Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, MarcinGD napisał:

Zegar jest ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chinole znowu podeszli kompletnie niestandardowo. Zamiast podłączać uniwersalny zegar 10 MHz podlaczac nalezy ich zegar z dwoma czestotliwosciami 11,2986 MHz (krotnosc 44,1kHz) i 12,288 MHz (krotnosc 48kHz). Zegar kompletnie nieuniwerslany. Jak masz w torze jeszcze jakies inne cufrowe urzadzenie z wordclock lub z 10 MHz np. jakis streamer to ten zegar jest zupelnie nieprzydatny.

To juz lepiej wybrać to:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.949e53b92cbddfdd05891c771c550e17.jpeg

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.a53ff076cb0e2bb518c28cd1b53b5071.png

image.thumb.jpeg.0fa34883f51461a7b8e6ab1553900e36.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, RCD napisał:

Ten z linka który wrzucił MarcinGD tylko wersja B na Crystek CCHD 575

Transport plików oparty na DigioneSignature soft Gentoplayer, BNC na AES w DAC, nie używam USB, nie słucham DSD, gra znacznie lepiej niż Lumin U1mini, U2 mini, czy Auralic G1, miałem

CD z Sony 557ESD jako transport po Coax.

Wzmacniacz BAT VK300X SE po pełnym recapie, kolumny Dynaudio Confidence C1 

Możesz zrobić zdjęcie wnętrza? Chciałbym zobaczyć tego chińskiego crysteka

Godzinę temu, krolewicz napisał:

chińskiego crysteka

Nie jest chiński 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Chinole znowu podeszli kompletnie niestandardowo. Zamiast podłączać uniwersalny zegar 10 MHz podlaczac nalezy ich zegar z dwoma czestotliwosciami 11,2986 MHz (krotnosc 44,1kHz) i 12,288 MHz (krotnosc 48kHz). Zegar kompletnie nieuniwerslany. Jak masz w torze jeszcze jakies inne cufrowe urzadzenie z wordclock lub z 10 MHz np. jakis streamer to ten zegar jest zupelnie nieprzydatny.

To juz lepiej wybrać to:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.949e53b92cbddfdd05891c771c550e17.jpeg

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.a53ff076cb0e2bb518c28cd1b53b5071.png

image.thumb.jpeg.0fa34883f51461a7b8e6ab1553900e36.jpeg

Zgadzam się, ale wystarczy zrobić tak jak na zdjęciu 

Ten zegar przynajmniej ładnie wygląda i pasuje do DAC

Screenshot_20241208-114821.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, RCD napisał:

Można,  tylko wtedy masz up lub downsampling na poziomie firmware odtwarzacza. A wykorzystując zewnętrzny fizyczny reclocker dla zegara 10Mhz podajesz na DAC i źródło taką częstotliwość jaka atualnie potrzebna do odtwarzanego pliku. Poza tym możesz (co moim zdaniem ważne,  a może i decydujące) podać sygnał o wymaganej częstotliwości zarówno do DAC jak i do źródła. 

4 minuty temu, carlos med napisał:

Można,  tylko wtedy masz up lub downsampling na poziomie firmware odtwarzacza. A wykorzystując zewnętrzny fizyczny reclocker dla zegara 10Mhz podajesz na DAC i źródło taką częstotliwość jaka atualnie potrzebna do odtwarzanego pliku. Poza tym możesz (co moim zdaniem ważne,  a może i decydujące) podać sygnał o wymaganej częstotliwości zarówno do DAC jak i do źródła. 

@RCD chodzilo chyba raczej o to, ze resampluje sygnal audio np. z 24/192 do 24/176,4.

6 minut temu, pmcomp napisał:

@RCD chodzilo chyba raczej o to, ze resampluje sygnal audio np. z 24/192 do 24/176,4.

Raczej odwrotnie ... 24/176.4 do 24/192 , jak reszta częstotliwości z wyjatkiem 96 , ale to detal.

