Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki dolby atmos i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Parę miesięcy temu zacząłem kompletować (powoli) zestaw do kina domowego, min. korzystając z sugestii i porad forumowiczów za co jeszcze raz dziękuję. Zacząłem od zakupu Ampli Onkyo RZ50 i centrala Polk R400 bo docelowo po wszystkich analizach chciałem iść w Polka R600 na front i R200 na boki. Później miał być sub lub dwa (cały czas do końca nie wybrany) i na koniec sufity 2 lub 4. W międzyczasie kupiłem okazyjnie i w stanie "jak nowe" kolumny Elac 141, więc fronty póki co mam. Na boki poszły stare kolumny technicsa. Na tym zestawie obejrzałem już kilkadziesiąt filmów i powiem tak - jest fajnie, ale mimo tego, że purystą nie jestem zdaje sobie sprawę, że może być znacznie lepiej. I teraz zaczyna się seria pytań, wątpliwości itd.

Wiele razy na forach (tym i innych) poruszana była kwestia tego żeby zestaw składał się z elementów z tej samej linii kolumn bo niby ten sam charakter brzmienia itd. No więc jak to jest - w filmach dużo się dzieje (strzelanie, wybuchy, cała reszta i do tego muza w tle), ogólnie złożoność i różność dźwięków. Czy faktycznie dla "zwykłego" odbiorcy jest to, aż tak istotne żeby to była to ta sama "linia", czy to coś z rodzaju tematu dot. "kabli" - jedni słyszą różnice a inni nie? Z kolei muzyki słucha się w stereo więc podstawa to na froncie dwie takie same kolumny. Zmierzam do tego, że mam te Elac na froncie i jestem bardzo zadowolony z tego co prezentują zarówno w muzyce jak i filmach, a zwłaszcza w muzyce względem tego co wcześniej "musiałem" słuchać na technicsach i eltaxach. Tu pojawia się zagwostka czy trzymać się pierwotnego planu z "Polk-ami" a to bardzo wydłuża mi okres składania zestawu, czy zmienić boki technicsa na coś lepszego np. te planowane Polk R200 (lub inne), zamontować górne atmosy dać suba/suby i cieszyć się oglądaniem?

I tu pojawia się temat górnych głośników. Min. na tym forum pojawiały się propozycje różnych głośników natynkowych (bo tylko takie wchodzą w grę), np. Polk R900, Monitor Audio bronze AMS i innych, które jednak producent zaleca stawiać na frontach lub ostatecznie na ścianie, a jednocześnie zastrzega, że nie można ich wieszać na suficie (np. Polk, Monitor) albo że można na ścianie ale wtedy nie będą działały w formacie atmosa (Monitor). I tu pojawia się kolejna niewiadoma... czy to oznacza, że aby atmos działał to głośnik musi być jakiś "specjalny" żeby to działało jak należy. Jakoś przeglądając fora nie spotkałem by ktoś to poruszał, zawsze było "wieszaj to lub tamto" i w sumie wybór ograniczał się do kwestii ceny, wielkości, koloru lub jakości. 

Niemniej sugerując się głosami min. z tego forum najbardziej skłaniam się ku Cambridge audio minx 22 lub Argon Alto 4wall (tylko trzeba będzie jakieś mocowania znaleźć by móc je ustawić w stronę odsłuchu). No chyba, że faktycznie by to działało zgodnie z atmosem to muszą być to głośniki jakieś "specjalne", a jeżeli nie muszą to może jeszcze jakaś podpowiedź (w kwocie do max 1000zl sztuka).

Dla tych co doczytali do końca - szacun i przepraszam za przydługi opis (jak gadam to jeszcze dłużej schodzi:)

Oczywiście dobrze jest jak przynajmniej głosniki LCR są z tej samej parafii ale nie jest to niezbędne do uzyskania przyzwoitego efektu. Ważne jest aby miały podobne brzmienie. Czyli centralny dobieramy tak, żeby brzmiał zbliżonym dzwiękiem do frontów. Zasadniczo to w kinie najwięcej odtwarza własnie centralny głosnik. To tam słychać zdecydowanie najwięcej podczas filmu. Centralny odtwarza dialogi i dlatego warto aby był przyzwoitej jakości.

Co do atmosów - moim zdaniem nie muszą to być jakieś "specjalne" głosniki.

Być może kolumny projektowane jako nakładki na fronty mają trochę inną charakterystykę, bo mają wyemitować dzwięk na sufit i ten dopiero po odbiciu ma trafić do słuchacza.

