Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ach, kolumny głośnikowe! Gardło każdego systemu audio... Często bardzo wąskie 😄 

Kolumn głośnikowych zbyt dużo nie miałem. Uważam, że jeśli trafiliśmy w nasz gust i warunki pomieszczenia nie ma sensu zmieniać kolumn. Te lepsze modele świetnie się skalują i kupując lepszą elektronikę możemy wyciągnąć z kolumn więcej niż dotychczas.

Do tej pory miałem:

Tannoy Mercury MX1 - wybitnie nie do stereo tylko jako efekty w kinie. Wykonane były dobrze. Basu zero.

Wharfedale Diamond 8.2 - bardzo fajne kolumny. Dobre wykonanie poza nędznymi, delikatnymi, plastikowymi maskownicami. Połamałem zatrzaski i nawet nie zauważyłem. Poza tym drobiazgiem - super trwałe. Grają do dzisiaj u trzeciego właściciela. Made in UK... a przetworniki z Tonsil'a 😀

Dali Spektor 2 - dobra jakość wykonania. Fajne przetworniki z leciutkimi membranami. Niestety bas tylko przy ścianie. Ustawione po audiofilsku tracą autorytet. Ale rozpraszanie - Panie! - toto może stać gdziekolwiek. Nie ma znaczenia czy ustawione tak czy siak. Jest dobrze. 

Xavian Joy - piękne skrzynki pachnące drewnem, niezbyt fajne przetworniki, na szczęście w komplecie wtyczki do gołych kabli, bo te terminale by mnie irytowały. Nie ma do czego się przyczepić... Poza tym, że potrzebują bardzo mocnego wzmacniacza. Zagrały dopiero z hybrydą Jolida. Cyrus 6 na nich wymiękł.

Dali Rubicon 2 - robią wrażenie wykończone drewnem różanym, chociaż front trochę plastikowy. Coś jest nie tak z ich zwrotnicami. Miałem wrażenie, że przetworniki wysokotonowe "sypią piachem". Potrzebują albo większej przestrzeni, albo innego strojenia bass-reflex. Uszy od nich bolały.

Audiovector QR1 - wykonanie pozornie piękne, ale okleina potrafi się kruszyć na brzegach. Beznadziejny przetworniki wysokotonowy. Brzmi jak lecąca szarańcza, a jednocześnie dziwnie ucina sybilanty. Moim zdaniem zwrotnice mają źle zestrojone. Zbyt głośny przetwornik wysokotonowy. Przetwornik midbasowy rusza się dopiero gdy dasz im miodu. Po cichu gra tylko góra.

Dynaudio Emit M20 - wykonanie nędzne. Taniość przebija z każdego zakamarka. Szczególnie zły był lakier. Palcował i rysował się jak zły. Generalnie są tępe i nawet na Arcam A29 ciężko było je rozruszać. Nie podoba mi się ich zestrojenie. Dudnią jak dzikie. 

Focal Aria 905 - bardzo ładne, choć materiały niezbyt wysokich lotów. Bardzo szybkie przetworniki, niestety bez niskiego zejścia. Przegrzały mi wzmacniacz - więc ciekawe jaka one mają impedancję? 

Opera Prima 2015 - jak na razie bezkonkurencyjne małe kolumny. Piękne wykonanie. Prawdziwa sklejka drewniana i fornir. Skóra z plastikowej krowy. Wytłumione masą bitumiczną. Ciężkie - 9.5kg/1 szt. Przetworniki nie najdroższe, ale markowe i sprawdzone. Zwrotnice na niezłych elementach. Mają tendencję do szeleszczenia na kiepskich nagraniach. Świetnie się skalują, jednak potrzebują naprawdę mocnego wzmacniacza, żeby zagrać pełnią potencjału. Maskownice na kołkach a nie magnesach, więc ciężko włożyć ciekawski mały paluszek w membranę wysokotonową.

A Wy jakie macie doświadczenia z kolumnami? Znacie jakieś fajne zrobione a może chcecie ostrzec przed jakimś szczególnie "udanym" modelem? Chętnie poczytam 😀

Heco aurora 700. Słynne "uniwersalne" kolumny idealne na start i na dobry początek przygody ze stereo. O tyle dobry wybór, że jak już kupisz to wiesz czego w kolumnach z pewnością więcej nie zechcesz. Z uniwersalnością mają tyle wspólnego co "Endriu" ze znajomością języków obcych. Jakże mnie bolała głowa od słuchania tego przez blisko dwa lata to wiedzą tylko nieliczni. Kolumny efekciarsko brzmiące (też tylko w niektórych utworach) i nic poza tym. Przeładowane basem, więc wielu nabywcom mogło się podobać to dudnienie, choć schodziły nisko i to mruczenie nawet i mnie się podobało przy cichym słuchaniu. Ciemne do bólu brzmienie, średnica natarczywa, wiercąca wręcz dziurę we łbie, wokali nie da się na tym słuchać, a o jakiejkolwiek różnorodności brzmienia i uniwersalności zastosowania tych kolumn można zapomnieć. Grały u mnie z Cambridge Audio CXA60. Długo z nimi wytrwałem i w pewnym sensie mam je do dziś. Zacząłem od grzebania w nich na małą skalę, a dziś zostały z oryginału już tylko pudła. Innych kolumn prócz Aurora 700 nie miałem okazji testować. Poza tymi, które na ich "bazie" powstały, a w zasadzie nadal powstają i końca nie widać. W każdym razie raczej serdecznie 700 nie polecam, z pewnością nie jako uniwersalne 😉

@chudeusz z tego co piszesz to Heco nie sprzedaje kolumn, tylko uniwersalne obudowy do DIY 😄

Życzę owocnej budowy wymarzonych kolumn 👍