Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner: Onkyo 502 czy Denon 1905

cartoon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Podobny temat był już kiedyś poruszany, ale jakoś zdryfował na temat głośników a sprawa została ciągle nierozwiązana.

Czy ktoś mógłby się podzielić swoją opinią, który z powyższych amplitunerów (oba można znaleźć w podobnej cenie około 1300 PLN) nadawałby się do napędzenia zestawu głośników, który planuję zakupić: WHARFEDALE DIAMOND KINO 9.4 ( Diamond 9.4, Diamond 9.0 oraz głośnika centralnego Diamond 9 CC ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ?

Zastosowanie? Cóż sądzę, że pół na pół kino i muzyka (np, Queen, Sade... nie Techno!)

Nie wiem czy to istotne, ale dodam,że pokój ma około 19 m2.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/16831-amplituner-onkyo-502-czy-denon-1905/

No to sobie popolemizujemy:D

Onkyo 602 ma obsługę 2-giej strefy, u Denona występuje to w modelu 2805

Onkyo 602 ma setup z equalizacją, u Denona występuje to w modelu 2805

Onkyo 602 ma pure direct, u Denona jak wyżej.

Z całym szacunkiem Drogi lolekczq-u, ale cenowo (oficjalnie) Onkyo 602 - 2800 zł, a Denon 2105 - 2500 zł (promocja Horna).

Swoją drogą, jak sie spojrzy na specyfikacje porównawcze Denona to między 1705 a 2105 są niewielkie różnice w funkcjach. Skok (i to potężny) następuje dopiero w 2805.

A temat zainteresował mnie, ponieważ sam waham się z zakupem - Denon lub Onkyo.

Może ktoś jeszcze włączy się do dyskusji :).

Pozdrawiam serdecznie

co do cen i parametrach technicznych mowa była na początku tematu o onkyo 502 i denonie 1905

ceny sa podobne ale onkyo 502 technicznie jest do tyłu za denonem 1905

co do modelu 602

to sa tylko niektore roznice ktore podales na korzysc onkyo

chociaz co do tego mikrofonu do konfiguracji nie byl bym pewien nie ufam temu

kanały 7.1 mają oba modele 1905 oraz 602

moc wyjsciowa jest podobna z tym ze onkyo podaje :

Moc wyjściowa ( 1 kHz / 6 omów DIN ) / lewy, prawy przedni ( W ) 120

czyli na korzysc denona

do tego denon ma o niebo lepszy radiator aluminiowy

i dużo lepsze wzmacniacze

no i dzwiek jest lepszy o niebo w denonie

(to zalezy co sie komu podoba denon ma dzwiek przestrzenny onkyo bardziej ukierunkowany jak dla mnie ten pierwszy jest duzo lepszy ale jednemu podoba sie corka drugiemu tesciowa:) )

byc moze te roznice o ktorych napisales dla kogos maja znaczenie ale nie dla mnie(sa mało istotne)

na koniec dodam jeszcze mialem oba amplitunery i coprawda denon ma kilka gniazdek mniej z tyłu ale jest duzo solidniejszy

to jest tylko moje zdanie i nie kierujcie sie moja wypowiedzia przy zakupie sprzetu kazdy przed zakupem powinien osobiscie sprawdzic i odsłuchac wszystkiego co jest aktualnie dostepne w danym przedziale cenowym

no i jesli mamy porownywac onkyo z denonem to ja bym raczej zrobil takie porownanie

onkyo 502 denon 1705

onkyo 602 denon 1905-2105

Dzięki.

Lolekczq-u, a napisz jeszcze (w nawiązaniu do mocy wyjściowej) o co chodzi z tymi DIN-ami?

Czy Denon 2105 współpracuje z głośnikami 6-cio omowymi.

A skoro miałeś oba zestawy, to myślę sprawdzałeś też DVD. Jak wg Ciebie 1910 Denona ma się do 502 Onkyo?

Pozdrowienia ;)

moc DIN to jest moc ogolna im wiecej głośnikow podłaczysz uzyskasz miejsza moc wg specyfikacji denona podana moc jest odzielnie na kazdy kanal z niezaleznych wzmacniaczy (tak mi wytłumaczono na chłopski rozum)

denon jak i kazdy inny amplituner pewnie bedzie wspolpracowal z 6 omowymi głośnikami

co do jakosci obrazu to szczerze powiem nie wiem jaka jest interesował mnie tylko dzwiek

Dziękuję wszystkim za opinie.

Wynika z nich, że zamiast 1300 PLN na Onkyo 502 lepiej wydać je na Denona 1905. Ewentualnie zaoszczędzić 300 PLN i kupić Denona 1705 do Diamond’ów i efekt będzie podobny jak z Onkyo 502.

Czy ktoś może mi w takim razie powiedzieć skąd wynika taka różnica cen na Allegro Onkyo 502 (ponad 1300) i Denona 1705 (poniżej 1000)?

I jeszcze jedno lamerskie pytanie – Oba modele Denona oferują większą moc na wyjściu (tak?) w takim razie jak wytłumaczyć tak dużą różnicę poboru mocy pomiędzy Onkyo 502 (470 W) a Denonem 1705 (230 W) i 1905 (260 W)? Czy to przemawia na korzyść Onkyo czy Denona???

Mój wybór padł na marantza 4500. W swojej klasie jeden z najlepszych. Cenowo sie zmieścisz.

Allegro nie jest wyznacznikiem najlepszej ceny, a wysoka cena wyznacznikiem jakości. Pamiętaj.

sprzedawany sprzęt denona na allegro jest przywieziony zza granicy i jest tanszy niz w polsce w sklepach

onkyo najprawdopodobniej jest sprzedawany od polskiego dystrybutora i dlatego jest drozszy

co do zasilacza to nie mam pojecia jaki ma pobor mocy z tyłu było napisane napewno 230 Volt a nie watt

ale jaki ma pobór to naprawde nie wiem moze i tyle ma tak jak piszesz

ale skoro tyle ma widocznie jego konstrukcja tyle przewiduje w koncu ten sprzęt montowali specjalisci i chyba sie na tym najlepiej znaja byc moze to wynika z nowszej technologii ale naprawde nie wiem

Radi 83

Swojego czasu chciałem zakupić M-Audio w zestawie. Jednakże po odsłuchaniu ich odeszła mi na nie chęć. Dziwne... :-) Po dłuższych negocjacjach ze sprzedawca pojawiła się możliwość sprzedania tylko amplitunera za +/- 1300.

Na Allegro jest dosyć mała oferta (czytaj: prawie zerowa) amplitunerów Onkyo (nie w zestawach) w stosunku do oferowanych Denonów. Stąd widząc te 1800 PLN pomyślałem, że 1300 to super okazja. Jednak odniesienie ceny tylko do jednej oferty nie jest zbyt wiarygodne. Stąd pojawiły się moje wątpliwości, czy te 1300 nie kupić lepiej Denona 1905. A teraz, po tym co napisaliście, na celowniku pojawił się Denon 1705 (7 głośników i tak nie zamontuję a te dodatkowe 5 W na głośnik chyba nie jest aż tak istotne. Nie wiem, może jest coś co wyraźnie przemawia za 1905 a nie za 1705. ).

Lolekczq,

w ulotce podali tak:

Power supply ......................... AC 230 V, 50 Hz

Power consumption ............... 230 W.

A co do cen, to pewnie jest tak jak napisałeś. Duża liczba detalicznych sprzedawców Denona drastycznie obniżyła jego cenę w stosunku do tego co jest w sklepach. Onkyo 502 jeszcze się nie dorobił takiego rynku, pojawia sie z reguły w zestawach i dlatego jego cena jest taka jaka jest.

