Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC - 3800H - Problem z subwooferem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Mam zestaw ampli avc-x3800h + sub klipsch1200sw (wcześniej 120sw i był ten sam problem) Na nowym subwooferze mam wrażenie że jeszcze bardziej czuć problem. Mianowicie Po dostaniu nowego amplitunera przez ok jeden dzien sub grał super, efekt w filmach mega. W muzyce wiadomo jak to sub tej klasy ale powiedzmy ze ok. Po pewnym czasie jakby sub przestawał dostawać pełny sygnał i zaczyna grać dziwnie. Niby gra ale jest zdecydowanie ciszej w większości zakresu. Czasem przy filmie cos tam walnie mocniej ale to nie jest ten przyjemny fajny bass co wcześniej. Ustawienia przejechałem wszystkie jakie się da razem z autokalibracją ale ustawienia tego typu sprzetu to dla mnie nowość więc się zwracam do was po pomoc, może coś pomijam. 
Sub z tego powodu dalem na gwarancje, w salonie denon tez stwierdzili ze gra dziwnie cicho ale nie sprawdzali ustawień. Na gwarancji zostało przeinstalowane oprogramowanie. Po zwrocie znow efekt wow zadowolenie i w koncu po ponad 2 tygodniach na serwisie mozna słuchac ale odpalam na drugi dzien i znów to samo ;/ Nie wiem czy zamówić taki sam z neta i porównać czy mój jest walniety a pozniej tamten odesłąć jak sie upewnie. Ręcę mi opadaja ;( 

https://www.audiostereo.pl/topic/168514-denon-avc-3800h-problem-z-subwooferem/

Próbowałeś zresetować amplituner?

Po co chcesz kupować dokładnie taki sam subwoofer, skoro masz problemy z Klipsch'ami?

Zamów sobie np. SVS i zobacz czy nadal jest źle. 

tak zresetowalem i nadal nie dziala jak trzeba. Bo to nie problem z subem skoro gral dobrze i nagle sie cos zmienilo. Nie chce kupować nowego, mam juz  tego 1200 🙂 Na odsluchu w salonie denona podpinali inny sub i tez nie bylo ok

tak, wtedyrobi sie glosny ale bardzo nieprzyjemnie. i tylko w czesci pasma. np podczas muzyki jest plytki bass i czasem walnie tak ze tynk leci przy ustawieniu gain na ok 60-70%. Przy takim subie u myzyce przy ok 20% powinno byc juz duzo basu. Jak dzialal dobrze to mialem ustawiony sub wlasnie na ok20% odciecie na 80. I bylo tyle basu jak podczas ogladania filmu w kinie (ofc upraszczajac). Teraz na 50% i bas jest dziwny tępy. Ciezko mi to okreslic po prostu nie gra dobrze i efekt wow zniknał. probowalem dac go na ok 20-30% odciecie na maks i autokalibracja amplitunera z mikrofonem. Denon ustawil sub na -6.5 tak jakby i podczas testu sygnalu z glosników w ogole nie slychać suba. Zastanawia mnie czemu po wgraniu oprogramowania na nowo w serwisie denon przez chwile znow dzialal dobrze. Moze jakas aktualizacja oprogramowania cos miesza? 

Czy w tym amplitunerze jest wybór wielkości kolumn? 

Subwoofer inaczej się zachowuje gdy amplituner steruje małymi i dużymi kolumnami. 

Jeśli dasz zbyt duży gain to przesterowujesz wzmacniacz w subwooferze.

Aktualizacja potrafi wszystko popsuć, ale szybciej coś jest gdzieś głęboko zakopane w ustawieniach co psoci. Może to też być wina złej kalibracji DSP.

A możesz wrócić do poprzedniego firmware? Czemu robisz aktualizacje w serwisie? Tak ciężko się aktualizuje ten amplituner?

Wczesniej mialem kolumny podstawkowe i tak byl ustawiony ampli. zaczal grac ze sub kombinowalem i w koncu pojechalem do salonu denona zeby mi powiedzieli czy cos ze mna nie tak czy z tym amplitunerem. Podpieli sub pod moj oraz pod inny ampli zeby porównać i byla roznica. 
Teraz zmienilem na kolumny podlogowe i tak jest ustawiony ampli. Moge pokombinowac jeszcze ze zmiana na male ale watpie zeby cos to dalo. 
Aktualizacja robi sie automatycznie, na serwis dalem ze zgloszeniem ze sub gra zle. W serwisie sprawdzili i przeinstalowani oprogramowanie. 