Mimo wszystko uważam, że na sufit można dać mniejsze głosniki. Kalibracja w AVR powinna wyrówna mniej więcej pasmo. Na górze w filmach z atmosem zazwyczaj nie słyszymy dialogów tylko jakieś efekty typu odgłosy pocisków, smigłowce przelatujące nad głową itp. Do odtworzenia takich dzwiękow można zastosować mniej wyrafinowane konstrukcje.

To oczywiście moje zdanie. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

21 minut temu, brewka87 napisał:

Oczywiście dobrze jest jak przynajmniej głosniki LCR są z tej samej parafii ale nie jest to niezbędne do uzyskania przyzwoitego efektu. Ważne jest aby miały podobne brzmienie. Czyli centralny dobieramy tak, żeby brzmiał zbliżonym dzwiękiem do frontów. Zasadniczo to w kinie najwięcej odtwarza własnie centralny głosnik. To tam słychać zdecydowanie najwięcej podczas filmu. Centralny odtwarza dialogi i dlatego warto aby był przyzwoitej jakości.

Co do atmosów - moim zdaniem nie muszą to być jakieś "specjalne" głosniki.

Być może kolumny projektowane jako nakładki na fronty mają trochę inną charakterystykę, bo mają wyemitować dzwięk na sufit i ten dopiero po odbiciu ma trafić do słuchacza.

Mimo wszystko uważam, że na sufit można dać mniejsze głosniki. Kalibracja w AVR powinna wyrówna mniej więcej pasmo. Na górze w filmach z atmosem zazwyczaj nie słyszymy dialogów tylko jakieś efekty typu odgłosy pocisków, smigłowce przelatujące nad głową itp. Do odtworzenia takich dzwiękow można zastosować mniej wyrafinowane konstrukcje.

To oczywiście moje zdanie. 

Dziękuję za głos. Każde zdanie się liczy.

Myślę, że jeżeli chodzi o sufitowe to akurat ciężko żeby były jednego producenta ponieważ nie każdy takie głośniki robi. Ja sam mam cały zestaw Jamo, a głośniki sufitowe Magnata i gra to ok

Gość

(Konto usunięte)

https://www.euronics.de/tv-und-audio/hifi-und-audio/lautsprecher/standlautsprecher/gle-10-pro-stueck-dolby-atmos-zusatzlautsprecher-schwarz-4065327113389?ecf=HPhM8COCG1bFLlzjvA8sDxpBHvpLU%2Fg0cWlDNAFj94SZtI8IRjvx2PJL2nbi58aRLr3G%2Ff2KUBMgQcRK1ZzaGCVQ%2B1KlcLTOZYvjbEmKVNI%3D&gad_source=1&gbraid=0AAAAADGNGAz6dsfzZ5AX3NdogY6ZLDudE&gclid=EAIaIQobChMIko2h8Jf5iQMVAJWDBx38CjQMEAQYAiABEgJOgvD_BwE 

https://www.auditorium.de/detail/4029336ba27d5deda008384edaac9c0b?affiliateCode=googleShopping-de&campaignid=17197320660&adgroupid=&keyword=&device=m&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD8qWXySGP6wBCRJRdpK6z62OaniT&gclid=EAIaIQobChMIl5qpi5r5iQMV-pSDBx2Xkze6EAQYASABEgITlvD_BwE

Ja mam kolumny tego samego producenta, tej samej lini na wszystkich kanałach i nie wyobrażam sobie by mieć pomieszane wszystko od innych producentów... Jest spójność przekazu o co tak naprawdę chodzi w kinie domowym. 

Na Twoim miejscu @Wolfweiss kupiłbym R200 jako fronty, centralny już masz R400 i jako tylne R100 plus do tego sub SVS, Klipsch, Rel czy coś innego...

Na Atmosa dałbym te Cambridge Audio Minx 22 i sprawa była by załatwiona. 

Nie szedłbym w duże zestawy głośnikowe na froncie bo we filmie będą się marnowały odcięte na 80hz zresztą jak pozostałe kanały... 

A co do kabli, kup jednego producenta o tej samej średnicy na dolną warstwę np Bittnera 2x2,5mm2 a na Atmos też Bittner tylko 2x1,5mm, po co wchodzić w koszty... u mnie Bittner 2x2,5mm2 jest na wszystkich kanałach obrobiony w banany Prolink dla łatwiejszego podłączenia

53 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

Ja mam kolumny tego samego producenta, tej samej lini na wszystkich kanałach i nie wyobrażam sobie by mieć pomieszane wszystko od innych producentów... Jest spójność przekazu o co tak naprawdę chodzi w kinie domowym. 

Na Twoim miejscu @Wolfweiss kupiłbym R200 jako fronty, centralny już masz R400 i jako tylne R100 plus do tego sub SVS, Klipsch, Rel czy coś innego...

Na Atmosa dałbym te Cambridge Audio Minx 22 i sprawa była by załatwiona. 

Nie szedłbym w duże zestawy głośnikowe na froncie bo we filmie będą się marnowały odcięte na 80hz zresztą jak pozostałe kanały... 

A co do kabli, kup jednego producenta o tej samej średnicy na dolną warstwę np Bittnera 2x2,5mm2 a na Atmos też Bittner tylko 2x1,5mm, po co wchodzić w koszty... u mnie Bittner 2x2,5mm2 jest na wszystkich kanałach obrobiony w banany Prolink dla łatwiejszego podłączenia

Dzięki za podpowiedź. Co do kabli to mam jakieś n/n z czystej miedzi 2x4mm2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Tylko po co aż tak gruby? Ma on przepuszczać kilowaty mocy? Bez sensu...

A gdzieś pewnie wyczytałem, że jak grubszy to lepszy 🙂

Skoro już taki jest kupiony to niech zostanie. Nie ma sensu teraz kupować cieńszego, no chyba że układanie kabli będzie problematyczne. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Cześć. Trochę kontynuacja tematu związana z KD. Czym dłużej słucham tych Elac 141, tym bardziej mi się podobają. W stereo naprawdę mają dla mnie to czego oczekiwałem od dźwięku - po prostu ładnie to gra, a w KD też żadnej zadyszki nie uświadczyłem. Mimo, że wcześniej tak jak pisałem miałem iść w Polk Reserved, (ale wiadomo kasa i czas by tą kasę uzbierać, a tu pragnienie by mieć na już pełne KD), to coraz bardziej zastanawiam się żeby składać zestaw jednak na używanych Elac-ach, które można czasem kupić za "grosze" - zwłaszcza z Niemiec, gdzie jest ich na "pęczki" (Niemcy jednak ze swoją mentalnością nie trzymają cen na "starocie"). I tu pytanie, czy na głośniki surround mogą być kolumny podłogowe (np. Elac M 100 które mogę kupić za ok 200zl), czy to przerost formy nad treścią i lepiej kupić jakieś podstawkowce o mniejszej mocy (np. Elac 50 MK3, też ok 200zl). Przy czym do podstawkowych będę musiał dokupić jakieś podstawy/słupki i w sumie wyjdzie drożej, a jakościowo/dźwiękowo ponoć to będzie niżej niż M100.

4 godziny temu, Wolfweiss napisał:

Cześć. Trochę kontynuacja tematu związana z KD. Czym dłużej słucham tych Elac 141, tym bardziej mi się podobają. W stereo naprawdę mają dla mnie to czego oczekiwałem od dźwięku - po prostu ładnie to gra, a w KD też żadnej zadyszki nie uświadczyłem. Mimo, że wcześniej tak jak pisałem miałem iść w Polk Reserved, (ale wiadomo kasa i czas by tą kasę uzbierać, a tu pragnienie by mieć na już pełne KD), to coraz bardziej zastanawiam się żeby składać zestaw jednak na używanych Elac-ach, które można czasem kupić za "grosze" - zwłaszcza z Niemiec, gdzie jest ich na "pęczki" (Niemcy jednak ze swoją mentalnością nie trzymają cen na "starocie"). I tu pytanie, czy na głośniki surround mogą być kolumny podłogowe (np. Elac M 100 które mogę kupić za ok 200zl), czy to przerost formy nad treścią i lepiej kupić jakieś podstawkowce o mniejszej mocy (np. Elac 50 MK3, też ok 200zl). Przy czym do podstawkowych będę musiał dokupić jakieś podstawy/słupki i w sumie wyjdzie drożej, a jakościowo/dźwiękowo ponoć to będzie niżej niż M100.

Jak masz taką możliwość to spokojnie możesz dać podłogówki jak w sumie i tak musiał byś dawać stojaki to nawet bym się nie zastanawiał. Wiadome, że nie wykorzystasz ich w 100%, ale zawsze to będą miały pełniejsze pasmo z tyłu.

Godzinę temu, Milo napisał:

Jak masz taką możliwość to spokojnie możesz dać podłogówki jak w sumie i tak musiał byś dawać stojaki to nawet bym się nie zastanawiał. Wiadome, że nie wykorzystasz ich w 100%, ale zawsze to będą miały pełniejsze pasmo z tyłu.

A czy takie podłogówki nie potrzebują więcej mocy, czy nie ma to znaczenia?

Godzinę temu, Wolfweiss napisał:

czy takie podłogówki nie potrzebują więcej mocy, czy nie ma to znaczenia?

Nie ma to znaczenia. Podłogówki mogą być łatwiejsze do napędzenia nie podstawkowe. Wszystko zależy od skuteczności kolumny wyrażanej w dB. 

I tak im obetniesz dół w amplitunerze. Podłogówka zajmie tyle samo miejsca co mniejsza na stojaku. Kwestia co komu się podoba 😉

No to jeszcze pytanie o atmosy. Czy miał ktoś styczność z głośniczakami cabasse eole mk3 (para za ok 650zl)? Miał to ktoś na suficie, bo oczywiście gdzieś widziałem zdjęcie instrukcji montażu i opcja sufitowa była skreślona, ale cały czas nie kumam jak głośnik czy Ampli rozróżnia, że coś nie jest przeznaczone do wieszania a co nie (to ma jakąś inną budowę czy co?). Rozważam tę opcję ze względu na "ciekawy" kształt, bo planowane Cambridge audio minx 22 wydają mi się takie "zwyczajne".

7 godzin temu, Wolfweiss napisał:

oczywiście gdzieś widziałem zdjęcie instrukcji montażu i opcja sufitowa była skreślona, ale cały czas nie kumam jak głośnik czy Ampli rozróżnia, że coś nie jest przeznaczone do wieszania a co nie

Amplituner niczego nie rozróżnia, bo nie ma jak. Być może opcja montażu na suficie jest skreślona bo po prostu producent nie przewidział takiej konfiguracji w której te głośniki robią jako atmosy i nie mają otworów mocujących do sufitu. Żaden producent nie weźmie odpowiedzialności za to, że komuś taki głośnik na głowę spadnie... Z tego co widziałem na necie te satelity to element większego zestawu, więc niż dziwnego że nie projektowano uchwytu sufitowego co nie znaczy że nie dałoby się wykombinować czegoś we własnym zakresie. Tylko weź pod uwagę wymiary tych głośniczków. Średnica 13 cm (całej obudowy) nie wróży "wielkiego" dzwięku. No i raczej nie nastawiałbym się na to, że ktoś tego słuchał i jest na naszym forum ale może się mylę 😉

7 godzin temu, Wolfweiss napisał:

para za ok 650zl

Podaj link, bo ja znalazłem za 900/szt... Może piszemy o innych głosnikach.

Tu masz takie kulki w wersji sufitowej

Ukryta Zawartość

To powyżej to oferta samego uchwytu, nie doczytałem 🤣

Najlepiej podaj link do tych głosnikow.

Ukryta Zawartość

26 minut temu, brewka87 napisał:

Amplituner niczego nie rozróżnia, bo nie ma jak. Być może opcja montażu na suficie jest skreślona bo po prostu producent nie przewidział takiej konfiguracji w której te głośniki robią jako atmosy i nie mają otworów mocujących do sufitu. Żaden producent nie weźmie odpowiedzialności za to, że komuś taki głośnik na głowę spadnie... Z tego co widziałem na necie te satelity to element większego zestawu, więc niż dziwnego że nie projektowano uchwytu sufitowego co nie znaczy że nie dałoby się wykombinować czegoś we własnym zakresie. Tylko weź pod uwagę wymiary tych głośniczków. Średnica 13 cm (całej obudowy) nie wróży "wielkiego" dzwięku. No i raczej nie nastawiałbym się na to, że ktoś tego słuchał i jest na naszym forum ale może się mylę 😉

Podaj link, bo ja znalazłem za 900/szt... Może piszemy o innych głosnikach.

Tu masz takie kulki w wersji sufitowej

Ukryta Zawartość

To powyżej to oferta samego uchwytu, nie doczytałem 🤣

Najlepiej podaj link do tych głosnikow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem, że podałeś cenę za parę uzywanych. Ciekawe jak to gra. Jakieś dzwięki na pewno z siebie wydają jeśli sprawne😁 myślę że na tych uchwytach ściennych dałoby radę powiesić je na suficie ale trzeba upewnic się, że w takiej pozycji nie wypną się z uchwytu.

Możliwe że będzie trzeba je zabezpieczyć np jakąś dodatkową śrubką. Przyznam że nawet estetycznie to wygląda. 

Moje pierwsze atmosy to były malutkie satelitki od kina domowego firmy Quadral. Jak na takie maleństwa to i tak dawały radę jako atmosy i już dało się usłyszeć w filmach, że coś się na górze dzieje 😉

Edytowane przez brewka87
Literowka

29 minut temu, Wolfweiss napisał:

Ukryta Zawartość

Ogólnie jako pełne kino domowe to niby te zestawy cabsse eole są bardzo dobre - tak przynajmniej piszą w recenzjach. Co do samego mocowania do sufitu to myślę że spokojnie to ogarnę.

Ukryta Zawartość