Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dawno mnie nie było 🙂  zmieniłem projektor na TW9400 i szukam nowego ekranu do niego.
To popularny model na pewno ktoś ma ekran w podobnym rozmiarze 🙂
W tej chwili mam ramowy 100" Kratfmann matt white gain 1.0 16:9 z poprzedniego Epsona TW7300.
Chciałbym zmienić na gdzieś 130 cali, odległość ekranu od projektora 4.5m, kanapa - ekran 4m. 130cali to chyba max co pozwoli zoom Epsona z tej odległości.
Pokój nie zaadaptowany, ściana na której wisi ekran ma ciemny kolor, ale boczne ściany kremowy i biały sufit niestety, tak musi zostać.
Oglądam dużo filmów 4K HDR.

Jaki ekran byście polecili biały czy szary? 🤔
Czy szary zabierze mi dużo jasności w HDR? 🤔
Może ktoś ostatnio szukał ekranu i coś podeśle ciekawego?
Czy same tkaniny projekcyjne z aliexpress przykładowo nadają się do czegoś?  ramę zrobić samemu dokładnie ile się chce.

Znalazłem kilka budżetowych, co o tym myślicie? Budżet +/- 1500 ? (pewnie trzeba będzie dołożyć)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
  • Fanek zmienił(a) tytuł na Ekran 130 cali pod EPSON TW9400 doradzćie!
10 godzin temu, Fanek napisał:

Czy same tkaniny projekcyjne z aliexpress przykładowo nadają się do czegoś? 

Jest sporo tematów o tych wynalazkach.  Nie marnuj kasy i czasu na to 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

10 godzin temu, brewka87 napisał:

Jest sporo tematów o tych wynalazkach.  Nie marnuj kasy i czasu na to 🙂

Rozumiem, a sam coś możesz polecić?

Podstawowe pytanie biały czy szary? czy szary zabierze mi dużo jasności w HDR?
Testowałem ostatnio tryby Digital Cinema vs Natural ( na którym oglądam), to ten pierwszy zabiera za dużo jasności w HDR niestety 😕

13 minut temu, Fanek napisał:

Rozumiem, a sam coś możesz polecić?

Ja u siebie wyswietlam na białej ścianie. Chciałem jakiś czas temu kupić ekran ale przy przekątnej 160 cali to juz jest drogi temat niestety więc kupno ekranu odłożyłem w bliżej nieokreśloną przyszłość i nie mogę nic polecić.

17 minut temu, Fanek napisał:

Podstawowe pytanie biały czy szary?

To zawsze jest problem, bo kazdy ma swoje plusy i minusy. Szary zabiera trochę jasności ale poprawia postrzegany kontrast. Miałem kiedyś pomalowaną ścianę w pomieszczeniu projekcyjnym na szaro farbą lateksową (taki namalowany ekran), a dookoła reszta czarny mat. Boczne ściany oraz sufit były zaciemnione czarną tkaniną i bardzo mi się podobał obraz ale czasem miałem niedosyt jasności (z innym projektorem niż obecnie).

Jeśli projektor świeci jasno, to polecam szary. Do ciemniejszych projektorów jednak lepszy biały ale niestety odbicia światła od ścian bocznych i sufitu rujnują kontrast. Jezeli wyświetlając na przykład na jasnej ścianie masz wrażenie ze jasność jest na "styk" to bezpieczniej będzie kupić biały. 

Ewentualnie możesz umówić się ze sprzedawcą i zakupić biały oraz szary z nastawieniem, że jeden zwrócisz.

Tak jest najbezpieczniej ale niestety chwilowo trzeba "zamrozić" pieniądze.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87  a z jakiej odległości rzucasz że udało się aż 160 cali? u siebie z 4.5m mam max 135 na tym Epson z max zoomem.  To teraz można powiedzieć że "masz biały ekran" ale wszystko inne zaadaptowane an czarno tak? Spadków kontrastu nie doświadczasz?

Na ten moment jestem za białym ekran, mimo białego sufitu nie widzę jakoś spadku kontrastu, no chyba że różnica byłaby tak ogromna na szarym ekranie /czarnym suficie.
Byłaby ogromna z szarym ekranem?

TW9400 to dość jasny projektor 2600 ANSI, no ale nie chciałbym tracić efektu HDR na latarniach i innych świecących lampkach itp. W tej chwili mam białe ekran ramowy 100 cali i jest jasno wystarczająco, a nawet zapas bym powiedział, no ale na większym o 1/3 ekranie stracę też jasności prawda?

Kupić dwa ekrany niby też nie jest zły pomysł, tylko czy na pewno przyjmą zwrot, w sumie napinać na ramę go nie muszę dla testu.

18 minut temu, Fanek napisał:

z jakiej odległości rzucasz że udało się aż 160 cali?

Pokoj ma długość 5,5 metra, projektor blisko ściany wiec wychodzi okolo 490cm obiektyw->sciana na którą rzucam. Projektor JVC z mojej stopki.

22 minuty temu, Fanek napisał:

To teraz można powiedzieć że "masz biały ekran" ale wszystko inne zaadaptowane an czarno tak? Spadków kontrastu nie doświadczasz?

Na bocznych scianach czarne, welurowe zasłony na całej długości pokoju, sufit niestety biały. W jasnych scenach swiatło odbite od pomieszczenia niestety psuje kontrast. Od dawna przymierzam się do zaciemnienia sufitu przy "ekranie" ale odkładam to w nieskończoność 😉

26 minut temu, Fanek napisał:

Na ten moment jestem za białym ekran, mimo białego sufitu nie widzę jakoś spadku kontrastu, no chyba że różnica byłaby tak ogromna na szarym ekranie /czarnym suficie.
Byłaby ogromna z szarym ekranem?

Dużo tez zależy od odległości wyświetlanego obrazu od sufitu. U mnie jest naprawde spora przekątna więc obraz w proporcjach 16:9 jest juz prawie przy suficie. Przy filmach w 2,35:1 jest oczywiście nizej ale i tak rozświetla sufit tuż przy ekranie.

Moj JVC jest ciemniejszy o połowę od Twojego Epsona i ja juz nie mam mozliwosci zastosować szarego ekranu (a mniejszego obrazu nie chcę bo sie przyzwyczaiłem). U Ciebie być moze sprawdzi się szary ale to bardzo indywidualna kwestia co dla kogo jest jasnym obrazem. Wez pod uwage takze zuzywającą się lampę. Jak juz bedzie miała trochę na liczniku to tez pociemnieje..

Tak to u mnie wygląda  (zdjęcie przy zapalonym swietle zrobione na starej lampie)

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają moje sciany (symetrycznie)

20230218_104511.thumb.jpg.72ad3193c18c5f10aa492aec17782616.jpg

Fotka zniekształcona bo składana z 2 ujęć

IMG_20230215_195246.thumb.jpg.14488711a1fdc74706193afdd2fc008f.jpg

A tak wygląda materiał w 16:9 (fotka zrobiona jeszcze bez zasłon na scianach)

20221204_153808(0)_Easy-Resize_com.thumb.jpg.5f46fb43b4f4b80d48bb3089a59b78ff.jpg

A tu filmy po ciemku

20230218_174926.thumb.jpg.d68bead86108c7a4e1c696678b067862.jpg20230218_175916.thumb.jpg.080dc591747eeba553da45d155558b08.jpg20230218_192615.thumb.jpg.a63b8092666dae6541c002935cc1ed16.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@brewka87  dzięki za cenne uwagi!    musze się zastanowić na nowo 🙂

Ktoś jeszcze się wypowie?
Gdzie szukać ekranów ramowych za rozsądną kase?

Będę testował różne materiały, transparentne akustycznie, które uda mi się kupić.

Kupiłem na olx ekran ramowy 16:9 o szerokości 350 cm za 500 zł i planuję wymienić materiał na transparentny akustycznie. Rama jest aluminiowa. Jeśli będzie słabo to zamówię porządna tkaninę Seymour.

Może się okazać, że cały ekran pójdzie na sprzedaż i zrobię ekran 2.35:1 o szerokości 4m.

Myślę, że to wszystko wydarzy się za około miesiąc.

Mam ten sam projektor więc jeśli chcesz poczekać na rezultaty moich testów, to wstrzymaj konie. 

Najprościej zamów sobie przez internet jakiś prosty rozwijany w dwóch kolorach, sam ocenisz. Zawsze masz prawo zwrócić. Następnie zamówisz już właściwy lub zostawisz białą ścianę.

Ładnych parę lat temu miałem tego Epsona z ekranem Adeo Screen Inceel Tensio w kolorze Reference Grey.

8 minut temu, DrWredman napisał:

Może się okazać, że cały ekran pójdzie na sprzedaż i zrobię ekran 2.35:1 o szerokości 4m.

Jesli tak będzie to daj znać 🙂

6 minut temu, farti napisał:

Najprościej zamów sobie przez internet jakiś prosty rozwijany w dwóch kolorach, sam ocenisz. Zawsze masz prawo zwrócić. Następnie zamówisz już właściwy lub zostawisz białą ścianę.