Czego bym nie słuchał z plików to wszystko do DAC idzie 192khz lub 96khz, nic w zegrze nie muszę przestawiać. Nie wiem czy ten zegar nie dobiera sobie sam częstotliwości, z tyłu ma dwa wejścia i to z napisem DAC zalecane jest z ustawieniem 12M, jak włączę płytę CD to na 12M nie mam żadnych zniekształceń czy trzasków, gram z zegarem mod wczoraj więc muszę to jeszcze przećwiczyć...

16 minut temu, RCD napisał:

Czego bym nie słuchał z plików to wszystko do DAC idzie 192khz lub 96khz, nic w zegrze nie muszę przestawiać. Nie wiem czy ten zegar nie dobiera sobie sam częstotliwości, z tyłu ma dwa wejścia i to z napisem DAC zalecane jest z ustawieniem 12M, jak włączę płytę CD to na 12M nie mam żadnych zniekształceń czy trzasków, gram z zegarem mod wczoraj więc muszę to jeszcze przećwiczyć...

W dCS Debussy jest to widoczne jak na dloni. Jak podasz zegar o „wlasciwej” dla odtwarzanego pliku czestotliwosci to zapala sie na panelu dioda word clock i wiemy, ze DAC korzysta z zegara zewnetrznego. Jesli czestotliwosc zegara jest „niewlasciwa” to dioda miga i DAC korzysta z zegara wewnetrznego.

Z mojej wiedzy wynika, ze urzadzenia same dopasowuja czestotliwosc zegara przetaktowujac odpowiednio zegar wejsciowy 10 MHz gdy maja takie wejscie. Kazde inne urzadzenie bez wejscia 10 MHz wymaga przelaczania sygnalu zegara w zaleznosci od granego pliku. Tak tez ma cytowany przez ciebie zegar majac przelacznik 11/12MHz.

Edytowane przez pmcomp

Wiesz to są chińskie wynalazki, wpływ zegara jest mocno słyszalny in plus, więc słucham i ciesz się z chińskiego Hi-End za śmieszne pieniądze 

Na cd wychodzi tylko 11. Płyta ma 44.1 to inaczej byc nie może. Na dac sobie możesz przełączyć pomiędzy 11 a 12. Ale przy twoim upsamplingu to 12 jest jedynym słusznym wyborem.

To ja się spytam co za różnica jak podłączę taki chiński zegar na CCHD 575 a podaniem sygnału na złącze i2s po hdmi z interface na CCHD 975/AS318. Te zegary są lepsze niż ten 575. Ba, jaką będzie różnica jak sygnał podam z karty USB taktowanej CCHD 575?

Edytowane przez Delirium77
9 minut temu, pmcomp napisał:

W dCS Debussy jest to widoczne jak na dloni. Jak podasz zegar o „wlasciwej” dla odtwarzanego pliku czestotliwosci to zapala sie na panelu dioda word clock i wiemy, ze DAC korzysta z zegara zewnetrznego. Jesli czestotliwosc zegara jest „niewlasciwa” to dioda miga i DAC korzysta z zegara wewnetrznego

Co ciekawe, jak Debussy dostaje z CD 44.1 upsamplowane do 176.4,  co potwierdza odpowiednia dioda to nie ma znaczenia czy z zewnętrznego zegara dostaje 44.1 czy 176.4  , dioda Lock w obu sytuacjach potwierdza korzystanie z zewnętrznego zegara.  Czyli DAC w zakresie wielokrotności 44.1 sam to ogarnia. W tych z wejsciem 10Mhz wygląda,  że jest jeszcze łatwiej. 

10 minut temu, pmcomp napisał:

Tak tez ma cytowany przez ciebie zegar majac przelacznik 11/12MHz

Zegar ma dwa wyjścia jedno do CD i wtedy zegar należy ustawić na 11M, drugie wyjście dedykowane pod ten DAC ustawienie 12M

Dioda na DAC świeci cały czas ext clock, cały czas mam ustawienie na 12M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od support dCS:

As the User Guide states, using an external Master Clock connected to the DAC and source reduces jitter in the system. If you have the option of using the external Master Clock, it will reduce jitter and provide you with a higher level of sound quality. The key is that (with the exception of asynchronous sources like USB) the clock must be connected to the source as well as the DAC.

If the Debussy sees a valid Word Clock Input signal from a connected Master Clock, it will use that instead of the embedded clock information in the audio signal. The Word Clock indicator on the front of the Debussy will let you know if this is happening:

If it is illuminated, the Debussy has detected and locked to a Word Clock signal.

If it is not illuminated, it cannot detect a valid Word Clock signal. In this case, it will lock to the clock information in the audio stream instead.

If it is flashing, the Debussy has detected the signal but cannot recognise it or the Word Clock signal is at the wrong frequency. In this case, it will lock to the clock information in the audio stream instead.

5 minut temu, RCD napisał:

Zegar ma dwa wyjścia jedno do CD i wtedy zegar należy ustawić na 11M, drugie wyjście dedykowane pod ten DAC ustawienie 12M

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem masz podlaczony DACdo wyjscia przelaczanego przelacznikiem na front panelu pomiedzy 11M i 12M.

Na bazie moich doswiadczen dla sygnalow krotnosci 44,1 kHz powinno sie uywac trybu 11M . Jesli uzyjesz 12M, to bazujac na moich doswiadczeniach, DAC bedzie korzystac z zegara wewnetrznego, a nie zewnetrznego. Analogicznie dla krotnosci 48kHz powinno sie uzywać trybu 12M.

Ale … skoro w playerze reclockujesz kazdy sygnał audio do 192kHz powinienes ustawić zegar na 12M.

Dla Waszej wiadomosci: gdy korzysta sie z konwesji DSD to PCM w locie to w zewnetrznym zegarze uzywa się ustawień dla krotności 44,1kHz.

9 minut temu, carlos med napisał:

Co ciekawe, jak Debussy dostaje z CD 44.1 upsamplowane do 176.4,  co potwierdza odpowiednia dioda to nie ma znaczenia czy z zewnętrznego zegara dostaje 44.1 czy 176.4  , dioda Lock w obu sytuacjach potwierdza korzystanie z zewnętrznego zegara.  Czyli DAC w zakresie wielokrotności 44.1 sam to ogarnia. W tych z wejsciem 10Mhz wygląda,  że jest jeszcze łatwiej. 

Dla sygnalu audio 44,1 kHz nie ma znaczenia, ktora wartoscia zegara word clock wysterujesz. Moze byc 44,1 albo 88,2 albo 176,4. Gdzies wyczytalem, ze lepiej gdy czestotliwosc zegara przy word clock jest 2x wieksza od sygnalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Podłączałeś zegar jednocześnie do DAC przez 12M i do CD przez 11M ? Sony 557ESD ma wejście zegara ??? Bo jeśli tylko DAC przez 12M to moim zdaniem jak sluchasz CD to "dane zegara" idą po połączeniu DAC - CD a nie z zewnętrznego zegara. Słyszysz różnice w brzmieniu z CD z zegarem lub bez ?

48 minut temu, carlos med napisał:

Podłączałeś zegar jednocześnie do DAC przez 12M i do CD przez 11M

To jest bardzo dziwna częstotliwość. Mój transport Jay's Audio z napędem Philipsa wymaga zegara 8,4672 MHz.

2 godziny temu, RCD napisał:

Nie jest chiński 

Ukryta Zawartość

Ten zegar przynajmniej ładnie wygląda i pasuje do DAC

Screenshot_20241208-114821.png

Tak się zastanawiam czy reclockowanie sygnału w locie jest "lepsze" od wysterowania DACa odpowiednim zegarem?

