Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@fetek  "ekrany mają procent domieszki, efekt jest zupełnie inny." a mógłbyś to rozwinąć?

rzucił mi się w oczy Adeo Vision White - ale czy on poprawi mi kontrast i czerń zachowując jasność jak typowy ekran matt white gain 1.0 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

magic screen to ekran szary cały tak? ja mam projektor w boku pokoju dużo lensh shit, to bede miał spoty jasne i ciemne prawda?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Fanek napisał:

pozostałe pytanie znasz odpowiedzi? 😉

Nie wiem ile trzeba kasy 🙂 ja jestem skromnym widzem, który szuka taniego (i dobrego jednocześnie 😁) obrazu w połączeniu z tanim (i wciągającym) dźwiękiem 🙃 

2 godziny temu, Fanek napisał:

przyszedł mi dziś szary ekran bede testował w weekend.

To i ja się czegoś dowiem od Ciebie 😎

Pisz, jak wrażenia 🙂

27 minut temu, Fanek napisał:

dużo lensh shit

Kolejny przykład jak słowniki (autokorekta) w telefonach działają na niekorzyść wypowiedzi 😉

Lens shift to fajna opcja chociaż ma swoje minusy 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

23 godziny temu, Fanek napisał:

rzucił mi się w oczy Adeo Vision White - ale czy on poprawi mi kontrast i czerń zachowując jasność jak typowy ekran matt white gain 1.0 ?

wątpię

23 godziny temu, Fanek napisał:

magic screen to ekran szary cały tak? ja mam projektor w boku pokoju dużo lensh shit, to bede miał spoty jasne i ciemne prawda?

cały szary. Chłopie pomyśl trochę... naprawdę, jaśniejszy  punkt tworzy się względem pozycji widza nie projektora chociaż trudno przewidzieć efekt w sytuacji gdy nie masz zachowanej płaszczyzny rzutu.

Na pewno dużo stracisz na ostrości.

Edytowane przez fetek

Testowałem wczoraj i dziś ekran szary wzg Kraftmann 100" matt white hd gain 1.0 i musze przyznać że różnica bardzo duża na plus szarego. A to tania płachta przecież tylko za sto zł, podrzucam link.
Ta płachta tylko ma jedną stronę z takimi jakby błyszczącymi wtopionymi pyłkami, gdy założyłem całą na ściane i włączyłem coś zniknęły mi wszelki odbicia na suficie - wcześniej na białym rozjaśniało mi sufit i miejsce gdzie stoi projektor zrobiło się jasne 😄  (wcześniej tam było ciemno) - ciekawy efekt.

Kontrast i czerń odczuwalnie znacznie się poprawiły. Przerzuciłem szmatę na drugą stronę (także szarą) i pojawiły się pewne odbicia (wcześniej tam było ciemno) na suficie i kontrast troche spadł, ale wciąż lepiej jak na białym ekranie.

Decyzja - na pewno ekran szary będzie!  jest ciemniejszy obraz i troche zabrało jasności, ale w zamian dostaje się więcej z postaci kontrastu! HDR też troche ucięło, ale wciąż jest Ok!

Tak się zastanawiam w takiej cenie chińczyk szmata to raczej nie ALR prawda?   (hot spotów na nim żadnych nie zauważyłem) w opisie jest:

-"ANTILIGHT"
-  antilight sprawia, że światło z lamp twojego projektora będzie mniej odbijało niż w przypadku standardowego ekranu projekcyjnego.
- Materiał: włókno poliestrowe + włókno poliuretanowe;

tutaj link, mam nadzieję że można podać?

Spoiler

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem dziś z gościem z Magic Screen i powiedział mi przez telefon, że na ALR w moim przypadku będę miał hot spoty, bo projektor mam na półce w rogu pokoju a obiektyw pada dokładnie na lewą krawedz ekranu - używam sporo lens shift.
Co o tym myślicie, po moim umiejscowieniu projektora faktycznie ALR się nie sprawdzi?  Gdyby pasował to by rozwiązało sprawe poszukiwań 🙂  

Na zdjęciach biały ekran + przewieszony pasek szarego myślę że to widać.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

@brewka87 @fetek @farti @DrWredman   zapraszam 😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek

Jezeli dla Ciebie obraz jest ok, to raczej nie ma co czekać na opinie innych tylko na podstawie zdjęć. Wiadomo, ze na zywo obraz i tak zawsze wygląda inaczej niz to uchwyci aparat. 