Tylko warto porównywać ekrany juz w docelowej wielkości obrazu. Jesli zmniejszy zoom, to obraz będzie jaśniejszy niz ten ktory ma być. Myslę ze zamawiając 2 ekrany np u producenta albo w powaznym sklepie nie będzie problemu ze zwrotem jednego. Tylko warto to uzgodnić przed zakupem.

7 minut temu, brewka87 napisał:

Jesli tak będzie to daj znać 🙂

Tylko warto porównywać ekrany juz w docelowej wielkości obrazu. Jesli zmniejszy zoom, to obraz będzie jaśniejszy niz ten ktory ma być. Myslę ze zamawiając 2 ekrany np u producenta albo w powaznym sklepie nie będzie problemu ze zwrotem jednego. Tylko warto to uzgodnić przed zakupem.

Bardziej myślałem, by zakupił na znanym portalu, jakieś ekrany dostępne od ręki. Wtedy masz gwarantowany zwrot.

Wiesz, z tym gwarantowanym zwrotem to czasem roznie bywa. Sprzedawca moze stwierdzić, ze cos jest ze zwracanym towarem nie tak u weź tu sie później użeraj z takim. Oczywiscie jesli ekran wykonany byłby na zamowienie to zwrot z automatu odpada.

22 godziny temu, DrWredman napisał:

Będę testował różne materiały, transparentne akustycznie, które uda mi się kupić.

Kupiłem na olx ekran ramowy 16:9 o szerokości 350 cm za 500 zł i planuję wymienić materiał na transparentny akustycznie. Rama jest aluminiowa. Jeśli będzie słabo to zamówię porządna tkaninę Seymour.

Myślę, że to wszystko wydarzy się za około miesiąc.

Mam ten sam projektor więc jeśli chcesz poczekać na rezultaty moich testów, to wstrzymaj konie. 

Hej dzięki za zainteresowanie, widziałem Twój post o tym materiale w 2022 jak chciałeś zamówić z USA, nie będę czekał bo może Ci się jeszcze przedłużyć 😛
Ile czasu masz 9400 ?  już pewnie kilka ekranów przetestowałeś?  masz porównanie biały vs szary spadek jasności?

22 godziny temu, farti napisał:

Ładnych parę lat temu miałem tego Epsona z ekranem Adeo Screen Inceel Tensio w kolorze Reference Grey.

A masz porównanie szary vs biały na tym Epsonie?  dużo spada jasność?  jakiej wielkości miałeś?
Na co zmieniłeś teraz?

Czy przy max zoom bo tyle będę musiał dać aby uzyskać 130 cali dużo spada jasność?
W tej chwili oglądam Neutral i lampa MEDIUM bo jest nowa i zmienie po 20h na ECO, to ciut też spadnie ta jasność, ale nie jakoś dużo prawda?  jak tak sobie testuje teraz

ad2 - czym różnią się te tkaniny akustyczne od standardowych?

Edytowane przez Fanek
20 minut temu, Fanek napisał:

masz porównanie szary vs biały na tym Epsonie?  dużo spada jasność?

Pytanie nie do mnie ale pozwolę sobie odpowiedziec. Ekrany projekcyjne mają taki parametr jak gain. Przy wartości 1.0 odbijają 100% swiatła w kierunku widza. Gain 0.8 oznacza, ze w stronę widza zostanie odbite 80% czyli utrata jasności 20%. I jest to niezależne od tego czy to będzie Epson, JVC czy jakaś Optoma 😉

Oczywiscie szary ekran moze mieć nadal wysoki gain ale wtedy okupione to jest mniejszymi kątami (obraz pod większym kątem ciemnieje). Podobnie białe ekrany mogą mieć gain powyzej jedności, czyli obraz oglądany na wprost będzie wyglądał na jasniejszy niz wyswietlony na białej scianie.

27 minut temu, Fanek napisał:

Ekrany transparentne akustycznie mają pewnego rodzaju perforację, ktora umozliwia przepuszczanie dzwięku. Dzięki temu mozna schować głosniki za ekranem.

@brewka87  czyli jak sprzedawca/ producent nie podaje wartości gain to lepiej sobie odpuścić taki ekran co?
Zamówie jaki kolwiek szary z tego portalu aukcyjnego zaraz, przyjdzie na weekend zobacze jaka to jest różnica w ogóle i będę wiedział, w którą stronę iść.

A ekrany MagicScreen Reference to zabierają pewnie trochę jasności prawda? tak dziś czytałem tu ale nie znalazłem odpowiedzi konkretnej o tą jasność. Głównie poprawia kontrast do ogladania w dzień i czerń.

Ukryta Zawartość

Ja oglądam tylko wieczorami, mam w tej chwili 100" matt white hd gain 1.0 ramowy Kratfmann, taka średnia półka.

Ukryta Zawartość

Jak brak adaptacji to chyba tylko ARL ewentualnie z domieszką ARL ale budżet musisz zwiększyć.

1 godzinę temu, Fanek napisał:

A ekrany MagicScreen Reference to zabierają pewnie trochę jasności prawda? tak dziś czytałem tu ale nie znalazłem odpowiedzi konkretnej o tą jasność. Głównie poprawia kontrast do ogladania w dzień i czerń.

Oglądanie w dzień to mit, epsony są jasne więc nie masz się czym martwić

o ile pamiętam wersja RS to gain 1.4.

W dniu 21.01.2025 o 19:32, brewka87 napisał:

A tak wygląda materiał w 16:9 (fotka zrobiona jeszcze bez zasłon na scianach)

co to za farma że biała ściana jest praktycznie czarna ?

Edytowane przez fetek
13 minut temu, fetek napisał:

Jak brak adaptacji to chyba tylko ARL ewentualnie z domieszką ARL ale budżet musisz zwiększyć.

Oglądanie w dzień to mit, epsony są jasne więc nie masz się czym martwić

o ile pamiętam wersja RS to gain 1.4.

No już różne opinie spotkałem, jedni mi mówią że jak do 4k HDR to aby biały ekran zostawić.
ARL 1.4 nie zabierze jasności?   taki 130 cali ALR ile by trzeba było kasy? polecisz coś niedrogiego?

1 godzinę temu, Fanek napisał:

czyli jak sprzedawca/ producent nie podaje wartości gain to lepiej sobie odpuścić taki ekran co?

Producenci prawdziwych ekranów podają gain. To jest w zasadzie jeden z najważniejszych parametrów, więc jesli go nie ma w specyfikacji to bardzo prawdopodobne ze to nie jest ekran projekcyjny tylko jakaś cerata o blizej nieokreślonych właściwosciach optycznych.

10 minut temu, fetek napisał:

Jeśli na białą ścianę nie pada swiatło (albo bardzo mało) to będzie postrzegana jako czarna 🙂 moj jvc ma kontrast natywny na poziomie 120 000:1 (wg producenta) i tylko 1200 lumenów, co sprawia, ze tam gdzie ma być ciemno na ekranie - jest ciemno. Oczywiście fotka robiona telefonem i automatyczna ekspozycja podrasowała trochę czerń. Mimo wszystko mając pod kontrolą swiatło odbite, to nawet na białym ekranie mozna uzyskac przyzwoitą czerń i kontrast. 

Tylko na zdjęciu gdzie jest kadr z meczu nie ma zasłon na scianach. Na suficie widać refleksy. Pozostałe foty z welurem

2 godziny temu, Fanek napisał:

Hej dzięki za zainteresowanie, widziałem Twój post o tym materiale w 2022 jak chciałeś zamówić z USA, nie będę czekał bo może Ci się jeszcze przedłużyć 😛
Ile czasu masz 9400 ?  już pewnie kilka ekranów przetestowałeś?  masz porównanie biały vs szary spadek jasności?

A masz porównanie szary vs biały na tym Epsonie?  dużo spada jasność?  jakiej wielkości miałeś?
Na co zmieniłeś teraz?

Czy przy max zoom bo tyle będę musiał dać aby uzyskać 130 cali dużo spada jasność?
W tej chwili oglądam Neutral i lampa MEDIUM bo jest nowa i zmienie po 20h na ECO, to ciut też spadnie ta jasność, ale nie jakoś dużo prawda?  jak tak sobie testuje teraz

W tamtym okresie odpuściłem zamówienie z USA, bo już wiedziałem, że budowa kina może się przeciągnąć (jak widać nawet więcej niż planowałem) tym bardziej, że nie było chętnych na wspólną przesyłkę. Z drugiej strony chcę też przetestować materiały, które mogłyby zastąpić profesjonalny ekran transparentny akustycznie. Szczerze wątpię czy efekt będzie zadowalający, ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. 😉

Miałem tylko jeden rozwijany ekran Szer. 240 cm też z olx firmy elite screens. Materiał był gruby więc nie marszczył się po rozwinięciu. Parametrów niestety nie znam. Ekran i tak był za mały do nowego kina więc został w poprzednim mieszkaniu, tym bardziej, że teraz chcę mieć transparentny.

Byłem też na prezentacji w HCX. Moim zdaniem szare ekrany są dla osób, które koniecznie chcą wyświetlać filmy w niezaciemnionych pomieszczeniach. Ja preferuję ciemność, nawet jeśli ściany są białe to dla mnie obraz jest lepszy na białym niż na szarym ekranie. szary zawsze trochę tej bieli zabierze. Epson jest na tyle jasny, że spokojnie można go używać w trybie ECO na białym ekranie z gain 1.0. Co innego ekrany ARL, ale tam też są kompromisy bo obraz jest ciemniejszy w narożnikach.

3 minuty temu, DrWredman napisał:

dla mnie obraz jest lepszy na białym niż na szarym ekranie. szary zawsze trochę tej bieli zabierze.

Niekoniecznie zabierze. Mozna zrobić ekran szary o wartości gain 1.0 ale wtedy zmniejszy się kąt odbicia swiatła. Czyli siedząc na wprost ekranu będziesz miał biel porównywalną ze białym ekranem o takim samym gain. 

Ja dodam jeszcze, że projektor nie mam na wprost ekranu i używam dużo lens shift, więc w moim przypadku ARL by był jasny z lewej strony ekranu, a z prawej by było ciemniej - dobrze to rozumiem?

Czy nie każdy ARL tak ma?
O tym centralnym położeniu projektora przeczytałem na stronie MS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że mój poprzedni ekran był biały, a projektor świecił z 6 m i jasności nie brakowało. Co do efektów HDR mam mieszane uczucia bo przy białych ścianach były takie sobie. Jednak dla HDR kontrast ma duże znaczenie więc warto walczyć o ciemne ściany i kompletną ciemność. 

13 godzin temu, Fanek napisał:

No już różne opinie spotkałem, jedni mi mówią że jak do 4k HDR to aby biały ekran zostawić.
ARL 1.4 nie zabierze jasności?   taki 130 cali ALR ile by trzeba było kasy? polecisz coś niedrogiego?

to nie tak działa... by uzyskać ładny czarny / kontrast na białym płutnie musisz poświęcić czas na ustawienie projektora co praktycznie zawsze owocuje ściągnięciem jasności.

ARL jest dla leniwych, uzyskujesz bardzo dużo na stracie bez żadnej ingerencji w pomieszczenie. Ustawienia projektora są kosmetyczne (mówię o poziomach). Przy dobrym projektorze i lekkiej adaptacji pomieszczenia uzyskujesz obraz jak z OLED. Wadą jest oczywiście cena i nierównomierna jasność czyli hot spot który zależnie od jakości projektora będzie mniej lub bardziej zauważalny.

13 godzin temu, brewka87 napisał:

automatyczna ekspozycja podrasowała trochę czerń

😁 no właśnie, mi projektor  a raczej sufit mocno rozjaśnia ścianę dlatego po remoncie nie ma litości będzie czarno.

13 godzin temu, DrWredman napisał:

Ja preferuję ciemność

niezależnie od ekranu w ciemności jest fajniejszy odbiór

13 godzin temu, DrWredman napisał:

nawet jeśli ściany są białe to dla mnie obraz jest lepszy na białym niż na szarym ekranie. szary zawsze trochę tej bieli zabierze

Nie do końca się z tym zgodzę, nic mnie tak nie wq.... jak utrata czystej bieli spowodowana pracą przesłony. Przy ARL wyłączam przesłonę (która również ogranicza jasność) i zawsze mam bardzo fajną biel i czerń.

Edytowane przez fetek

@fetek  ja wiem z tymi ustawieniami, troche czasu spędziłem z tym i ustawianiem paneli, to już mam dość fajnie ustawione  w trybie Natural.

Mi chodzi o to ---> ALR 1.2 nie zabierze jasności w HDR ?
Taki 130 cali ALR ile by trzeba było kasy? polecisz coś niedrogiego?

I mówimy o ALR to się pisze tak? nie ARL?  czy to dwa różne ekrany? 😄

ALR - Ambient Light Rejection

6 minut temu, brewka87 napisał:

ALR - Ambient Light Rejection

czyli ARL jest błędne.

A pozostałe pytanie znasz odpowiedzi? 😉
przyszedł mi dziś szary ekran bede testował w weekend.

Edytowane przez Fanek
30 minut temu, Fanek napisał:

Czy ekran ALR 1.2 nie zabierze jasności w HDR ?

Nie ale one są różna z różnym G.

31 minut temu, Fanek napisał:

Są także białe ekrany ALR jak ADEO PLANO Vision White zgadza się?

ekrany mają procent domieszki, efekt jest zupełnie inny.

Jeden z najtańszych i sprawdzonych typowych ekranów ALR z powłoką to magic screen

• Pokaż nowe odpowiedzi