Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

RA-1592 - nowy nabytek. Pytanie o głośność.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Pytanko do posiadajacych. RA1592 MK1. Podłączony po światełku, oraz usb (1, 2.0 z driverem). Na pc głośność wszędzie max.

Wzmacniacz gra cicho lub tak pracuje potencjometr? do 20/99 niemal nic nie słychać. koło 40-50 się rozkręca. Przy 70 jest już jakiś koncert. Przy tym poziomie mocy spodziałem się że nie rozkręcę po połowy.

Tao tak ma działać?

Kolumny to martin logan 60xti więc ciężka impedancja i prądochłonne

Wzmacniacz po factory reset.

nie mam 1592, ale coś podobnego

tak to działa 🙂

mam pretensje, że rotel tak to prezentuje, bo mam też pre cyrusa, gdzie dla mnie prawidłowiej, to znaczy pokazuje tłumienie sygnału, bo skala jest od minus cośtam do zera. w decybelach.

Edytowane przez ro35
15 godzin temu, ro35 napisał:

nie mam 1592, ale coś podobnego

tak to działa 🙂

mam pretensje, że rotel tak to prezentuje, bo mam też pre cyrusa, gdzie dla mnie prawidłowiej, to znaczy pokazuje tłumienie sygnału, bo skala jest od minus cośtam do zera. w decybelach.

Dzięki. Dziwnie trochę bo wczoraj puszczałem dziecku bajkę wieczorem. Na 50/100. Na wzmacniaczu, który ma 350w na 4ohmy 🙂

Da się przyzwyczaić.

doprecyzowując swoją wypowiedź:

mam końcówkę mocy 1582, pracuje to z procesorem rotela rsp1576 jak i przedwzmacniaczem cyrusa (który ma skalę od minus do zera).

udało mi się dzisiaj, słuchając stosunkowo cichego fragmentu utworu klausa schulze, dojechać na cyrusie do zera 🙂

bez szkody dla swojego słuchu. o ile pamiętam, gdzieś w jakimś teście audio, było komentarz, że ta końcówka ma niską czułość, znaczy, musi dostać trochę voltów na wejściu aby pokazać swoją moc. trudniej ją przesterować.

może jakiś użytkownik 1592 coś jeszcze napisze?

Edytowane przez ro35
  • 4 miesiące później...

A masz zainstalowane wszystkie sterowniki dla Rotel zainstalowane dla obsługi USB na kompie ?

Po podłączeniu wybieram z kompa opcje zarządzanie głosem z Rotela i u mnie gra normalnie na USB 2.0

Z kolei jak mam w DAC wpięty TV po światełku, to mam podobnie. Filmy są na 50-60 ustawione żeby normalnie było słychać, a muzyka z tidala na 60 to panele podskakują, a szyby próbują wyskoczyć z okien.

Jak przepne światło na DAC Rotela to gra z normalnym poziomem głośności. 

Mam 1592 mk II

• 2 tygodnie później...

Było kupić Yamaha albo Denon - tam jest przegięcie w drugą stronę. Muśniesz gałkę palcem i już jest zbyt głośno.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.