Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z tunerem technics st-gt550

Pabloprz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem jest taki: Gdy słucham radia, cały czas, na prawie każdej stacji przy uderzeniu basów (naogół centrala, czasem bas) gaśnie czerwona lampka z napisem 'STEREO' oraz inne - opisujące sygnał. Przy ustawieniu na 'MONO' miga tylko wyświetlenie sygnału. Napis 'MONO' nie miga. Miganie polega na gaśnięciu świtełka w momencie uderzenia basu. To by jednak nie stanowiło problemu, gdyby nie to, że to słyszalnie zniekształca dźwięk. Dosyć łatwo domyśleć się, co się dzije. Podejrzewam, że w tym momencie na ułamek sekundy sygnał zmienia się w mono. Jest to wyjątkowo drażniące. Ponieważ w moim pokoju generalnie fale radiowe nie rozchodzą się dobrze (słaby sygnał na komórce), to sądzę, że problemem jest właśnie słaby sygnał. Ale z drugiej strony używam aktywnej wzmacniającej anteny Sonus FM. Na wielu stacjach osiągam sygnał 60dB (to podobno dużo jak na radio). Poza tym na tych stacjach dźwięk jest wręcz krystaliczny, więc trochę to, w sumie, dziwne, że tak przeskakuje. Cała sytuacja mnie trochę niepokoi, po podejrzewam, że może tuner jest zepsuty. Kupiłem go jakiś czas temu na Allegro i poza tym działa bez zarzutu. Miganie jednak miało miejsce od początku mojego posiadania tego sprzętu. Możecie coś mi poradzić lub wyjaśnić?

Paweł

PS. Czytałem regulamin. Być może ten wątek został już omówiony, ale wyszukiwarka jest zepsuta.

https://www.audiostereo.pl/topic/17184-problem-z-tunerem-technics-st-gt550/
  • 10 miesięcy później...

Mam niestety identyczne problemy z Pionkiem f767 (nomen omen też z Allegro) właśnie na kablówce (UPC). Sygnał prawie zawsze jedną kreskę przed końcem skali. W obawie o przesterowanie włączam ATT ale nie pomaga. Nic nie pomaga, żadne inne "guziczki" - filtry, zawężanie itd. Nie chcę oddawać sprzedawcy ale taki odbiór mnie denerwuje.

Podłączałem też "drut" choć u mnie w bloku odbiór z anteny pokojowej jest wyjątkowo podły. Znalazłem ze 3 stacje z sygnałem na 1-2 kreski ale efekt "trzeszczenia i migania w rytmie basu" jest jeszcze gorszy.

W kablówce o ile tylko nie ma tego "trzeszczenia" odbiór jest bardzo przyzwoity.

Czy ktoś już wie skąd taki efekt i jak mu zaradzić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.