Skocz do zawartości
IGNORED

Svs SB 2000 pro vs 2x Canton Power Sub 12

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. W cenie używanego SVS mogę mieć dwa Cantony. Co zrobi lepszą robotę? Niejednokrotnie na forum było poruszane, że czasem lepiej dwa trochę słabsze suby postawić niż jeden mocniejszy. A w tym przypadku patrząc na parametry to nawet ten pojedynczy Canton wiele nie odbiega o SVS-a. Ktoś w ogóle miał do czynienia z tym Cantonem?

Temat rzeka, SVS robi swietne subwoofery i ciężko z nimi konkurować podobnie jak i z REL Velodyne oraz JL Audio. Co do Cantona trochę zakup w ciemno, pewności nie masz nigdy jaką definicją jakości to zagra. Pokrycie na pewno będzie lepsze przy dwóch. Ile metrów posiadasz? Jak wygląda reszta systemu?

6 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Temat rzeka, SVS robi swietne subwoofery i ciężko z nimi konkurować podobnie jak i z REL Velodyne oraz JL Audio. Co do Cantona trochę zakup w ciemno, pewności nie masz nigdy jaką definicją jakości to zagra. Pokrycie na pewno będzie lepsze przy dwóch. Ile metrów posiadasz? Jak wygląda reszta systemu?

Na froncie stare ale jare Elac 141, central Polk R400, tyły to jakieś stare Technicsa (do zmiany w najbliższym czasie) i w ten weekend montuje dwa pierwsze atmosy przednie Cabasse Eole 4. Całość napędza Onkyo RZ50.

Całe pomieszczenie ok 40M2 przy czym cześć odsluchowa z kanapą ok 20M2.

W dniu 20.12.2024 o 15:18, Wolfweiss napisał:

Na froncie stare ale jare Elac 141, central Polk R400, tyły to jakieś stare Technicsa (do zmiany w najbliższym czasie) i w ten weekend montuje dwa pierwsze atmosy przednie Cabasse Eole 4. Całość napędza Onkyo RZ50.

Całe pomieszczenie ok 40M2 przy czym cześć odsluchowa z kanapą ok 20M2.

Nie znam tego Cantona ale SVS jest czymś pewnym. Jeśli zakup w ciemno to myślę, że dobrze wiesz jak to wyglada.

Nie wiem jak ten model Canton ale zarówno podłogówki jak i suby Canton jakie posiadam mają bardzo naciąganą dolną granicę pasma przenoszenia.

Dziękuję za opinię. Zamykam temat. Poszedłem w zupełnie innym kierunku i po nowym roku zamawiam Klipscha RP 1200

No chyba że mnie jeszcze najdą inne myśli np. używany SVS 13 ultra (używany) vs Klipsch RP 1200 bo cena podobna.

Tak to w sumie jest, póki nie zamówię to będę "wymyślał" 😁

2 godziny temu, Wolfweiss napisał:

Tak to w sumie jest, póki nie zamówię to będę "wymyślał" 😁

Tak to właśnie jest, że im więcej się czyta tym większy mętlik w głowie. Każdy planując jakiś zakup chce dobrze wydać swoje pieniądze.

Ja zazwyczaj planując że kupię coś np za 1000 finalnie kupuję za 3000😁 jak załozę że wydam max 2000 to się potem okazuje że wydałem 6k 🤣

Człowiek poczyta i się dowie dołóż jeszcze 1k i kup tamto, już jestem zdecydowany i czytam dołożysz jeszcze 500 i kupisz 2x lepszy sprzęt. No i tak kilka razy 😜

Też tak czasem dochodzę do wniosku, że w którymś momencie trzeba podjąc decyzję o zakupie, bo inaczej można wybierać bez końca 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Tak to właśnie jest, że im więcej się czyta tym większy mętlik w głowie. Każdy planując jakiś zakup chce dobrze wydać swoje pieniądze.

Ja zazwyczaj planując że kupię coś np za 1000 finalnie kupuję za 3000😁 jak załozę że wydam max 2000 to się potem okazuje że wydałem 6k 🤣

Człowiek poczyta i się dowie dołóż jeszcze 1k i kup tamto, już jestem zdecydowany i czytam dołożysz jeszcze 500 i kupisz 2x lepszy sprzęt. No i tak kilka razy 😜

Też tak czasem dochodzę do wniosku, że w którymś momencie trzeba podjąc decyzję o zakupie, bo inaczej można wybierać bez końca 😉

Dokładnie, opis w punkt!!!

Godzinę temu, Wolfweiss napisał:

Dokładnie, opis w punkt!!!

Wiem bo przerabiałem to wielokrotnie. Chciałem kupić byle jaki nowy projektor 1080p po tym jak padła moja stara Optoma - kupiłem dwa na testy z myslą że oddam jeden. Odeslałem obydwa i kupiłem używany JVC za kilkukrotność ceny tamtych nowych 😜 po zmianie projektora postanowiłem powrócić do jakiegoś kina (miałem bardzo dawno temu i zrezygnowałem). Planowałem jakieś 5.2, a mam 7.2.4 😁

Wcześniej planowałem kupić jakiś sub do moich Celanow - załozenie tak do 1500zł - kupiłem 2 sztuki Velodyne eq max 12 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 godzin temu, brewka87 napisał:

Wiem bo przerabiałem to wielokrotnie. Chciałem kupić byle jaki nowy projektor 1080p po tym jak padła moja stara Optoma - kupiłem dwa na testy z myslą że oddam jeden. Odeslałem obydwa i kupiłem używany JVC za kilkukrotność ceny tamtych nowych 😜 po zmianie projektora postanowiłem powrócić do jakiegoś kina (miałem bardzo dawno temu i zrezygnowałem). Planowałem jakieś 5.2, a mam 7.2.4 😁

Wcześniej planowałem kupić jakiś sub do moich Celanow - załozenie tak do 1500zł - kupiłem 2 sztuki Velodyne eq max 12 😉

Wiesz ja dopiero raczkuje w audio, ale tak jest faktycznie. Ja miałem pierwsze (i jedyne jak do tej pory) KD jakieś 15 lat temu z którego korzystałem jakieś 2 lata później zaczęły się dzieci i po KD. Teraz jestem dobrze po 40 i chyba faktycznie to jest taki wiek, że facet zaczyna "wymyślać". A że moi synowie oglądają to samo co ja (czyli kino efekciarskie) to padło na KD. A że w międzyczasie okazało się, że muza w stereo to jest czego mi brakowało do szczęścia, więc system będę tak konstruował by móc korzystać i KD i ze Stero.

Jak przywiozłem w wakacje przy okazji zakupu samochodu, również kolumny od "Niemca" to po ich podłączeniu mówię do żony o teraz mam kolumny na lata (kupiłem Elac 141). No i guzik o ile na początku grało to dla mnie Bosko to z każdym odsłuchem coś mi nie pasowało i w ten weekend odkryłem co.... O ile kolumny grają pięknie spokojniejszą muzę (np. jakiś blues) to kawałki ciężko metalowe lub hard corowe (takiej muzy słucham) nie brzmią zbyt dobrze. Mam wrażenie że kolumny nie nadążają i przy krzykliwym wokalu i gitarach, perkusja jest jakby schowana a i gitary nie brzmią z "zębem". Może to wina nie tylko samych kolumn, ale i Ampli (w końcu to nie wzmacniacz) i np kabli (mam jakieś zwykle 2x2,5 za 7 zł za metr. Niemniej oczywiście miałem kupić coś na surround-y ale teraz mam myśl czy tych elaców tam nie postawić, a na przód kupić coś pod moją muzę.

Grunt żeby mieć jakieś zajęcie. Ogólnie z tym hobby to jest tak że co jakiś czas chce się coś poprawiać nawet jak jest już dobrze. Ważne żeby robić to na miarę swoich możliwości, żeby przypadkiem nie rezygnować z innych przyjemności kosztem stereo lub KD. Dobrze jest mieć jakieś hobby i audio jak najbardziej może się do tego zaliczać 🙂

W dniu 24.12.2024 o 17:19, brewka87 napisał:

Grunt żeby mieć jakieś zajęcie. Ogólnie z tym hobby to jest tak że co jakiś czas chce się coś poprawiać nawet jak jest już dobrze. Ważne żeby robić to na miarę swoich możliwości, żeby przypadkiem nie rezygnować z innych przyjemności kosztem stereo lub KD. Dobrze jest mieć jakieś hobby i audio jak najbardziej może się do tego zaliczać 🙂

czasem nawet drobne poprawki są za drogie ... a skoro działa to po co grzebać 😅

Mi się nawet głośników do zabudowy nie chce szukać a remont zaczynam w marcu.