Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny własnej roboty

simonnek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno zrobiłem sobie 2 kolumny głośnikowe nie moge określić dokłądnej mocy ponieważ nie znam parametrów głosnika basowego wysokotonowy jak i średniotonowy pochodzą od kolumn Tonsil 80w RMS basowy jest firmy 888 moc muzyczna tego głośnika wynosi 300W kolumny wykonałem z płyty wiórowej o grubości 1,8mm kolumny zostały sklejone i skręcone wkrętami co 10cm wnętrze wytłumiłem gąbką zwrotnica tez jest TOnsiloska hmm chciałbym zeby ktoś kto zna sie troche na konstrukcji kolumn przyjrzał sie i ocenił kolumny nie są jeszce wykończone ;)

[obrazekLUKASZ-285929_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17004-kolumny-w%C5%82asnej-roboty/

No coz. Mocno, bardzo mocno budzetowa konstrukcja. Jesli tobie sie podoba jak to gra to ja nie mam zadnych zastrzezen. Nie oczekuj jednak glosow zachwytu bo pewnie calosc projektu kosztowala tyle co moje granitowe cokoly do kolumn:)

Tobie sie ma podobac jak to gra i jak wyglada, pamietaj ta zasade inaczej co bys nie zrobil to zawsze znajdzie sie ktos komu nie bedzie sie podobalo:)

Jesli dobrze widze , to ten wysokotonowy tonsila to jest prawdziwy killera dla ucha, moze zamiast zmiany skrzynek trzeba bylo pomyslec na modyfikacja zwrotnicy i przetwornikow ? Na cos bardziej lagodnego dla ucha, no i oczywiscie sprawiajacego przyjemnosc ze sluchanej muzyki ...... Ale jesli ci ten dzwiek jak najbardziej odpowiada to przepraszam jesli moglem urazic, chyba ze jest tak tragicznie ze specjalnie pytasz na forum by ktos juz na oko ci pomogl, a gabka do wytlumienia , najbardziej poroniony pomysl .

Nie znam się na konstruowaniu kolumn ale te wyglądają interesująco za sprawą dużego niskośredniotonowca, skrzyni gabarytami pomiędzy standowiec/podłogowiec ;) i oryginalnie umieszczonego otworu BR na ciekawie pochylonej dolnej ściance jak widać. Trochę rozstrzelone za b. (chyba) są: gwizdek i głośnik średniotonowy.

Dziwne, ze stoją na biurku - to korzystne ?

Na temat przetworników to się nie wypowiem ale zapytaj McGyvera - poznasz prawdę; odległość, bo choć nie słuchane, Adam czuje temat doskonale.

Pozdr.

PS. Mnie się konstrukcja podoba, bo jest oryginalna. Tzn. nigdy wcześniej tak zbudowanej skrzyni nie widziałem.

• 6 lat później...

ja kiedyś zrobiłem coś takiego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.