Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1700 NOS DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, dekRe napisał:

Ktoś odważny musi więc sprawdzić, czy z elektrolitem 470uF na rezystorze katodowym będzie lepiej, czy gorzej.

Chyba trochę dużo.  Gdzieś w sieci krąży tabelka z "optymalnymi" wartościami dla różnych lamp. Sprawdzałeś jak to wygląda w paśmie, to o czym pisał @Daniel_68412 ?

u mnie na 6n2p-ew bez kondensatora katodowego amplituda dolu leciała na łeb przy 22kR na wyjsciu, zarówno w SRPP jak i w tym układzie p.Fikusa, już nie pamietam teraz jaki silmic tam teraz siedzi

Edytowane przez Daniel_68412

@dekRe , ciekawi mnie to co otrzymałbyś na symulacji z tym kondensatorem. Caly czas bylem pewien, ze on na pasmo nie ma wplywu, jedynie wplywa na obniżenie szumów wprowadzanych z rezystora katodowego.

Kiedyś bawiłem się w zmiany jego pojemności i pozostawiłem "fabryczną", zmieniłem tylko typ i producenta bo mi on ewidentnie "grał".

2 godziny temu, OLES napisał:

ciekawi mnie to co otrzymałbyś na symulacji z tym kondensatorem. Caly czas bylem pewien, ze on na pasmo nie ma wplywu

Z zabawy z symulacjami on ma wpływ na jakość FFT - i jak ktoś chce dominacji drugiej harmonicznej nad trzecią - to przydaje się. Jego wpływ na pasmo - raczej mnie nie martwi.
Zbadałem, jak wygląda wykres pasma od 10 Hz do aż 1 GHz dla podanych schematów - hybrydy z 6N16B z elektrolitem 470uF, oraz oryginalnego obwodu Audio Note jako analoga do DAC'a. 

Jak żyć?! ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PASMO-an-ECC82-117V-0d25V_in.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

Kilka uwag do ostatnich wpisów dotyczących symulacji ....

Sprawa jest taka ze to TYLKO symulacje -zależne od narzędzia ( symulatora) i zastosowanych modeli

Ja używam LTSpice i moje symulacje są zasadniczo rożne od uzyskanych prze kol. dekRe

W załączniku schemat SRPP na 6N16B -UWAGA -schemat 100% zgodny ze zbudowanym urządzeniem

czyli mam na wejściu źródło prądu a nie napięcia , w realnym układzie nie na rezystora 475K na wejściu ( od siatki do masy )widoczny u kol.dekRe w poście w temacie o SRPP...

Wyniki symulacji mocno rożne.....

IMO - wyniki symulacji wypadałoby traktować z dystansem....Przecież symulacja nie uwzględnia  fizycznego ułożenia elementów ( przydźwięk , zakłócenia itp ) , interferencji z innymi elementami ( źródła zakłóceń cyfrowych , elektromechanicznych -trafo itp )

Lepiej zbudować , posłuchać  - i jak ktoś ma potrzebę - to pomierzyć

Ukryta Zawartość

SRPP_sch.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Scott L.F. napisał:

MO - wyniki symulacji wypadałoby traktować z dystansem....Przecież symulacja nie uwzględnia  fizycznego ułożenia elementów ( przydźwięk , zakłócenia itp ) , interferencji z innymi elementami ( źródła zakłóceń cyfrowych , elektromechanicznych -trafo itp )

to nie ma wiekszego znaczenia, symulacja nie odbiegnie o wiecej niz 5% od poprawnie zbudowanego ukladu, roznice ktore macie pewno nie tyle zaleza od samego softu co dostepne modele lamp sa bardzo srednie

5 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Ja używam LTSpice i moje symulacje są zasadniczo rożne od uzyskanych prze kol. dekRe

W załączniku schemat SRPP na 6N16B -UWAGA -schemat 100% zgodny ze zbudowanym urządzeniem

Qspice jest kolejną wersją LTSpice, napisanym przez tego samego autora. Bonusem jest łatwość rysowania schematów.

W nim korzystam z tych samych modeli jakie znalazłem w LTSpice, tyle, że trzeba je dostosować do nowego środowiska.

Jakbyś dodał schemat, pewnie moje wyniki symulacji byłyby identyczne, gdybym na wejście dał ten sam sinus z rezystora konwersji.

Kupiłem właśnie kilka 6N16B na ebay i jako wyznawca audiofilskiej FFT, gdzie druga harmoniczna musi mocno dominować nad małą trzecią - sprawdzę latem swoją wersję hybrydy, bo jej FFT wygląda bardzo pozytywnie, a jak wyjdzie w realnej praktyce, zobaczymy.

Na razie symuluję znane schematy, i jeśli są chwalone na forach, sprawdzam, czy symulacja rokuje wykazywane zadowolenie. Na razie przebadane schematy odpowiadają opisom posiadaczy w sporej większości, więc nie do końca z tymi symulacjami, że są od czapy, ale jest sporo takich, które można skreślić i do nich nie wracać na warsztacie.

Największy problem to dostęp do modeli lamp. Jest taki program - Paint KIT

Ukryta Zawartość

który działa niestety w Javie - przez przeniesienie do charakterystyki z dataszita krzywych, które gdy uda się pokryć przebiegi do wczytanej grafiki z datashita, pozwalają wygenerować np. model danej lampy.
Na razie jednak jeszcze nie wiem jak to sprawnie ugryźć, tu trzeba mieć zainstalowane jakieś środowisko do Java.

4x150a paint-1.jpg

3C24 Dmitry Fit.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zeby nie było- ja tez używam symulatora.

Ba -w wielu przypadkach od symulacji  zaczynam prace nad nowym projektem

W wiekszosci zadań jest to na pewno narządzie wiarygodne .

Tego programiku do modelowania nie znam - dzięki !

W końcu się zmobilizowałem i podłączyłem I2SoverUSB w pełni izolowany z dwoma zasilaczami - chińskie gotowce na LT3042

Dla spokojności  😉 wymieniłem w nich elektrolity (z chińskich "super audio grade" na Nichicony ze sprawdzonego

źródła ) oraz wymieniłem diody z 1N4004 na UF-y

Jest lepiej niż z Yorka Pico ale zmiana nie jest jakaś dramatyczna ale słyszalna dość wyraźnie.

Biorąc pod uwagę różnice w cenie samych interface oraz to ze do I2S dodałem dwa zasilacze i trafo to York broni się naprawdę dzielnie !

Dla mnie doświadczenie o tyle ciekawe ze  PCM1700 wyraźnie pokazuje różnice w jakości i charakterze sygnału wejściowego .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Scott L.F. napisał:

Dla mnie doświadczenie o tyle ciekawe ze  PCM1700 wyraźnie pokazuje różnice w jakości i charakterze sygnału wejściowego .

W punkt, dla każdej kostki dac. Często  gęsto po macoszemu jest to traktowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi