Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie odnośnie amplitunerów i możliwości rozstawienia głośników

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum:)

Mam pokój 4,5mx4,3m wysokość 2,4m jak na załączonym rysunku. W tym roku założyłem na uchwycie podsufitowym projektor Optoma EH416. Podłączony jest on pod PC kablem HDMI i to właśnie PC jest dla niego jedynym źródłem obrazu. Projektor służy mi tylko i wyłącznie do oglądania filmów. Do gier, muzyki, internetu korzystam z komputera. Kiedy nie miałem projektora za nagłośnienie służył mi zestaw 5.1 Genius sh-hf 6000 podłączony do karty muzycznej Asus xonar dx/xd. Głośniki przednie ustawione są na biurku z TV 37``, który spełnia funkcję monitora, tylne zamontowałem na wieszakach, sub stoi obok biurka.

Problem jak nagłośnić pomieszczenie pojawił się, kiedy zamontowałem projektor. Dokupiłem dwie satelity z w.w. zestawu 5.1 i zamontowałem na stojakach jak na rysunku. Wszystkie sześć satelit jest podłączone do suba, z tym że te zaznaczone "X" mają na kablach dołożone włączniki/wyłączniki i w zależności czy korzystam z TV czy z projektora odpowiednie głośniki włączam/wyłączam a w ustawieniach karty muzycznej zmieniam rozstaw przestrzenny głośników i jakoś to tam działa. Dźwięk przestrzenny jakoś tam działa zarówno podczas grania na komputerze, jak i podczas oglądania filmów. Jednak Jest z tym sporo zabawy (ręczne, mechaniczne włączanie i wyłączanie głośników satelitarnych, włączanie/wyłączanie głośnika centralnego w ustawieniach karty) i zastanawiam się czy da się wprowadzić jakieś inne rozwiązanie, które będzie wygodniejsze.

Myślałem o sprawieniu sobie całkiem nowego nagłośnienia. Do gier od biedy wystarczyło by mi nawet 2.1, chociaż zdecydowanie wolałbym 5.1. Nie gram w strzelanki, więc nie jest dla mnie tak bardzo istotne skąd dokładnie dociera dźwięk ale wiadomo, że lepsza frajda i gra jest bardziej immersyjna z dźwiękiem przestrzennym. Natomiast jeśli chodzi o filmy, to myślę o systemie 7.1, 7.1.2 lub 7.1.4. Mam kilka pytań.

1. Czy istnieją amplitunery, które obsłużyły by jednocześnie zestawy 2.1+7.1 albo 2.1+7.1.4 albo 5.1+7.1 albo najlepiej 5.1+7.1.4? Czy trzeba by to zrobić na dwóch osobnych amplitunerach dla 5.1 i 7.1.x (ewentualnie wzmacniacz + sub aktywny do 2.1 i amplituner do konfiguracji 7.1.x)? Może da się to jeszcze jakoś inaczej rozwiązać?

2. Czy istnieją amplitunery w których można zmienić funkcję/położenie poszczególnych głośników? Chodzi mi o to czy np. można ustawić tak, by głośnik right rear surround z zestawu 7.1.4 zmienić w ustawieniach na głośnik right surround z zestawu 5.1?

3. Czy w takim pomieszczeniu jak moje da się w ogóle jakoś sensownie rozstawić takie zestawy (pytam o akustykę przy takim ustawieniu mebli)? Meblościanka musi zostać w tym położeniu w którym jest. Biurko z drukarką i ten mały stolik obok drzwi mogę wywalić. Biurko z Tv mogę ewentualnie przesunąć nieco w stronę okna. Łóżko mógłbym przesunąć bardziej w stronę drzwi. Wiem, że wyświetlanie obrazu z projektora nad łóżkiem to trochę średni pomysł, ale mam do dyspozycji tylko ten pokój, który służy mi również za sypialnię a przestawić łóżko gdzie indziej niezbyt się da (w przestrzeni pod oknem dmucha klimatyzator powieszony na ścianie pod sufitem). Jeśli przesunąłbym łóżko bardziej w stronę drzwi, to zmieściła by się tam lewa kolumna podłogowa, z prawą nie ma problemu. Pytanie gdzie wtedy najlepiej umieścić suba? Z sufitowymi głośnikami sobie poradzę. Surroundy dam na stojakach (ewentualnie prawy na biurku, lewy na półce na meblach - na tej samej wysokości), tylne surroundy myślałem dać rogach parapetu okna (okien praktycznie nie otwieram, wietrzę pokój w pozycji "na uchył"), były by mniej więcej na wysokości głowy, kiedy siedzę w fotelu. Czy taki układ miałby jakiś sens?

