Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr3311 b&w 683 jak dodać wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam denon avr3311 i cztery kolumny b&w 683 podłączone jako frontowe A i B. Nawet w nowych modelach np AVR x4800h nie da się podłączyć aby jedna para kolumn była bi-amp a druga podłączona normalnie. Mam taką sytuację że ampli nie wyrabia przy bardzo głośniej muzyce. W związku z tym chciałbym podłączyć jedną parę pod bi-amp a druga pod jakiś wzmacniacz żeby odciążyć ampli. Jednak chciałbym żeby wszystkie 4 kolumny działały razem. Mam pytanie czy to jest możliwe? Ampli posiada wyjście pre out ale nie wiem czy taka konfiguracja czyli jedna para kolumn pod bi-amp w denonie i druga para kolumn pod wzmacniacz jest możliwa żeby cztery kolumny razem działały. Pozdrawiam

A i B ale to nadal te same kanały L i P - obciążasz podwójnie tą samą parę końcówek mocy, impedancja spada dwukrotnie więc nic dziwnego że przeciążasz amplituner. Przecież możesz podłączyć drugą parę pod tylne kanały (surround) lub jako surround back i wtedy włączasz tryb muktichnnel stereo / wielkonałowe stereo,  tym samym efektem co teraz, tylko obciążone masz 4 końcówki mocy a nie dwie podwójnie. 

5 godzin temu, DzSeb napisał:

W związku z tym chciałbym podłączyć jedną parę pod bi-amp

A po co takie kombinacje ? Słyszysz różnicę w dźwięku między bi-amp a normalnym podłączeniem ? 

@don111 nie ma co się "produkować". To pytanie załozył jednorazowy użytkownik, który pewnie już nigdy tu nie zajrzy 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 4.12.2024 o 16:02, don111 napisał:

A i B ale to nadal te same kanały L i P - obciążasz podwójnie tą samą parę końcówek mocy, impedancja spada dwukrotnie więc nic dziwnego że przeciążasz amplituner. Przecież możesz podłączyć drugą parę pod tylne kanały (surround) lub jako surround back i wtedy włączasz tryb muktichnnel stereo / wielkonałowe stereo,  tym samym efektem co teraz, tylko obciążone masz 4 końcówki mocy a nie dwie podwójnie. 

A po co takie kombinacje ? Słyszysz różnicę w dźwięku między bi-amp a normalnym podłączeniem ? 

A dlaczego niby ta sama para końcówek skoro A mam podłączone pod Fronty a druga para B pod AmpAssing? 

W dniu 8.12.2024 o 10:02, brewka87 napisał:

@don111 nie ma co się "produkować". To pytanie załozył jednorazowy użytkownik, który pewnie już nigdy tu nie zajrzy 😁

Oooo. Zajrzałem 

Przede wszystkim nie A i B, bo zasugerowałeś że ma dwie pary zacisków na front (tak jak wzmacniacz, który ma A i b ale to ta sama para kanałów). Czyli miałeś drugą parę końcówek z surround back. To jest przeznaczone wymiennie z zasileniem bi-amp ale nie wiadomo czy ta para końcówek ma taką samą wydajność jak te główne pod fronty. Surround back przeznaczone jest w ustawieniu bi-amp pod górne zaciski we frontowej kolumnie, powinno być o tym w instrukcji, tam gdzie jeat mniejsze zapotrzebowanie mocowe. Nie wiem natomiast gdzie chciałeś podłączyć 2 parę kokumn, ale na pewno nie do kanału powoązanego z frontowym. 

Takie pytanie - czy Denon normalnie pracuje BEZ drugiej pary - tylko na FLR ?

Tabliczka Denona to min. 6 Ohm, a B&W 683 ma imp. poniżej 3 Ohm ... to primo.

Jest wyjście front out na dole to można uruchomić dowolny wzmacniacz

posiadający wejście na końcówkę, lub sam wzmacniacz mocy.

Będą pracowały wtedy cztery .... o ile amplituner wytrzymuje tę jedną parę 683.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak. Jedną parę głośników mam podłączone pod fronty. Drugą parę pod ampAssing. Cztery kolumny jako frontowe. Nie widzę różnicy w mocy ponieważ można przełączać pomiędzy  A następnie B i A+B. Wiadomo że na A+B graja najgłośniej. Ale pomiędzy A i B oddzielnie nie słyszę różnicy. Wiem że ampAssing jest też do podłączenia bi-amp. To wtedy dwie kolumny mają zasilenie z 4 końcówek mocy? 

Masz doświadczenie czy podłączenie zewnętrznej końcówki mocy np. Nad c268 pod preout może przynieść efekt? W salonach twierdzą że tak. Ale mój ampli w testach ma 4x90W a np. ten NAD C268 ma 2x80W i sprzedawcy twierdzą że będzie różnica. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6 minut temu, audioburak napisał:

Takie pytanie - czy Denon normalnie pracuje BEZ drugiej pary - tylko na FLR ?

Tabliczka Denona to min. 6 Ohm, a B&W 683 ma imp. poniżej 3 Ohm ... to primo.

Jest wyjście front out na dole to można uruchomić dowolny wzmacniacz

posiadający wejście na końcówkę, lub sam wzmacniacz mocy.

Będą pracowały wtedy cztery .... o ile amplituner wytrzymuje tę jedną parę 683.

Normalnie pracuje beż drugiej pary. 683 mają 8 Ohm i 200W na tabliczce. Faktycznie w testach wychodzi 4 Ohm. 

Screenshot_20241209_141902_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W testach jest wyraźnie poniżej 3 Ohm. 4 Ohm nawet nie badali 😉 

Drugi nie musi być tak mocny, bo będzie obciążony tylko jedną parą kolumn.

Tym bardziej, że nie robi np. NAD'owi różnicy czy ma 8 czy 4 Ohm.

To, że się Denon wyłącza może ma związek jedynie z przekroczeniem

ustalonej temperatury radiatora i nic się poza tym nie dzieje.

Dołączenie końcówki jest częste, bo może być dużo słabszy amplituner

i nawet z mniej kłopotliwymi kolumnami mieć problemy. Jak mu zdejmiemy

obciążenie frontami resztę wysteruje bez problemów. Byle miał pre out.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z ciekawości podzwoniłem i popytałem i jutro może uda się wypożyczyć Nad C268 z salonu na 2 dni. Potestuje posprawdzam i będę wiedział w co inwestować. 

2 godziny temu, DzSeb napisał:

Masz doświadczenie czy podłączenie zewnętrznej końcówki mocy np. Nad c268 pod preout może przynieść efekt? W salonach twierdzą że tak. Ale mój ampli w testach ma 4x90W a np. ten NAD C268 ma 2x80W i sprzedawcy twierdzą że będzie różnica. 

Denon ma rozdzieloną wydajność mocową na więcej kanałów, nie tylko na 2 kanały. W praktyce przy większym obciążeniu niższą impedancją moc będzie rosła znacznie, przy czym wzmacniacz będzie pracował stabilniej, z większą dynamiką od tej klasy amplitunera. Ja to określam jako "puste waty", dużo na papierze, wydmuszka w realu ;) Trochę może przesadzam, bo do standardowego słuchania na typowych kolumnach, bez takich spadków do 3ohm, amplituner w zupełności wystarcza i oferuje niezłą jakość.

Miałem kiedyś Nada co miał 2x 45W na 8ohm, z tym że miał podaną moc dynamiczną dla 4 a nawet 2 ohm, co oznacza że musi pracowac w miarę stabilnie z takim obciążeniem, w praktyce różnica była olbrzymia na korzyść tego Nada (3240PE vs Denon 2106), także odczuwalnej mocy.

Tylko w jakim celu podłączać jednocześnie 2 pary kolumn?🤔 To ma robić za nagłosnienie jakiegoś lokalu?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, brewka87 napisał:

Tylko w jakim celu podłączać jednocześnie 2 pary kolumn?🤔 To ma robić za nagłosnienie jakiegoś lokalu?

Nie. To w domu. Ale 2 pary wyglądają lepiej. No i lepiej też brzmi. Uzupełniają się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Zakupiłem NAD 275bee. Jakość muzyki w jednej parze kolumn podłączonych pod NAD jest zauważalna. Czuć że kolumny mogą więcej. I najbardziej slychac przy wokalach. Slychac wyraźniej. Przejrzyściej. Ale nie wyeliminowało to problemu wyłączania się AMPLI. Jak bardzo głośno słucham włącza się zabezpieczenie termiczne. Na NAD widać że glosnosc nie robi wielkiego znaczenia. Ale mam pytanie. Jak podłączam NAD pod trigger to w głośnikach buczy. Jest to irytujące. Problem znika po odłączeniu kabla trigger. Czy przyczyną może być albej jakości kabel czy to raczej wina ampli. Jak podłącze np telefon do NADa też nie buczy w głośnikach. Tylko wtedy gdy jest wpięty kabel trigger. Jak ktoś ma jakieś sugestie to poproszę 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość