Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubione koncerty fortepianowe Mozarta

markowski

Rekomendowane odpowiedzi

Koncerty fortepianowe Mozarta. Ulubione, nie "najlepsze". Co o tym sądzicie?

(nie znalazłem takiego wątku na lukar.net)

Dla mnie spokojnym i bardzo współczesnym spełnieniem ideału wykonania tych koncertów jest seria nagrań Rudolfa Serkina z Claudio Abbado i London Symphony Orchestra. Abbado z urodzenia jakoś się do tego nadaje, Italiano wero... Ciepło, barwność nie przeszkadza dyskretnemu wycyzelowaniu wszystkich linii, pełna stylowość bez cienia profesorskiej ostentacji. Hm, obydwaj mają ten spokój i pewność jaką daję nie tylko wiedza o własnych zdolnościach ale i ich od dawna szerokie uznanie. Idealne frazowanie i interpunkcja, oddech. Te zdolności po prostu są w tych nagraniach ucieleśnione.

To włoskie ciepło jakoś bez przeszkód łączy się z wytrawnym frazowaniem, wyrazistością, jakby chłodem architektonicznym. Dzięki takiej eleganckiej, lekkiej wytrawności lepiej się to konsumuje (coś jak "Tyskie".. :-). To ciekawe jak niektórzy pianiści pochodzenia żydowskiego mieli głębokie wyczucie smaku, takiego niemieckiego ducha architektury.

https://www.audiostereo.pl/topic/17029-ulubione-koncerty-fortepianowe-mozarta/

Hej!

(jestem tu nowy,witajcie!!!:)

Wiele o wykonaniach koncertów Mozarta nie jestem w stanie powiedzieć, bo rzadko ich słucham...

Tak, są genialne i piękne, ale dla mnie są rzeczy jeszcze piękniejsze...:)

Osobiście z czystym sumieniem zarekomenduję Polliniego:

Wzbudził we mnie uznanie pewną, konkretną grą, ale wcale nie nużącą. Dużo cieniuje, podbarwia, zmienia.

Jednak o mozartowskiej 'higieniczności' można więcej powiedzieć słuchając Brendela pod Boehmem(wyd.Philipsa).

Pozdrowienia!!!

pardon,oto fotka:

[obrazekLUKASZ-286490_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.