokro ale nie mokrym tylko wilgotnym ,od 1000 do 2000.Potem pasta do polerowania aut lub jachtów(każdy je przecież ma w domu w zasięgu ręki) i wystawiamy na Forum lub Allegro do sprzedaży. Niestety nie zagrały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.