A możesz wyłączyć absolutnie wszystko - tak, żeby było na zero? Bez DSP? Na płasko.

Wyłączyłbym całe DSP, potem dostosował subwoofer przełącznikami subwoofera i gdyby jakoś to grało dopiero uruchomił DSP.

Nadal bez zmina. Ustawilem 2.1 Pure direct i podczas słuchania muzyki zeby bylo cos slychać suba musiałem mi dać gain na ok 80%. Przy czym ten bas jest nierównomierny. Jakby go nie bylo i nagle ożywał i zaraz znów znikał. Straszne to dziwne ;/ przy tym samym utworze na drugim zestawie głosników aktywnych sub gra zupełnie inaczej. drugi sub ustawiony na ok 20% i juz slychać. Przy 80% jest huk. a sub podpiety do ampli jest dwa razy mocniejszy wiec przy 80% juz powinno byc urwanie glowy. 
Znalzalem info ze na gwarancji moge zamówić ze strony horn kuriera za free. Chyba tak go odeślę na gwarancję i zobaczę co powiedzą. 

Chyba to będzie najlepsze wyjście 🤷

Masz możliwość sprawdzić jak twoje kolumny i subwoofer będą grać z innym amplitunerem?

Na przykład Anthem MRX 540?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no właśnie nie mam skad zalatwić ;/ chyba ze poszukam czegoś na wynajem jeśli takie rzeczy w ogóle są na wynajem 😄 albo zamowic z jakiegos euro rtv sprawdzić i zwrócić przed 14 dniami. Najlepiej ten sam model zeby się upewnić że to problem z moim konkretnym a nie ze te denony tak maja. Chociaz jakby tak miały to od razu by tak grały, a nie ze po kilku h coś się nagle zmienia.

No nie wiem... Mój Arcam miał wzloty i upadki. Najpierw nie działał jak trzeba. Potem działał. Potem wcale się nie włączał. Jak już łajza się włączyła to go sprzedałem 😁

...i to był mój koniec z amplitunerami wyposażonymi w DSP 😁

heheh czyli to jednak takie grymaśne stworzenia 😄 No nic zobacze co to bedzie. Jeśli udowodnie ze na innym denonie jest roznica, a z moim bede sie odbijał z serwisem to spróbuje odstąpić od umowy i kupić coś innege. Bardzo dziękuje za chęć pomocy 🙂

Niestety, wszystkie skomplikowane urządzenia mają fochy. Dobrze byłoby sprawdzić inny model lub inną markę ale nie Marantz, bo to ten sam koncern. 

Może któraś Yamaha by Ci podpasowała? W nich jest zupełnie inne oprogramowanie od Denona. Możesz się wprost zapytać w salonie audio o możliwość wypożyczenia jakiegoś sprzętu demo. Gdyby wszystko działało jak należy to te testówki (ex-demo, outlet, expo) są zwykle dostępne w przystępnych cenach. Ja tak kilka urządzeń kupiłem i czasem naprawdę dużo zaoszczędziłem. Zwykłe trzeba wpłacić kaucję w wysokości ceny wybranego sprzętu, która jest zwracana jeśli oddajesz urządzenie. Czasem sklep wprost pisze w ogłoszeniu, że mają egzemplarz testowy na stanie i można się umówić na wypożyczenie. Szczególnie przy tych droższych wersjach opłaca się brać testówkę. Widziałem już rabaty rzędu 50% za podemówki.

Zadzwonilem do salonu denona i jedyny jaki mieli na wypożyczenie to ten sam model co mój więc idealnie do porównania. Na tym pożyczonym wszystko gra świetnie. Tak więc chyba nie ma co sie doszukiwać, coś na moim amplitunerze jest walniete i jutro dzwonie po kuriera niech go biorą na serwis. 

Najlepiej to jakby wymienili na drugi egzemplarz, bo coś mam przeczucie, że będziesz się użerać z tym amplitunerem i serwisem w przyszłości. Oczywiście chciałbym się mylić w tej kwestii ale wiem jak niektóre serwisy traktują klientów. Czasem nawet nie zajrzą do urządzenia, stwierdzają brak usterki i odsyłają do klienta. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Też się obawiam, że będę sie bawił pingoponga. Wtedy postaram sie o odstąpienie umowy. Nie miałem nigdy styczności z serwisem denon więc nie wiem jak podchodzą do ludzi. Juz samo to, że tylko przeinstalowani oprogramowanie i odesłali budzi obawy. W raporcie z serwisu chyba powinno być jakieś stwierdzenie usterki i przyczyna.

Taka ciekawostka jeszcze. Pobawiłem się z rana puszczając muzyke i przepinajac amplitunery. Na tym sprawnym przy głośności 55 (skala do 97) jest porównywalna do tego wadliwego przy ok 65. To dość spora różnica bo w sprawnym przy 65 juz jest bardzo glosno 😄 no i bas jest inny. Ciekawy jestem ile osob które nie bardzo zwracaja na to uwage dostanie taki sprzęt i po prostu założy, że tak ma być. BO teoretycznie bas jest ,grać gra. Jakby po pierwszym podłączeniu nie było tego efektu jak trzeba to też nie wiem czy bym aż tak zwrócił uwagę. Próbował bym ustawić subwoofer po calym pokoju bo mam na tym punkcie troche świra, pozniej stwierdził że ten sub sie nie nadaje 😛

Miałem amplituner Denon dwa razy - pierwszy i ostatni 😁

Nie popsuł się, ale grać to wcale nie chciało 🤷 Zero basu i dynamiki. Kartonowe pudełko.

hehe w sumie to mialem pytać o ten bas. Wczesniej stary sub byl z głośnikami aktywnymi Klipsch the five i tam basu było nadmiar. Ciezko było sub ustawić zeby to grało przyjemnie. Po podpięciu tego samego suba do denona charakterystyka basu zmieniła się ogromnie. W sumie bardziej mi się podoba bo jest łagodniejszy i przyjemniejszy ten bass. Aczkolwiek nie mam porównania z innymi markami, ciekawy jestem jaka moze być różnica w muzyce. Jak się uporam z tym dziadem to może potestuję jakies inny amplitunery np yamahy. Będę pewnie też niebawem zakładał temat jak napedzić mój sprzęt bo kupilem kolumny których nie planowałem i denon nie ma mocy zeby to w pełni zagrało to pewnie tam poruszę temat czy może warto go zamienić albo potestować jakieś inne opcje 

A co to za kolumny? 

U mnie amplituner AV wyleciał z półki 20 lat temu i nie ma powrotu. Filmów też słucham w stereo, nawet bez subwoofer'a.

Amplitunery AV to dla mnie śmieci elektroniczne 🤪

Tak dla odmiany spróbowałbym na twoim miejscu Yamaha RN-2000A. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lo Panie filmy bez suba, to u mnie nie przejdzie 😄 Kolumny to Focale Aria Evo X n4. Trafiły się w bardzo bardzo dobrej cenie więc głupio było nie skorzystać 😄

Spróbuj tej Yamaha i powrócimy do rozmowy 😉 Nawet nie wiesz ile basu mają twoje kolumny.

Z resztą do niej też można podłączyć subwoofer 🙂

w filmach itak nie zejda jak dobry sub. Mam tez głośniki surround + atmos. podoba mi sie taki zestaw pod filmy 😄 Zastanawiam sie czy pod tego denona jakbym dam koncowke mocy inne zeby napędzić te dwie kolumny to koncowka mocy tez potrafi zmienić charakterystykę dźwięku? Ma to sens zeby w ogole pod ten zestaw dolozyc wzmocnienie tylko na te dwa glosniki?  

Sens jakiś jest. Tylko, że końcówki mocy są zwykle neutralne, więc zestaw i tak będzie brzmiał jak Denon. Może dźwięk będzie bardziej dynamiczny. 

Atmos-sratmos 🤣 Przecież te wszystkie przeszkadzajki tylko utrudniają odbiór treści 🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi