Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zwrotnicy B&W 602 S2

MPB

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieściłem ten temat pomyłkowo w forum STEREO - teraz się poprawiłem:)

Zamierzam upgrejdować zwrotnicę w swoich kolumnach. Niestety nie posiadam schematu. Z oględzin wynika, ż jest jeden rezystor ceramiczny (1,8 Ohm 7 W), dwa kondensatory (chyba 10 i 6,8 uF 100V) i dwie cewki powietrzne, których wartości nie znam. Jeżeli jest wśród forumowiczów osoba, która ma swoje doświadczenia w upgrejdzie 602 S2 proszę o informację i sugestie:

1- zamiana rezystora na Millsa 1,8 Ohm 5 W. ( niższa wartość mocy)

2- jakie kondensatory ( firma - model) wybrać? - słyszałem o różnym brzmieniu modeli poszczególnych firm

3- jakiej wartości są cewki i jakie wybrać - drutowe czy taśmowe?

4- sugestie, co do okablowania wewnętrznego

5- jak sobie poradziliście z przylutowaniem głośnika wysokotonowego - oryginalnie jest tam wtyczka wciskana w gniazdo głośnika (łączówka na wcisk - zgroza!!! zresztą taka sama jak zaciski w głośniku nisko-średniotonowym) - wydaje mi się, że bez zniszczenia gniazda nie da się przylutować kabelków bezpośrednio do głośnika.

Pozdrowienia Świąteczne i z góry dzięki za informacje i sugestie.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

https://www.audiostereo.pl/topic/17019-upgrade-zwrotnicy-bw-602-s2/

Sorry, że zawarłem tyle problemów w jednym temacie - i to pomiędzy świąteczną niedzielą, a lanym poniedziałkiem. Bardzo mi zależy na identyfikacji wartości cewek.

___,,,oo,,,___

Witam

Ceramiczny zmien na metalizowany 10W ewentualnie 5W

Z kondensator polecam Jantzen Audio ale to zalezy ile chcesz wydac (sam ich uzywam i jestem zadowolony)

Cewki najlepiej tasmowe tylko ze sa kilka razy drozsze nic drutowe powietrzne ale najlpsze efekty...

Cewki najlepiej gdybys zmierzyl mostkiem RLC bo schematu z dokldnymi wartosciami mozesz nie znalezc.

Konektorki mozna "wywalic" i chyba bezproblemu kable dolutowac do glosnika choc nie bardzo rozumie w czym problem(moze nie wiem o co chodzi)

Zerknij tutaj:

www.audiosklep.com.pl

u nich kupuje kondy i cewki bo maja chyba najtaniej.

Ja upgradeowałem 602 s3 i powiem tak: nie wiem czy zmiana kondensatorów na Jantzeny coś poprawi a może nawet i pogorszy. Jak chcesz zmienić wstaw albo SCR KP albo Hovland Musicap ale nie przestrasz się ceny. Rezystory Mills 5W spokojnie wystarczy, u mnie nawet przy dużej głośności się nie grzeją. No i bardzo ważne jest wytłumienie matami bitumicznymi i wstawienie wełny owczej zamiast waty. Cewek bym raczej nie ruszał. Przy zmianie na taśmowe musiałbyś prawdopodobnie od nowa liczyć zwrotnicę ze względu na dużą różnicę w rezystancji cewek drutowych i taśmowych.

Podejrzewam,że pomiędzy MKP i KP jest duża różnica nie tylko w cenie (Akkus, Arton) Niestety w ofercie KP nie ma pojemności 6,8 i 10 uF - trzeba byłoby łączyć kilka a to winduje astronomicznie koszty. MKP są te pojemności .Czy uważasz,że zamiana na MKP jest bez sensu?

Niestety mam trudności w dobraniu pojemności 6,8 uF. O złożeniu kilku HOVLAND-ów nie ma mowy bo z oferowanego w Akkusie szeregu (1,0-2,2-3,3-4,0-4,7-6,0-7,0-8,0-10,0uF) nie da się fizycznie, a poza tym cena przewyższałaby cenę kolumn. SCR KP też kończy się na 4,7 uF. Pojemności jakie potrzebuję trzeba byłoby składać z 3-4 kondensatorów - cena ok 1200-1400PLN na komplet

Przed chwilą zamówiłem w Artonie MCap SUPREME Mundorfa i rezystory Millsa. Ciekaw jestem efektu.

Dzięki za porady o efektach napiszę.

Co do kondensatorów to śmiało można wstawić Musicapa 7u. U mnie te oryginalne po wyjęciu i zmierzeniu miały odpowiednio 7,0u i 7,1u więc nie ma obaw! Co do wątku Fadeovera o wytłumieniu oto link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

Panowie duzo piszecie o b&w 602 a ja w dalszym ciagu nie wiem jak dobrac sie do srodka 602, aby te kolumienki wytlumic.

W jaki sposob mozna sie dostac do srodka skrzynki aby ja dobrze wytlumic? Zdejmuje sie moze ten front przedni?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.