Co do H/K 230 i marantza 4500 to niestety bliżej 2000 niż 1000 PLN i są aktualnie poza moim zasięgiem :-(. No chyba, żebym zrezygnował z Wharfedale'ów na rzecz jakiś M-Audio czy czegoś innego za 600-800. Czy warto?

Pozdrawiam wszystkich.

Witam, jesli chodzi o auto kalibracje w Onkyo 602 to milo mnie ona zaskoczyła - bawilem sie tym troche zasłaniając glosniki , przestawiajac je itp - za kazdym razem dokladnie wskazywal odleglosci pomiedzy glosnikami i ustawial parametry. Dopracowali to naprawde. Tak jak napisal Ludwik - tez by plasowal go pomiedzy Denonem 21 a 28. Onkyo 602 ma w głównych opcjach przelączenie na kolumny niskoomowe- u mnie fronty sa 4 ohm. Co do dzwieku Onkyo Denon - koniecznie posluchac i wybrac samemu.

A wiec cartoon to są moje spostrzezenia apropos tego tematu

1. Mocą sie nie przejmuj bo producenci (z wyjatkiem m.in. H/K) podaja moc przy obciazeniu tylko jednego glosnika a ni np 7 ( stad yamaha ma je rzedu 150 Wat a H/K 50 - i odziwio gra tak samo)

2. Masz racje patrz na pobór mocy

3. No chyba, żebym zrezygnował z Wharfedale'ów na rzecz jakiś M-Audio czy czegoś innego

>za 600-800 - oj to by nie byl najlepszy pomysl !!!!!

Odradzam ! Po co kupujesz sprzet klasy C skoro głosniki bedziesz mial klasy J ?

4. Nie oczekuj tutaj na forum ze ktos ci podsunie gotowe rozwiązanie a nawet jeśli to nie sugeruj sie nim. Pewnie zauwazyles ze kazdy tutaj chwali to co ma i wtedy niestety obiektywny raczej nie jest.

5. Pojedz sobie do pierwszego lepszego sklepu ktory ma w ofercie to co cie interesuje, umow sie na odsluch dokladnie na ttych glosnikac ktore bys chcial , spedz godzinke i wybierz co podoba ci sie bardziej.

Ja chcialem kupi Denona ale po posluchaniu (ponad godzinnym ) stwierdzilem ze ma super przestrzen ale brakuje mu dynami w porównaniu np z H/K czy Yamaha. Te sprzety na prawde sie róznia.

A moze sluchasz wlasnie takiej muzyki gdzie najwazniejsza jest pelnia dzwieku i przestrzen i wtedy Denon nie ma sobie równych

6. Co do zakupów na allegro - ok kupisz gwaracja najprawdopodniej bedzie zagraniczna (Niemcy.) popsuje ci sie chcesz zadzwonic do sprzedawcy a tam nie ma takiego numeru - konto zawieszone - i co wtedy ? Ups ??

7. Mialem taki sam dylemat jak ty wiec wydaje mi sie ze Cie rozumiem

Mam nadzieje ze troszke pomoglem , albo namieszalem

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

tgorka wszystko sie zgadza poza jedną uwagą ja nie chwale tego co akurat mam mam tylko sprzęt aiwy

wiec to nie jest tak pisze o tym co testowałem i czego odsłuchiwałem

no i raczej jezeli bym miał jakis sprzet to nie polecił bym go komus innemu bo jaka to radocha miec to samo co inni ja jestem indywidualista i wolałbym miec taki sprzet jakiego nie ma nikt stąd u mnie sie wzieła aiwa:)

"ja nie chwale tego co akurat mam mam tylko sprzęt aiwy"

Ale loleczqu nie mialem ani Ciebie na mysli ani nikogo innego :) To tak ogolnie było.

Aha a co do targowanie to sie oplaca ! Ja na glosnikach utargowalem 150 zł za sprzet 300 ! Wiec jest o co walczyc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.