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Teraz, brewka87 napisał:

Jezeli dla Ciebie obraz jest ok, to raczej nie ma co czekać na opinie innych tylko na podstawie zdjęć. Wiadomo, ze na zywo obrazmi tak zawsze wygląda inaczej niz to uchwyci aparat.

Nie starałem się specjalnie robić dobrych zdjęć telefonem, robiłem to na szybko aby pokazać różnice biały vs szary.
Ale chodzi mi o ALR nie sprawdzi się faktycznie jeśli tak mam ustawiony projektor na półce?

1 minutę temu, Fanek napisał:

robiłem to na szybko aby pokazać różnice biały vs szary.

W sumie to bez tych fotek wiadomy był efekt takiego porównania 😉

Jesli chodzi o ALR to wydaje mi się, ze moze być problem z tą asymetrią ustawienia. Przy czym zaznaczam, ze wydaje mi się.

4 minuty temu, brewka87 napisał:

W sumie to bez tych fotek wiadomy był efekt takiego porównania 😉

Jesli chodzi o ALR to wydaje mi się, ze moze być problem z tą asymetrią ustawienia. Przy czym zaznaczam, ze wydaje mi się.

Tak mi gość z Magic Screen powiedział no, że nie poleca przy tym ustawieniu, no ale pomyślałem że zapytam jeszcze Was tu expertów  😉    Pisałeś aby napisać ważenia z tym szarym to wrzuciłem fotki.

Chyba zostaje mi zwykły szary ekran, tylko jaki najlepszy wybrać?
Ten brak odbić na suficie teraz na tej "szmacie antilight" to chyba nie każdy szary tak robi co?  no to zredukowane są prawie do zera te odbicia. Ale tkanina się nie nadaję ogólnie bo jest cienka i gniecie się.

Edytowane przez Fanek
5 minut temu, Fanek napisał:

Ten brak odbić na suficie teraz na tej "szmacie antilight" to chyba nie każdy szary tak robi co?

Bardzo mozliwe ze jednak odbicia się zmniejszyły bo po prostu ekran ma mniejszy gain 🙂 ciekawe jakby to porównac do szarej sciany. Mogłoby sie okazać, ze efekt podobny. A i sciana sie nie gniecie 😎

24 minuty temu, brewka87 napisał:

Bardzo mozliwe ze jednak odbicia się zmniejszyły bo po prostu ekran ma mniejszy gain 🙂 ciekawe jakby to porównac do szarej sciany. Mogłoby sie okazać, ze efekt podobny. A i sciana sie nie gniecie 😎

XD 
kup z tej aukcji co podałem 120zł, 60dni na zwrot 😉

XD 
kup z tej aukcji co podałem 120zł, 60dni na zwrot 😉

Dla mnie za mały ale nawet jakby mieli 160 cali to i tak obecnie nie mogę sobie pozwolić na szary ekran. Zbyt ciemno bym miał. Ostatnio oglądałem drugi sezon "Silos" i tam praktycznie przez większość czasu jest ponury, ciemny klimat. Podejrzewam ze na szarym ekranie obraz byłby juz nieakceptowalnie ciemny.

5 minut temu, brewka87 napisał:

Dla mnie za mały ale nawet jakby mieli 160 cali to i tak obecnie nie mogę sobie pozwolić na szary ekran. Zbyt ciemno bym miał. Ostatnio oglądałem drugi sezon "Silos" i tam praktycznie przez większość czasu jest ponury, ciemny klimat. Podejrzewam ze na szarym ekranie obraz byłby juz nieakceptowalnie ciemny.

Chodziło mi w ramach testu i porównania, kupić zobaczyć różnice.
No ja dziś byłem w szoku jak rozwiesiłem cały i dałem zooma aby było 130 cali. Kontrast i czerń level wyżej.
Brak odblasków na suficie i wszystkie światło wraca na projektor bo był rozświetlony - to mówisz że mógł być też efekt niskiego gain tak?

to mówisz że mógł być też efekt niskiego gain tak?

Trudno mi powiedzieć ale jak kiedyś pomalowałem scianę na szaro to tez byłem w szoku jak bardzo poprawił się obraz pod względem czerni i kontrastu kosztem niewielkiej utraty jasności - coś za coś. Tak jak pisałem wcześniej teraz oglądam na białej scianie to takie porownanie nie miałoby sensu, bo mi chodziło o sprawdzenie szary ekran vs szara ściana 🙂 

Na pewno pomalowanie ściany na szaro wychodzi zdecydowanie najtaniej. Nie jestem jakimś ekspertem w dziedzinie ekranow wiec nie będę namawiać na jakiekolwiek rozwiązanie 😉

W dniu 25.01.2025 o 20:19, Fanek napisał:

Tak się zastanawiam w takiej cenie chińczyk szmata to raczej nie ALR prawda?   (hot spotów na nim żadnych nie zauważyłem) w opisie jest:

Jest jeszcze inne rozwiązania jak już tak szukasz oszczędności. Są płótna ALR, wyglądają jak gęste plandeki, za granicą można kupić za groszę ale nie pamiętam nazwy.

Kolega z forum był z tym u mnie i różnicy dużej nie było. Spróbuj też poszukać używek.

W dniu 25.01.2025 o 20:26, Fanek napisał:

Ale chodzi mi o ALR nie sprawdzi się faktycznie jeśli tak mam ustawiony projektor na półce?

przy każdym ekranie musisz zachować płaszczyznę rzutu

22 minuty temu, fetek napisał:

Jest jeszcze inne rozwiązania jak już tak szukasz oszczędności. Są płótna ALR, wyglądają jak gęste plandeki, za granicą można kupić za groszę ale nie pamiętam nazwy.

Kolega z forum był z tym u mnie i różnicy dużej nie było. Spróbuj też poszukać używek.

przy każdym ekranie musisz zachować płaszczyznę rzutu

Tu już nie chodzi o oszczędności (bo widzę że w budzżecie 1500 nic nie kupie, chciałbym się zmieścić w 3k+), tylko dobranie optymalnego ekranu, ALR w moim przypadku takto odpada?
po zdjęciach połozenia projektora, tego nie zmienie.
Przez pojęcie płaszczyzna rzutu masz na myśli umiejscowienie projektora na środku ekranu?

Jeśli nie ALR jaki najlepszy więc?

Znalazłem dwa takie ale to ALR typowe są jak to rozumieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NO hotspot czy tylko tak napisali?
celexon-HomeCinema-High-Contrast-Frame-2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fanek
11 minut temu, Fanek napisał:

NO hotspot czy tylko tak napisali?

czekaj zapytam wróżki... naprawdę ?

Jeśli nie ALR jaki najlepszy więc?

Nie wiem, te tańsze ekrany raczej wiele się nie różnią. Ja porównywałem z ekranami seymour'a

Ekran 0.8 jest zdecydowanie za ciemny, 1.2 jest jaśniejszy ale ja mam podstawową wersję ALR.

Ogólnie uznaje się że 0.8 może być do pomieszczeń średnio zaadoptowanych.

Tu już nie chodzi o oszczędności tylko dobranie optymalnego ekranu, ALR w moim przypadku takto odpada?
po zdjęciach połozenia projektora, tego nie zmienie.
Przez pojęcie płaszczyzna rzutu masz na myśli umiejscowienie projektora na środku ekranu?

Jak LS ogarnia powinno być ok, jak masz projektor skręcony to już bym ALR nie brał.

Edytowane przez fetek

@fetek  "skręcony to już bym ALR nie brał." - masz na myśli duże przesunięcie lens shift? 
już nie dużo zapasu zostało, prawie max jest.

@fetek  "skręcony to już bym ALR nie brał." - masz na myśli duże przesunięcie lens shift? 
już nie dużo zapasu zostało, prawie max jest.

wypij kawę, weź tabsy bo chyba miałeś ciężki dzień.

2 minuty temu, fetek napisał:

wypij kawę, weź tabsy bo chyba miałeś ciężki dzień.

a nie możesz po prostu normalnie napisać o co ci chodzi z tym skreceniem projektora?
Widze ze juz troche ekranow przerobiles, mialem nadzieje ze cos doradzisz.

Edytowane przez Fanek
10 minut temu, Fanek napisał:

a nie możesz po prostu normalnie napisać o co ci chodzi z tym skreceniem projektora?
Widze ze juz troche ekranow przerobiles, mialem nadzieje ze cos doradzisz.

przecież Ci napisałem, czego nie rozumiesz ?

Nie nie przerabiałem, kupiłem ALR bo miałem nie zaadoptowane pomieszczanie, potem planując zmiany testowałem ekrany o których myślałem czyli 4 sztuki.

BTW: pamiętaj że ekran ekranowi nie równy a w ALR jest bardzo duża różnica.

Edytowane przez fetek
10 minut temu, fetek napisał:

przecież Ci napisałem, czego nie rozumiesz ?

Nie nie przerabiałem, kupiłem ALR bo miałem nie zaadoptowane pomieszczanie, potem planując zmiany testowałem ekrany o których myślałem czyli 4 sztuki.

BTW: pamiętaj że ekran ekranowi nie równy a w ALR jest bardzo duża różnica.

Co to znaczy skręcenie projektora?

44 minuty temu, fetek napisał:

Jak LS ogarnia powinno być ok, jak masz projektor skręcony to już bym ALR nie brał.

Jakby byl skręcony to by się zrobił trapez.

Wg mnie skoro rzuca pod kątem,a obraz nadal jest prostokątny tzn ze lens shift "ogarnia"

12 minut temu, Fanek napisał:

Co to znaczy skręcenie projektora?

Zapewne chodzilo o to czy projektor jest obrócony w stronę projekcji. 

"Zapewne chodzilo o to czy projektor jest obrócony w stronę projekcji. "

O to na to bym nie wpadł, dzięki kolego.
Myślałem że chodzi o maksymalne wykorzystanie lens shift.

Ja tez nie mam pewnosci czy o to chodzilo ale tak mi sie wydaje 🙂

@Fanek ten ekran co masz teraz na tej zielonej scianie to ile ma cali? Nie myślałeś zeby go dać trochę nizej?

8 minut temu, brewka87 napisał:

Ja tez nie mam pewnosci czy o to chodzilo ale tak mi sie wydaje 🙂

@Fanek ten ekran co masz teraz na tej zielonej scianie to ile ma cali? Nie myślałeś zeby go dać trochę nizej?

Kraftmann 100 cali matt white hd gain 1.0, to prawda mógłby być niżej, ale chcę go zdjąć i powiesić ramowy 285cm szerokości czyli ok 130 cali.

To mój pierwszy ekran od początku, teraz mam 4ty projektor.

Jak ekran jest nizej to moim zdaniem wygodniej się ogląda, a druga sprawa - odbicia od sufitu są mniejsze. 

Właśnie ktoś na olx wystawił. Może być spoko oferta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, DrWredman napisał:

Ukryta Zawartość

Dobra cena ale szukam 285-295cm

Na razie na placu boju zostały, czekam na próbki Adeo które do mnie idą:

- Reference Grey 2
- Ambient Grey 1

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, DrWredman napisał:

Ukryta Zawartość

Nie będzie to błyszczeć ?

3 godziny temu, Fanek napisał:

Na razie na placu boju zostały, czekam na próbki Adeo które do mnie idą:

Jak już wybierzesz ekran to przed zawieszeniem zapoznaj się z podstawami typu jak powiesić ekran, jak dobra wysokość itd.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi