Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr i trzeszczenie

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Albo ja się nie umiem z wyszukiwarką dogadać, albo jeszcze takiego tematu nie było (w co wątpię). W każdym razie jak byłem na odsłuchach z moim CR-L5, to okazało się, że przy regulacji głośności (niezależnie od tego, czy pilotem, czy ręcznie) w lewym kanale słychać pieruńsko nieprzyjemne trzeszczenie. Słychać to było bardzo wyraźnie na wszystkich podpiętych kolumnach.

Co ciekawe - wróciłem do domu, podpiąłem z powrotem seryjne Onkyo i... nic... Mało nie ukręciłem gałki, ale ani najmniejszej trzasku nie było. Podobnie na słuchawkach.

O co tu może chodzić...? :(

https://www.audiostereo.pl/topic/16813-potencjometr-i-trzeszczenie/

Pod suwak dostał się najpewniej jakiś brud, który po pewnym czasie starł się .Nie jest powiedziane ,że to zjawisko nie wróci.

Proponuję potencjometr wylutować , rozebrać, wyczzyścić spiritusem, nasmarować pastą . Powinno zadziałać.

Mam NAD c320 bee - pół roku

Przy ostrych dźwiękach przy pokręcaniu między 9 a 12 godziną też mi trzeszczy ...co ciekawe - jak wyłączę i włączę wzmaka to czasem to przechodzi , czasem nie...nie rozumiem (aha - sprawdzane na tej samej minucie utworu) kiedy? hm..np.przy bardzo nisko schodzącym basie lub maksymalnie ostrej gitarze elektrycznej (anthrax itp.)

Zastanawiam się czy nie pojechać z tym do trimexu...ale czas ;/..

co do kurzu - dbam skrupulatnie o czystość sprzętu i pokoju (jestem alergokiem) ...wiec to chyba nie to u mnie...

pozdraiwam

Snajper> Nie sądzę , aby to byl wystarczający powód do naprawy. Serwisowcy muszą mieć do czynienia z konkretną usterką. Jeśli klocek "sam "sie naprawił, poczekaj ,az sie znowu coś popsuje.

Tak, chyba tak zrobię. Sęk tylko w tym, że teraz nie mam porządnych kolumn do sprzętu, więc nie żal oddawać. A jak już kupię kolumny, to nie będzie tak łatwo... ;)

Ale masz rację, że teraz raczej nikt by mi nie przyjął klocka do naprawy... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.