W końcu dzisiejsze procesory mają ogromną moc obliczeniową i radzą sobie z tym procesem, zapewne zużywając przy tym więcej prądu 😉 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, pmcomp napisał:
55 minut temu, carlos med napisał:

To jest bardzo dziwna częstotliwość. Mój transport Jay's Audio z napędem Philipsa wymaga zegara 8,4672 MHz.

To 11M to skrót od 11.2896Mhz czyli 256x44.1Khz , Twoje 8.4672Mhz to 192 x 44.1Khz , więc chyba wszystko w jednej rodzinie ...

Edytowane przez carlos med

A ja zastanawiam się czy ma sens zewnętrzny „słaby” zegar pokroju CCHD575 jeśli korzysta się ze źródła z lepszym zegarem? Ok, takie rozwiązanie może się psrawdzi jeśli źródłem jest jakiś CD ale czy ma to sens przy użyciu interface USB->coax lub USB z dobrym femtozegarem. Reclocker to również Bułgarski NOS?

17 minut temu, carlos med napisał:

To 11M to skrót od 11.2896Mhz czyli 256x44.1Khz , Twoje 8.4672Mhz to 192 x 44.1Khz , więc chyba wszystko w jednej rodzinie ...

Tak, tak ... chodziło mi raczej o to, że jak widać różne napędy CD mogą korzystać z różnych wartości zegara. A na ten temat nie mam żadnych doświadczeń.

Godzinę temu, carlos med napisał:

Sony 557ESD ma wejście zegara ??? 

Ale ... gdzieś się na płytce playera CD wchodzi na napęd CD z sygnałem zegara. W moim Jay's Audio tak właśnie jest. Z zegara rubinowego i płytki PLL jest niezależne wyjście z sygnałem zagara 8,4672 MHz, który idzie na płytkę napędu.

Czyli będąc majsterkowiczem można w takim SONY wejścia takiego zegara poszukać i pokombinować z podłączeniem zewnętrznego. Z tego co wiem to w platerach CD praktycznie zawsze modyfikacja zegara wynosiła dźwięk na poziomy wyżej w stosunku do fabryki. Patrz modyfikacje Svoboda dla SONY.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Czyli będąc majsterkowiczem można w takim SONY wejścia takiego zegara poszukać i pokombinować z podłączeniem zewnętrznego. Z tego co wiem to w platerach CD praktycznie zawsze modyfikacja zegara wynosiła dźwięk na poziomy wyżej w stosunku do fabryki. Patrz modyfikacje Svoboda dla SONY.

Lampizator bawił się zegarem w tym CD wyszło mu całkiem nieźle 

Ukryta Zawartość

Chłopaki z innego forum też się bawią 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, carlos med napisał:

Podłączałeś zegar jednocześnie do DAC przez 12M i do CD przez 11M ? Sony 557ESD ma wejście zegara ??? Bo jeśli tylko DAC przez 12M to moim zdaniem jak sluchasz CD to "dane zegara" idą po połączeniu DAC - CD a nie z zewnętrznego zegara. Słyszysz różnice w brzmieniu z CD z zegarem lub bez ?

CD jest podpięty do DAC, zegar ustawiony na 12M, wieczorem sprawdzę dokładnie czy z CD są różnice z zegarem na 11M, 12M i bez zegara, na razie to suchałem 99% plików, tak dobrze grają teraz że mi się nie chciało CD włączać, który wcześniej miażdżył pliki na Balanced PCM63

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, RCD napisał:
3 godziny temu, carlos med napisał:

CD jest podpięty do DAC, zegar ustawiony na 12M, wieczorem sprawdzę dokładnie czy z CD są różnice z zegarem na 11M, 12M i bez zegara, na razie to suchałem 99% plików, tak dobrze grają teraz że mi się nie chciało CD włączać, który wcześniej miażdżył pliki na Balanced PCM63

Zegar podpięty tylko do DAC do , którego podłączasz CD przez coax może nie wnieść dużo,  bo w takim połączeniu to zegar źródła jest "nadrzędny". Co innego po USB , tu "rządzi " zegar DAC, ale np w dcs Debussy dla sygnału przez USB DAC wykorzystuje podobno (muszę sprawdziyć) zegar wewnętrzny.

Edytowane przez carlos med
44 minuty temu, carlos med napisał:

Zegar podpięty tylko do DAC do , którego podłączasz CD przez coax może nie wnieść dużo,  bo w takim połączeniu to zegar źródła jest "nadrzędny". Co innego po USB , tu "rządzi " zegar DAC, ale np w dcs Debussy dla sygnału przez USB DAC wykorzystuje podobno (muszę sprawdziyć) zegar wewnętrzny.

Ale to jest zegar do DAC nie do CD czy transportu plików, transport ma swój bardzo dobry zegar, CD słucham coraz mniej, nie będę iwestował w lepszy transport CD. DAC ma widać słabaszy zegar niż ten zewnętrzny bo różnice są wyraźne, wszystko jest znacznie lepiej poukładane, bardziej czytelne, a wokale jeszcze bardziej wyodrębnione, o to mi chodziło i tego się spodziewałem, już dawno przerabiałem temat zegara, miałem takowy do EtherRegen, mimo że ER jest świetnie zrobiony to jednak zegar zewnętrzny nadal poprawiał syganał, dlatego zakupiłem ten DAC z zegarem.

11 minut temu, RCD napisał:

Ale to jest zegar do DAC nie do CD czy transportu plików, transport ma swój bardzo dobry zegar, CD słucham coraz mniej, nie będę iwestował w lepszy transport CD. DAC ma widać słabaszy zegar niż ten zewnętrzny bo różnice są wyraźne, wszystko jest znacznie lepiej poukładane, bardziej czytelne, a wokale jeszcze bardziej wyodrębnione, o to mi chodziło i tego się spodziewałem, już dawno przerabiałem temat zegara, miałem takowy do EtherRegen, mimo że ER jest świetnie zrobiony to jednak zegar zewnętrzny nadal poprawiał syganał, dlatego zakupiłem ten DAC z zegarem.

Najważniejsze,  że jesteś zadowolony z poprawy brzmienia 😀

Sprawdziłem w Dcs Debussy przy graniu po USB DAC korzysta z zewnętrznego zegara tak samo jak przy graniu przez inne wejścia. Jak dostaje właściwą dla granego pliku częstotliwość to korzysta z zewnętrznego,  jeśli nie , przełącza się na wewnetrzny i dioda zegara miga.

No ale to jest dCS.

sprawdziłem jak zegar zachowuje się przy graniu z transportu CD czyli 16/44, no jest różnica, nawet muzykalność jest większa, więcej szczegółów, nie są to ogromne różnice, ale słychać bez problemu, przy gętych formatach z plików różnica z zegarem jest jeszcze większa. 

35 minut temu, RCD napisał:

sprawdziłem jak zegar zachowuje się przy graniu z transportu CD czyli 16/44,

Jak rozumiem przełączyłeś zegar na 11M?

Edytowane przez pmcomp

Wyrzuciłem odbiornik USB i wrzuciłem do 4xTDA1541 odbiornik i2s HDMI. Na razie długie przewody do odbiornika ale… opad szczeny. Jeszcze tak precyzyjnego dźwięku nie słyszałem! I żaden, nawet najlepszy odbiornik typu ak4118 nie pomoże.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Delirium77 napisał:

Wyrzuciłem odbiornik USB i wrzuciłem do 4xTDA1541 odbiornik i2s HDMI. Na razie długie przewody do odbiornika ale… opad szczeny. Jeszcze tak precyzyjnego dźwięku nie słyszałem! I żaden, nawet najlepszy odbiornik typu ak4118 nie pomoże.

Ukryta Zawartość

Jaki player?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi