Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha V6A + Audiosymptom i8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam zestaw audio jak tytule i salon 40m z ciężkimi zasłonami na dwóch ścianach. Dodam, że nie mam jeszcze centralnego a na tyłach tymczasowo grają jakieś nieduże głośniki estradowe. Troszkę mnie to szokuje bo filmy i koncerty symfoniczne, pop i jazzowe to jest kosmos. Czuję się jak bym siedział na sali koncertowej. Gitara akustyczna, basowa, kontrabas, skrzypce, wiolonczela, trąbka, fortepian i kobiecy wokal to jest sztos. Czuję jak ktoś by siedział u mnie salonie i grał. Odpalam dowolne radio internetowe gdzie leci muzyka typu rock, metal  to ręce mi opadają. Fronty dudnią, syczą, środka nie ma, perkusja, gitara elektryczna wycofane.  Nie rozumiem dlaczego sporo osób zachwala i8 do gatunków rockowych a u mnie to się nie sprawdza. Dlaczego gdy oglądam koncerty to zbieram szczękę z podłogi a gdy włączę podobna muzykę w radiu to jest totalna porażka i nie da się słuchać. Mam dwa skrajne odczucia jak super i jak beznadziejnie ten sprzęt może zagrać. Mam do Was pytanie. Czy u Was występują podobne skrajności?  Czasami mam chęć złapać za siekierę i porąbać te głośniki ale jak odpalę koncert lub film to nie mogę uwierzyć, że tak niesamowicie to może wybrzmieć. Dzięki za odzew.

Edytowane przez TomekNowak
https://www.audiostereo.pl/topic/169012-yamaha-v6a-audiosymptom-i8/
  • TomekNowak zmienił(a) tytuł na Yamaha V6A + Audiosymptom i8

A nie masz załączonych jakichś equalizerów w Dolby ? Słuchasz w różnych trybach oglądając koncert (ścieżka 5.1+ a nie stereo) - może dodatkowo masz inaczej ustawione wzmocnienia/opóźnienia dla poszczególnych kanałów w trybach dla kina i stereo (nie wiem jak jest konkretnie w tym amplitunerze). Sama jakość nagrań też robi różnicę, dynamika w radiu to nie ten poziom co na zmasterowanym dźwiękowo koncercie.

Edytowane przez don111

Dziękuję za podpowiedzi. Ogólnie dopiero uczę się obsługi kd i faktycznie jest tam mnóstwo trybów i ustawień. Cześć znam  a resztę powoli poznaję i zaczynam rozumieć jak system zachowa się po zmianie ustawień. Kalibrację wykonałem i na jej podstawie mam kilka trybów jak np Flat czy Front ale nie wszystko mi pasuje i kombinuję.

Denerwuje mnie ta skrajność przy odtwarzaniu różnych treści. W sumie to moje kolejne pytanie dotyczy tego czy u Was są podobne skrajności czy raczej jest bardziej uniwersalnie (zawsze miło 🙂)?

Gdy kompletujecie zestawy stereo lub kd to robicie to pod konkretny gatunek muzyczny lub efekt który chcecie uzyskać, czy raczej bardziej uniwersalnie? Zastanawiam się w którą stronę pójść bo sprzęt który mam,  potrafi mnie zadziwić ale i przerazić przez to, że nie mogę dojść do ładu z frontami.

Różnica potrafi być spora, chociaż to bardziej zależne od jakości płyty czy to ze źródła czy nawet w radiu, bardziej te starsze rockowe nagrania są kiepsko zrealizowane i jest mało basu, cienki dźwięk. Samo źródło dźwięku, ma mniejsze znaczenie niż jakość płyt, aczkolwiek koncerty w 5.1 są wyjątkowo dobrze remasterowane - tu odczujesz różnice większe niż w innych przypadkach. Ale z tego co piszesz to wszystko gra słabo. Sprawdzałeś jak to gra w stereo w trybie direct / pure direct , który omija wszelkie elektroniczne ulepszacze ?

Tak, dziś walczyłem kilka godzin tylko ze stereo i nie jestem zadowolony.

A nie masz załączonych jakichś equalizerów w Dolby - przetestowałem wszystkie, różnica między nimi jest ogromna ale nic mi nie podeszło.

Sprawdzałeś jak to gra w stereo w trybie direct / pure direct - tak, na głośnikach przyciszona jest perkusja, męski wokal, gitara elektryczna. Inne instrumenty jak np. fortepian, gitara akustyczna, kontrabas, wiolonczela super.

W stereo Yamaha z tymi głośnikami mi osobiście nie leży.

Czytam i czytam i może te głośniki zagrają z Marantz Cinema?

W dniu 8.01.2025 o 23:10, TomekNowak napisał:

Tak, dziś walczyłem kilka godzin tylko ze stereo i nie jestem zadowolony.

Bo tutaj warto by nadmienić że kino jest do kina a funkcja stereo jest tam dodatkiem i tutaj trzeba spodziewać się że jakość będzie słabsza. Pytanie jak wygląda u Ciebie procentowo oglądnie filmów vs muzyka? Druga sprawa że kina oczywiście można doposażyć o końcówkę mocy, lub wzmacniacz zintegrowany z funkcją końcówki mocy, które to poprawią jakość odtwarzanem muzyki w stereo, aczkolwiek robią się wtedy koszta. Pytanie czy nie lepiej dla Ciebie będzie wymienić ampa kina na wzmacniacz zintegrowany i zostawić subwoofer do filmów.

Pozwolę sobie dać taką radę koledze, którą sam w pierwszej chwili sformułował:

"złapać za siekierę i porąbać te głośniki .. "

Bo różnie to się ocenia, ale moim zdaniem połowa sukcesu to kolumny i raczej

w nich bym upatrywał przyczyny niezadowolenia. Mam też świadomość, że ciężko

złożyć taki system, żeby mieć i koncert i muzykę nagrywaną, ale trzeba czasem

wybrać jedno lub drugie. A dobrze złożony zestaw zagra niemal wszystko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

OK, dziękuję za podpowiedzi.

Do systemu dołożyłem centralny R-50C i na tyły R-50M i powiedzmy, że wstępnie to ustawiłem. Kino wymiata a stereo na frontach tak sobie. Na obecny moment uważam, że te głośniki są stworzone do pracy jako fronty do kina i świetnie odnajdują się w muzyce instrumentalnej. Powoli przekonuję się do nich. Potrafią wyczarować wierne dźwięki i efekty takie, że zastanawiam się jak to możliwe. W zwykłym słuchaniu radia i muzyce rockowej mi nie leżą.

Teraz testuję sobie takie ustawienie, że amp kd w trybie ALL CH Stereo i wygaszone fronty. Grają wtedy tyły R-50M i jest całkiem przyjemnie. Uważam, że to trochę dziwne ale w sumie działa. 

Mam jeszcze pytanko.

"Druga sprawa że kina oczywiście można doposażyć o końcówkę mocy, lub wzmacniacz zintegrowany z funkcją końcówki mocy, które to poprawią jakość odtwarzanem muzyki w stereo, aczkolwiek robią się wtedy koszta" - jak to wygląda z punktu widzenia sterowania? Rozumiem, że włącz/wyłącz zadziała a jak ze sterowaniem głośnością?

Pozdrawiam

Wychodzisz z ( pre out front ) Yamahy na wejście końcówki i głośność reguluje Yamaha.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Do dużych, wymagających kolumn przyda się jakaś końcówka mocy, niekoniecznie musi być nowa. Jest szansa na poprawę, ale raczej nie w tych aspektach o które chodzi, bardziej w dynamice, basie. Ocieplenia brzmienia się raczej nie spodziewaj. Na próbę możesz kupić starego Nada np 3240PE za ok. 500zł, może działać jako końcówka mocy i jako wzmacniacz stereo, jak z tym wzmacniaczem lub końcówką kolumny nie zagrają cieplej, przyjemniej, to znaczy że z tych kolumn nic nie będzie, taki mają charakter i już.