Skocz do zawartości
IGNORED

Perforowany sufit podwieszany - na co to komu?

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że jest trochę osób, które widziały parę razy gdzieś na forach, że ktoś gdzieś, jakoś zrobił wyspę z płyty perforowanej, czasem może nawet i cały. Jeżeli kogoś interesuje jak to wygląda w praktyce a co najważniejsze - co to daje, to postaram się rozwiać trochę wątpliwości.

Czymże byłby temat w dziale akustyka gdyby nie niezwykle amatorskie pomiary przy użyciu znanego i lubianego UMIKA. Ich też nie zabraknie. 🙂

Parę spraw technicznych:

Powierzchnia pokoju - 22m²

Powierzchnia płyt perforowanych - 14,4m²

Wysokość podwieszenia - 10cm

Wypełnienie - Wełna Isover Tech Slab MT 4.1 o grubości 10cm

Użyte płyty perforowane - Siniat Nida Sonic C12N0

Z ogólnej perspektywy efekt akustyczny jest fenomenalny. Praktycznie większość mieszkania było w remoncie i każdy kto chociaż raz był w pustym mieszkaniu wie jak ono brzmi. W trakcie prac remontowych salon był jedynym miejscem gdzie normalnie można było porozmawiać. Puste ściany, podłoga to tylko wylewka i rozmowa była niezwykle komfortowa, reszta to okropna studnia. Bardzo ciekawe doświadczenie. 😄

Już po przeprowadzce i urządzeniu wszystkiego przebywanie w tym pokoju jest skrajnie odmienne od tego co było wcześniej. Zwykła rozmowa, spotkanie ze znajomymi czy oglądanie czegokolwiek to zupełnie inne doświadczenie i chociażby z tego powodu uważam że zdecydowanie było warto.

Wracając do tematu audio. Wzmacniacz Lyngodrfa rewelacyjnie radzi sobie z korekcją akustyki, fale stojące, niesymetryczność kanałów itp. Ale pewnych rzeczy nie przeskoczymy i czasu pogłosu nie zredukuje. Wstawienie paru paneli 120x60cm coś może by zmieniło ale uznałem żeby wykorzystać wolną przestrzeń na suficie. Jest to rozwiązanie dosyć inwazyjne i jak ktoś nie planuje brudnego remontu to ciężkie będzie do zrealizowania.

Przejdźmy do paru pomiarów:

Pomiary wykonywałem tuż przed remontem ale niestety nie pamiętam dokładnie jak kolumny były ustawione więc to też może wprowadzać lekkie różnice. Stoją mniej więcej podobnie, nie trafiły na przeciwległą ścianę 🙂

SPL przed i po:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymiaru pokoju są jakie są, mod basowy 40Hz prawie nie ruszony ale ktokolwiek próbuje swoich sił z akustyką wie, że nie jest to proste. Ale od czego mamy DSP prawda?

SPL po i po korekcji:

arp.thumb.jpg.ea60e8ca937845e707f6afa13efe66d5.jpg

No robi się całkiem przyjemnie, znaczna redukcja modu na 40Hz, wypełnienie wyższego basu.

RT60 przed i po:

ba-t20.thumb.jpg.a6a9d662e28324fe9c684d710656933c.jpg

Coś jakby w dół poszło, pogłos obcięty o ponad połowę.

Clarity C50 przed i po:

ba-clarity.thumb.jpg.00146870f973007bd1ec26d1826384a1.jpg

No i na koniec jeszcze zdjęcie samego sufitu jak się prezentuje. Układ perforacji akurat sobie wymyśliłem taki żeby zmieścić oświetlenie i tak po prostu mi się podobało 🙂

suf.thumb.jpg.d4a1b727509d3364674088eb10f3ddea.jpg

Następny plan w kwestii adaptacji to panele 3x 120x60 do powieszenia za głową. Przednia i tylna ściana nadal są lekko gołe, można by jeszcze trochę zredukować pogłosu w wysokich i w szczególności nadal istniejące echo trzepoczące. Jak już te panele zawisną, pomierzę efekty to chciałbym przetestować ze dwie pułapki basowe żeby lekko zredukować pogłos poniżej 150Hz. Na ruszenie moda 40Hz nie liczę. Na szczęście RoomPerfect sprawdza się doskonale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, J4Z napisał:

Ogarnąć jeszcze pogłos 800-8000 i baja. Gratuluję. Dziękuję za podzielenie się.

A pokaż t30.

T30 czy T20 generalnie bez różnicy. To i tak jest bardzo poglądowy wynik pogłosu. Najwięcej można wyciągnąć z wodospadu i RT60 Decay i to tak na prawdę ma największe znacznie w naszym przypadku.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, J4Z napisał:

Pewnie tak, co dasz? 

Znalazłem pewne panele, które idealnie wpasowują się w wystrój mieszkania a chcę wszystko utrzymać estetycznie-niewidocznie. Niestety trzeba trochę poczekać na ich wykonanie. Pochwalę się jak już zawisną 🙂 

Ukryta Zawartość

Znalazłem pewne panele, które idealnie wpasowują się w wystrój mieszkania a chcę wszystko utrzymać estetycznie-niewidocznie. Niestety trzeba trochę poczekać na ich wykonanie. Pochwalę się jak już zawisną  

Optyka i estetyka to jedno, a wlasciwy zakres dzialania tych paneli to drugie. W twoim wypadku jest to wazne, gdyz jesli dzialaja w tym samym zakresie co sufit, to pogorsza sytuacje.

Widziales charekterystyke absorbcji tych dodatkowych paneli na sciane?
14 minut temu, xajas napisał:

Widiales charekterystyke absorbcji tych paneli na sciane?

Charakterystyka mniej więcej taka jak paneli wypełnionych wełną mineralną.

Ukryta Zawartość

Ciągła linia to panel o grubości 10cm.

Ukryta Zawartość

Ale ty potrzebujesz takie, ktore dzialaja powyzej 800Hz

Ukryta Zawartość

IMG_5330.thumb.jpg.508073e1dd6bcccd0099a0d8800e13e3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko będzie znaleźć coś o takiej charakterystyce. Ewentualnie mogę zejść do grubości 5cm tego modelu, który właśnie słabiej pochłania poniżej 800Hz - przerywana linia poniżej.

Na stronie Artnovion znajdziesz dane dla kazdego produktu. Ale nie sa tanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6944.jpgIMG_6946.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak za plecy to dyfuzja :P

Ukryta Zawartość

Łatwo ukryć nie będzie, ale dałoby się. 

A czy pogłos po adaptacji sufitu jest bez mebli?

Ukryta Zawartość

.

34 minuty temu, J4Z napisał:

Jak za plecy to dyfuzja 😛

Niecałe 80cm do ściany więc trochę za blisko żeby to miało sens.

34 minuty temu, J4Z napisał:

A czy pogłos po adaptacji sufitu jest bez mebli?

Tak jak pisałem pogłosu praktycznie nie było w pokoju w którym były sama wylewka i gołe ściany 🙂

Edytowane przez ferszcik
2 minuty temu, ferszcik napisał:

Niecałe 80cm do ściany więc trochę za blisko żeby to miało sens.

Dobrze jest

2 minuty temu, ferszcik napisał:

Tak jak pisałem pogłosu praktycznie nie było w pokoju w którym były sama wylewka i gołe ściany 🙂

Ale czy pomiar robiony z meblami, czy bez? Obstawiam że jakieś kanapy, dywany zdejmą trochę góry, a wtedy ten dyfuzor będzie jak ta lala. Polecam. Dodaję fajnego otoczenia słuchacza dźwiękiem. Przynajmniej u mnie. Ale Bartek też wspominał o tym kiedyś.

.

23 godziny temu, J4Z napisał:

Ale czy pomiar robiony z meblami, czy bez?

Robiony z meblami. Powyżej 800Hz działa dywan/zasłony, 3-5cm gąbki, ale to trzeba by wieszać w ramie za tkaniną żeby  ładniej wyglądało.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

W dniu 9.11.2024 o 21:43, J4Z napisał:

Ale czy pomiar robiony z meblami, czy bez? Obstawiam że jakieś kanapy, dywany zdejmą trochę góry, a wtedy ten dyfuzor będzie jak ta lala.

Te pomiary były robione już po wstawieniu wszystkiego - bez mebli nie miałoby to większego sensu.

Raczej w dyfuzory nie będę się bawił, została mi tylko jedna ściana do adaptacji i zaplanowane panele wpasują się idealnie jeżeli chodzi o działanie i estetykę.

------------------------------------------------------------------------------------------

Swoją drogą zrobiłem sobie z ciekawości test. Całą podłogę wyłożyłem miękkimi materiałami - dywan, koce i zrobiłem pomiar.

Wpływ na SPL był rzędu 1-2dB a na RT60 około 10ms. Może układanie dywanów i innych ma sens w pomieszczeniach zupełnie pustych. Jak już jest cokolwiek zaadaptowane to wpływ będzie marny.

W dniu 9.11.2024 o 12:31, ferszcik napisał:

Na ruszenie moda 40Hz nie liczę.

Sa pulapki basowe strojone na 50Hz ktore calkiem skutecznie zachaczaja o 40.

Ukryta Zawartość

Mam cztery sztuki, uzywam od kilku lat. Polecam.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

Znam produkt. Ze względu na okna i przejścia mógłbym wstawić co najwyżej dwie w jednym rogu. Ale ich objętość nie jest spektakularna i nie wiem czy cokolwiek by ruszyły w tym zakresie.

Amplitudę moda obniży korekcja a fajnie by było jeszcze pogłos poniżej 150 obniżyć a tutaj przydałaby się większa objętościowo pułapka.

Kiedyś możliwe ,że przetestuję parę opcji czy to w ogóle ma sens.

Dlatego mam cztery. Na pomiarze wciaz widac podbicie ale kilka dB w dol wystarcza zeby juz nausznie nie stanowilo to problemu. A sporo poprawia w czasie poglosu. Warto sprawdzic.

A brałeś może pod uwagę ecophon solo, np rectangle? Co prawda jest to rozwiązanie na częściowe obniżenie sufitu, ale estetyka inna (brak perforacji, ale sam w sobie absorbuje + można dać za nim wełnę np. ok 10000 Pa.s/m2 ma rockwool aku).

Ja planuję zrobić u siebie dwie płyty nad obszarem sufitu po 1200x2400, za nimi parę cm wełny, żeby zachować estetykę i zastanawiam się jak to wypadnie w porównaniu z klasycznym obniżeniem sufitu z płytami perforowanymi.

Pod uwagę brałem wyłącznie wyłożenie całości Ecophonem z wełną nad - na przykład Focus DS. Jednak dostępność tego oraz cena mnie zniechęciły.

Był też pomysł z Ecophon Solo Square jednak estetyka tego rozwiązania - podwieszanie białych placków kompletnie mi się nie podobało. Tak samo nie przemawia do mnie wieszanie gładkich (czasem kolorowych) paneli na ścianach co wiele osób robi ale to już jest kwestia indywidualna 🙂

Jeżeli pod te panele sufitowe Ecophon dasz wełnę będzie działało bardzo podobnie jak rozwiązanie z płytami g-k.

W dniu 14.11.2024 o 13:47, ferszcik napisał:

Jeżeli pod te panele sufitowe Ecophon dasz wełnę będzie działało bardzo podobnie jak rozwiązanie z płytami g-k.

Moim zdaniem będzie to znacznie inaczej pochłaniać. Ecophon pochłania szerokopasmowo, a perforowane płyty GK maksymalnie pochłaniają przy 1000Hz, dalej im wyższa częstotliwość tym pochłanianie słabsze. Chyba że da się 40cm przestrzeni nad płytą GK, ale kto w pokoju odsłuchowym/salonie może zabrać ponad 40cm?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ukryta Zawartość

Siniat w swoim katalogu przedstawia wyniki pochłaniania dla ich produktów. Tutaj wynik dla płyty c12n0 i wysokości podwieszenia 10cm. Faktycznie najwięcej pochłania przy 1kHz ale przy samej płycie. Montaż samej płyty bez wełny raczej nie ma większego sensu.

obraz.thumb.png.ed875ad36e32bcc1afa4c1ff6091545d.png

Ale spokojnie po wykresach można powiedzieć że Ecophon będzie pochłaniał więcej wysokich, to jednak miękka konstrukcja w porównaniu do płyty g-k.

Zakładając użycie wełny Ecophon będzie lepiej pochłaniał w całym paśmie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ferszcik
  • 3 miesiące później...
W dniu 13.11.2024 o 09:23, rafa napisał:

Ukryta Zawartość

Mam cztery sztuki, uzywam od kilku lat. Polecam.

Cześć
A jak ustawiłeś je u siebie ?  4 kaźdą w jeden róg pokoju, czy po 2 sztuki jedna nad drugą na tył pokoju?

Ukryta Zawartość

Z przodu po jednym (nad nimi mam panele hybrydowe, rozpraszająco pochłaniające) i po lewej w rogu dwa, jeden na drugim.

Czwartego rogu nie mam. Tzn jest daleko w części kuchennej.

Dwóch kolegów którym polecałem te pułapki maja z przodu jedną na drugiej. Trzeba dobrać pod pokój i wielkość moda. Po jednej tylko z przodu raczej za mało na przeciętny pokój ale od tego można zacząć dokupując potem druga parę co najmniej.

Pod długim oczekiwaniu dojechały panele za głowę. Czeski produkt firmy Ekustik. Prawdziwa klasa jeżeli chodzi o wykonanie, dębowa rama, wypełnienie materiałem Envizol, ich autorski print.

Tak się prezentuje wykres bez korekcji RoomPerfect:

czerwony - bez paneli

pomarańczowy - z panelami

Ukryta Zawartość

Tutaj już efekty korekcji:

pomarańczowy - bypass

niebieski - focus

korekcja.thumb.jpg.264b0718fafb05d0ac28c06974616f58.jpg

Tutaj porównanie po korekcji gołej ściany oraz paneli:

zielony - wcześniej

żółty - teraz

focus-przed-po.thumb.jpg.ace8b2c0ad82a63308f4b08957854e2d.jpg

A tutaj wykres RT60 (T30):

czerwony - bez paneli

pomarańczowy - z panelami

rt60-t30.thumb.jpg.3f991c177276b432c256e7a87b3ef2c9.jpg

Muszę przyznać że jak na zasłonięcie dosyć dużej części zupełnie gołej ściany za głową to w pomiarach efektu spodziewałem się trochę większego, w szczególności pogłosu. Ale pomiary to pomiary, jeżeli chodzi o sam efekt to jest znaczny. Co najważniejsze dużo mniej "zagubionego" dźwięku dochodzi mnie zza głowy, wszystko znacznie się skupiło w centrum, dźwięk bardziej zwarty. Łatwiej cokolwiek zlokalizować na scenie, zdecydowanie mniejszy chaos.

Wizualnie panele prezentują się tak:

pic.thumb.jpg.4285bef5005d8c5cc329d031e85d0099.jpg

Całkiem prawdopodobnym jest, że to już koniec mojej przygody z akustyką. Cały sufit, ściana za głową oraz korekcja RoomPerfect robią swoje i bardzo nie ma już miejsca na wciśnięcie czegokolwiek. Jest jeszcze sporawy pogłos poniżej 100Hz co dobrze widać na RT60 Decay albo na wodospadzie ale tutaj już zdziałać coś nie będzie łatwo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Efekt/dzialanie jest minimalne

Jesli chcesz , zeby cos za glowa zdzialaly, to powies je na wysokosci glowy (a nie nad glowa)

Ukryta Zawartość

Jakie wymiary ma to pomieszczenie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi