Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Hi-res Tidal problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Od  pewnego  czasu  zauważyłem  występujący u mnie  błąd  dotyczący nagrań  hi-res  odtwarzanych  z  tidala przez  bluos firmy bluesound.

Jako  przykład  do  weryfikacji  podaję  nową  płytę  Marka Knopflera – One Deep River. Na  telefonie  z  aplikacji  TIDAL , albo usb audio player pro płytę  tą  możemy odtworzyć  w jakości  24 bit 192 khz. W bluos płyta  ta gra jedynie  z  jakością  CD. Mam pakiet MAX  Tidal, zresztą  ostatnio  nastąpiło  zrównanie ( w górę ) jakości odtwarzania w Tidalu.

Dodam, że  podobny problem  dotyczy  także  niektórych  innych płyt. Są  też  płyty które  nadal  mogę  odtwarzać  w bluos w jakości  hi-res. Trudno  mi znaleźść jakiś  wspólny  punkt  dla tych płyt, które  nie  pokazują  się  w  bluos w jakość hi-res.

Mam  dwa sprzęty bluesound  i każdy  jest zaktualizowany.

https://www.audiostereo.pl/topic/167135-hi-res-tidal-problemy/
  • 7 miesięcy później...
W dniu 10.05.2024 o 10:09, robetson007 napisał:

Od  pewnego  czasu  zauważyłem  występujący u mnie  błąd  dotyczący nagrań  hi-res  odtwarzanych  z  tidala przez  bluos firmy bluesound.

Jako  przykład  do  weryfikacji  podaję  nową  płytę  Marka Knopflera – One Deep River. Na  telefonie  z  aplikacji  TIDAL , albo usb audio player pro płytę  tą  możemy odtworzyć  w jakości  24 bit 192 khz. W bluos płyta  ta gra jedynie  z  jakością  CD. Mam pakiet MAX  Tidal, zresztą  ostatnio  nastąpiło  zrównanie ( w górę ) jakości odtwarzania w Tidalu.

Dodam, że  podobny problem  dotyczy  także  niektórych  innych płyt. Są  też  płyty które  nadal  mogę  odtwarzać  w bluos w jakości  hi-res. Trudno  mi znaleźść jakiś  wspólny  punkt  dla tych płyt, które  nie  pokazują  się  w  bluos w jakość hi-res.

Mam  dwa sprzęty bluesound  i każdy  jest zaktualizowany.

Witam ,

Od kilku tygodni zauważyłem że mam podobny problem,
słuchając muzyki bezpośrednio przez BluOs kazda płyta wyświetla się w jakości CD.
Sprawdzałem różne albumy w jakości Hi-res w Tidal i jest ok lecz w BloOs wszystko jest w jakość CD.

Jest to irytujące,
czy macie podobnie lub wiecie o co chodzi ? 

Music is my Religion.

2 godziny temu, darwroc napisał:

U mnie ok.

Screenshot_20250102_161614_TIDAL.jpg

Screenshot_20250102_161614_TIDAL.jpg

Tak w aplikacji Tidal przez Tidal connect jest wszystko okej. Problem jest odtwarzając ten sam album (utwór) przez aplikację BluOs w bluesound powernode n330, wtedy wszystko od jakiegoś czasu wyświetla się że jest w jakości CD. 🤔 

Music is my Religion.

Jeśli słucham muzykę w telefonie przez USB audio player pro i on zawsze pokazuje jak jest ze szczegółami.

Morał z tego taki że to co w Tidal zgadza się z USBAPP w BluOs też się zgadzało zawsze tylko jakieś parę tygodni temu zauważyłem że już tak nie jest i zawsze wyświetla się jakość CD.

Music is my Religion.

Sprawa rozwiązana w banalny sposób, tak jak czułem.
Okazało się że od kiedy Tidal zmienił jakość tzn. Zrezygnował z MQA w aplikacji BluOS w połączonym koncie Tidal doszły ustawienia jakości dźwięku i tam trzeba było zmienić z CD na Hi-Res.

Music is my Religion.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.