4. Czy głośnik centralny z zestawu 7.1.x mógłbym powiesić nad wyświetlanym obrazem? Projektor w idealnym dla mnie ustawieniu rzuca mi obraz około 30 cm poniżej sufitu, czy mogę umieścić w tej przestrzeni głośnik centralny, oczywiście odpowiednio pochylony?

Przepraszam, część pytań może się pewnie wydawać naiwnych czy idiotycznych ale jestem niemal zupełnym laikiem w tych tematach.

Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
43 minuty temu, luki_1988 napisał:

1. Czy istnieją amplitunery, które obsłużyły by jednocześnie zestawy 2.1+7.1 albo 2.1+7.1.4 albo 5.1+7.1 albo najlepiej 5.1+7.1.4? Czy trzeba by to zrobić na dwóch osobnych amplitunerach dla 5.1 i 7.1.x (ewentualnie wzmacniacz + sub aktywny do 2.1 i amplituner do konfiguracji 7.1.x)? Może da się to jeszcze jakoś inaczej rozwiązać?

Wyższe modele Denonów posiadają tzw presety pod którymi możesz zapisać różne konfiguracje głosników. Nie wykluczone że potrzebowałbyś jakiegoś przełącznika głosników. Są takie na rynku, wystarczy jeden przycisk i przełączasz konfigurację. 

Kolega @max720 z tego co kojarzę korzysta/korzystał z takiego przełącznika do zmiany konfiguracji Auro3D/Atmos.  

53 minuty temu, luki_1988 napisał:

. Czy głośnik centralny z zestawu 7.1.x mógłbym powiesić nad wyświetlanym obrazem? Projektor w idealnym dla mnie ustawieniu rzuca mi obraz około 30 cm poniżej sufitu, czy mogę umieścić w tej przestrzeni głośnik centralny, oczywiście odpowiednio pochylony?

Głosnik centralny powinien być jak najbardziej zbliżony wysokością połozenia do środka ekranu i jednocześnie do satelitek frontowych. Zazwyczaj przy projektorze głośnik centralny wypada poniżej. Rozumiem że tu przeszkodą jest łóżko. 

Nie myślałeś aby całosc obrócic o 180 stopni? Oczywiście wtedy nie obejdzie się bez ekranu.

Jeśli oglądasz sam idealnie na wprost ekranu możesz rozwazyć konfigurację bez głosnika centralnego. Wtedy kanał centralny zmiksowany zostaje w kanałach frontowych jako tzw Phantom. 

Niektórzy nawet wolą takie ustawienie. Zawsze warto sprawdzić. Gdybym osobiście miał wybierać pomiędzy dialogami z głosnika pod sufitem chyba jednak wolałbym miks centralnego z frontów.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@max720 w tym konkretnym przypadku chodzi o to aby zmieniać konfig w zależności czy widz siedzi przed telewizorem czy też przed ekranem proja ale myślę że w tym celu taki przełącznik także się sprawdzi. Dzięki presetom w amplitunerze będzie można zapamiętac odrębne kalibracje dla 2 ustawień głośników.

Tak jeszcze spojrzałem na rysunek i sobie myslę, a jakby tak łóżko dać pod okno? To jest jakieś składane na którym można siedzieć jak na sofie czy tylko do spania? Jeśli składane to ja bym dał je pod okno, wtedy ściana projekcyjna byłaby wolna do zagospodarowania. U mojego brata takie ustawienie się bardzo dobrze sprawdza. Pomieszczenie praktycznie identyczne tylko że drzwi ma po lewej, a regał po prawej patrząc od strony okien.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

38 minut temu, brewka87 napisał:

Nie myślałeś aby całosc obrócic o 180 stopni? Oczywiście wtedy nie obejdzie się bez ekranu.

W sumie nie myślałem o tym. Mam już projektor zamontowany, ścianę wyprowadzałem, bo była krzywa, szpachlowałem, malowałem kilka razy tikkurillą o odpowiednim kolorze, zasilanie i HDMI do projektora mam podciągnięte, zamaskowane, stelaż przytwierdzony do sufitu raczej nie chciałbym go przenosić. No i dodatkowo koszt ekranu. A dobry ekran około 120 cali, elektryczny i z napinaczami też swoje kosztuje. No i też jest jeszcze klimatyzator zaraz w rogu ściany prostopadłej do tej z oknem, raczej nie dało by się w lecie spać, gdyby dmuchał na mnie - zaziębienie gwarantowane po jednej nocy. Trzeba by też klimatyzator wtedy przenosić. Ale faktycznie: szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałem.

Jeśli oglądasz sam idealnie na wprost ekranu możesz rozwazyć konfigurację bez głosnika centralnego. Wtedy kanał centralny zmiksowany zostaje w kanałach frontowych jako tzw Phantom. 

Czyli chyba postawię na takie rozwiązanie, bo centralny poniżej odpada właśnie ze względu na łóżko. Rozumiem, że jeśli powiesiłbym go powyżej, to nawet pomimo pochylenia w stronę widza, efekt nie będzie zadowalający? Oglądał będę w 95% przypadków sam, więc ustawienie fotela idealnie na wprost, przy użyciu samych frontów, nie jest tu żadnym problemem🙂

27 minut temu, max720 napisał:

Gdzie kolega mieszka ?

W okolicy Wadowic. Ale spokojnie, na razie tak tylko myślę i staram się rozpatrzyć w możliwościach w jaki sposób mógłbym to ogarnąć😉

Wyższe modele Denonów posiadają tzw presety pod którymi możesz zapisać różne konfiguracje głosników. Nie wykluczone że potrzebowałbyś jakiegoś przełącznika głosników. Są takie na rynku, wystarczy jeden przycisk i przełączasz konfigurację. 

I to chyba było by najlepsze rozwiązanie. Muszę o tym poczytać więcej. Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez luki_1988
Nowe przemyślenia

Skoro kable już poprowadzone, ściana przygotowana to faktycznie nie ma co kombinować z obracaniem miejsca projekcji. Mimo rozważ jeszcze tą koncepcję

26 minut temu, brewka87 napisał:

Tak jeszcze spojrzałem na rysunek i sobie myslę, a jakby tak łóżko dać pod okno? To jest jakieś składane na którym można siedzieć jak na sofie czy tylko do spania? Jeśli składane to ja bym dał je pod okno, wtedy ściana projekcyjna byłaby wolna do zagospodarowania. U mojego brata takie ustawienie się bardzo dobrze sprawdza. Pomieszczenie praktycznie identyczne tylko że drzwi ma po lewej, a regał po prawej patrząc od strony okien.

Co o tym sądzisz? 

3 minuty temu, brewka87 napisał:
29 minut temu, brewka87 napisał:

Co o tym sądzisz? 

No to by było bardzo dobre rozwiązanie, gdyby nie klimatyzator. Zerknij na rysunek - jest zaznaczony na fioletowo. Jeśli łóżko przesunę pod okno, to klima będzie dmuchać prosto na mnie a tak można się szybko w środku lata rozchorować.

No chyba żeby klimę przenieść do rogu tej ściany z oknem ale wtedy dmuchała by znowu na biurko z komputerem, z tym że nie tak bezpośrednio jak na łóżko w tym potencjalnym położeniu pod oknem. Pomyślę o tym ale nie jestem do końca przekonany. Brak tego centralnego będzie robił dużą różnicę w odbiorze? Może faktycznie, tak jak proponowałeś wcześniej zostać przy dwóch frontach a centralny sobie darować?

14 minut temu, luki_1988 napisał:

Brak tego centralnego będzie robił dużą różnicę w odbiorze? Może faktycznie, tak jak proponowałeś wcześniej zostać przy dwóch frontach a centralny sobie darować?

Wiem jedno na pewno nie zaszkodzi spróbować. Fizyczny centralny brzmi inaczej niż phantom z głośników frontowych ale nie oznacza to od razu że lepiej/gorzej. Jest po prostu inaczej. Głośnik centralny wprowadzono do kin ze względu na to, że efekt Phantom (czyli dzwięk wspólny z dwóch kanałów słyszany po środku) zachodzi wtedy gdy widz siedzi idealnie pomiędzy głośnikami. Jeśli widz siedzi trochę z boku to wtedy dialogi które powinny być słyszane po środku ekranu ulegają przesunięciu. W kinach jak wiadomo tylko część miejsc na widowni spełnia to założenie i reszta widzów siedzi trochę z boku w względem środka ekranu. 

W mieszkaniu Kowalskiego również trudno aby kilka osób siedziało idealnie po środku dlatego centralny rozwiązuje ten problem. Nawet jak ktoś siedzi bokiem względem ekranu to dialogi słyszy że środka (mniej więcej)

Jeśli możesz wyłączyć centralny w ustawieniach karty dźwiękowej to sam możesz to sprawdzić.

Edytowane przez brewka87

7 minut temu, brewka87 napisał:

W mieszkaniu Kowalskiego również trudno aby kilka osób siedziało idealnie po środku dlatego centralny rozwiązuje ten problem. Nawet jak ktoś siedzi bokiem względem ekranu to dialogi słyszy że środka (mniej więcej)

Jeśli możesz wylączyć centralny w ustawieniach karty dźwiękowej to sam możesz to sprawdzić.

Tylko, że ja w ogromnej większości przypadków będę oglądał samemu, więc siedzenie idealnie na wprost to tylko kwestia odpowiedniego ustawienia fotela i kalibracji. Ale faktycznie, przy wyciszonym centralnym różnica jest spora, zwłasza gdy nie siedzi się z boku.

Pytałem czata gpt o takie ustawienie centralnego i tak mi napisał:

"Dlaczego centralny pod ekranem jest zwykle lepszy?

Spójność z obrazem:

Głośnik centralny odpowiada za dialogi i dźwięki przypisane do obrazu. Gdy dźwięk dobiega z miejsca poniżej ekranu, jest bliżej tego, co widzisz na ekranie.

Jeśli dźwięk pochodzi z miejsca powyżej, może sprawiać wrażenie, że głosy "unoszą się" nad postaciami, co może być mniej naturalne.

Lepsze dopasowanie do wysokości frontów:

Kolumny podłogowe (fronty) mają przetworniki na wysokości około 90–100 cm. Głośnik centralny znajdujący się pod ekranem lepiej dopasowuje się do tej wysokości, co zapewnia bardziej spójną scenę dźwiękową.

Problemy z głośnikiem powyżej ekranu

Znaczna różnica w wysokości:

Gdy głośnik centralny znajduje się na wysokości 2,1 m, dźwięk musi przebyć inną drogę niż dźwięki z frontów. Może to prowadzić do problemów z lokalizacją źródła dźwięku oraz utraty spójności.

Kąt skierowania dźwięku:

Jeśli głośnik centralny nie jest odpowiednio skierowany w stronę miejsca odsłuchu, wysokie tony (najbardziej kierunkowe) mogą "uciekać", co zmniejszy klarowność dialogów.

Odbicia od sufitu:

Dźwięk z centralnego umieszczonego wysoko może bardziej odbijać się od sufitu, co może wpłynąć na zrozumiałość dialogów.

Kiedy umieszczenie powyżej ekranu ma sens?

Głośnik skierowany w dół:

Jeśli głośnik centralny na wysokości 2,1 m jest odpowiednio pochylony w stronę słuchacza (np. za pomocą uchwytu regulowanego), może to zminimalizować problemy z kierunkowością dźwięku.

Akustyka pomieszczenia i kalibracja:

Systemy kalibracji, takie jak Audyssey, Dirac Live czy YPAO, mogą pomóc w optymalizacji brzmienia głośnika umieszczonego powyżej ekranu.

Brak miejsca pod ekranem:

Jeśli ekran sięga nisko (np. dolna krawędź blisko podłogi), umieszczenie centralnego powyżej ekranu jest lepszym rozwiązaniem niż jego całkowite pominięcie.

Rekomendacje

Pierwszy wybór: pod ekranem

Jeśli masz miejsce pod ekranem, centralny powinien być umieszczony jak najbliżej jego dolnej krawędzi, skierowany w stronę słuchacza.

Jeśli centralny musi być nad ekranem:

Pochyl głośnik centralny w stronę miejsca odsłuchu (np. użyj regulowanego uchwytu).

Skorzystaj z systemu kalibracji amplitunera, by wyrównać różnice w głośności i czasach opóźnienia.

Rozważ użycie materiałów tłumiących na suficie, aby ograniczyć odbicia.

Testy praktyczne:

Przetestuj oba ustawienia (nad i pod ekranem), aby zobaczyć, które rozwiązanie lepiej pasuje do Twojego pomieszczenia."

I teraz zastanawiam się, bo np taki Denon AVC-X3800H ma zarówno opcję zapamiętywania presetów, jak i możliwość kalibracji poprzez mikrofon pomiarowy w Audyssey MultEQ, więc przy pochylonym głośniku centralnym może dostosowałby dźwięk tak, żeby brzmiał odpowiednio? Ewentualnie zamontuję kółka do łóżka i będę nim wyjeżdżał na czas seansu😆 Nie no, żartuję.

Generalnie rzecz biorąc tak staram się na tą chwilę rozejrzeć w możliwościach i sprawdzić jaki mniej więcej byłby koszt takiego przedsięwzięcia. Najpierw planuję kupić amplituner i kolumny frontowe z centralnym, później powoli systematycznie rozbudowywać sobie kino. Nie wiem czy idę dobrym tokiem myślenia, ale chyba tak: najpierw określić jaki system dźwięku mnie interesuje, do tego odpowiedni amplituner a dopiero następnie głośniki?

Niby mam na tyle kasy, żeby kupić całość od razu ale chcę się w to bawić z nadwyżek, które mi zostają już po odłożeniu miesięcznie pewnej kwoty (inwestuję powoli na emeryturę, bo jak słyszę jakie są prognozy emerytur za 30 lat to ciarki przechodzą po plecach).

2 minuty temu, luki_1988 napisał:

faktycznie, przy wyciszonym centralnym różnica jest spora, zwłasza gdy nie siedzi się z boku.

Tylko że tu nie chodzi o samo wyciszenie centralnego (czyli tak jakbyś go odłączył fizycznie). Amplituner (lub karta dźwiękowa) musi "wiedzieć" że tego głosnika nie ma w konfiguracji co sprawi, że kanał centralny zostanę zmiksowany we fronty. Samo wyciszenie centrala sprawi, że dialogi znikną.

6 minut temu, luki_1988 napisał:

Jeśli dźwięk pochodzi z miejsca powyżej, może sprawiać wrażenie, że głosy "unoszą się" nad postaciami, co może być mniej naturalne.

Lepsze dopasowanie do wysokości frontów:

Kolumny podłogowe (fronty) mają przetworniki na wysokości około 90–100 cm. Głośnik centralny znajdujący się pod ekranem lepiej dopasowuje się do tej wysokości, co zapewnia bardziej spójną scenę dźwiękową.

Bardzo dobrze to wytlumaczył. Natomiast nie zgodzę się że 

7 minut temu, luki_1988 napisał:

Jeśli ekran sięga nisko (np. dolna krawędź blisko podłogi), umieszczenie centralnego powyżej ekranu jest lepszym rozwiązaniem niż jego całkowite pominięcie.

Moim zdaniem jeśli oglądasz sam warto wypróbować konfigurację bez fizycznego centralnego. Pchanie go na siłę pod sufit da gorszy efekt wg mnie.

9 minut temu, luki_1988 napisał:

więc przy pochylonym głośniku centralnym może dostosowałby dźwięk tak, żeby brzmiał odpowiednio?

Kalibracja wyrówna opóźnienia, poziomy głośności ale NIE ZMIENI KĄTA padania dzwięku. Czyli jak zamontujesz pod sufitem to nawet najlepsza kalibracja nie sprawi że usłyszysz go ze środka ekranu..

12 minut temu, luki_1988 napisał:

Generalnie rzecz biorąc tak staram się na tą chwilę rozejrzeć w możliwościach i sprawdzić jaki mniej więcej byłby koszt takiego przedsięwzięcia.

Ile sobie nie załozysz to i tak wydasz więcej jak się wkręcisz 😜

13 minut temu, luki_1988 napisał:

Najpierw planuję kupić amplituner i kolumny frontowe z centralnym, później powoli systematycznie rozbudowywać sobie kino.

Dobrze kombinujesz. Pamiętaj też o subwooferach (albo chociaż jednym). W kinie robią wazną robotę.

15 minut temu, luki_1988 napisał:

Niby mam na tyle kasy, żeby kupić całość od razu ale chcę się w to bawić z nadwyżek, które mi zostają już po odłożeniu miesięcznie pewnej kwoty

Teoretycznie dobrze ale bierz także pod uwagę szalejącą inflację. Wszystko drożeje tak szybko że czasem warto kupić wcześniej i korzystać niż czekać aż zdrożeje, a oszczędności stopnieją..

12 minut temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem jeśli oglądasz sam warto wypróbować konfigurację bez fizycznego centralnego. Pchanie go na siłę pod sufit da gorszy efekt wg mnie.

12 minut temu, brewka87 napisał:

Kalibracja wyrówna opóźnienia, poziomy głośności ale NIE ZMIENI KĄTA padania dzwięku. Czyli jak zamontujesz pod sufitem to nawet najlepsza kalibracja nie sprawi że usłyszysz go ze środka ekranu..

Ok, czyli tu już mam jasność, dziękuję.

13 minut temu, brewka87 napisał:

Ile sobie nie załozysz to i tak wydasz więcej jak się wkręcisz 😜

No i to mnie właśnie trochę martwi😄 Ale powolutku, nic na siłę. Lepiej poczytać popytać, niż kupić na hura i później żałować. Przepraszam, że ten pierwszy post jest taki chaotyczny, ale w kwestii dźwięku przestrzennego jestem niemal totalnym laikiem i od czegoś chciałem zacząć, żeby wiedzieć o czym czytać i o co pytać.

17 minut temu, brewka87 napisał:

Teoretycznie dobrze ale bierz także pod uwagę szalejącą inflację. Wszystko drożeje tak szybko że czasem warto kupić wcześniej i korzystać niż czekać aż zdrożeje, a oszczędności stopnieją..

No tak, ale korzystanie z obligacji indeksowanych inflacją, PPK, trochę z lokat pozwala raczej bardzo zniwelować wpływ inflacji. Może nie całkowicie, ale w bardzo dużym stopniu. gdyby jeszcze nie ten przeklęty podatek Belki, to było by już całkiem OK i na oszczędnościach można by nawet coś nie coś zarobić. Wolę już teraz coś odkładać, mimo że do emerytury jeszcze 30 lat, bo jak słyszę prognozy, że dostanę pieniądze warte 20-25% obecnej wypłaty, to się nóż w kieszeni otwiera...

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedzi i pomoc. Życzę dobrej nocki 🙂

14 minut temu, luki_1988 napisał:

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedzi i pomoc. Życzę dobrej nocki 🙂

Od tego jest forum 🙂 jakby coś to pytaj. Wzajemnie.