Skocz do zawartości
IGNORED

Toroidy - przewinięcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam takie średnio typowe toroidy które już niestety są staruszkami i 'brzęczą' a do tego mam wrażenie że powodują randomowy szum w aktywnych kolumnach.

Czy jest jakiś zakład który byłby w stanie przewinąć i zakleić próżniowo ? Alternatywnie mogę zamówić customy w toroidach ale to pewnie miliony - a to stary sprzęt nie wiem ile pociągnie.

Z góry dziękuję za polecenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/168628-toroidy-przewini%C4%99cie/

"Przewinięcie" sądzę jest droższe od zakupu nawet kastomizowanych traf. 

Dodatkowe czynności to: Odwijanie, przeliczenie zwojów,...

Przy nawijaniu, producent wie jaki ma rdzeń, i tzw. przeliczenie to współczynnik właściwy dla rdzenia razy napięcie. Dobór drutu i nawijanie... tak z grubsza.

Przy zamawianiu podajesz: prąd nominalny, napięcie przy prądzie nominalnym, wymiary zewnętrzne (średnica, wysokość).

Jak nie znacz tych parametrów (masz wątpliwości) to wyślij trafo. Producent sobie obciąży i pomierzy, choć wątpię aby się w to bawił...

Po prostu wcześniej dogadaj to z wykonawcą.

A konkretnych wykonawców to zapewne Forumowicze zaraz podadzą.

Ja przewijałem sobie sam ale jeśli tzw okno było wystarczające (bez maszyny nie da się tak ściśliwie uzwoić). Ostatni zlecałem Chińczykom, ale to trafa o mocach kilkudziesięciu woltamperów.

15 godzin temu, tjbox napisał:

Spróbuj DC blockera, wiele nie kosztuje a może uciszy trafo.

Tak też o tym myślałem - ale to nie tylko fakt buzz na jednym trafie ale też słyszę w kolumnach buzz ( to aktywne ) i tak obstawiałem zwyczajnie wiek tych traf zwłaszcza że tam są 3 uzwojenia wtórne i każde i one różnymi napięciami zasilają elektronikę głośników. Może to zły trop?

R.

Edytowane przez Galileon

Buczenie w głośnikach to zazwyczaj efekt źle poprowadzonej masy w wzmacniaczu ale to dotyczy zwykle nowych diy. Skoro to staruszek to warto przeltować, odświeżyć punkty lutownicze i pomierzyć elektolity. Szukając transformatora warto przeszukać popularne serwisy internetowe z używanymi rzeczami, jest tam zazwyczaj dużo transtormatorów z ampitunerów i są wysokiej jakości, może coś dopasujesz. 

Jak się wyeliminuje "buczenie mechaniczne" traf to na "buczenie elektryczne" nie mają one wpływu. Podążaj śladem nakreślonym przez Kolegę wyżej... DC-blocker jak najbardziej możesz wypróbować.

Nawijałem ręcznie trafo 600W do klona E450. Zwoje oczywiscie nie były idealne, ale nie przejmowalem się tym. Zleciłem slusarzowi zespawanie kubka stalowego. Wsadziłem do niego trafo na podkładkach ustawilem rowno i zalalem go jakims zajzajerem polecanym gdzies na forum. Masa zanim zastygla rozgrzala się do dosyc wysokiej temperatury, ale potem pieknie zastygla. Trafo pracuje juz z 5 lat i nic nie bzyczy nawet jak się ucho przylozy. Niech kolega zrobi podobnie . Gorzej nie będzie.

Tera to są inne czasy.

Kolega pokazał mi swoje trafa w kubkach. Zalewał żywicą. Zastosował jakąś pompkę do próżniowego pakowania jedzenia do lodówki. Jak to się zrobi dobrze i ma się rzadką zalewę to nawet powietrze wyssie spomiędzy uzwojeń i zaizoluje również elektrycznie. 

W dniu 30.11.2024 o 10:30, glejdis napisał:

Jak to staroć, to zacznij od wymiany elektrolitów które też powodują takie objawy.

Przed wymianą lepiej je pomierzyć

W dniu 28.11.2024 o 17:19, tjbox napisał:

Spróbuj DC blockera, wiele nie kosztuje a może uciszy trafo.

zrobiłem z mostka i 2x 1000uF - zmiany 0 - jest sens drążyć temat DC dalej?

W dniu 30.11.2024 o 10:30, glejdis napisał:

Jak to staroć, to zacznij od wymiany elektrolitów które też powodują takie objawy.

Tak to już dawno zrobiłem na zasilaniu i pozostałych obwodach.

Prąd u mnie też jest taki sobie więc to też może jakoś tam negatywnie wpływać ale nie wierzę że nie ma rozwiązania dlatego szukam 🙂