Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka Inspirowana Tatrami-prośba

wojtekitek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was,

Tak sie nieszczęśliwie składa że mam w tym roku maturę, W związku z tematem egzaminu ustnego z j.polskiego":

"Motyw Tatr w literaturze i sztuce" prosiłbym szanownych forumowiczów o udostępnienie (najchętniej mp3 , można zgrać z CD :) - na jakości nie zależy) muzyki inspirowanej Tatrami. Wszak zależy mi na podniesieniu poziomu swej pracy maturalnej.

Będę wdzięczny !

Wojtekitek

https://www.audiostereo.pl/topic/17133-muzyka-inspirowana-tatrami-pro%C5%9Bba/

Karłowicz, Karłowicz, Karłowicz... poza tym Szymanowski i wielu innych. Najlepiej jak przeczytasz sobie to opracowanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możesz czytać on-line (link który już podałem) albo tez ściągnąć zipa i spokojnie sobie czytać w wybranym momencie (link poniżej). Nawet jeśli nie piszesz pracy to warto to przecztać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojtekitek>

1. Jest taka płyta (w zasadzie 2xCD box): "Muzyka i Tatry" wydana przez Towarzystwo Muzyczne im. Karola Szymanowskiego ul. Kasprusie 19, 34-500 Zakopane, tel: 0-18 2014554. Płytki kosztują coś w okolicach 20 zł. Na płytach znajdziesz 30 utworów, w dodatku premier światowych, głównie na fortepian, ew. fortepian i skrzypce, bądź fortepian i głos, głównie polskich i słowackich kompozytorów. Nadto obszerne opracowanie Andrzeja Głowaczewskiego na temat "związków" Tatr z muzyką. Myślę, że Andrzej mógłby Ci coś pomóc.

2. Dlaczego uważasz, że "podniesienie poziomu" Twojej pracy maturalnej uprawnia Cię do żądania od kogoś piracenia płyt, a Ciebie do kradzenia utworów?;-)

pavbaranov

Dzięki wielkie za pkt 1 - nie omieszkam skontaktować sie z wydawnictwem.

Piracenie piraceniem , w swej kolekcji płyt mam naprawdę dużo CDrów- niestety nie zawsze mam pięniądze żeby kupić oryginalne albumy. Na szczęscie 20 zl to bardfzo tani album.

Pozdrawiam i dziękuje

wojtekitek>

Jeśli nie zawsze mam pieniądze, żeby kupić samochód nie upoważnia mnie to do ukradzenia go dealerowi;-) Rób co chcesz, zdaj sobie jednak świadomość z tego, że to co robisz jest porównywalne ze zwykłym złodziejstwem.

A wracając do muzyki z Tatr. Zobacz sobie na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze sporo można znaleźć. Nie sprecyzowałeś czy interesuje Cię muzyka "poważna" inspirowana Tatrami (takie są te 2 płyty), muzyka folkowa, czy jaka...;-) Myślę, że nieco kapel góralskich znaleźć można w sieci, nawet z mp3 - ściągaj zatem do woli;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje Wam ponownie

Co do tematyki muzycznej to nei interesuje mnei folk. Odżegnuję sie w mej pracy od góralszczyzny skupijąc sie jednoczesnie na "tatrzańskości". Dlatego tez mile widziana jest muzyka powazna inspirowana Tatrami , a nie góralskie przyśpiewki :)

Pozdrawiam

wojtekitek>

No to poszukaj:

Witold Friemann

Aleksander Wielhorski

Józef Nowakowski

Bolesław Dembiński

Jan Cikker

Józef Edmund Titz

Jan Ostrowski

Natalia Janotha

Adam Wroński

Felicjan Szopski

Michał Świerzyński

Franciszek Wagner

Gustaw Frieman

Tibor Andrasovan

Adam Munchheimer

Lidia Długołecka-Pinkwart

Władysław Żeleński

Stanisław Moniuszko

Szczególnie winny Cię interesować nazwiska Cikkera i Titza. Są to kompozytorzy tatrzańscy, a w ich muzyce - ponoć - sporo odniesień, stylizacji i inspiracji.

Miłego szukania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.