Skocz do zawartości
IGNORED

Podwieszany sufit GK pustka 50cm

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w mieszkaniu na parterze budynku 2023 roku, w którym od strony ulicy znajdują się lokale usługowe. Moje mieszkanie ma wysokość sufitów 3,5 metra, którą obniżyliśmy o 50 cm. W przestrzeni między starym a nowym sufitem znajdują się jedynie rury klimatyzacji. Sufit został zamontowany bezpośrednio, bez zastosowania podkładek gumowych, użyto pojedynczej płyty gipsowo-kartonowej.

Z mieszkania sąsiadów z góry wyraźnie słychać kroki, szczególnie tupanie dzieci, przesuwanie mebli (np. stołu) oraz odgłosy pracującej pralki. Dźwięki te nie są bardzo głośne, ale niezwykle uciążliwe. Najbardziej dokuczliwe są odgłosy biegania dzieci, które potrafią powodować drgania szklanek w mojej kuchni. Czasami mam trudności z rozróżnieniem, czy odgłosy chodzenia pochodzą z mojego mieszkania, czy z góry. Dźwięki powietrzne, takie jak rozmowy, telewizja czy muzyka, są praktycznie niesłyszalne, jednak głośne krzyki małego dziecka są wyraźnie słyszalne.

Mieszkałam wcześniej w czterech różnych mieszkaniach w nowym budownictwie i nigdy nie doświadczyłam problemów z hałasem od sąsiadów z góry.

Podejrzewam, że mój sufit może wzmacniać dźwięki uderzeniowe. Rozważam demontaż sufitu, ale wiąże się to ze znacznymi kosztami.

Czy ktoś z Państwa miał podobne doświadczenia lub posiada wiedzę na temat skutecznych rozwiązań tego problemu? Czy demontaż sufitu i zastosowanie odpowiedniej izolacji akustycznej jest konieczne? Będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/169696-podwieszany-sufit-gk-pustka-50cm/

Podwieszany sufit raczej nie powinien aż tak znacznie wzmagać tego problemu jeżeli został wykonany w miarę poprawnie. Z dźwiękami uderzeniowymi nie jest to tak że sam strop bezpośrednio rezonuje. Jeżeli tak jak zostało wspomniane nie słychać praktycznie dźwięków powietrznych to oznacza, że grubość stropu i towarzyszących mu warstw jest wystarczająca. Ja zdecydowanie bym się doszukiwał problemu w podłodze pływającej u sąsiada na górze, jeżeli wylewka/płytki/podłoga stykają się gdzieś ze ścianami bądź stropem rodzimym mogły powstać mostki akustyczne.

Dobrze ten problem obrazuje poniższa grafika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety zlokalizowanie źródła problemu nie będzie takie proste w przypadku takich mostków. Jak już gdzieś doszło do takiego połączenia to się to raczej niesie w niekontrolowany sposób.

Może warto spróbować odwiedzić sąsiada z góry i porozmawiać na temat jego podłogi, czy wie jak została wykonana, czy wylewki są prawidłowo wykonane, odizolowane i posiadają dylatację od ścian. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, Tat19 napisał:

Mieszkam w mieszkaniu na parterze budynku 2023 roku, w którym od strony ulicy znajdują się lokale usługowe. Moje mieszkanie ma wysokość sufitów 3,5 metra, którą obniżyliśmy o 50 cm. W przestrzeni między starym a nowym sufitem znajdują się jedynie rury klimatyzacji. Sufit został zamontowany bezpośrednio, bez zastosowania podkładek gumowych, użyto pojedynczej płyty gipsowo-kartonowej.

Z mieszkania sąsiadów z góry wyraźnie słychać kroki, szczególnie tupanie dzieci, przesuwanie mebli (np. stołu) oraz odgłosy pracującej pralki. Dźwięki te nie są bardzo głośne, ale niezwykle uciążliwe. Najbardziej dokuczliwe są odgłosy biegania dzieci, które potrafią powodować drgania szklanek w mojej kuchni. Czasami mam trudności z rozróżnieniem, czy odgłosy chodzenia pochodzą z mojego mieszkania, czy z góry. Dźwięki powietrzne, takie jak rozmowy, telewizja czy muzyka, są praktycznie niesłyszalne, jednak głośne krzyki małego dziecka są wyraźnie słyszalne.

Mieszkałam wcześniej w czterech różnych mieszkaniach w nowym budownictwie i nigdy nie doświadczyłam problemów z hałasem od sąsiadów z góry.

Podejrzewam, że mój sufit może wzmacniać dźwięki uderzeniowe. Rozważam demontaż sufitu, ale wiąże się to ze znacznymi kosztami.

Czy ktoś z Państwa miał podobne doświadczenia lub posiada wiedzę na temat skutecznych rozwiązań tego problemu? Czy demontaż sufitu i zastosowanie odpowiedniej izolacji akustycznej jest konieczne? Będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie

Podwieszony sufit powoduje wzmocnienie dźwięków ,działa jak pudło rezonansowe , przerabiałem ten  temat kilka razy , zrobiliśmy sufit taki u kolegi i później miał problem z dudnieniem powodowanym przez sąsiadów , wcześniej przed montażem nie słyszał  tak mocno . Ale tak jak kolega napisał mają na to też wpływ inne czynniki takie jak panele u sąsiadów ,mostki itp. Ale twój sufit też na 100%. Problem należy rozwiązać od strony sąsiada czyli podłożyć specjalne wygłuszenie  pod panele i od twojej strony pod sufitem. 

Edytowane przez Bartik

Przedmówcy mają rację. Jednak jeśli nic nie wskórasz i zostanie tylko wykonanie czegoś u siebie. To możesz wypełnić przestrzeń nad GK celulozą. Skutecznie pochłania dźwięki wpompowana nad pojedynczą płytę GK. Sprawdzone w praktyce. Wymaga to otworów o średnicy kilku cm, które potem łatwo zaszpachlować i nie potrzeba ponosić kosztu demontażu  i ponownego montażu płyt GK. Jeśli jesteś z Białegostoku lub okolic, to mam sprawdzonego wykonawcę.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.