Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio FX - rozmieszczenie (z boku? z tyłu?)

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

Posiadam zestaw Bronze 5 od Monitor Audio i amplituner Denon AVR-X1500H. Pomieszczenie 16,5 m2.

Zastanawiam się, które miejsce będzie najlepsze, żeby umieścić kolumny di-/bipolowe (mają przełącznik trybu) FX. Czy, jak na zdjęciu poniżej, w miejscach "A" (boczne ściany) i podłączenie ich jako Surround, czy w miejscach "B" (tylna ściana) i podłączenie jako Surround Back?

Co uważacie?

Spoiler

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) room.thumb.jpg.469efc454aeb352e03163c6ba32e9a3f.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jaką konfigurację chcesz u siebie osiągnąć? 5.1 czy 7.1 Jesli 5.1, moim zdaniem powinny być ustawione w miejscu A. Surround back występuje tylko w konfiguracji od 7.1 w górę. Teoretycznie moglbyś w amplitunerze ustawić konfig 7.1 i surroundy (boczne) wyłączyć ale nie będzie to to samo co "klasyczne" 5.1.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Fakt, zapomniałem napisać o konfiguracji. 5.1. Też tak sądzę. W manualu producent zaleca umieszczenie na wysokości 60 cm powyżej uszu do podstawy kolumny.

Edytowane przez Spalinowy
8 godzin temu, brewka87 napisał:

A jaką konfigurację chcesz u siebie osiągnąć? 5.1 czy 7.1 Jesli 5.1, moim zdaniem powinny być ustawione w miejscu A. Surround back występuje tylko w konfiguracji od 7.1 w górę. Teoretycznie moglbyś w amplitunerze ustawić konfig 7.1 i surroundy (boczne) wyłączyć ale nie będzie to to samo co "klasyczne" 5.1.

Daj na bocznych  przełącznik na dipol. Minimum 50 cm od  narożnika i 60cm  nad uchem  .Konfig Tak jak piszesz  5.1 .Jak ustawisz opisz wrażenia😉 

@CinemaFan ja tu nie jestem pytającym, tylko podpowiedziałem jak wyzej 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

38 minut temu, brewka87 napisał:

@CinemaFan ja tu nie jestem pytającym, tylko podpowiedziałem jak wyzej 😉

Sorry 😁źle wbiłem post .Chodziło oczywiście o założyciela tematu😉

Dzięki za odpowiedzi. Z tymi 50 cm od narożnika będzie problem. Lewa kolumna weszłaby wtedy we wnękę okna. Maksymalnie 36 cm od wnęki udałoby się ją zamontować (i to też licząc od ścianym a nie od widocznego na zdjęciu "uskoku"). Niestety, takie realia...

W dniu 12.08.2024 o 22:29, Spalinowy napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Z tymi 50 cm od narożnika będzie problem. Lewa kolumna weszłaby wtedy we wnękę okna. Maksymalnie 36 cm od wnęki udałoby się ją zamontować (i to też licząc od ścianym a nie od widocznego na zdjęciu "uskoku"). Niestety, takie realia...

Bardzo fajne kolumny te FX.Miałem w salonie na bocznych ścianach.Chodzi o to ,że te kolumny żyją z odbić. Potrzebują do tego gołej ściany i te minimum 50cm od narożnika .Dzięki temu tworzą fajną przestrzeń  za oglądającym.Jeśli dasz ją za blisko narożnika może to zakłócić jej odbiór.Najlepiej sprawdzić samemu.Jeśli jest tak jak piszesz to wypróbuj różne ustawienia.Może jak dasz na tylnej ścianie i te 50cm od narożników ,też będzie OK....

Jestem ciekaw jak je zamontowałeś i jak wrażenia ?Opisz jak już wiszą 😉

Skłaniam się ku rozmieszczeniu po bokach, ale by robić symetrycznie myślę też o zrobieniu takiego "wypustu" po obu stronach. Zastanawiam się, czy miałoby sens zrobienie dwóch skrzyneczek o głębokości 15 cm, zamontowaniu ich do ściany a na nich z kolei przymocowaniu FX-ów. Dzięki temu udałoby się uzyskać po obu stronach ok. 60 cm odległości od tylnej ściany. Coś jak na chałupniczym obrazku poniżej (tak, wiem, "stelaże" trochę kątów nie trzymają 😅).

Spoiler

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Spalinowy napisał:

Skłaniam się ku rozmieszczeniu po bokach, ale by robić symetrycznie myślę też o zrobieniu takiego "wypustu" po obu stronach. Zastanawiam się, czy miałoby sens zrobienie dwóch skrzyneczek o głębokości 15 cm, zamontowaniu ich do ściany a na nich z kolei przymocowaniu FX-ów. Dzięki temu udałoby się uzyskać po obu stronach ok. 60 cm odległości od tylnej ściany. Coś jak na chałupniczym obrazku poniżej (tak, wiem, "stelaże" trochę kątów nie trzymają 😅).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ukryj zawartość

stelae.thumb.jpg.8b49be9751fe80619b044489a15a22cd.jpg

Niezabardzo rozumiem ten zabieg...Jakkolwiek to przy oknie rozumiem to po przeciwnej stronie? Odsunięcie w" głąb" pokoju nic nie da.Wręcz przeciwnie ,pogorszy sprawę.To nie Apteka.Spróbuj tylko odsunąć  na ścianie maksymalnie od rogu jak się da...posłuchaj i podziel się wrażeniami... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W porządku. W sumie na modyfikacje zawsze przyjdzie czas, a nuż jednak okażą się zbędne...

Podzielę się wrażeniami, ale to po weekendzie. Niestety trafiłem na zbrojenie i dziś już nie powieszę drugiej (prawej) kolumny).

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję. Niestety czas nie pozwalał na poważnie wrócić do tematu. Teraz, po kilku obejrzanych filmach z FX-ami zamontowanymi po bokach (wys. 60 cm) stwierdzam, że dają bardzo ciekawy efekt i na pewno zostaną w tym setupie.

Testuję natomiast teraz coś innego - mam stare BX2, które wiernie mi służyły, ale po przeprowadzce okazały się niewystarczające, stąd ten zestaw "5". Dodatkowo dokupiłem ostatnio "6" żeby sprawdzić, jak one będą brzmieć.

Ukryta Zawartość

I ku mojemu zaskoczeniu, przy muzyce mniejsze piątki zdają się mieć więcej niskich tonów od szóstek. Zamiana miejscami wpływa na brzmienie, ale nie w takim stopniu, by "6" w którymś z położeń grały lepiej. W filmach różnicy już tak dużej nie ma, choć jest słyszalna.

Stąd zachodzę w głowę, czy to kwestia tego, że mniejsze kolumny łatwiej napędzić i tutaj PM6003 sprawdza się lepiej stąd ta różnica, czy może wymiary pomieszczenia są niewystarczające by większe mogły wybrzmieć?

Na kanwie tego myślę o zakupie końcówy, np. MM7055 i wtedy finalnie przetestować... Co myślicie?

Ukryta Zawartość